E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Η ιστορία της φτωχότερης πόλης της Γερμανίας, που άλλαξε όνομα λόγω... Taylor Swift

Πού βρίσκεται το Γκελζενκίρχεν και γιατί παρήκμασε

Γράφει η ΔΕΣΠΟΙΝΑ ΠΟΛΥΧΡΟΝΙΔΟΥ Δημοσίευση 17/7/2024 | 01:29

Η ιστορία της φτωχότερης πόλης της Γερμανίας, που άλλαξε όνομα λόγω... Taylor Swift
collage

H πόλη Γκελζενκίρχεν, μια από τις φτωχότερες περιοχές της Γερμανίας, είναι μια πρώην πόλη με ανθρακωρυχεία που δεν έχει ανακάμψει ποτέ από την παρακμή της κύριας βιομηχανίας της.

Ενόψει των τριών συναυλιών που θα έδινε η Taylor Swift στο πλαίσιο της περιοδείας της «Eras Tour» η πόλη μετονομάστηκε σε «Swiftkirchen». Eνα καλό κόλπο για να αποκτήσει τουρισμό και να γραφτούν άρθρα για αυτή!

Η ιστορία της πόλης

Το Γκελζενκίρχεν είναι στο βόρειο τμήμα της κοιλάδας του Ρουρ στο ομόσπονδο κρατίδιο της Βόρειας Ρηνανίας-Βεστφαλίας. H καλύτερη περίοδος στο μυαλό ορισμένων ανθρώπων είναι αυτή κατά την οποία οι βιομηχανίες άνθρακα και χάλυβα άνθισαν και η πόλη ζούσε από τον πλούτο του ρόλου της ως η καρδιά της βιομηχανίας του Ρουρ.

Πριν από τη Βιομηχανική Επανάσταση λένε, «δεν υπήρχε πραγματικά τίποτα εδώ». Ηταν ένα χωριό, ένας συνοικισμός από αγροικίες μέχρι τα μέσα του 19ου αιώνα, πραγματικά όχι πολύ καιρό πριν. Αυτό άλλαξε σχεδόν εν μία νυκτί στα μέσα του 19ου αιώνα, όταν ανακαλύφθηκε ο άνθρακας: Αναζητώντας δουλειά και μια καλύτερη ζωή, άνθρωποι ήρθαν από όλη τη Γερμανία και την Ευρώπη για να εργαστούν στα ορυχεία.

Στις αρχές του 20ου αιώνα, ο πληθυσμός της πόλης είχε φτάσει τους 100.000 και έφτασε στο αποκορύφωμά του σχεδόν 400.000 στα τέλη της δεκαετίας του 1950. Όμως τα πράγματα άρχισαν να αλλάζουν τη δεκαετία του 1960: τα ορυχεία άρχισαν να κλείνουν ένα-ένα, μερικά ενοποιήθηκαν με άλλα κοντινά ορυχεία μέχρις ότου δεν έμεινε κανένα.

Όταν οι άνθρωποι μιλούν για προβλήματα στο Γκελζενκίρχεν ή για κατάχρηση των κοινωνικών παροχών της Γερμανίας, μιλούν για τους χιλιάδες μετανάστες από τη Ρουμανία και τη Βουλγαρία, κυρίως από τη μειονότητα των Σίντι και των Ρομά. Περίπου το 36 τοις εκατό των κατοίκων του Γκελζενκίρχεν έχουν «μεταναστευτικό υπόβαθρο», που σημαίνει ότι αυτοί ή τουλάχιστον ένας από τους γονείς τους έχουν γεννηθεί στο εξωτερικό. 

Η ενσωμάτωση αυτών των κοινοτήτων έχει αποδειχθεί δύσκολη, πολύ μεγαλύτερη από ό,τι με τις περισσότερες νέες αφίξεις από τη Συρία: όπου οι πρόσφυγες λαμβάνουν μαθήματα γλώσσας, οικονομική βοήθεια και άλλους πόρους για να βοηθήσουν να αποκτήσουν τον προσανατολισμό τους στη Γερμανία, εκείνοι που προέρχονται από την ΕΕ δεν έχουν πρόσβαση σε τέτοια πράγματα, αν και δικαιούνται να εργαστούν εδώ. Πολλοί παραμένουν σε κλειστές κοινότητες, μαθαίνοντας ελάχιστα έως καθόλου γερμανικά και δε στέλνουν πάντα τα παιδιά τους στο σχολείο.

Μια προσπάθεια για δωρεάν διαφήμιση

Η πόλη του Γκελζενκίρχεν προσκάλεσε όλους τους θαυμαστές της Taylor Swift και τους λάτρεις της μουσικής της. Η πλατεία Heinrich-König-Platz έγινε «Taylor Town» – έναν παράδεισο για τους θαυμαστές της Αμερικανίδας τραγουδίστριας.  Η τραγουδίστρια έλαβε επίσης τη δική της τιμητική πλακέτα στη Λεωφόρο της Δόξας του Γκελζενκίρχεν, μαζί με εκείνες του του προπονητή ποδοσφαίρου Ρούντι Ασάουερ και της συγγραφέως Ίλζε Κίμπγκις.

@zweibeitaylor.podcast Wir haben ein paar Infos zu Taylor Town und Gelsenkirchen zusammengefasst. 🥰🥰🥰 #theerastourgelsenkirchen #germanytiktok #gelsenkirchen #swiftkirchen #taylortown #taylorswift #theerastour @Taylor Swift @Taylor Nation @VELTINS-Arena ♬ Taylor Swift megamix lyrics and song titles P2 - Silvy | Taylor Nederland
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Όταν η φύση λύνει το πρόβλημα της αδιαφορίας των ανθρώπων

Stories 26.02.2026
Οι τοπικές αρχές «ξέχασαν» να επισκευάσουν μια τρύπα στο δρόμο και η φύση απάντησε αναλόγως

Ο ζεν πρεμιέ που χάθηκε στο απόγειο της δόξας – Πώς ζει σήμερα, 35 χρόνια μετά σε χωριό

Πρόσωπα 26.02.2026
Από τα φώτα του παλιού ελληνικού σινεμά στη σιωπή του χωριού και μια ζωή μακριά από τη δημοσιότητα

Το χωριό της Καβάλας που πάει κόντρα στο δημογραφικό

Stories 26.02.2026
Είναι γεμάτο πολύτεκνες οικογένειες

Δουλεύεις πολύ ή δουλεύεις σωστά; Το νέο κριτήριο επιτυχίας

Νέα Εποχή 26.02.2026
Η μεγάλη παρεξήγηση της παραγωγικότητας που κρατά εργαζομένους και επιχειρήσεις πίσω

Η ιστορία του «χρονoταξιδιώτη» που φέρεται να κέρδισε 350 εκατ. δολάρια σε δύο εβδομάδες

Stories Χτες
Ο άνθρωπος που ήρθε από το 2250 για να παίξει στο χρηματιστήριο – Μύθος, απάτη ή το πιο επιτυχημένο hoax;

Η ερωμένη που «έκαψε» τον «Ελ Μέντσο»

Stories Χτες
Το κρυφό ραντεβού στα βουνά και το τέλος του ισχυρότερου βαρόνου

Ποια μέρα ο ουρανός «σπάει» τα δεδομένα; Έξι πλανήτες σε σπάνια ευθυγράμμιση

Περιβάλλον Προχτές
Ερμής, Αφροδίτη, Δίας, Κρόνος, Ουρανός και Ποσειδώνας σχηματίζουν πλανητική «παρέλαση» σε ένα εντυπωσιακό οπτικό φαινόμενο που δε συμβαίνει συχνά