E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Κατάρ: Στρατολογεί πράκτορες για να εντοπίσουν ΛΟΑΤΚΙ+ άτομα

«Είναι επικίνδυνο να είσαι ΛΟΑΤΚΙ άτομο στο Κατάρ»

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 16/11/2022 | 10:56

Κατάρ: Στρατολογεί πράκτορες για να εντοπίσουν ΛΟΑΤΚΙ+ άτομα

Λίγο πριν την έναρξη του Μουντιάλ, έρχονται στο φως συγκλονιστικές αποκαλύψεις για τις διώξεις ΛΟΑΤΚΙ+ ατόμων στο Κατάρ.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Guardian, οι αρχές υποσχέθηκαν ασφάλεια από σωματικά βασανιστήρια σε ομοφυλόφιλους στο Κατάρ, με αντάλλαγμα να γίνουν κάτι σαν πράκτορες και να τις βοηθήσουν στον εντοπισμό άλλων ΛΟΑΤΚΙ+ ατόμων στη χώρα.

Ο Δρ Nasser Mohamed, διακεκριμένος γιατρός από το Κατάρ που τώρα ζει στις ΗΠΑ και είναι ακτιβιστής για τα δικαιώματα των ομοφυλοφίλων, διατηρεί επαφή με αρκετούς ομοφυλόφιλους στο Κατάρ και αποκαλύπτει ότι κάποια μυστικά δίκτυα βρίσκονται σε κίνδυνο ύστερα από συλλήψεις που έκανε το τμήμα προληπτικής ασφάλειας του Κατάρ.

Πολλοί από τους ομοφυλόφιλους του Κατάρ δεν γνωρίζουν ο ένας για τον άλλον, δήλωσε ο Nasser. «Και είναι πιο ασφαλές έτσι, διότι όταν οι διωκτικές αρχές βρίσκουν ένα άτομο, προσπαθούν ενεργά να βρουν ολόκληρο το δίκτυό» γνωριμιών. «Αλλά μερικοί από τους ανθρώπους που συνελήφθησαν και κακοποιήθηκαν σωματικά στρατολογήθηκαν στη συνέχεια ως πράκτορες», προσθέτει.

Τώρα υπάρχουν πράκτορες στην κοινότητα στους οποίους υποσχέθηκαν ασφάλεια από σωματικά βασανιστήρια με αντάλλαγμα να εργαστούν για το τμήμα προληπτικής ασφάλειας και να τους βοηθήσουν να βρουν ομάδες ΛΟΑΤΚΙ+ ατόμων, καταγγέλλει.

Ο Nasser είπε στον Guardian ότι οι ξένοι ομοφυλόφιλοι οπαδοί στο Κατάρ δεν θα διώκονται κατά τη διάρκεια της τελικής διοργάνωσης του Παγκοσμίου Κυπέλλου. Ωστόσο, προειδοποίησε ότι οι ντόπιοι ΛΟΑΤΚΙ+ οπαδοί αντιμετωπίζουν ήδη μια πολύ διαφορετική πραγματικότητα. «Πώς είναι να είσαι ΛΟΑΤΚΙ Καταριανός; Ζεις μέσα στο φόβο, ζεις στις σκιές, διώκεσαι ενεργά. Υποβάλλεσαι σε κρατικά υποστηριζόμενη σωματική και ψυχική κακοποίηση. Είναι επικίνδυνο να είσαι ΛΟΑΤΚΙ άτομο στο Κατάρ».

Τον περασμένο μήνα το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (HRW) ανέφερε ότι οι δυνάμεις του τμήματος προληπτικής ασφάλειας του Κατάρ συνέλαβαν αυθαίρετα λεσβίες, ομοφυλόφιλους, αμφιφυλόφιλους και τρανς άτομα και τους υπέβαλαν σε κακομεταχείριση κατά την κράτησή τους. Η HRW κατέγραψε επίσης έξι περιπτώσεις σοβαρών και επανειλημμένων ξυλοδαρμών και πέντε περιπτώσεις σεξουαλικής παρενόχλησης σε αστυνομικά κρατητήρια μεταξύ 2019 και 2022.

Η Rasha Younes, ερευνήτρια του HRW, δήλωσε στον Guardian ότι ορισμένες περιπτώσεις ήταν πιο ακραίες από τις περισσότερες. «Υπήρξε μια ιστορία μιας τρανς γυναίκας που κρατήθηκε σε απομόνωση για δύο μήνες υπόγεια, έχασε τη δουλειά της λόγω της κράτησής της και δεν μπόρεσε να ειδοποιήσει τον εργοδότη της ότι έφυγε», είπε. «Της ξύρισαν τα μακριά μαλλιά της μήκους 43 εκατοστών κατά την κράτηση, την χτύπησαν σοβαρά μέχρι που αιμορραγούσε και της αρνήθηκαν την ιατρική περίθαλψη".

To HRW καλεί τις αρχές του Κατάρ να καταργήσουν το άρθρο 285 και όλους τους άλλους νόμους που ποινικοποιούν τις συναινετικές σεξουαλικές σχέσεις εκτός γάμου και να θεσπίσουν νομοθεσία που προστατεύει από τις διακρίσεις λόγω σεξουαλικού προσανατολισμού και ταυτότητας φύλου, τόσο στο διαδίκτυο όσο και εκτός. Θέλει επίσης να διασφαλιστεί, μόνιμα, η ελευθερία της έκφρασης και η απαγόρευση των διακρίσεων με βάση τον σεξουαλικό προσανατολισμό και την ταυτότητα φύλου για όλους τους κατοίκους του Κατάρ.

H Younes επέκρινε επίσης τη Fifa για το γεγονός ότι δεν κάνει περισσότερα. «Ερχόμαστε σε επαφή με τη Fifa μαζί με άλλους αθλητικούς οργανισμούς και ακτιβιστές για τα δικαιώματα των ΛΟΑΤ εδώ και χρόνια και δεν δίνουν σημασία», δήλωσε. «Δεν ανταποκρίθηκαν καθόλου ή δεν άκουσαν τις μαρτυρίες που μοιραστήκαμε. Τώρα που έχουμε όλα αυτά τα στοιχεία, είναι πραγματικά καιρός για τη Fifa να σταματήσει να κλείνει τα αυτιά της και να ακούσει πραγματικά».

Η Fifa δήλωσε ότι έχει δεσμευτεί για τη συμμετοχικότητα και πως είναι «πεπεισμένη ότι όλα τα απαραίτητα μέτρα θα είναι σε ισχύ για τους ΛΟΑΤΚΙ+ φιλάθλους και τους συμμάχους τους να απολαύσουν το τουρνουά σε ένα φιλόξενο και ασφαλές περιβάλλον, όπως και για όλους τους άλλους».

Η Ανώτατη Επιτροπή Παράδοσης και Κληρονομιάς του Κατάρ ανακοίνωσε ότι «το Παγκόσμιο Κύπελλο θα είναι απαλλαγμένο από κάθε διάκριση». «Η Επιτροπή έχει δεσμευτεί να προσφέρει μια εμπειρία Παγκόσμιου Κυπέλλου χωρίς αποκλεισμούς και διακρίσεις, η οποία θα είναι φιλόξενη, ασφαλής και προσβάσιμη σε όλους τους συμμετέχοντες, τους θεατές και τις κοινότητες στο Κατάρ και σε όλο τον κόσμο‘, ανέφερε.

«Όλοι είναι ευπρόσδεκτοι στο Κατάρ, αλλά είμαστε μια συντηρητική χώρα και οποιαδήποτε δημόσια επίδειξη αγάπης, ανεξαρτήτως προσανατολισμού, αποδοκιμάζεται. Ζητάμε απλώς από τους ανθρώπους να σέβονται την κουλτούρα μας.

Περισσότερες από 600 διεθνείς και περιφερειακές αθλητικές εκδηλώσεις έχουν πραγματοποιηθεί στο Κατάρ από τότε που μας δόθηκαν τα δικαιώματα φιλοξενίας του τουρνουά, υποδεχόμενοι χιλιάδες φιλάθλους από κάθε γωνιά του κόσμου. Ενώ το τουρνουά είναι η μεγαλύτερη διοργάνωση μέχρι σήμερα, δεν υπήρξε ποτέ κάποιο πρόβλημα και κάθε διοργάνωση παραδόθηκε με ασφάλεια».

Η κυβέρνηση του Κατάρ κλήθηκε επίσης να σχολιάσει τους ισχυρισμούς του Mohammed και του HRW. Ένας αξιωματούχος του Κατάρ είχε ισχυριστεί στο παρελθόν ότι οι μαρτυρίες του HRW «περιέχουν πληροφορίες που είναι κατηγορηματικά και απερίφραστα ψευδείς», χωρίς να δώσει λεπτομέρειες.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Ανδρέας Σπυρόπουλος: Με φρέσκες ιδέες και δυναμισμό για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο

Πρόσωπα 26.04.2024
Οι εκλογές είναι η ευκαιρία μας να διαμορφώσουμε το μέλλον μας.

Ο Γερουσιαστής των ΗΠΑ που θέλει να επαναφέρει την μονομαχία με πιστόλια

Stories 26.04.2024
Μαι μεσαιωνική πρακτική που ίσως θα επιστρέψει;

Ο διάσημος φωτογράφος που βίαζε και σκότωνε μοντέλα στα 70s

Stories 26.04.2024
«Μάγευε» τα θύματά του για να τα αποπλανήσει

Ποια είναι η Caitlin Clark που αλλάζει το μέλλον του μπάσκετ για τις γυναίκες

Πρόσωπα Χτες
Αναμόρφωσε πλήρως το κολεγιακό μπασκετικό τοπίο

Το γκράφιτι που άλλαξε τον κόσμο

Νέα Εποχή Χτες
Μερικά από τα πιο διάσημα έργα street art που λάτρεψε ο κόσμος

5 πολιτικοί που δολοφονήθηκαν τον 21ο αιώνα

Πρόσωπα Χτες
Για διάφορους λόγους

Αντρας που έφυγε από την Αγγλία το 2008, εγκλωβίστηκε στην Αιθιοπία για 16 χρόνια

Stories Προχτές
Εχασε το ταξιδιωτικό του έγγραφο για τους πρόσφυγες και δεν μπορούσε να επιστρέψει στην οικογένειά του

Η συγγραφέας που υπερασπίζεται τους άντρες και κάνει πάταγο στη Βρετανία

Stories Προχτές
Είναι κι αυτοί θύματα της πατριαρχίας

Αυτό το νησί έχει την καλύτερη παραλία στον κόσμο

Περιβάλλον Προχτές
Σύμφωνα με τους Travel Experts, αξίζει να το επισκεφτείς!