E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

4 παράξενοι κανόνες σε φυλακές που σίγουρα δεν ήξερες

Ούτε φανταζόσουν

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 10/7/2024 | 00:23

4 παράξενοι κανόνες σε φυλακές που σίγουρα δεν ήξερες
@EPA

Όλοι γνωρίζουν τι είναι οι φυλακές, αλλά αν δεν είχατε την ατυχία να περάσετε χρόνο μέσα σε μια φυλακή, υπάρχει μεγάλη πιθανότητα η κύρια πηγή πληροφοριών σας για το τι ακριβώς συμβαίνει μέσα σε ένα σωφρονιστικό ίδρυμα να προέρχεται από τη λαϊκή κουλτούρα.

Ομολογουμένως, αυτό μπορεί να είναι αρκετό για να καταλάβεις την ουσία των κελιών, των φρουρών, των ωρών δείπνου, των αυλών των φυλακών και του τρόπου με τον οποίο ένα αυστηρό σύνολο κανόνων διέπει τα πάντα. Ωστόσο, αυτό είναι απλώς η επιφάνεια. Ανάλογα με τις εγκαταστάσεις της φυλακής που καταλήγει να περνάει ο κρατούμενος, η πραγματικότητα μπορεί να είναι πολύ πιο περίεργη, με τον ένα ή τον άλλο τρόπο.

Το θέμα με τους κανόνες της φυλακής, βλέπετε, είναι ότι μπορούν να αλλάζουν από χώρα σε χώρα, ακόμη και από φυλακή σε φυλακή. Ορισμένες εγκαταστάσεις υποβάλλουν τους κρατούμενους σε κανόνες που μπορεί να είναι εντελώς φρικτοί, ενώ άλλες μπορεί να φαίνονται σχεδόν απλά ιδιότροπες. Λόγω των διαφορετικών τρόπων με τους οποίους διάφορες φυλακές χειρίζονται τους κρατούμενους τους, αυτό μπορεί να οδηγήσει σε ορισμένους σοβαρά περίεργους κανόνες που είναι απίθανο να δείτε σε τηλεοπτικές εκπομπές και ταινίες. Ακολουθεί μια ματιά σε μερικούς από τους πιο περίεργους κανόνες φυλακών και πώς επηρεάζουν τους κρατούμενους και το προσωπικό της φυλακής.

Νησί Bastoy, Νορβηγία: Ο κανόνας της εμπιστοσύνης και του σεβασμού

@wikipedia.org

Είναι εύκολο να υποθέσουμε ότι ένα σχεδόν αφύλακτο νησί όπου επικίνδυνοι εγκληματίες όπως οι δολοφόνοι περιφέρονται σε σχετικά πολυτελείς συνθήκες, θα καταλήξει σε μια λίστα με τις πιο επικίνδυνες φυλακές στον κόσμο. Ωστόσο, το νησί των φυλακών Bastoy της Νορβηγίας είναι κάθε άλλο παρά επικίνδυνο για την υγεία κάποιου.

Η Bastoy λειτουργεί αποκλειστικά με βάση την εμπιστοσύνη και τον σεβασμό. Οι φρουροί είναι άοπλοι. Οι τρόφιμοι ζουν σε καμπίνες όπου έχουν τα δικά τους δωμάτια, μαγειρεύουν και καλλιεργούν μεγάλο μέρος του φαγητού τους και κάνουν διάφορες δουλειές σε όλο το νησί ... μέχρι και της λειτουργίας του πορθμείου μεταξύ Bastoy και ηπειρωτικής χώρας. Έχουν πρόσβαση ακόμη και σε σολάριουμ. «Είναι σαν να ζεις σε ένα χωριό, μια κοινότητα», είπε ένας τρόφιμος στον Guardian. «Όλοι πρέπει να δουλέψουν. Αλλά έχουμε ελεύθερο χρόνο για να κάνουμε λίγο ψάρεμα ή το καλοκαίρι μπορούμε να κολυμπήσουμε έξω από την παραλία. Ξέρουμε ότι είμαστε φυλακισμένοι, αλλά εδώ νιώθουμε σαν άνθρωποι».

Ο λόγος πίσω από τις συγκριτικά ανακτορικές συνθήκες του Bastoy είναι ότι το νησί προετοιμάζει τους κρατούμενους για την ημέρα που θα έχουν εκτίσει την ποινή τους και θα μείνουν ελεύθεροι. Ενώ τους εμπιστεύονται ότι θα κυβερνήσουν σε μεγάλο βαθμό τον εαυτό τους, οι αρχές εξακολουθούν να τους παρακολουθούν και οι κρατούμενοι επιλέγονται προσεκτικά από μια ομάδα αιτούντων κρατουμένων που θεωρείται ότι είναι πραγματικά πρόθυμοι να αλλάξουν τη ζωή τους. Δεν είναι η πιο συμβατική φυλακή στον κόσμο, αλλά έχει έναν εύλογο ισχυρισμό ότι είναι η πιο ανθρώπινη.

Φυλακή Aranjuez, Ισπανία: Κελιά για όλη την οικογένεια

@Bernat Armangue/AP Images

Τι συμβαίνει με ένα παιδί στην εξαιρετικά ατυχή περίσταση όπου και οι δύο γονείς τους πηγαίνουν φυλακή; Εάν οι γονείς τύχει να είναι έγκλειστοι στη φυλακή Aranjuez της Ισπανίας, η απάντηση είναι απλή: Το παιδί μπορεί απλώς να ζήσει μαζί τους σε ένα μεγάλο οικογενειακό κελί.

Μην ανησυχείτε, η κατάσταση είναι πιο καλή από όσο νομίζετε. Η φυλακή δεν παίρνει τους εφήβους και μικρότερα παιδιά και δεν τα κλειδώνει με ένα σωρό σκληροπυρηνικούς εγκληματίες. Αντίθετα, το πρόγραμμα οικογενειακών κελιών της φυλακής Aranjuez ισχύει μόνο για παιδιά κάτω των 3 ετών. Εάν και οι δύο γονείς τους εξακολουθούν να παραμένουν έγκλειστοι μετά τη συμπλήρωση αυτής της ηλικίας, το παιδί στέλνεται να ζήσει με συγγενείς. Μέχρι τότε, ωστόσο, η οικογένεια μπορεί να ζει στα ευρύχωρα οικογενειακά κελιά της εγκατάστασης, με παιχνίδια και τις περισσότερες ανέσεις ενός κανονικού νοικοκυριού που έχει ένα ένα μικρό παιδί. Δεδομένου ότι υπάρχουν πολλά οικογενειακά κελιά στο Aranjuez, υπάρχουν επίσης πολλά παιδιά που ζουν σε αυτές τις συνθήκες, επομένως δεν λείπουν ούτε οι φιλίες μεταξύ τους.

Ενώ το περιβάλλον της φυλακής προφανώς δεν είναι το καλύτερο για ένα μικρό παιδί, οι ειδικοί ωστόσο θεωρούν αυτή τη μέθοδο προτιμότερη από τα βρέφη που μεγαλώνουν χωρίς τους γονείς τους. Ωστόσο, για τον ένα ή τον άλλο λόγο, η Ισπανία δεν έχει επεκτείνει το σύστημα οικογενειακών κελιών πέρα ​​από τη φυλακή Aranjuez.

Κομητεία Μαρικόπα, Αριζόνα, ΗΠΑ: Υποχρεωτικά ροζ εσώρουχα για τους κρατούμενους

@EPA

Για πούμε και του στραβού το δίκιο, το να αναγκάζονται οι κρατούμενοι να φορούν ροζ εσώρουχα δεν είναι μια ολοκληρωμένη σύνθετη σωφρονιστική στρατηγική στις Ηνωμένες Πολιτείες. Αντίθετα, είναι ένα από τα πιο ορατά μέρη της θητείας του Joe Arpaio, του σερίφη της κομητείας Maricopa της Αριζόνα. Ο Arpaio έχει ασπαστεί το παρατσούκλι «Ο πιο σκληρός σερίφης της Αμερικής» και κατά τη διάρκεια της θητείας του, καθιέρωσε μέτρα για τα οποία οι οργανώσεις πολιτικών δικαιωμάτων είχαν πολλά να πουν. Του έχει ζητηθεί ο λόγος για τα πάντα, από το φυλετική σκιαγράφηση μέχρι και καταπίεση των μειονοτήτων.

Μία από τις πιο περίεργες πολιτικές του Arpaio ήταν η καμπάνια για τα ροζ εσώρουχα. Οι φυλακές της κομητείας Maricopa διένειμαν αρχικά κανονικά λευκά εσώρουχα στους κρατούμενους τους, αλλά αφού ο σερίφης διαπίστωσε ότι αυτά εξαφανίζονταν, άλλαξε το χρώμα όλων των εσωρούχων για τους κρατούμενους σε ροζ, ως αποτρεπτικό παράγοντα κλοπής. Αυτό ισχύει και για κουβέρτες, κάλτσες, εσώρουχα, ακόμα και χειροπέδες.

Ακόμη και στην κομητεία Maricopa, η εποχή του ροζ εσωρούχου ήταν τελικά αρκετά σύντομη. Όταν ο διάδοχος του Arpaio, σερίφης Paul Penzone, εξελέγη το 2016, άρχισε σύντομα να καταργεί τις πολιτικές του προκατόχου του, συμπεριλαμβανομένων και των ροζ εσωρούχων. Όσο για τον ίδιο τον Arpaio, έλαβε μια από τις πιο αμφιλεγόμενες προεδρικές χάρες στην ιστορία, όταν ο Ντόναλντ Τραμπ του έδωσε χάρη το 2017 ... προτού ακόμη καταδικαστεί για ποινική περιφρόνηση του δικαστηρίου που σχετίζεται με παράνομες πρακτικές ρατσιστικών πράξεων.

Φυλακή San Pedro, Βολιβία: Κελιά προς πώληση

@wikipedia.org

Ένα πράγμα που ένας κρατούμενος δεν θα περίμενε απαραιτήτως να επηρεάσει ο ίδιος, είναι το κελί στο οποίο περνά το χρόνο της φυλάκισης του. Αμέτρητες ταινίες και τηλεοπτικές εκπομπές μας έχουν διδάξει ότι όταν καταλήγεις στη φυλακή, σε οδηγούν σε ένα κελί που έχει επιλεγεί για εσάς, εκτός εάν μεταφερθείτε ή συμπεριφέρεστε αρκετά άσχημα ώστε να δικαιολογείται η απομόνωση.

Στη φυλακή του San Pedro τα πράγματα είναι διαφορετικά. Η εγκατάσταση βρίσκεται στo Λα Παζ της Βολιβίας και είναι διαβόητη επειδή μοιάζει σχεδόν με κάθε άλλη φτωχή γειτονιά της περιοχής, με καταστήματα, υπηρεσίες, ακόμη και ολόκληρες οικογένειες. Η μόνη διαφορά είναι ότι ολόκληρη η περιοχή περιβάλλεται από τοίχους σαν φυλακή. Ωστόσο, η σχετική πολυτέλεια ενός καθημερινού περιβάλλοντος έχει τίμημα. Όσο περισσότερα χρήματα είναι διατεθειμένος ή ικανός να πληρώσει ένας κρατούμενος, τόσο σε καλύτερη περιοχή ζει και τόσο πιο ωραίο κελί αποκτά. Τα πιο πολυτελή κελιά είναι συγκρίσιμα με τα δωμάτια ή τα διαμερίσματα ξενοδοχείων και οι περιοχές στις οποίες βρίσκονται έχουν κάθε είδους ανέσεις. Αντίθετα, οι φτωχότεροι κρατούμενοι ζουν σε πολύ χειρότερες συνθήκες.

Τόσο η ανάγκη για τα έξοδά τους όσο και η ζήτηση για αγαθά και υπηρεσίες έχουν δημιουργήσει μια αρκετά περίπλοκη οικονομία μέσα στους τοίχους της φυλακής, με ανθρώπους να ειδικεύονται σε συγκεκριμένες δουλειές όπως ακριβώς θα έκαναν και έξω από αυτήν. Δεδομένου ότι δεν υπάρχουν φρουροί εντός των τειχών, οι κρατούμενοι κυβερνούν επίσης αποτελεσματικά τους εαυτούς τους.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Το ερώτημα που όλοι θέλουν να κάνουν στην Καμάλα Χάρις μετά την παραίτηση του Τζο Μπάιντεν

Stories 23.07.2024
Η παραίτηση έφερε περισσότερα ερωτήματα από απαντήσεις

Η απίστευτη ανακάλυψη στον πλανήτη Αρη

Νέα Εποχή 23.07.2024
Δεν έχει παρατηρηθεί ξανά στο έδαφος του κόκκινου πλανήτη

Tι είναι τo Mukbang που σκότωσε πολλούς influencers

Stories 23.07.2024
Πριν μερικές μέρες άλλη μια influencer έχασε τη ζωή της

Το πιο διάσημο θύμα του AIDS στην Ελλάδα ήταν ένα ταλαντούχο αγόρι

LGBTQI+ Χτες
O Billy Bo έφτασε από τα Καμίνια του Πειραιά στον κορυφή της παγκόσμιας μόδας

Το μοντέλο που πόζαρε για τους μεγαλύτερους ζωγράφους και το τραγικό τέλος της

Πρόσωπα Προχτές
Η δραματική ζωή του supermodel του 19ου αιώνα

10+1 πράγματα που δεν ήξερες για τη Θεσσαλονίκη

Stories Προχτές
Ακόμα κι αν είσαι βέρος ...συμπρωτευουσιάνος, αυτά μάλλον τα αγνοείς!