E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Επικίνδυνη κλιμάκωση: Έκτακτες συνομιλίες ΝΑΤΟ ‑ Ουκρανίας υπό την απειλή του νέου ρωσικού πυραύλου

Σε μια αυστηρή προειδοποίηση προς τη Δύση, ο πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν είπε σε διάγγελμά του ότι η επίθεση με τον πύραυλο μέσου βεληνεκούς Oreshnik ήταν αντίποινα για τα όπλα στο Κίεβο, ικανά να πλήξουν ρωσικό έδαφος

Δημοσίευση 23/11/2024 | 10:41

Επικίνδυνη κλιμάκωση: Έκτακτες συνομιλίες ΝΑΤΟ ‑ Ουκρανίας υπό την απειλή του νέου ρωσικού πυραύλου

Το ΝΑΤΟ και η Ουκρανία θα πραγματοποιήσουν έκτακτες συνομιλίες την Τρίτη μετά την επίθεση της Ρωσίας σε κεντρική πόλη με έναν πειραματικό, υπερηχητικό βαλλιστικό πύραυλο που κλιμάκωσε τον πόλεμο που διαρκεί σχεδόν 33 μήνες.

Η σύγκρουση «εισέρχεται σε μια αποφασιστική φάση», δήλωσε την Παρασκευή ο πρωθυπουργός της Πολωνίας Ντόναλντ Τουσκ, και «παίρνει πολύ δραματικές διαστάσεις».

Το κοινοβούλιο της Ουκρανίας ακύρωσε μια συνεδρίαση καθώς τα μέτρα ασφαλείας είχαν ενισχυθεί μετά το ρωσικό χτύπημα της Πέμπτης σε στρατιωτική εγκατάσταση στην πόλη Ντνίπρο.

Σε μια αυστηρή προειδοποίηση προς τη Δύση, ο πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν είπε σε διάγγελμά του ότι η επίθεση με τον πύραυλο μέσου βεληνεκούς Oreshnik ήταν αντίποινα για τη χρήση από το Κίεβο αμερικανικών και βρετανικών πυραύλων μεγαλύτερου βεληνεκούς ικανούς να πλήξουν βαθύτερα στο ρωσικό έδαφος.

Ο Πούτιν είπε ότι τα δυτικά συστήματα αεράμυνας θα ήταν αδύναμα να σταματήσουν τον νέο πύραυλο.

Ουκρανοί στρατιωτικοί αξιωματούχοι δήλωσαν ότι ο πύραυλος που έπληξε το Ντνίπρο είχε ταχύτητα 11 Μαχ και μετέφερε έξι μη πυρηνικές κεφαλές η καθεμία, απελευθερώνοντας έξι υποπυρομαχικά.

Μιλώντας την Παρασκευή σε αξιωματούχους της στρατιωτικής βιομηχανίας και της βιομηχανίας όπλων, ο Πούτιν είπε ότι η Ρωσία ξεκινά την παραγωγή του Oreshnik.

Η δοκιμή του πυραύλου θα συνεχιστεί, «συμπεριλαμβανομένης της μάχης, ανάλογα με την κατάσταση και τον χαρακτήρα των απειλών για την ασφάλεια που δημιουργούνται για τη Ρωσία», είπε ο Πούτιν, σημειώνοντας ότι υπάρχει «απόθεμα τέτοιων συστημάτων έτοιμο για χρήση».

Ο Πούτιν είπε ότι αν και δεν είναι διηπειρωτικός πύραυλος, είναι τόσο ισχυρός που η χρήση αρκετών από αυτούς εξοπλισμένων με συμβατικές κεφαλές σε μία επίθεση θα μπορούσε να είναι τόσο καταστροφική όσο ένα χτύπημα με στρατηγικά — ή πυρηνικά — όπλα.

Ο στρατηγός Sergei Karakayev, επικεφαλής των Στρατηγικών Πυραυλικών Δυνάμεων της Ρωσίας, είπε ότι το Oreshnik θα μπορούσε να φτάσει στόχους σε όλη την Ευρώπη και να εφοδιαστεί με πυρηνικές ή συμβατικές κεφαλές, απηχώντας τον ισχυρισμό του Πούτιν ότι ακόμη και με συμβατικές κεφαλές, «η μαζική χρήση του όπλου θα ήταν συγκρίσιμη στην πραγματικότητα. στη χρήση πυρηνικών όπλων».

Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ διατήρησε τον πολεμικό τόνο της Ρωσίας την Παρασκευή, κατηγορώντας «τις απερίσκεπτες αποφάσεις και ενέργειες των δυτικών χωρών» για την προμήθεια όπλων στην Ουκρανία για να χτυπήσει τη Ρωσία.

«Η ρωσική πλευρά έχει δείξει ξεκάθαρα τις δυνατότητές της και τα περιγράμματα περαιτέρω αντίποινων σε περίπτωση που δεν ληφθούν υπόψη οι ανησυχίες μας έχουν επίσης σκιαγραφηθεί με σαφήνεια», είπε.

Ο Ούγγρος Πρωθυπουργός Βίκτορ Όρμπαν, ο οποίος θεωρείται ευρέως ότι έχει τις πιο θερμές σχέσεις με το Κρεμλίνο στην Ευρωπαϊκή Ένωση, απηχούσε τα σημεία συζήτησης της Μόσχας, υποδεικνύοντας ότι η χρήση όπλων που προμήθευσαν οι ΗΠΑ στην Ουκρανία πιθανότατα απαιτεί άμεση αμερικανική ανάμειξη.

«Πρόκειται για πύραυλους που εκτοξεύονται και στη συνέχεια οδηγούνται σε έναν στόχο μέσω ενός ηλεκτρονικού συστήματος, το οποίο απαιτεί την πιο προηγμένη τεχνολογία στον κόσμο και ικανότητα δορυφορικών επικοινωνιών», είπε ο Όρμπαν στο κρατικό ραδιόφωνο. «Υπάρχει ισχυρή υπόθεση… ότι αυτοί οι πύραυλοι δεν μπορούν να καθοδηγηθούν χωρίς τη βοήθεια αμερικανικού προσωπικού».

Ο Όρμπαν προειδοποίησε να μην υποτιμηθούν οι απαντήσεις της Ρωσίας, τονίζοντας ότι οι πρόσφατες τροποποιήσεις της χώρας στο δόγμα της πυρηνικής ανάπτυξης δεν πρέπει να απορριφθούν ως «μπλόφα». «Δεν είναι κόλπο… θα υπάρξουν συνέπειες», είπε.

Η επίθεση της Πέμπτης έπληξε το εργοστάσιο Pivdenmash που κατασκεύαζε ICBM όταν η Ουκρανία ήταν μέρος της Σοβιετικής Ένωσης. Η στρατιωτική εγκατάσταση βρίσκεται περίπου 6,5 χιλιόμετρα, νοτιοδυτικά του κέντρου του Ντνίπρο, μιας πόλης περίπου ενός εκατομμυρίου κατοίκων που είναι η τέταρτη μεγαλύτερη της Ουκρανίας και βασικός κόμβος για στρατιωτικές προμήθειες και ανθρωπιστική βοήθεια, και φιλοξενεί ένα από τα μεγαλύτερα νοσοκομεία της χώρας για την περίθαλψη τραυματιών στρατιωτών από το μέτωπο πριν από τη μεταφορά τους στο Κίεβο ή στο εξωτερικό.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Αποχωρεί ο Μάικ Γουόλτς από σύμβουλος εθνικής ασφάλειας του Τραμπ – Εμπλοκή με διαρροή απόρρητης συνομιλίας

Κόσμος Χτες
Σε αναταραχή ο Λευκός Οίκος μετά την αποχώρηση του συμβούλου εθνικής ασφάλειας Μάικ Γουόλτς, ο οποίος φέρεται να ενέπλεξε δημοσιογράφο σε απόρρητη συνομιλία για στρατιωτικά χτυπήματα στην Υεμένη.

Τραγωδία στο Κερατσίνι: Νεκρός ο Σπύρος Σέββος – Βρέθηκε απαγχονισμένος σε αποθήκη

Ελλάδα Χτες
Είχε εξαφανιστεί το μεσημέρι της περασμένης Δευτέρας (28/04) - Τον βρήκε νεκρό μέλος της οικογένειάς του ενώ είχε γράψει και σημείωμα

Η «μαύρη» φυλακή του Ταγκανρόγκ: Βασανιστήρια, εξευτελισμοί και ο θάνατος της δημοσιογράφου Βικτόρια Ρόσκινα

Ελλάδα Χτες
Η φυλακή Ταγκναρόγκ βρίσκεται κοντά στη Μαριούπολη - Τα βασανιστήρια είχε αναλάβει ειδική ομάδα της FSB - Οι συγκλονιστικές μαρτυρίες

Σύλληψη κατασκόπου στην Αλεξανδρούπολη: Οι οδηγίες μεταμφίεσης και ο ρόλος της «μαμάς Ρωσίας»

Ελλάδα Χτες
Σύμφωνα με πληροφορίες το υλικό που βρέθηκε στο κινητό του ήταν από τον τελευταίο μήνα

Καιρός: Καλοκαίρι... αγνοείται φέτος ‑ Τι δείχνει πρόβλεψη για την Ελλάδα

Καιρός Χτες
Με την ομπρέλα ανά... χείρας φαίνεται πως θα περάσουμε το φετινό καλοκαίρι

Τέμπη: Αυτός είναι ο λόγος της απόλυσης του Κώστα Γενηδουνιά από τη Hellenic Train

Ελλάδα Χτες
Οι αποκαλύψεις του μετά το οριστικό φινάλε

Ο Αρης Μουγκοπέτρος «καίει» τον φίλο του – Βίντεο‑σοκ από τη στιγμή που του φιλάει τα χέρια πριν του δώσει την κροτίδα

Ελλάδα Χτες
«Ήξερε τι μου έδινε, προσπάθησε άλλες δύο φορές να μου δώσει την κροτίδα»

ΗΠΑ και Ουκρανία υπέγραψαν τη συμφωνία για τις σπάνιες γαίες ‑ Τι κερδίζει η κάθε πλευρά

Κόσμος Χτες
Ο Τραμπ παίρνει αυτό που ζήτησε αλλά όχι στον βαθμό και με τους όρους που είχε προτείνει