E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Reuters: O Πούτιν είναι ανοιχτός σε διαπραγμάτευση με τον Τραμπ για ανακωχή στην Ουκρανία

Πώς μπορεί να περιπλέξει τα πράγματα η απόφαση Μπάιντεν για τους πυραύλους ATACMS

Δημοσίευση 20/11/2024 | 10:00

Reuters: O Πούτιν είναι ανοιχτός σε διαπραγμάτευση με τον Τραμπ για ανακωχή στην Ουκρανία

Ανοιχτός για διαπραγματεύσεις με τον Ντόναλντ Τραμπ προκειμένου να υπάρξει συμφωνία για ανακωχή στην Ουκρανία εμφανίζεται ο Βλαντιμίρ Πούτιν, όπως μεταδίδει το Reuters.

Σύμφωνα με το ίδιο τηλεγράφημα, ο Πούτιν αποκλείει, όμως, οποιαδήποτε συμβιβασμό όσον αφορά τα εδάφη και επιμένει ότι η Ουκρανία πρέπει να εγκαταλείψει τις βλέψεις της για ένταξη στο ΝΑΤΟ.

Στην πρώτη λεπτομερή αναφορά για το τι θα μπορούσε να δεχθεί ο Πούτιν σε τυχόν συμφωνία με τον Τραμπ, το Reuters μεταδίδει ότι πέντε Ρώσοι νυν και πρώην αξιωματούχοι δήλωσαν ότι το Κρεμλίνο θα μπορούσε να συμφωνήσει σε ένα πάγωμα των εχθροπραξιών στις πρώτες γραμμές του μετώπου στην Ουκρανία.

Το Κρεμλίνο εμφανίζεται, κατά τις ίδιες πηγές, να πιέζει για να περιορίσει το Κίεβο το μέγεθος των ουκρανικών ενόπλων δυνάμεων αλλά και να δεσμευτεί να μην περιορίσει τη χρήση της ρωσικής γλώσσας.

Υπενθυμίζεται ότι πριν από λίγες ημέρες ο Βλαντιμίρ Πούτιν είχε δηλώσει ότι οποιαδήποτε συμφωνία κατάπαυσης του πυρός θα πρέπει να αντανακλά τις «πραγματικότητες» στο έδαφος προσθέτοντας ότι φοβάται μια βραχύβια εκεχειρία που θα επιτρέψει στη Δύση να επανεξοπλίσει την Ουκρανία.

Την ίδια ώρα, ωστόσο, δύο από τις πηγές του Reuters σημειώνουν ότι η απόφαση Μπάιντεν να επιτρέψει στην Ουκρανία να χρησιμοποιεί αμερικανικούς πυραύλους ATACMS για χτυπήματα βαθιά μέσα στη Ρωσία θα μπορούσε να περιπλέξει και να καθυστερήσει οποιαδήποτε διευθέτηση και να σκληρύνει τις απαιτήσεις της Μόσχας, καθώς οι σκληροπυρηνικοί πιέζουν για ένα μεγαλύτερο κομμάτι της Ουκρανίας.

Εάν δεν συμφωνηθεί κατάπαυση του πυρός, είπαν οι δύο πηγές, τότε η Ρωσία θα συνεχίσει να πολεμά.

Το Reuters απευθύνθηκε και στον διευθυντή επικοινωνίας του Τραμπ, Στίβεν Τσανγκ, ο οποίος δήλωσε ότι ο νέος πρόεδρος των ΗΠΑ «είναι το μόνο πρόσωπο που μπορεί να φέρει κοντά και τις δύο πλευρές προκειμένου να διαπραγματευτούν την ειρήνη και να εργαστούν για τον τερματισμό του πολέμου και τον τερματισμό των δολοφονιών».

Τι θα μπορούσε να συμφωνηθεί

Στην ερώτηση τι θα μπορούσε να προβλέπει μια συμφωνία κατάπαυσης του πυρός, δύο από τις ρωσικές πηγές αναφέρθηκαν σε ένα σχέδιο συμφωνίας που σχεδόν εγκρίθηκε τον Απρίλιο του 2022 μετά από συνομιλίες στην Κωνσταντινούπολη και στο οποίο ο Πούτιν έχει αναφερθεί δημοσίως ως πιθανή βάση για μια συμφωνία.

Σύμφωνα με αυτό το σχέδιο, αντίγραφο του οποίου έχει δει το Reuters, η Ουκρανία θα πρέπει να συμφωνήσει σε μόνιμη ουδετερότητα με αντάλλαγμα διεθνείς εγγυήσεις ασφαλείας από τα πέντε μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ: Βρετανία, Κίνα, Γαλλία, Ρωσία και Ηνωμένες Πολιτείες.

Ένας από τους Ρώσους αξιωματούχους δήλωσε ότι δεν θα υπάρξει συμφωνία αν η Ουκρανία δεν λάβει εγγυήσεις ασφαλείας, προσθέτοντας: «Το ερώτημα είναι πώς θα αποφευχθεί μια συμφωνία που θα εγκλωβίσει τη Δύση σε μια πιθανή άμεση αντιπαράθεση με τη Ρωσία μια μέρα».

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

ΗΠΑ και Ιράν απορρίπτουν την πιθανότητα εκεχειρίας, σύμφωνα με το Reuters

Ελλάδα 14.03.2026
ΗΠΑ και Ιράν αντιτίθενται στην πιθανότητα εκεχειρίας στη Μέση Ανατολή

Οδηγούσε μεθυσμένος και χωρίς δίπλωμα, συνελήφθη 32χρονος στην Κέρκυρα

Ελλάδα 14.03.2026
Ο 32χρονος οδηγήθηκε στον Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Κέρκυρας, ενώ του επιβλήθηκε διοικητικό πρόστιμο 1.500 ευρώ

Δύο νεκροί στις φυλακές Κορυδαλλού

Ελλάδα 14.03.2026
Πρόκειται για έναν 49χρονο Έλληνα και έναν 43χρονο από το Μπαγκλαντές

Σεισμός στα ανοιχτά των Χανίων

Ελλάδα 14.03.2026
Το εστιακό βάθος του σεισμού ήταν 14,2 χιλιόμετρα

Θεσσαλονίκη: Συγκλονίζει ο πατέρας της 14χρονης που πέθανε μετά από επέμβαση

Ελλάδα 14.03.2026
«Πήγαμε με γεμάτη αγκαλιά και φύγαμε με φέρετρο»

Κινητοποιήσεις προαναγγέλλουν οι πρατηριούχοι καυσίμων

Ελλάδα 14.03.2026
Διαμαρτύρονται για το πλαφόν στο κέρδος

Με online αίτηση τα 100 ευρώ για γυαλιά οράσεως – Πώς θα πάρετε την αποζημίωση

Οικονομία 14.03.2026
Δείτε τι δικαιούστε, κάθε πότε και πώς θα κάνετε την αίτηση

Τραμπ: Σύντομα θα καταλάβουμε το Στενό του Ορμούζ ‑ Πολλές χώρες θα στείλουν πλοία

Κόσμος 14.03.2026
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ δεν έδωσε λεπτομέρειες για το ποιες θα είναι αυτές οι χώρες - Η ανάρτησή του

Πέθανε ο κιθαρίστας των Motοrhead Φιλ Κάμπελ

Πολιτισμός 14.03.2026
Ήταν «αφοσιωμένος σύζυγος, υπέροχος πατέρας και περήφανος παππούς»

Τραγωδία στο Ηράκλειο: Μωρό βρέθηκε νεκρό στην κούνια του

Ελλάδα 14.03.2026
Το αγοράκι τεσσάρων μηνών εντόπισε η μητέρα του και αμέσως σήμανε συναγερμός