Στην πόλη του... ποδήλατου όλα δουλεύουν ρολόι, και πάντα υπάρχει χρόνος για μια όμορφη βόλτα στο ποτάμι
Περάστε το Σάββατό σας στην αγορά και απολαύστε τον καφέ σας στον πεζόδρομο των Τρικάλων. Το σχέδιο της πόλης είναι διαμορφωμένο έτσι ώστε 4 κεντρικές αρτηρίες να συναντιούνται στην κεντρική πλατεία (πλατεία Ηρώων Πολυτεχνείου).
Μπορείτε να νοικιάσετε ποδήλατο για να μετακινηθείτε στην πόλη, ή ακόμη καλύτερα, κάντε βαρκάδα! Η πόλη διασχίζεται από τον ποταμό Ληθαίο, ο οποίος αποτελεί παραπόταμο του Πηνειού.
Πολύχρωμες ομπρέλες στον πεζόδρομο της Οδού Απόλλωνος
Κάντε μια βόλτα, που ειδικά αυτή την περίοδο κάθε γέφυρα είναι στολισμένη με λευκά φωτάκια, και σπάνια δεν θα δείτε κόσμο να ποζάρει για αναμνηστικές φωτογραφίες!
Παντού ποδήλατα!
Τι θα λέγατε για μια βαρκάδα;
Cups Nine
Το βράδυ αφιερώστε το όλο στην περιοχή "Μανάβικα", εκεί που χτυπά η καρδιά της νυχτερινής διασκέδασης. Η συνοικία παλιότερα στέγαζε τα πορνεία της πόλης και αργότερα τη λαχαναγορά, ενώ σήμερα στεγάζει κυρίως παραδοσιακά ταβερνάκια, εστιατόρια, μπαρ και καφέ. Περπατήστε την από άκρη ως άκρη και είναι σίγουρο πως θα εντυπωσιαστείτε από τη ζωντάνια της, τους υπέροχους στολισμούς των μαγαζιών αυτή την περίοδο, καθώς και από το πλήθος του κόσμου που διασκεδάζει.
The Love Shake
Την Κυριακή αφιερώστε την στα αξιοθέατα. Το Τζαμί του Οσμάν Σαχ, το Βυζαντινό Κάστρο της πόλης, το Ασκληπιείο της αρχαίας Τρίκκης, το Μύλο Ματσόπουλου.
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗΒρεθήκαμε στο Μύλο των Ξωτικών στα Τρίκαλα: Γιατί να πάτε, και τι θα δείτε 12/12/2019Έπειτα επιβάλλεται μια βόλτα στην παλιά πόλη, την περιοχή Βαρούσι, που επί Τουρκοκρατίας έως το 1930 υπήρξε η αρχοντική συνοικία της πόλης και περιλαμβάνει μέχρι σήμερα ένα μεγάλο αριθμό διατηρητέων παλιών κτιρίων και αρχοντικών της εποχής εκείνης.
Εδώ βρίσκονται και οι περισσότερες εκκλησίες της πόλης, βυζαντινές και μεταβυζαντινές, πολύ κοντά η μία στην άλλη. Χαρακτηριστική είναι αυτή του Αγίου Στεφάνου που χρονολογείται το 1896 και έχει χτιστεί στη θέση της παλιότερης, βυζαντινής εκκλησίας που καταστράφηκε των Αγίων Αναργύρων.
Η Παναγία Φανερωμένη του 1853, η Αγία Μαρίνα του 1766, η Αγία Επίσκεψη του 1543 και ο Άγιος Δημήτριος του 1580, είναι ενδεικτικά μερικές ακόμη από τις πάμπολλες εκκλησίες του Βαρουσίου. Αξίζει να αναφερθεί ότι το διάσημο τραγούδι του Βασίλη Τσιτσάνη του 1939, με το δίστιχο “στα Τρίκαλα στα δυο στενά, σκοτώσανε το Σακαφλιά”, αναφέρεται σε περιστατικό που έλαβε χώρα στην περιοχή αυτή.
Brothers
Γιορτές στο Μύλο Των Ξωτικών
Από τις 9 Δεκεμβρίου 2011 λειτουργεί κάθε χρόνο στα Τρίκαλα ο Μύλος των Ξωτικών. Κάθε χρόνο, για 40 ημέρες, από τα τέλη Νοεμβρίου μέχρι τις αρχές Ιανουαρίου, εκατοντάδες χιλιάδες επισκέπτες από κάθε γωνιά της Ελλάδας και βαλκανικές χώρες επισκέπτονται τον Μύλο. Ο Μύλος των Ξωτικών είναι το μεγαλύτερο χριστουγεννιάτικο θεματικό πάρκο της Ελλάδας, έχοντας ουσιαστικά δημιουργήσει χειμερινό και δη χριστουγεννιάτικο τουρισμό, όχι μόνο στα Τρίκαλα, αλλά και σε όλη τη χώρα, με τη δημιουργία μικρότερων χριστουγεννιάτικων χωριών σε διάφορες περιοχές.
INFO:
- Μια πόλη 80.000 κατοίκων έχει ταυτόχρονα πάνω από 30.000 ποδήλατα.
- Από το 2005 ο Δήμος Τρικκαίων δημιούργησε ένα αστικό δίκτυο, για την παροχή δωρεάν ασύρματου internet σε όλους τους πολίτες.
- Άλλη μεγάλη καινοτομία, είναι η εκτεταμένη χρήση των ποδηλάτων από μικρούς και μεγάλους ενώ είναι άλλωστε η πρώτη πόλη στον κόσμο όπου λειτουργούν τα διάσημα λεωφορεία χωρίς οδηγό,(CityMobil2).
- Tα Τρίκαλα έγιναν επίσης η πρώτη πόλη στην Ελλάδα που εφάρμοσε τον αντικαπνιστικό νόμο σε κλειστούς χώρους.