E-Daily

Η ιστορία της Εργατικής Πρωτομαγιάς

Η 1η Μαΐου του 1886 και η εργατική γιορτή

Από το NEWSROOM

4/5/2021 | 00:11

@wikipedia.org

Ήταν 1η Μαΐου του 1889, όταν και ίδρυθηκε η Δεύτερη Σοσιαλιστική Διεθνής. Την ίδια ημέρα αποφασίστηκε πως η Πρωτομαγιά θα ήταν εργατική εορτή, αποτίοντας φόρο τιμής στην εξέγερση των εργατών στο Σικάγο, την 1η Μαΐου του 1886. Η μεγάλη αυτή εξέγερση είχε καταλήξει σε αιματοχυσία όταν επενέβη η αστυνομία. Τι ακριβώς είχε συμβεί εκείνη την ημέρα στην «πόλη των ανέμων»;

Την πρωτομαγιά του 1886 τα εργατικά συνδικάτα των ΗΠΑ, αποφάσισαν να κάνουν απεργία για το 8ωρο. Είχαν προηγηθεί οι επιτυχημένες κινητοποιήσεις των Καναδών εργατών, κάτι που τους ώθησε ώστε να πάρουν την απόφαση να απεργήσουν. Σημειωτέον, πως εκείνη την εποχή οι κανόνες και οι νόμοι για την εργασία ήταν σχεδόν ανύπαρκτοι.

Η απεργία συγκέντρωσε έναν τεράστιο αριθμό εργατών σε ολόκληρη την χώρα. Πήραν μέρος 350.000 εργάτες που εργάζονταν σε συνολικά 1.200 εργοστάσια. Αυτό πλήγωσε πολύ τους εργοδότες τους. Η πορεία στο Σικάγο την ίδια μέρα, ήταν η πιο μαχητική απ’ όλες, όπου συμμετείχαν περίπου 80.000 άνθρωποι, σχεδόν το ¼ του συνολικού αριθμού των απεργών.

Οι απεργοί φαίνεται πως δεν θα λύγιζαν. Δυο ημέρες αργότερα όμως, χύθηκε το πρώτο αίμα. Οι απεργοσπάστες προσπάθησαν να σπάσουν τον κλοιό και να πάνε για δουλειά. Ακολούθησε συμπλοκή, όπου επενέβησαν η αστυνομία αλλά και οι μπράβοι της επιχείρησης. Το αποτέλεσμα ήταν τραγικό, αφού σκοτώθηκαν τέσσερις απεργοί και τραυματίστηκαν δεκάδες. Η οργή των εργατών δεν άργησε να ξεσπάσει...

https://abcnews.go.com/International/day-/story?id=54789285

@abcnews.go.com

Την επόμενη μέρα οι κινητοποιήσεις αυξήθηκαν, όταν οι εργάτες έκαναν συλλαλητήριο κατά της αστυνομικής βίας. Οι αναρχικοί του Σικάγο ήταν μαζί τους. Αν και η συγκέντρωση ήταν αρχικά ειρηνική, το κακό δεν άργησε να γίνει. Οι αστυνομικοί έλαβαν εντολή να τη διαλύσουν δια της βίας. Από το πλήθος έφυγε μια χειροβομβίδα η οποία σκότωσε έναν αστυνομικό και τραυμάτισε δεκάδες άλλους. Οι αστυνομικοί άνοιξαν αμέσως πυρ, σκοτώνοντας άλλους τέσσερις διαδηλωτές, ενώ έξι αστυνομικοί έχασαν κι αυτοί τη ζωή τους από τα πυρά των συναδέλφων τους.

Οκτώ άτομα κατηγορήθηκαν για τη ρίψη της χειροβομβίδας. Οι έξι από αυτούς ήταν Γερμανοί μετανάστες. Η «δίκη των 8» όπως ονομάστηκε, ξεκίνησε περίπου ενάμιση μήνα αργότερα. Ο εισαγγελέας ζήτησε τη θανατική ποινή, χωρίς όμως να έχει κανένα στοιχείο ότι οι οκτώ αυτοί εργάτες ευθύνονταν για την επίθεση. Το επιχείρημα του ήταν πως με τον λόγο τους και τη στάση τους, ενθάρρυναν τον βομβιστή!

https://en.wikipedia.org/wiki/Haymarket_affair

@wikipedia.org

Η υπεράσπιση πάλι μίλησε για προβοκάτσια και συνέδεσε την επίθεση με το διαβόητο πρακτορείο ντετέκτιβ «Πίνκερτον», που συχνά χρησιμοποιούσαν οι εργοδότες ως απεργοσπαστικό μηχανισμό. Δυο μήνες μετά, οι ένορκοι αποφάσισαν πως οι κατηγορούμενοι ήταν ένοχοι. Επτά απ’ αυτούς καταδικάστηκαν σε θάνατο και ο ένας σε κάθειρξη 15 ετών. Τον Νοέμβριο του 1887, οι τέσσερις από τους επτά οδηγήθηκαν στην αγχόνη. Η ποινή δυο εκ των καταδικασθέντων σε θάνατο είχε μετατραπεί σε ισόβια, ενώ ο έβδομος είχε αυτοκτονήσει στο κελί του. Λίγο πριν εκτελεστούν, οι τέσσερις εργάτες τραγουδούσαν τη «Μασσαλιώτιδα». Η συγκεκριμένη δίκη θεωρείται από τους σημερινούς νομικούς, ως ένα από τα πιο τρανταχτά παραδείγματα κακοδικίας στην ιστορία του αμερικανικού ποινικού δικαίου.

Τον Ιούνιο του 1893, ο κυβερνήτης του Ιλινόις παραδέχθηκε πως οι οκτώ ήταν αθώοι. Ως μια πράξη συγνώμης και δικαίωσης, έδωσε χάρη στους τρεις φυλακισμένους. Αυτή του η πράξη βέβαια, σήμανε και τον πολιτικό του «θάνατο». Μέχρι σήμερα δεν έχει εξακριβωθεί ποιος ήταν τελικά ο υπαίτιος της βομβιστικής επίθεσης.

Την ίδια χρονιά, η Πρωτομαγιά γιορτάστηκε για πρώτη φορά στην Ελλάδα με πρωτοβουλία του Κεντρικού Σοσιαλιστικού Συλλόγου του Σταύρου Καλλέργη. Η Εργατική Πρωτομαγιά είναι μια παγκόσμια αργία, στη μνήμη των εργατών που έδωσαν τη ζωή τους ώστε οι εργάτες να έχουν πιο ανθρώπινες συνθήκες εργασίας στο μέλλον.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Οι έρευνες που θα αλλάξουν την ιατρική

Νέα Εποχή 28.04.2024
Ελπιδοφόρα μηνύματα

Πώς ένα μέντιουμ, η Ελένη Ζακυνθινού οδήγησε την αστυνομία στην εξιχνίαση μιας υπόθεσης το 1934

Ιστορικά 28.04.2024
«Πώς ένα μέντιουμ οδήγησε τας αστυνομικάς αρχάς εις την ανακάλυψιν δύο διαρρηκτών»

Βίλα Μαργαρίτα, η έπαυλη των Αθηνών που δεν υπάρχει πια

Ιστορικά 28.04.2024
Βρισκόταν στη συνοικία των Αμπελοκήπων

Πώς η Βιέννη κράτησε τις τιμές των κατοικιών της σε λογικά επίπεδα και γκρέμισε τα ταμπού

Stories 28.04.2024
Τι είναι τα Gemeindebau που κάνουν τη Βιέννη να ξεχωρίζει στον ευρωπαϊκό χάρτη για τη σταθερότητα της πολιτικής της στη στέγαση

Γιατί οι γυναίκες στη Νότια Κορέα αρνούνται να βγαίνουν με άνδρες

Stories 28.04.2024
Ο πόλεμος των φύλων στη Νότια Κορέα

Η ηθοποιός Jean Spangler εξαφανίστηκε μια νύχτα. Το μόνο που βρήκαν ήταν ένα σημείωμα

Πρόσωπα 28.04.2024
Η περίπτωση της Jean Spangler, της επίδοξης ηθοποιού που εξαφανίστηκε χωρίς ίχνη το 1949

Οι κήποι των celebrities που έγιναν viral

Αρχιτεκτονική Χτες
Αν έχεις χρήματα όλα είναι κάπως πιο εύκολα

Οι χώρες με το χαμηλότερο IQ παγκοσμίως

Νέα Εποχή Χτες
Ο παγκόσμιος μέσος όρος IQ είναι 82,12

Ο ερασιτέχνης αστρονόμος που τελικά ανακάλυψε έναν πλανήτη

Ιστορικά Χτες
Αλλά δεν τον ονόμασε αυτός

Tι συνέβη τη μέρα που έγινε το μεγάλο κραχ της Wall Street

Ιστορικά Χτες
Η Χρηματιστηριακή Κρίση του 1929 ήταν η πιο καταστροφική του χρηματιστηρίου στην ιστορία των Ηνωμένων Πολιτειών