E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Πώς ο καφές «στο χέρι» κάνει κακό στις θάλασσές μας

Οι συνήθειές μας σκοτώνουν το περιβάλλον

Γράφει η ΔΕΣΠΟΙΝΑ ΠΟΛΥΧΡΟΝΙΔΟΥ Δημοσίευση 11/7/2017 | 00:14

Πώς ο καφές «στο χέρι» κάνει κακό στις θάλασσές μας
Φωτογραφία από τον χρήστη cottonbro στο Pexels

Το πλαστικό μίας χρήσης μπορούμε εύκολα να το χαρακτηρίσουμε το υλικό της εποχής μας. Έχει κατακλύσει τις ζωές μας και δημιουργεί τεράστια προβλήματα στο φυσικό περιβάλλον! 

1.000.000 πλαστικά ποτηράκια, κάθε μέρα χρησιμοποιούνται στην Ελλάδα. ΚΑΘΕ ΜΕΡΑ!

Υπολογίζεται ότι περίπου 4,8 - 12,72 εκατομμύρια τόνοι πλαστικού καταλήγουν κάθε χρόνο στους ωκεανούς μας.

Με το 94% αυτού του πλαστικού να παραμένει στον βυθό είναι πασιφανές ότι το πρόβλημα που βλέπουμε κάθε χρόνο στις παραλίες δεν είναι παρά η κορυφή του παγόβουνου. Η Μεσόγειος δεν αποτελεί εξαίρεση.

Τι λέει η Greenpeace

Σύμφωνα με μελέτες υπολογίζεται ότι στη Μεσόγειο επιπλέουν 1.455 τόνοι πλαστικού, ενώ πλαστικά σκουπίδια έχουν εντοπιστεί σε όλα τα μήκη και τα πλάτη του βυθού της, από την επιφάνεια της θάλασσας μέχρι τα μεγαλύτερα βάθη της και σε όλο το μήκος της ακτογραμμής της, καθιστώντας την μία από τις πιο ρυπασμένες περιοχές του κόσμου.

Στην Ελλάδα από τους 180.000 - 300.000 τόνους πλαστικής συσκευασίας που παράγονται ετησίως (ενώ το σύνολο της ετήσιας ζήτησης σε πλαστικό υπολογίζεται κοντά στους 500.000 τόνους9), μόλις ένα μικρό ποσοστό από αυτήν την ποσότητα ανακυκλώνεται εξαιτίας της ανεπάρκειας του συστήματος διαχείρισης απορριμμάτων και της απουσίας ενός θεσμικού πλαισίου που αποθαρρύνει την παραγωγή και ζήτηση πλαστικού μίας χρήσης10.

Το πλαστικό μίας χρήσης μπορούμε εύκολα να το χαρακτηρίσουμε το υλικό της εποχής μας. Έχει κατακλύσει τις ζωές μας και δημιουργεί τεράστια προβλήματα στο φυσικό περιβάλλον και ακόμα περισσότερο στις θάλασσές μας, μιας και τις έχει μετατρέψει στις μεγαλύτερες χωματερές του κόσμου. Σκοτώνει θαλάσσια ζώα, επιδρά αρνητικά στα θαλάσσια οικοσυστήματα και εισέρχεται στην τροφική αλυσίδα, ενώ πιθανότατα καταλήγει και στο πιάτο μας11. Υπάρχει επείγουσα ανάγκη για την εφαρμογή μέτρων και πολιτικών που θα αντιμετωπίζουν το πρόβλημα στην πηγή του, θα μειώνουν τη συνολική παραγωγή και θα προωθούν την επαναχρησιμοποίηση.

“Τα πλαστικά αντικείμενα μιας χρήσης, αν και χρησιμοποιούνται για ελάχιστα λεπτά παραμένουν στο περιβάλλον για δεκαετίες, ακόμη και για εκατοντάδες ή και χιλιάδες χρόνια. Ο τρόπος με τον οποίον αξιοποιούμε αυτόν τον πολύτιμο πόρο αποτελεί μια τεράστια πληγή τόσο για την οικονομία μας, όσο και για το φυσικό μας περιβάλλον. Απαιτείται μια ριζική αναθεώρηση των καταναλωτικών μας συνηθειών, αλλά και των πολιτικών αποφάσεων που χρειάζονται για τη δημιουργία μιας οικονομίας όπου η αξία των προϊόντων και των υλικών θα διατηρείται εντός της οικονομίας για όσο το δυνατόν περισσότερο”, δήλωσε ο Άλκης Καφετζής, υπεύθυνος της εκστρατείας για το θαλάσσιο περιβάλλον στο ελληνικό γραφείο της Greenpeace.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Ο σταρ του NBA που έκανε τεράστια καριέρα ενώ είχε ύψος 1.60μ.

Αθλητισμός 14.02.2026
Ο μικρός - γίγαντας των 90s

«Τα σχολεία δεν είναι ταβέρνες»: Το έθιμο της Tσικνοπέμπτης που έφερε αντιδράσεις


ΡΕΠΟΡΤΑΖ Stories 14.02.2026
Δεν υπάρχει λόγος να στήνονται ψησταριές σε σχολικούς χώρους, λέει η Πανελλήνια Ομοσπονδία ΝΕΜΕΣΙΣ

The Great Nothing: Ένα σπασμένο τρίπτυχο για το σώμα, τη μνήμη και τον φόβο του κενού

Πρόσωπα 14.02.2026
Μια παράσταση που κινείται ανάμεσα στον χορό, τον κινηματογράφο και τις εικαστικές τέχνες

Γιατί όλοι μιλάνε για το Soft Life; Το trend που φέρνει ηρεμία στην καθημερινότητα

Νέα Εποχή 14.02.2026
7 βήματα για να μπεις κι εσύ στη νέα, ήρεμη εποχή της ζωής σου

Η γυναίκα που επέζησε από τους Δίδυμους Πύργους και αφιέρωσε τη ζωή της στη φροντίδα των άλλων

Πρόσωπα 14.02.2026
Επέζησε από την 11η Σεπτεμβρίου – και έγινε νοσοκόμα

Το Google της Βόρειας Κορέας: Τι κρύβει το μυστικό τους διαδίκτυο;

Stories 14.02.2026
Το πιο παράξενο ίντερνετ του κόσμου είναι πιο κοντά στον Μεγάλο Αδελφό απ’ όσο νομίζεις

Η διάσημη bodybuilder που προπονήθηκε για 10 μέρες στη σκιά των Ταλιμπάν

Stories 14.02.2026
Τι έζησε η Bodybuilder Nathalia Santoro στο Αφγανιστάν

Πως ο πατέρας των Kennedy απέκτησε την περιουσία του

Πρόσωπα 14.02.2026
Ποιος ήταν ο πατριάρχης της γνωστής οικογένειας;

Dr. Gladys West: Η «αόρατη» πρωτοπόρος μαθηματικός πίσω από το GPS

Πρόσωπα Χτες
Η ζωή μιας μαθηματικού που από ένα αγροτικό σχολείο στη Βιρτζίνια έφτασε να καθορίσει τον τρόπο που ο πλανήτης πλοηγείται

Στη Φινλανδία η 14η Φεβρουαρίου δεν είναι για ζευγάρια – Ο λόγος που o «Αγιος Βαλεντίνος» λέγεται αλλιώς

Νέα Εποχή Χτες
Ξεχάστε τα τριαντάφυλλα και τα κεριά για δύο: οι Φινλανδοί γιορτάζουν τη φιλία και αλλάζουν εντελώς το νόημα της ημέρας