E-Daily

Τα ορφανά στην κομμουνιστική Ρουμανία που ήταν ανίκανα να νιώσουν αγάπη

Μια φρικτή ιστορία βίας και καταπίεσης

31/5/2018 | 01:18

@pinterest.com

Η ζωή σε ορφανοτροφείο δεν είναι ποτέ εύκολη. Μεγαλώνεις χωρίς τους γονείς σου, με πολλά άλλα παιδιά (από τα οποία μερικά έχουν βίαιη συμπεριφορά) και δεν έχεις την απόλυτη προσοχή που ζητάει κάθε παιδί μέχρι την εφηβεία του.

Ωστόσο, στην περίπτωση της Κομμουνιστικής Ρουμανίας, τα πράγματα ξέφυγαν εντελώς. Η μαρτυρική ζωή 500.000 ορφανών παιδιών στα ορφανοτροφεία της χώρας, έγινε γνωστή στην Δύση, με την πτώση του κομμουνισμού το 1989. Ο Τσαουσέσκου είχε βάλει το χεράκι του, απαγορεύοντας τις αμβλώσεις και τα αντισυλληπτικά. Το 1977 μάλιστα, αύξησε την φορολογία για αυτούς που ήταν ακόμα άτεκνοι. Πίστευε πως με την αύξηση του πληθυσμού, θα αναπτυχθεί και η οικονομία.

http://www.balkaninsight.com/en/article/prosecutors-asked-to-probe-deaths-in-romania-s-communist-orphanages-06-02-2017

Η αύξηση των γεννήσεων οδήγησε πολλούς να εγκαταλείψουν τα παιδιά σε ορφανοτροφεία, που τότε φιλοξενούσαν και ανθρώπους με αναπηρίες αλλά και ψυχικές ασθένειες. Τα παιδιά αυτά μεγάλωναν εντελώς παραμελημένα, τόσο που από ένα σημείο και μετά δεν μπορούσαν να αισθανθούν και να ανταλλάξουν αγάπη. Ή γενικά συναισθήματα. Τα χτυπούσαν, τα παρενοχλούσαν σeξουαλικά συστηματικά και ακόμα τους χορηγούσαν φάρμακα για να ελέγχουν την συμπεριφορά τους.

Όπως είπαν οι ειδικοί που μελέτησαν την περίπτωση των «ορφανών της Ρουμανίας» μετά το 1989, τα παιδιά υπέφεραν από μετατραυματικό στρες, από ψυχιατρικές ασθένειες, από διπολική διαταραχή και από διαταραχή υπερκινητικότητας που ήταν αποτέλεσμα της ελλειμματικής προσοχής. Και κυρίως από την πιο σοβαρή διαταραχή αντιδραστικής προσκόλλησης που είχαν δει ποτέ: τα παιδιά ήταν ανίκανα να αισθανθούν στοργή προς κάποιον ενήλικα ή γονιό, ήταν δηλαδή ανίκανα να «ανταλλάξουν» αγάπη.

http://www.dailymail.co.uk/news/article-3306879/The-underground-orphans-Romania-survived-country-s-notorious-children-s-homes-Eighties-live-SEWERS-drug-addiction-norm.html

Αυτά δεν συνέβαιναν σε όλα τα ορφανοτροφεία, αλλά σε αρκετά ώστε να δημιουργηθεί ένας μεγάλος αριθμός παιδιών που έζησαν την φρίκη. Οι συνθήκες ήταν άθλιες. Ηλεκτρισμός και θέρμανση δεν υπήρχε και η τροφή ήταν ελλιπής. Οι υπεύθυνοι καλλιεργούσαν την βία για να ελέγχουν τα παιδιά. Αν τα έπιαναν να τσακώνονται τα έβαζαν να χτυπούν το ένα το άλλο μπροστά σε όλους. Οι ίδιοι τα χτυπούσαν καθημερινά και αν δεν το έκαναν θεωρούνταν αδύναμοι. Πολλά παιδιά πέθαιναν από απλές ασθένειες. Κάποια από αυτά κόλλησαν HIV από την χρήση μη αποστειρωμένων οργάνων.

https://salyee.wordpress.com/tag/romania-orphanage-1990/

Μετά την πτώση του καθεστώτος, για πολλά παιδιά η φρίκη συνεχίστηκε. Κάποια βρήκαν σπίτι, όπου όμως συνέχιζαν να βιώνουν βιαιότητες. Τα περισσότερα το έσκασαν και ζούσαν στον δρόμο, όπου ζητιάνευαν εκποpνευονταν και εισέπνεαν aurolac, ένα διαλυτικό μπογιάς. Το υποψήφιο για Όσκαρ ντοκιμαντέρ του 2001, «Children Underground», αποτυπώνει την ζωή αυτών των παιδιών στο μετρό του Βουκουρεστίου και στους γύρω δρόμους.

https://elisabethblanchet.photoshelter.com/image/I0000ewi0wlo0Idc

Τα ορφανοτροφεία της Ρουμανίας σήμερα έχουν μεταμορφωθεί και θεωρούνται από τα καλύτερα στην Ευρώπη. Όμως για δυο δεκαετίες, περίπου 500.000 παιδιά βίωσαν φρικτές καταστάσεις. Ένα από αυτά τα παιδιά, ο Daniel Rucareanu, λέει πως ακόμα και τώρα δυσκολεύεται να κοιτάξει τους ανθρώπους στα μάτια. Είναι πρόεδρος της Federei, μια οργάνωσης που παλεύει ώστε η ρουμανική κυβέρνηση να ζητήσει συγνώμη για όσα γίνονταν τότε στα ορφανοτροφεία. Ta «παιδιά του Τσαουσέσκου» όπως τα αποκαλούν, θέλουν απλά δικαιοσύνη...

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Ο άνθρωπος νίκησε το AI: H τεχνητή νοημοσύνη έλυσε εξισώσεις, ο άνθρωπος όμως κέρδισε τη μάχη

Νέα Εποχή 24.07.2025
Εντυπωσιακές οι επιδόσεις της τεχνητής νοημοσύνης, αλλά οι άνθρωποι διατηρούν τα σκήπτρα

Η χώρα με τα πιο ευτυχισμένα παιδιά στον κόσμο

Stories 24.07.2025
Πού αποδίδονται τα υψηλά επίπεδα ευτυχίας και... πού θα βρούμε την Ελλάδα στη λίστα

Θα μπορούσε το ChatGpt να κάνει πιο ασφαλή τα αυτοκίνητα;

Νέα Εποχή 24.07.2025
Απ` ότι φαίνεται, ναι

Το νησί των βιασμών: Όταν η σιωπή κάλυπτε δεκαετίες παιδικής κακοποίησης

Stories 24.07.2025
Οι έρευνες αποκάλυψαν μια ιστορία που εκτεινόταν σε βάθος 40 χρόνων

Έφτιαξε `δωμάτιο νοσταλγίας` για να γιατρέψει τα παιδικά της τραύματα

Stories Χτες
Μια γυναίκα γύρισε στα 90s για να βρει τον εαυτό της

Τι έχουν κόψει οι Έλληνες λόγω ακρίβειας

Stories Χτες
Σε φάση… σφιχτού κουμπώματος φαίνεται να έχουν περάσει τα ελληνικά νοικοκυριά

Μέσα στο παριζιάνικο παλάτι του Lenny Kravitz

Αρχιτεκτονική Χτες
Τέχνη, ιστορία και... πάρτι στο υπόγειο

Το γαλλικό σχέδιο που αλλάζει ζωές: Αδεια κτίρια γίνονται καταφύγια για όλους

Stories Προχτές
Ξενοδοχεία φαντάσματα μετατράπηκαν σε κοινότητες στη Γαλλία

«Στείλτε τους σπίτια τους»: Βράζει η Βρετανία, η κοινωνική ένταση στο κόκκινο

Stories Προχτές
Σε ένταση η χώρα μετά τα επεισόδια σε δομή φιλοξενίας αιτούντων άσυλο

Τι πήγε στραβά στο Tomorrowland; Φωτιά στη σκηνή, θάνατος 35χρονης και ερωτήματα για την ασφάλεια

Stories Προχτές
Δύο χτυπήματα το πρώτο ΣΚ του φεστιβάλ: Η φωτιά και ο θάνατος μιας επισκέπτριας