E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Το «τέλος» του αβοκάντο: Γιατί οι σεφ το εγκαταλείπουν ο ένας μετά τον άλλον

Η κανονικοποίηση ενός εξωτικού φαγητού και οι συνέπειές της

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 3/11/2021 | 00:50

Το «τέλος» του αβοκάντο: Γιατί οι σεφ το εγκαταλείπουν ο ένας μετά τον άλλον
Photo by Daria Shevtsova from Pexels

Είναι νόστιμα, έχουν «φωτογένεια» και μπορούν να αντικαταστήσουν άλλα υλικά για τους vegan. Τα αβοκάντο χρησιμοποιούνται κατά κόρον τα τελευταία χρόνια, αλλά αυτό φαίνεται να έχει δημιουργήσει ένα πρόβλημα. Κι αυτό γιατί έχουν ένα τεράστιο αποτύπωμα άνθρακα και απαιτούν 320 λίτρα νερού για να αναπτυχθούν ώστε «είναι σε τέτοια παγκόσμια ζήτηση που καθίστανται δυσβάσταχτα για τους ιθαγενείς των περιοχών στις οποίες καλλιεργούνται», σύμφωνα με την Thomasina Miers, συν-ιδρυτή της μεξικανικής αλυσίδας εστιατορίων Wahaca.

Η σεφ προσπαθούσε για πολύ καιρό να εξισορροπήσει τη ζήτηση από τους πελάτες για γουακαμόλε με τις καταστροφικές περιβαλλοντικές επιπτώσεις, με τη λύση να προκύπτει πρόσφατα. Δημιούργησε ένα πράσινο ντιπ σαν γουακαμόλε, με φάβα, πράσινο τσίλι, λάιμ και κόλιανδρο.

Το ονόμασε Wahacamole και μόλις τον περασμένο μήνα το σέρβιρε πρώτη φορά στους πελάτες, όπως μεταδίδει ο Guardian. To Wahaca όμως δεν είναι το πρώτο εστιατόριο που μειώνει τη χρήση του αβοκάντο. Στο Τορόντο, ο Μεξικανός σεφ Aldo Camarena δημιούργησε κι αυτός μια εναλλακτική συνταγή βασισμένη σε κολοκυθάκι και πάστα από σπόρους κολοκύθας. Και ο σεφ Santiago Lastra πέρυσι δημιούργησε γουακαμόλε με φιστίκι Αιγίνης και φραγκοστάφυλο που είχε υποστεί ζύμωση. Από το 2018 ακόμα, ο γνωστός Ιρλανδός εστιάτορας JP McMahon είχε αναπτύξει μια εναλλακτική συνταγή για γουακαμόλε από αγκινάρες Ιερουσαλήμ.

Η τάση δεν περιορίζεται στα εστιατόρια. Ο διάσημος TikToker Calum Harris έφτιαξε μια συνταγή για γουακαμόλε από κατεψυγμένα μπιζέλια, συγκεντρώνοντας 371 χιλιάδες likes. Στο Instagram, το hashtag #noavocado έχει 3.220 δημοσιεύσεις και συνεχίζει να ανεβαίνει.

@Photo by Polina Tankilevitch from Pexels

«Πριν από μερικά χρόνια, ήμουν αρκετά γνωστή για τη χρήση του αβοκάντο στη μαγειρική μου – τόσο πολύ που αφιέρωσα έναν ολόκληρο λογαριασμό στο Instagram (@avodaily) στην αγάπη μου για αυτά», ανέφερε η vegan συγγραφέας Bettina Campolucci Bordi. Όταν ζούσε στην Ισπανία μπορούσε να προμηθευτεί αβοκάντο τοπικά, αλλά όταν μετακόμισε στο Ηνωμένο Βασίλειο αποφάσισε να μειώσει κατά πολύ τη χρήση του. «Η αγαπημένη μου συνταγή μέχρι σήμερα χρησιμοποιεί βρετανικά μπιζέλια. Ζεματίζω τα μπιζέλια πριν τα θρυμματίσω και τα ανακατεύω με κρέμα γάλακτος φυτικής προέλευσης, αλάτι και πιπέρι, λίγο τριμμένο σκόρδο και λίγο χυμό λεμονιού».

Η απόφαση της Wahaca και πολλών ακόμα εστιατορίων για εναλλακτική λύση στη γουακαμόλε, όπως λέει ο Tim Lang, καθηγητής επισιτιστικής πολιτικής στο City, University of London, είναι η πιο ξεκάθαρη ένδειξη μέχρι σήμερα ότι «τμήματα της βιομηχανίας τροφίμων έχουν αρχίσει να ξυπνούν για τα τεράστια προβλήματα που αντιμετωπίζουμε ως αποτέλεσμα της εντατικής καλλιέργειας».

Ο Tim Lang τονίζει ότι το αβοκάντο έχει μπει πλέον στην κατηγορία «παγκόσμιας καλλιέργειας βασικού προϊόντος» και είναι ένα από τα πιο πρόσφατα παραδείγματα ως προς στο τι συμβαίνει όταν ένα εξωτικό φαγητό κανονικοποιείται χωρίς να σκεφτόμαστε ιδιαίτερα τις συνέπειες αυτής της βίαιης κανονικοποίησης. Συνέπειες όπως αποψίλωση δασών, έλλειψη νερού αλλά απώλεια της βιοποικιλότητας που μπορούν να οδηγήσουν τις κοινότητες που τα καλλιεργούν σε ανεπάρκεια νερού ακόμα και για λόγους υγιεινής.

@Photo by Dayvison de Oliveira Silva from Pexels

Βέβαια, για κάποια πράγματα το αβοκάντο είναι δύσκολο να αντικατασταθεί, όπως και για τα παράγωγά του. Για παράδειγμα, το λάδι και το βούτυρο αβοκάντο, είναι πολύ σημαντικά για το μαγείρεμα χωρίς γλουτένη αλλά και για τους vegan. Για τους λάτρεις των φρούτων, ένα ντιπ από φασόλια ή ξηρούς καρπούς ή ότι άλλο εναλλακτικό δεν αντικαθιστά το γουακαμόλε. Ίσως, περιμένοντας αυτό το παράπονο από πελάτες, το Wahaca είπε ότι «ένα παραδοσιακό, φρεσκοφτιαγμένο γουακαμόλε» θα παραμείνει στο μενού, ωστόσο επισημαίνει ότι όλα τα αβοκάντο του θα «προέρχονται από τα πιο βιώσιμα επίπεδα».

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Ισχύει; Στη Ρουμανία μπορείς να πάρεις δωρεάν εισιτήρια αν κάνεις μια άσκηση γυμναστικής

Stories 18.12.2025
Η ιδέα πίσω από το πρότζεκτ είναι να προωθήσει την καθημερινή άσκηση

Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο: Εγκρίθηκε η επέκταση ‑ Τι αλλάζει στο ιστορικό κτήριο

Αρχιτεκτονική 18.12.2025
Το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο της Αθήνας ετοιμάζεται να περάσει σε μια νέα εποχή

Έρχεται επανασύνδεση Ηνωμένου Βασιλείου και Ευρωπαϊκής Ένωσης;

Stories 18.12.2025
Σημαντικός είναι και ο τομέας της ασφάλειας και της άμυνας

Ποιος είπε ότι «ο Τραμπ έχει προσωπικότητα αλκοολικού»;

Stories 18.12.2025
Και τον Έλον Μασκ «δηλωμένο χρήστη κεταμίνης»

Η «λίμνη αίματος» στο Google Earth που τρόμαξε τον πλανήτη

Stories 18.12.2025
Χρήστες του Google Earth είδαν τις τελευταίες ώρες μια περίεργη εικόνα στο Νέο Μεξικό

Η Αθήνα από κάτω: Σπάνιο βίντεο από το έργο της Γραμμής 4 του μετρό

Περιβάλλον Χτες
Σπάνιες εικόνες από το εσωτερικό των σηράγγων της Γραμμής 4 αποκαλύπτουν την τεχνολογία και το ρίσκο ενός από τα πιο σύνθετα αστικά έργα στην Ευρώπη

To Δείπνο των Κάστανων, ένα από τα μεγαλύτερα σκάνδαλα στην ιστορία του Βατικανού

Ιστορικά Χτες
Η πιο άγρια νύχτα της Ρώμης και τι πραγματικά συνέβη εκείνο το βράδυ

Ιταλία: Δεν μάζεψες τις ακαθαρσίες του σκύλου σου; Eχουν το DNA του και θα σας βρουν

Stories Χτες
Από τη βόλτα στο πρόστιμο – πώς μια πόλη κυνηγά τους ιδιοκτήτες σκύλων με DNA

Όταν η αυτοπεποίθηση έρχεται αργά – και τι μας μαθαίνει η ιστορία της Sally Ride

Πρόσωπα Χτες
Η πρώτη Αμερικανίδα που πήγε στο διάστημα

Η Αργεντινή μπαίνει στο club των πιο πολύχρωμων χωρών του κόσμου – Το ταξιδιωτικό trend που απογειώνει τη wanderlust σου

Νέα Εποχή Χτες
Από τη La Boca του Μπουένος Αιρες μέχρι τα πιο διάσημα πολύχρωμα spots του κόσμου, το χρώμα γίνεται το νέο ταξιδιωτικό trend που όλοι θέλουν να ζήσουν

Η Ισπανία τιμωρεί την Airbnb: Η εταιρεία στο στόχαστρο για τη στεγαστική κρίση

Stories Χτες
Πρόστιμο 64 εκατ. ευρώ και αυστηρότεροι κανόνες