E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Οι κλωστές του Θεού: Ένα «μυστικό» που ξέρουν μόνο 3 γυναίκες

Ένας εθνικός θησαυρός

Γράφει ο ΠΕΤΡΟΣ ΚΑΛΟΓΕΡΑΣ Δημοσίευση 29/3/2021 | 00:14

Οι κλωστές του Θεού: Ένα «μυστικό» που ξέρουν μόνο 3 γυναίκες
@enjoyfoodwine.com

Έχει χαρακτηριστεί ως το πιο «σπάνιο είδος ζυμαρικών στον κόσμο». Είναι ιδιαίτερο, και όχι τόσο για τη γεύση του. Φτιάχνεται από αλεύρι σιμιγδάλης, νερό και αλάτι. Είναι σπάνιο και ιδιαίτερο γιατί είναι τόσο λεπτό που μοιάζει με κλωστή και μόνο στην Σαρδηνία, όπου μόνο τρεις γυναίκες γνωρίζουν τη συνταγή.

Η Ιταλία είναι γνωστή για τα ζυμαρικά της. Για την ακρίβεια, όταν μιλάμε για ζυμαρικά αυτομάτως σκεφτόμαστε τη γειτονική χώρα. Το «Su Filindeu», το οποίο έχει χαρακτηριστεί ως «εθνικός θησαυρός», υπάρχει τουλάχιστον εδώ και 3 αιώνες. Το όνομά του μεταφράζεται σε «Κλώστες του Θεού».

Το Su Filindeu, σύμφωνα με το Nerdist, είναι διαθέσιμο κυρίως τον Οκτώβριο. Το χωριό Nuoro τότε γιορτάζει την αρχή της γιορτής του Αγίου Φραγκίσκου. Δεν μπορείς να το επισκεφθείς με αεροπλάνο και μια βόλτα σε αυτό γίνεται μόνο με πόδια ή άμαξα.

Η Paola Abraini φιλοξένησε τον ρεπόρτερ του BBC Travel, Eliot Stein, τον Οκτώβριο του 2016. Η Abraini είναι μια ηλικιωμένη γυναίκα, μια από τις λιγοστές γυναίκες που φτιάχνουν το Su Filindeu. Για να το ετοιμάσει σηκώνεται στις 7 το πρωί, ενώ ταυτόχρονα μαθαίνει την συνταγή στα μέλη της οικογένειας της. Το ίδιο συμβαίνει εδώ και πολλές γενιές άλλωστε. Μέχρι τότε, την είχε μάθει στην ανιψιά της και την κουνιάδα της, οι οποίες την βοηθούσαν να ετοιμάσει το πιο σπάνιο ζυμαρικό στον κόσμο.

Οι τρεις τους έχουν πολλές φορές αφήσει τους μηχανικούς της Barilla αλλά και τον διάσημο σεφ Jamie Oliver, με το στόμα ανοιχτό. Ο τελευταίος αν και διδάχτηκε την τεχνική, δεν μπόρεσε ποτέ να πετύχει το Su Filindeu.

Η διαδικασία στα λόγια είναι απλή. Το πρώτο βήμα είναι να μετατραπεί η ζύμη σε «πηλό», όσο κάποιος δουλεύει τα ζυμαρικά. Σύμφωνα με τη συνήθη δημιουργία ζυμαρικών, η ζύμη κόβεται σε μικρότερα τμήματα και τυλίγεται σε κυλινδρικό σχήμα. Η πρόκληση έρχεται όταν κάποιος πρέπει να νιώσει την ελαστικότητα και την υγρασία των ζυμαρικών. Η Abraini είπε ότι πρέπει να έχει αρκετή ελαστικότητα και υγρασία - μια διαδικασία που η ίδια χρειάστηκε χρόνια για να καταλάβει.

Όπως έχει πει η Rafaella Ponzio, επικεφαλής της «Ark of Taste», η διατήρηση του Su Filindeu δεν είναι απλά «ένα ζήτημα διατήρησης μιας μορφής της τέχνης της γαστρονομίας, αλλά η διατήρηση ενός κομματιού της πολιτιστικής ταυτότητας της χώρας». Τόσο σημαντικό ζυμαρικό είναι το Su Filindeu, με την Abraini να μοιράζεται το μυστικό της με περισσότερους ανθρώπους, χωρίς όμως όλοι να έχουν το επιθυμητό αποτέλεσμα.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Τι είναι το Σημείο Μηδέν και πού βρίσκεται στην Ελλάδα – Ο άγνωστος «ομφαλός» των ελληνικών χαρτών

Ιστορικά 01.07.2025
Από εκεί ξεκίνησε η χάραξη της σύγχρονης Ελλάδας – Το κρυμμένο μυστικό του λόφου των Νυμφών

Απαγορευμένα και επικίνδυνα: 5 μέρη στον πλανήτη που δε θα σε αφήσουν ΠΟΤΕ να τα επισκεφτείς

Νέα Εποχή 01.07.2025
Από φονικά φίδια και φυλές που σκοτώνουν εισβολείς, μέχρι μυστικά αρχεία του Βατικανού και αποθήκες για το τέλος του κόσμου – αυτά τα μέρη είναι τόσο απαγορευμένα που αγγίζουν τα όρια του θρύλου

Πώς αυξήθηκαν οι εκατομμυριούχοι στην Αμερική;

Νέα Εποχή 01.07.2025
Τι κοινό έχουν οι νέοι εκατομμυριούχοι της Αμερικής;

Το απίστευτα σπάνιο «Λευκό Σέλας» ‑ Πού και πότε εμφανίζεται

Περιβάλλον Χτες
Ένα ουράνιο φαινόμενο που κάνει τους αστροπαρατηρητές να παραμιλούν;

Σουβλάκι παρακαλώ! Ποια είναι η πιο viral TikToker και τι κάνει στην Αθήνα;

Πρόσωπα Χτες
Τα βίντεό της την έχουν κάνει πασίγνωστη στο ελληνικό κοινό

Η σκληρή αλήθεια για τον διάβολο της Τασμανίας

Stories Προχτές
Για ποιον λόγο, δεν μπορούμε να καταλάβουμε

Πώς ένας έφηβος αποκάλυψε μυστικό 80 ετών από το θλιβερό παρελθόν της οικογένειάς του

Stories Προχτές
Βρήκε το κομμάτι που έλειπε από το θλιβερό παρελθόν της οικογένειάς του.

Ποια δεξιότητα προτιμούν οι εργοδότες και δίνουν βάση σε αυτή

Νέα Εποχή Προχτές
Και δεν είναι το πτυχίο