E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Ποιος ήταν ο λευκός πατέρας του Bob Marley;

Η ιστορία πίσω από μια άγνωστη φιγούρα ακόμα και για τον ίδιο

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 7/2/2024 | 00:21

Ποιος ήταν ο λευκός πατέρας του Bob Marley;
@Corbis

O Bob Marley είχε γίνει θρύλος πριν πεθάνει. Ξεκινώντας από μια από τις πιο σκληρές γειτονιές του Κίνγκστον, την Τρεντς Τάουν της Τζαμάικα, ο Marley έγινε σύμβολο του πολιτισμού, της μουσικής, της πνευματικότητας και της αγάπης και κατάφερνε να δέσει και τα τέσσερα αυτά στοιχεία μέσα του, όποτε ανέβαινε στη σκηνή.

Θα ήταν εύκολο να βασιστούμε στη μυθολογία του και να σκεφτούμε μια μυστικιστική γέννηση και καταγωγή γι’ αυτόν. Αυτό που θα σκεφτούμε είναι ότι ασχολήθηκε με τη μουσική από πολύ μικρός και ίσως ότι οι γονείς θα ήταν και οι δυο καλοί άνθρωποι που θα τον στήριξαν. Αλλά τα πράγματα είναι πιο περίπλοκα από αυτό.

Η μητέρα του ήταν μαύρη και ο πατέρας του ήταν λευκός. Ο πατέρας του, Norval Marley, ήταν Άγγλος στρατιώτης στον Α' Παγκόσμιο Πόλεμο. Κάποια στιγμή μετά τον πόλεμο, όπως εξηγεί το BBC, μετακόμισε στην Τζαμάικα και έγινε επόπτης μιας φυτείας. Εκεί γνώρισε τη μητέρα του Bob Marley, Cedella Malcom, όταν εκείνος ήταν 60 και εκείνη 17. Όταν το 1944 έκλεισε τα 18 της, παντρεύτηκαν. Ο Nesta Robert "Bob" Marley γεννήθηκε τον επόμενο χρόνο.

Ενώ δεν γνωρίζουμε πολλά προσωπικά πράγματα για τον Norval Marley, ούτε καν τι είδους μουσική του άρεσε, υπάρχει τουλάχιστον το στρατιωτικό του αρχείο. Όπως αναφέρει το BBC, μεγάλο μέρος του αρχείου περιέχει βιογραφικά και βιομετρικά δεδομένα. Γεννήθηκε στο Crowborough του Ανατολικού Σάσεξ της Αγγλίας και μπορεί να είχε εβραϊκή καταγωγή από τη Συρία.

Ο Norval κατατάχθηκε στο Λίβερπουλ τον Αύγουστο του 1916 αφού επέστρεψε στην Αγγλία από την Κούβα, αφού πρώτα είχε ταξιδέψει στις ΗΠΑ. Η δουλειά που έκανε, όπως φαίνεται, ήταν «μηχανικός κατασκευών». Είχε ύψος 1.65μ. και ζύγιζε 57 κιλά. Κι όμως, κρίθηκε αρκετά ικανός για να πολεμήσει και εκπαιδεύτηκε μαζί με 20.000 άνδρες σε ένα γιγάντιο στρατόπεδο εκπαίδευσης στο Shropshire, στην Αγγλία.

Άλλες ιατρικές αναφορές περιέγραψαν τον Norval Marley ως έναν «νευρωτικό τύπο». Ο Norval επίσης είχε ισχυριστεί ότι είχε ακράτεια ούρων. Μέχρι τον Σεπτέμβριο του 1916, έναν μόλις μήνα μετά την κατάταξή του, παραπονέθηκε πως ένιωθε άρρωστος και υποβλήθηκε σε κάποια εγχείρηση, αλλά δεν υπάρχουν πληροφορίες για τον σκοπό της εγχείρησης ή για το αν είχε πράγματι κάτι. Ολοκληρώθηκε να σταλεί σε στρατιωτικό νοσοκομείο και να υπηρετήσει στο Εργατικό Σώμα, ένα τάγμα υποστήριξης που αποτελείται από ανθρώπους που δεν ήταν αρκετά υγιείς για να υπηρετήσουν στην πρώτη γραμμή. Τραυματίστηκε και εστάλη σε σε στρατιωτικό νοσοκομείο και να υπηρετήσει στο Εργατικό Σώμα, ένα τάγμα υποστήριξης που αποτελούνταν από ανθρώπους που δεν ήταν αρκετά υγιείς για να υπηρετήσουν στην πρώτη γραμμή.

Για τον Bob Marley, ο πατέρας του «δεν υπήρχε», όπως αναφέρει η πρώην φίλη του, Esther Anderson. Λίγο μετά τη γέννηση του, ο πατέρας του εξαφανίστηκε. Πέθανε όταν ο Bob Marley ήταν 10 ετών. Η μόνη εικόνα που είχε ο Bob από τον Norval ήταν από μια ασπρόμαυρη φωτογραφία του με στρατιωτικό εξοπλισμό, καθισμένος σε ένα άλογο. Για τον μεγαλύτερο ήρωα της Ρέγκε, ο πατέρας του ήταν απλώς «ένας λευκός άνδρας πάνω σε ένα άλογο». Δεν μιλούσε πολύ συχνά γι 'αυτόν, αλλά αν το έκανε ήταν πάντα με καυστικό τρόπο, επειδή άφησε τη μητέρα του.

Αν και δεν γνωρίζουμε τις ακριβείς συνθήκες γύρω από την εξαφάνιση του Norval Marley από τη ζωή του γιου του, ή το πώς ακριβώς γνωρίστηκαν ο ίδιος και η μητέρα του Marley, γνωρίζουμε ότι συναντήθηκαν σε μια φυτεία της Τζαμάικα όπου εργαζόταν ο Norval. Η λέξη «φυτεία» και η φυλετική δυναμική μεταξύ του πατέρα και της μητέρας του Marley, μπορεί να φέρουν στο μυαλό εικόνες σκλαβιάς. Ευτυχώς, αυτό δεν συνέβη, καθώς η Πρεσβεία της Τζαμάικα αναφέρει ότι η χώρα είχε απαγορεύσει τη δουλεία για περισσότερα από 100 χρόνια πριν γεννηθεί ο Bob Marley.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

6+1 πράγματα που ίσως δε γνωρίζατε για τον Μυστικό Δείπνο

Ιστορικά 29.04.2024
Γιατί λέγεται Μυστικός και άλλες απορίες

Πάσχα στις άλλες χώρες: Πώς το γιορτάζουν οι ξένοι

Stories 29.04.2024
Το Πάσχα γιορτάζεται με διάφορους τρόπους σε όλο τον κόσμο

Ποια είναι η ακριβής τοποθεσία όπου σταυρώθηκε ο Ιησούς;

Ιστορικά 29.04.2024
Πού βρίσκεται ο τόπος σταύρωσης του;

Γιατί ένας τύπος στο Αιντάχο, αποφάσισε να ρίξει από αεροπλάνο 76 κάστορες μέσα σε κουτιά

Ιστορικά 29.04.2024
Τι ακριβώς συνέβη σε μια μικρή πόλη της Αμερικής

Γιατί ανάβουμε κεριά στην εκκλησία;

Πάσχα 29.04.2024
Πώς επικράτησε το άναμμα των κεριών

Κυριακή των Βαΐων: Τι γιορτάζουμε σήμερα ‑ Τα βάγια, οι παραδόσεις και τα έθιμα

Ιστορικά Χτες
Πρόκειται για την τελευταία Κυριακή της Σαρακοστής και ταυτόχρονα την πρώτη ημέρα της Μεγάλης Εβδομάδας

Οι έρευνες που θα αλλάξουν την ιατρική

Νέα Εποχή Χτες
Ελπιδοφόρα μηνύματα

Πώς ένα μέντιουμ, η Ελένη Ζακυνθινού οδήγησε την αστυνομία στην εξιχνίαση μιας υπόθεσης το 1934

Ιστορικά Χτες
«Πώς ένα μέντιουμ οδήγησε τας αστυνομικάς αρχάς εις την ανακάλυψιν δύο διαρρηκτών»

Βίλα Μαργαρίτα, η έπαυλη των Αθηνών που δεν υπάρχει πια

Ιστορικά Χτες
Βρισκόταν στη συνοικία των Αμπελοκήπων

Πώς η Βιέννη κράτησε τις τιμές των κατοικιών της σε λογικά επίπεδα και γκρέμισε τα ταμπού

Stories Χτες
Τι είναι τα Gemeindebau που κάνουν τη Βιέννη να ξεχωρίζει στον ευρωπαϊκό χάρτη για τη σταθερότητα της πολιτικής της στη στέγαση

Γιατί οι γυναίκες στη Νότια Κορέα αρνούνται να βγαίνουν με άνδρες

Stories Χτες
Ο πόλεμος των φύλων στη Νότια Κορέα

Η ηθοποιός Jean Spangler εξαφανίστηκε μια νύχτα. Το μόνο που βρήκαν ήταν ένα σημείωμα

Πρόσωπα Χτες
Η περίπτωση της Jean Spangler, της επίδοξης ηθοποιού που εξαφανίστηκε χωρίς ίχνη το 1949