E-Daily

Η ιστορία του κόσμου μέσα από στιγμές της Eurovision: Πολιτικοκοινωνικές αλλαγές και μουσική

Όταν ο διαγωνισμός παίρνει άλλο χαρακτήρα

Γράφει η ΔΕΣΠΟΙΝΑ ΠΟΛΥΧΡΟΝΙΔΟΥ

12/3/2024 | 01:38

collage

Ο Διαγωνισμός Τραγουδιού της Eurovision, μια ετήσια γιορτή γεμάτη υπερβολή και μουσική, λάμψη και εθνική υπερηφάνεια, έχει αιχμαλωτίσει το κοινό σε όλη την Ευρώπη και όχι μόνο για πάνω από έξι δεκαετίες.

Από την έναρξή της το 1956, η Eurovision όχι μόνο έχει επιδείξει τα μουσικά ταλέντα των χωρών που συμμετέχουν, αλλά έχει επίσης χρησιμεύσει ως πλατφόρμα για μνημειώδεις στιγμές που ξεπερνούν τα σύνορα και φέρνουν τους ανθρώπους κοντά. Από εμβληματικές μουσικές στιγμές έως πολιτικές δηλώσεις, η Eurovision έχει γνωρίσει μυριάδες αξέχαστες και μνημειώδεις εμφανίσεις που έχουν αφήσει ανεξίτηλο το σημάδι της στην πλούσια ιστορία της.

Ένας θεσμός που άργησε να πάρει μπρος μέχρι τους ABBA και το Waterloo (1974)

Αναμφίβολα μια από τις πιο μνημειώδεις στιγμές στην ιστορία της Eurovision συνέβη το 1974 όταν το σουηδικό ποπ συγκρότημα ABBA ανέβηκε στη σκηνή με την αξέχαστη επιτυχία τους, "Waterloo". Η ενέργεια, η συναρπαστική μελωδία και τα 70s κοστούμια (το μπλε σύνολο της τραγουδίστριας έγινε πασίγνωστη στολή στα καρναβάλια σε όλο τον πλανήτη!) έκαναν τους ABBA πασίγνωστους και κάπως έτσι μπήκε και η Eurovision ως σημείο αναφοράς στη μουσική.

Η Εσθονία και η «σοβιετική αυτοκρατορία»

Όταν η Εσθονία κέρδισε τον διαγωνισμό το 2001, το πρώτο μετασοβιετικό έθνος που το έκανε, άδραξε επίσης την ευκαιρία να ανανεώσει την εικόνα της ως έθνος. «Η περίπτωση της Εσθονίας είναι ένα ενδιαφέρον παράδειγμα της «επιστροφής στην Ευρώπη» και της άλλης της σοβιετικής κατοχής», δήλωσε ο Δρ. Πολ Τζόρνταν, ένας ακαδημαϊκός. «Απελευθερωθήκαμε από τη Σοβιετική Αυτοκρατορία μέσω του τραγουδιού», είπε ο τότε πρωθυπουργός Mart Laar στα πλήθη μετά τη νίκη της χώρας. «Τώρα θα τραγουδήσουμε τον δρόμο μας προς την Ευρώπη», πρόσθεσε, αναφερόμενος στις συνεχιζόμενες ενταξιακές συνομιλίες στην ΕΕ.

Η εποχή της Conchita Wurst (2014)

Ο Διαγωνισμός Τραγουδιού της Eurovision 2014 που πραγματοποιήθηκε στην Κοπεγχάγη σηματοδότησε μια ρηξικέλευθη στιγμή με τη νίκη της Conchita Wurst, μιας Αυστριακής drag queen, με την ισχυρή μπαλάντα "Rise Like a Phoenix". Η νίκη της Conchita όχι μόνο γιόρτασε τη διαφορετικότητα και την ατομικότητα, αλλά έστειλε επίσης ένα ισχυρό μήνυμα αποδοχής. 

Η νίκη της Dana International (1998)

Το 1998, η Dana International, μια Ισραηλινή τραγουδίστρια, έγραψε ιστορία καθώς έγινε η πρώτη τρανς ερμηνεύτρια που κέρδισε τον Διαγωνισμό Τραγουδιού της Eurovision. Με το τραγούδι της "Diva", η Dana International όχι μόνο επέδειξε τη φωνητική της ικανότητα, αλλά επίσης κατέρριψε τα εμπόδια και αμφισβήτησε τους κοινωνικούς κανόνες. Η νίκη της ήταν μια στιγμή ορόσημο για την LGBTQ+ κοινότητα και μια απόδειξη της δέσμευσης της Eurovision για τη συμμετοχή και τη διαφορετικότητα.

Η συμμετοχή του Ισραήλ

Το Ισραήλ μπήκε για πρώτη φορά στον διαγωνισμό το 1973, και έγινε η πρώτη χώρα εκτός Ευρώπης που συμμετείχε. Η συμμετοχή του Ισραήλ στον διαγωνισμό όλα αυτά τα χρόνια ήταν κατά καιρούς αμφιλεγόμενη, αλλά παρέμεινε σταθερός ανταγωνιστής στον διαγωνισμό και στέφθηκε νικητής τέσσερις χρονιες. Η πρώτη εμφάνιση της χώρας σηματοδοτήθηκε από μια αυξημένη παρουσία ασφαλείας στο χώρο του διαγωνισμού, στην πόλη του Λουξεμβούργου, κάτι που έγινε σε λιγότερο από ένα χρόνο μετά τη σφαγή του Μονάχου όπου σκοτώθηκαν 11 μέλη της ισραηλινής Ολυμπιακής ομάδας το 1972 από Παλαιστίνιους τρομοκράτες. Ένοπλοι φρουροί είχαν τοποθετηθεί στο χώρο και το κοινό που παρευρέθηκε προειδοποιήθηκε να μην στέκεται κατά τη διάρκεια της παράστασης.

H απόσυρση της Γεωργίας από το διαγωνισμό (2009)

Η προγραμματισμένη συμμετοχή της Γεωργίας για το διαγωνισμό του 2009 στη Μόσχα προκάλεσε διαμάχη: στον απόηχο του Ρωσογεωργιανού πολέμου, ο Stephane και το 3G επιλέχθηκαν να ανταγωνιστούν με το τραγούδι "We Don't Wanna Put In", ωστόσο η EBU αντιτάχθηκε στους στίχους ως φάνηκαν να ασκούν κριτική στον Ρώσο ηγέτη Βλαντιμίρ Πούτιν. 

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Η Εργατική Πρωτομαγιά στον κόσμο: Ποιες χώρες την τιμούν και ποιες όχι

Ιστορικά 01.05.2025
Η ιστορία πίσω από την Πρωτομαγιά και οι χώρες που δεν την αναγνωρίζουν ως αργία

Πρωτομαγιά: Η ιστορία των 200 της Καισαριανής

Ιστορικά 01.05.2025
Μια από τις πιο αιματοβαμμένες σελίδες των Ναζί στο Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο

Βιρτζίνια Τζιουφρέ: Το μεγάλο ερωτηματικό γύρω από τον θάνατο της βασικής μάρτυρα στην υπόθεση Epstein

Stories 01.05.2025
Η γυναίκα που αποκάλυψε τον Epstein και έφυγε με ερωτηματικά

Απόψε είναι η Βαλπούργεια νύχτα: Μάγισσες, τελετουργίες και αρχαίες παγανιστικές δοξασίες

Stories Χτες
Σηματοδοτεί την άφιξη της άνοιξης και το τέλος του μακρύ χειμώνα

Μωρό ‑ «θαύμα» γεννήθηκε από έμβρυο 24 ετών – Ήταν σχεδόν συνομήλικο με τη μαμά του!

Stories Χτες
Όταν η επιστήμη συναντά το θαύμα: Η απίστευτη ιστορία της μικρής Emma που «ξεπάγωσε» 24 χρόνια μετά τη σύλληψή της!

5 ηθοποιοί ‑ θρύλοι που ήταν «εφιαλτικοί» στην πραγματική τους ζωή

Σινεμά Χτες
Η οθόνη δεν λέει πάντα την αλήθεια

Γιατί επηρεάστηκαν οι τηλεπικοινωνίες της Γροιλανδίας από το μπλακ άουτ στην Ισπανία;

Stories Χτες
Aπρόσμενες συνέπειες χιλιάδες χιλιόμετρα μακριά

Γιατί οι εκλογές στον Καναδά έχουν πάρει χαρακτήρα δημοψηφίσματος;

Stories Προχτές
Θα ξέρουμε πολύ σύντομα το αποτέλεσμα

Το αληθινό «Έγκλημα στο Κολωνάκι» ‑ Το θύμα βρέθηκε στο σπίτι που είχε γυριστεί η ομώνυμη ταινία

Stories Προχτές
Η στυγερή δολοφονία του Θανάση Διαμαντόπουλου με 97 χτυπήματα από σφυρί που συγκλόνισε την Ελλάδα

Έλενα Κρεμλίδου και Ιωάννα Τούνη: Αντιμέτωπες με το παρελθόν, μόνες στο δικαστήριο

Stories Προχτές
Όταν οι γυναίκες βρίσκουν τη δύναμη να σταθούν όρθιες – και οι κακοποιητές κρύβονται

Η κρυφή κόλαση πίσω από το Instagram και το Facebook

Stories Προχτές
Κατηγορείται ότι εξαντλεί τους εργαζόμενους που διαφυλάσσουν τις πλατφόρμες της