LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

O Dave Grohl των Foo Fighters εξηγεί γιατί πρέπει να γίνουν ξανά συναυλίες

Μετά την πανδημία, όλα είναι ακόμα αβέβαια

Γράφει ο ΠΕΤΡΟΣ ΚΑΛΟΓΕΡΑΣ Δημοσίευση 14/5/2020 | 00:04

O Dave Grohl των Foo Fighters εξηγεί γιατί πρέπει να γίνουν ξανά συναυλίες
@nme.com

Η ιστοσελίδα The Atlantic έχει ξεκινήσει από τον Μάρτιο μια σειρά άρθρων που ονομάζεται «Uncharted». Στα άρθρα αυτά το κύριο θέμα είναι πως ο κόσμος άλλαξε μετά την πανδημία και αναφέρονται στο πως θα είναι μετά από αυτή.

Σε αυτά τα άρθρα συγκαταλέγεται και το άρθρο του Dave Grohl, του πρώην ντράμερ των Nirvana και νυν frontman των Foo Fighters, όπου αναφέρεται στις συναυλίες πριν και μετά την πανδημία.

Στο άρθρο του ξεκινάει λέγοντας για το τι κάνει αυτό τον καιρό και που πραγματικά θα έπρεπε να βρίσκεται. Και όπως λέει θα έπρεπε να βρίσκεται σε ένα γήπεδο έξω από την πρωτεύουσα των ΗΠΑ, γιορτάζοντας τα 25 χρόνια των Foo Fighters μαζί με 80.000 κόσμο. «Αλλά πλέον τα πράγματα έχουν αλλάξει».

Συνεχίζει λέγοντας πως πλέον δεν είναι τίποτα δεδομένο γύρω από τις συναυλίες και εκφράζει την αβεβαιότητα του για το πότε θα είναι ξανά όπως ήταν. Όμως αναφέροντας κάποια πραγματικά περιστατικά από το παρελθόν του, όταν και βρέθηκε σε συναυλίες είτε ως θεατής, είτε ως performer, φτάνει σε ένα συμπέρασμα που είναι απολύτως λογικό για όσου αγαπούν την μουσική.

«Δεν ξέρω πότε θα είναι ασφαλές να επιστρέψουμε στο να τραγουδάμε χέρι – χέρι και αγκαλιασμένοι με την καρδιά μας να χτυπάει δυνατά, τα σώματα μας να λικνίζονται και τις ψυχές μας να γεμίζουν από ζωή. Αλλά ξέρω ότι θα το κάνουμε ξανά, γιατί πρέπει να το κάνουμε».

«Δεν υπάρχει τίποτα σαν την ενέργεια και την ατμόσφαιρα μιας συναυλίας», λέει ο Grohl και αναφέρεται στα μόλις 22 λεπτά των Queen στο Live Aid το 1985, που θεωρούνται μια από τις πιο δυνατές συναυλιακές εμπειρίες όλων των εποχών, αν όχι η δυνατότερη. Κι αυτό οφειλόταν κυρίως στην επαφή που είχε ο Freddie Mercury με το κοινό, που «μετέτρεψε το γήπεδο ποδοσφαίρου σε καθεδρικό ναό».

Συνεχίζει λέγοντας πως δεν συγκρίνεται τίποτα με την στιγμή που το αγαπημένο σου συγκρότημα θα βγει στη σκηνή. Θυμάται μια συναυλία των U2 το 2001, τονίζοντας την έκπληξη του όταν είδε το συγκρότημα να βγαίνει στην σκηνή χωρίς πρόλογο και χωρίς τα συνηθισμένα φώτα και τις LED οθόνες όπως πλέον τις έχουμε συνηθίσει. «Ήταν ένα μάθημα οικειότητας», γράφει χαρακτηριστικά. «Και με αυτή την απλή χειρονομία, μας υπενθύμισαν πως είμαστε όλοι άνθρωποι. Άνθρωποι που χρειαζόμαστε να έρθουμε κοντά ο ένας στον άλλον».

Επίσης θυμάται μια ακόμα συναυλία, στην οποία αυτή τη φορά θα βρισκόταν πάνω στην σκηνή. Λίγες ώρες πριν έμαθε πως ο Bruce Springsteen, ένας μέτρ των εντυπωσιακών live εμφανίσεων, θα βρισκόταν στο κοινό. Γράφει πως αρχικά τον έπιασε άγχος, αλλά μετά έμαθε πως ήρθε να δει το συγκρότημα που έπαιζε πριν από αυτούς!

Όμως μίλησαν λίγο πριν την συναυλία, ενώ μετά από αυτή, ο Springsteen πήγε να του δώσει συγχαρητήρια για την επικοινωνία που είχαν με το κοινό. «Όταν τον ρώτησα από που είδε την συναυλία, μου είπε ότι ήταν μέσα στο πλήθος, όπως όλοι. Και βέβαια ήταν. Έψαχνε κι αυτός για αυτή τη σύνδεση». Λίγες ημέρες αργότερα ο Springsteen του έστειλε ένα σημείωμα που έλεγε «Όταν κοιτάζεις το κοινό, πρέπει να βλέπεις τον εαυτό σου μέσα από αυτό, όπως εκείνοι πρέπει να βλέπουν τον εαυτό τους μέσα από εσένα».

Κατέληξε όπως αναφέραμε και παραπάνω, πως οι συναυλίες πρέπει να ξαναγίνουν γιατί τις χρειαζόμαστε. Γιατί «χρειαζόμαστε στιγμές για να μας θυμίζουν πως δεν είμαστε μόνοι. Πως μας καταλαβαίνουν. Πως δεν είμαστε τέλειοι. Και το πιο σημαντικό, πως χρειαζόμαστε ο ένας τον άλλο».

Μπορείτε να διαβάσετε ολόκληρο το άρθρο του Dave Grohl εδω.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Όλα τα No.1 τραγούδια της δεκαετίας του ’90

ΝΕΑ 16.04.2024
Μια πολύ σημαντική δεκαετία για την μουσική

Love, Divided: Η ισπανική ταινία που είναι No.1 στο Netflix

ΝΕΑ 16.04.2024
Μια τίμια επιλογή για το σπίτι

Η νέα ρομαντική κομεντί που μοιάζει με μουσικό ταξίδι

ΝΕΑ Χτες
Μια γλυκιά ταινία για να περάσεις ευχάριστα την ώρα σου

Ταινίες που διαδραματίζονται στα 70s και πρέπει να δεις

ΝΕΑ Προχτές
Τρεις ιδέες για ταινίες της Κυριακής

Tαινίες για την ομορφιά της εκπαίδευσης που πρέπει να δεις

ΝΕΑ 13.04.2024
Μας υπενθυμίζουν ότι η εκπαίδευση δεν έχει να κάνει μόνο με τη μετάδοση γνώσεων, αλλά με την έμπνευση

Millenium: Η σουηδική σειρά μυστηρίου στο Ertflix που θα τεντώσει τα νεύρα σου

TV Σειρές 12.04.2024
Αλλο ένα αριστούργημα από τη Σουηδία

Ταινίες «γλυκιές σαν μέλι» για να δεις αυτή την άνοιξη

ΝΕΑ 10.04.2024
Θα σε κάνουν να χαμογελάσεις. Και λίγο να κλάψεις!

Αυτό που οι ηθοποιοί δεν μπορούν ποτέ να κάνουν κατά τη διάρκεια μιας γυμνής σκηνής

Προσφορές 09.04.2024
Tι αναφέρει το Screen Actors Guild και η Αμερικανική Ομοσπονδία Καλλιτεχνών Τηλεόρασης και Ραδιοφώνου