E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Η ιστορία της κακοτυχίας που «φέρνουν» οι μαύρες γάτες

Πως δημιουργήθηκε αυτή η πεποίθηση

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 19/2/2024 | 00:26

Η ιστορία της κακοτυχίας που «φέρνουν» οι μαύρες γάτες
Photo by Julia Kadel on Unsplash

Οι φίλοι και οι θαυμαστές της γάτας ξέρουν ότι δεν υπάρχει τίποτα να φοβηθούν από αυτήν, αλλά η εμμονή της πεποίθησης ότι οι μαύρες γάτες φέρνουν κατά κάποιο τρόπο κακή τύχη έχει αντέξει για αιώνες. Σίγουρα, κατά τη διάρκεια της ακμής της αρχαίας Αιγύπτου, όλες οι γάτες τιμούνταν και λατρεύονταν (η δολοφονία τους ήταν έγκλημα) αλλά η άνοδος της μαγείας στην Ευρώπη έβαλε τέλος σε κάθε ίχνος καλής θέλησης προς αυτές.

Ενώ το μαύρο τρίχωμα δεν περιορίζεται σε συγκεκριμένες ράτσες, η ράτσα Bombay είναι πιθανότατα το είδος της γάτας που εμφανίζεται πιο συχνά όταν φαντάζεστε μια κλασική μαύρη γάτα. Οι περισσότερες μαύρες γάτες έχουν επίσης χρυσοκίτρινα μάτια, χάρη στην υψηλή περιεκτικότητα σε χρωστική ουσία μελανίνης στο σώμα τους. Και παρόλο που οι ολόμαυρες γάτες μπορεί να είναι είτε αρσενικές είτε θηλυκές, υπάρχει ελαφρώς υψηλότερος επιπολασμός του χρωματισμού στις αρσενικές γάτες.

Οι μαύρες γάτες εμφανίζονται συχνά σε όλα τα είδη λαογραφίας που βασίζονται σε πολιτισμικά στοιχεία, και παρόλο που πολλοί μύθοι για τις μαύρες γάτες είναι στην πραγματικότητα της θετικοί, η δυτική παράδοση έχει ταυτίσει τις μαύρες γάτες με την κακή τύχη, που έχει γίνει κάτι δεδομένο. Είναι λοιπόν κακή τύχη οι μαύρες γάτες;

Φαίνεται ότι η σχέση κακής τύχης και μαύρων γατών χρονολογείται από τον 13ο αιώνα. Δεν είναι γνωστό ακριβώς πώς και γιατί οι γάτες συνδέθηκαν με τον διάβολο τον Μεσαίωνα, αλλά η πεποίθηση ήταν τόσο επίμονη που σκοτώθηκαν πολλές κατά τη διάρκεια της πανδημίας του Μαύρου Θανάτου γύρω στο 1348 μ.Χ. Κατά ειρωνικό τρόπο, η θανάτωση των γατών επιδείνωσε την πανώλη, η οποία συχνά μεταδιδόταν από μολυσμένους ψύλλους που συνδέονταν με τα τρωκτικά.

Καθώς η φήμη για την διαβολική μαγεία άρχισε να διαδίδεται σε όλη την Ευρώπη τον 16ο αιώνα, οι γάτες, ιδιαίτερα οι μαύρες, βρέθηκαν μπλεγμένες, απλώς και μόνο γιατί πολλές υποτιθέμενες μάγισσες είχαν πάρει για συντροφιά γάτες του δρόμου. Κάπως έτσι, η πεποίθηση ότι οι μάγισσες μπορούσαν να μεταμορφωθούν στις συνήθως μαύρες γάτες έγινε επίμονη και μεταφέρθηκε στην Αμερική, όπου έγινε μέρος των δικαστηρίων των μαγισσών του Σάλεμ.

Δεν βοήθησε το γεγονός ότι οι πουριτανοί, που ήταν πλειοψηφία στον πληθυσμό του Σάλεμ της Μασαχουσέτης, ήταν πιστοί της Βίβλου, και ο συνδυασμός ενός μεγάλου φόβου για οτιδήποτε είχε σχέση με τον διάβολο και της παρατεταμένης πεποίθησης ότι οι μαύρες γάτες αποτελούσε μέρος του τρόπου ζωής των μαγισσών, ήταν θανατηφόρος.

Υπάρχουν πολλοί μύθοι για τις μαύρες γάτες στην ιστορία. Η σκωτσέζικη λαογραφία περιλαμβάνει μια νεράιδα γνωστή ως Cat Sìth, μια γιγάντια μαύρη γάτα που πιστεύεται ότι είχε την ικανότητα να κλέψει την ψυχή ενός νεκρού πριν προλάβουν να την διεκδικήσουν οι θεοί. Αυτή η πεποίθηση οδήγησε στη δημιουργία σκοπιάς τη νύχτα και την ημέρα, για τη φύλαξη των σορών λίγο πριν από την ταφή.

Υπάρχουν επίσης θρύλοι που σχετίζονται με τις πραγματικές κινήσεις των μαύρων γατών. Σε πολλές από τις ευρωπαϊκές χώρες όπου τα αιλουροειδή εξακολουθούν να θεωρούνται κακή τύχη, είναι πολύ κακός οιωνός όταν μια μαύρη γάτα διασχίζει το δρόμο μας.

Ωστόσο, οι Γερμανοί φαίνεται να έχουν κάπως ελαφρύνει αυτό το κομμάτι του μύθου, πιστεύοντας ότι μια γάτα που κόβει τον δρόμο από δεξιά προς τα αριστερά είναι κακή τύχη, ενώ μια γάτα που κινείται από αριστερά προς τα δεξιά είναι μια χαρά.

Ακόμη και ορισμένοι πειρατές κράτησαν πεποιθήσεις που βασίζονταν στην κίνηση, κρατώντας σταθερά την ιδέα ότι αν μια μαύρη γάτα κινηθεί προς το μέρος τους, αυτό είναι κακή τύχη, αλλά μια γάτα που απομακρύνεται από αυτούς ήταν καλό νέο. Αν μια μαύρη γάτα περπατούσε σε ένα πλοίο και μετά έφευγε, πίστευαν ότι το πλοίο θα βυθιζόταν στην επόμενη έξοδό του.

Φαίνεται, ωστόσο, ότι η επιρροή των αρχαίων Αιγυπτίων και η αγάπη τους για τις γάτες διατηρήθηκε σε ορισμένους ευρωπαϊκούς πολιτισμούς. Οι ναυτικοί και οι γυναίκες τους, πίστευαν στην καλή τύχη της μαύρης γάτας, με μερικούς ψαράδες να έχουν τέτοιες γάτες στο σκάφος, ενώ οι γυναίκες είχαν μαύρες γάτες στο σπίτι για διπλή δόση τύχης.

Η ιαπωνική κουλτούρα τιμά επίσης τις μαύρες γάτες ως σύμβολα καλής τύχης και θεωρούνται ιδιαίτερα σημαντικές για τις ανύπαντρες γυναίκες, καθώς η ύπαρξη μιας μαύρης γάτας πιστεύεται ότι δελεάζει πολλούς εκλεκτούς μνηστήρες. Στη Ρωσία, όλες οι γάτες θεωρούνται τυχερές. Μπορείτε επίσης να τιμήσετε αυτά τα ζώα κάθε καλοκαίρι γιορτάζοντας την «Ημέρα Εκτίμησης της Μαύρης Γάτας» κάθε 17 Αυγούστου.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Έπεσαν οι μάσκες: Ποιος θα υπερασπιστεί τη Μαίρη και την Κατερίνα; Μάλλον και πάλι, μια γυναίκα

Απόψεις 29.04.2024
Το περιστατικό του J2US σε δεύτερη ανάγνωση έχει πολλά να μας πει

6+1 πράγματα που ίσως δε γνωρίζατε για τον Μυστικό Δείπνο

Ιστορικά 29.04.2024
Γιατί λέγεται Μυστικός και άλλες απορίες

Πάσχα στις άλλες χώρες: Πώς το γιορτάζουν οι ξένοι

Stories 29.04.2024
Το Πάσχα γιορτάζεται με διάφορους τρόπους σε όλο τον κόσμο

Ποια είναι η ακριβής τοποθεσία όπου σταυρώθηκε ο Ιησούς;

Ιστορικά 29.04.2024
Πού βρίσκεται ο τόπος σταύρωσης του;

Γιατί ένας τύπος στο Αιντάχο, αποφάσισε να ρίξει από αεροπλάνο 76 κάστορες μέσα σε κουτιά

Ιστορικά 29.04.2024
Τι ακριβώς συνέβη σε μια μικρή πόλη της Αμερικής

Γιατί ανάβουμε κεριά στην εκκλησία;

Πάσχα 29.04.2024
Πώς επικράτησε το άναμμα των κεριών

Κυριακή των Βαΐων: Τι γιορτάζουμε σήμερα ‑ Τα βάγια, οι παραδόσεις και τα έθιμα

Ιστορικά Χτες
Πρόκειται για την τελευταία Κυριακή της Σαρακοστής και ταυτόχρονα την πρώτη ημέρα της Μεγάλης Εβδομάδας

Οι έρευνες που θα αλλάξουν την ιατρική

Νέα Εποχή Χτες
Ελπιδοφόρα μηνύματα

Πώς ένα μέντιουμ, η Ελένη Ζακυνθινού οδήγησε την αστυνομία στην εξιχνίαση μιας υπόθεσης το 1934

Ιστορικά Χτες
«Πώς ένα μέντιουμ οδήγησε τας αστυνομικάς αρχάς εις την ανακάλυψιν δύο διαρρηκτών»

Βίλα Μαργαρίτα, η έπαυλη των Αθηνών που δεν υπάρχει πια

Ιστορικά Χτες
Βρισκόταν στη συνοικία των Αμπελοκήπων

Πώς η Βιέννη κράτησε τις τιμές των κατοικιών της σε λογικά επίπεδα και γκρέμισε τα ταμπού

Stories Χτες
Τι είναι τα Gemeindebau που κάνουν τη Βιέννη να ξεχωρίζει στον ευρωπαϊκό χάρτη για τη σταθερότητα της πολιτικής της στη στέγαση

Γιατί οι γυναίκες στη Νότια Κορέα αρνούνται να βγαίνουν με άνδρες

Stories Χτες
Ο πόλεμος των φύλων στη Νότια Κορέα