E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Bρέθηκε ο τρόπος για να αυξήσεις τη ζωή σου κατά 7 χρόνια

Τουλάχιστον έτσι ισχυρίζεται η καθηγήτρια του Yale, Becca Levy

Γράφει η ΔΕΣΠΟΙΝΑ ΠΟΛΥΧΡΟΝΙΔΟΥ Δημοσίευση 25/4/2022 | 17:55

Bρέθηκε ο τρόπος για να αυξήσεις τη ζωή σου κατά 7 χρόνια
Φωτογραφία από τον χρήστη Nashua Volquez-Young στο Pexels

Όταν η καθηγήτρια του Yale, Becca Levy, άρχισε να διεξάγει την έρευνά της για δεκαετίες σχετικά με την ψυχολογία της γήρανσης, ζητούσε συνήθως από τους ανθρώπους να σκεφτούν πέντε λέξεις για να περιγράψουν ένα ηλικιωμένο άτομο. Στις ΗΠΑ, η πιο κοινή απάντηση ήταν «απώλεια μνήμης». Στην Κίνα, ήταν «σοφία».

Όπως διαπίστωσε η έρευνά της, η απάντηση σε αυτό το ερώτημα είχε μεγάλο αντίκτυπο. Η απάντησή σας θα μπορούσε να αλλάξει ριζικά τον τρόπο με τον οποίο γερνάτε, ακόμη και προσθέτοντας 7,5 χρόνια στη ζωή σας.

Στο νέο βιβλίο «Breaking the Age Code: How Your Beliefs About Aging Determine How Long & Well You Live», ο Levy βασίζεται σε δεκαετίες ερευνών και συνεντεύξεων για να δείξει πόσο θετικές πεποιθήσεις ηλικίας είναι το κλειδί για να απολαμβάνουμε τα χρυσά μας χρόνια - και να διατηρούμε την υγεία μας .

«Σε έρευνα μετά από ενδελεχή μελέτη που έκανα, διαπίστωσα ότι οι ηλικιωμένοι με πιο θετικές αντιλήψεις για τη γήρανση είχαν καλύτερες σωματικές και γνωστικές επιδόσεις από εκείνους με πιο αρνητικές αντιλήψεις», γράφει η Levy. «Ήταν πιο πιθανό να αναρρώσουν από σοβαρή αναπηρία, θυμόντουσαν καλύτερα, περπατούσαν πιο γρήγορα και έζησαν ακόμη περισσότερο».

Τα ευρήματα της Levy είναι πιο επίκαιρα από ποτέ. Για πρώτη φορά στην ιστορία, υπάρχουν τώρα περισσότεροι άνθρωποι σε όλο τον κόσμο ηλικίας άνω των 64 ετών παρά κάτω των 5 ετών. Κάποιοι το έχουν αναφέρει ακόμη και ως «ασημένιο τσουνάμι» ή «γκρίζο κύμα».

Αλλά καθώς ζούμε περισσότερο από ποτέ, οι ηλικιακές πεποιθήσεις στις ΗΠΑ γίνονται όλο και πιο αρνητικές. Από τις τηλεοπτικές εκπομπές μέχρι τις διαφημίσεις μέχρι το ποιος έχει πρόσβαση σε ποιοτική ιατρική περίθαλψη και ευκαιρίες απασχόλησης — η ηλικία αφθονεί και η αμερικανική κουλτούρα αντιμετωπίζει το γήρας σαν να σημαίνει αναπόφευκτα «λήθη, αδυναμία και παρακμή». Έχουμε προετοιμαστεί να περιμένουμε το μυαλό και το σώμα μας να βουλιάξει στα γηρατειά - έτσι είναι λιγότερο πιθανό να εμπλακούμε σε συμπεριφορές που μας κρατούν υγιείς, θεωρώντας το ως μάταιο.

Η πεποίθηση ότι δεν μπορούμε να είμαστε ενεργοί σε μεγάλη ηλικία είναι ένας μύθος. «Είτε αποφασίσετε να ξεκινήσετε να τρέχετε στα εξήντα, να αρχίζετε τις βουτιές στην πισίνα για πρώτη φορά στα εβδομήντα ή να κάνετε βόλτες σε οποιαδήποτε ηλικία, δεν έχει σημασία πότε και τι κάνετε παρά το να δημιουργήσετε θετικές εμπειρίες και σκέψεις και να το εμπιστεύεστε αυτό. Το σώμα σας θα ανταποκριθεί με τον ίδιο τρόπο», γράφει.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Αυτή είναι η γυμναστική που κάνει η JLO

Body+Mind 26.04.2024
Ξεκίνα σήμερα!

Οι πιο προστατευτικές ράτσες σκύλων

Pets 26.04.2024
Κάνουν τα πάντα για το αφεντικό τους

Ta vegan εστιατόρια στην Αθήνα που αξίζει να δοκιμάσεις

Eat + Drink 26.04.2024
Όλα είναι πεντανόστιμα!

3 fashion trends που θα δεις πολύ στους δρόμους τώρα

Style 26.04.2024
Δοκίμασέ τα κι εσύ και θα δεις πως θα γίνουν αγαπημένα σου

8+1 ιδέες για καλό Πάσχα στη Θεσσαλονίκη

Πάσχα 26.04.2024
Ξεχωριστές εμπειρίες, βόλτες και ξεναγήσεις

Πώς να ξεφορτωθείς τα πράγματα που δε θες και να ανανεώσεις το χώρο σου

Σπίτι Χτες
Το decluttering έχει να κάνει με τη δημιουργία ενός αρμονικού και εμπνευσμένου περιβάλλοντος που υποστηρίζει την ευεξία σας.

5 fashion trends που θα δούμε παντού τώρα που ο ήλιος επέστρεψε για τα καλά

Style Χτες
Κάποια ίσως σε τρομάξουν, αλλά θα τα αγαπήσεις!

Οι τροφές που προκαλούν εξάψεις

Body+Mind Χτες
Οι τροφές που πρέπει να αποφεύγεις σε ειδικές περιπτώσεις

Ταβερνάκια με νόστιμους μεζέδες στα Δυτικά

Food Χτες
Όμορφα στέκια για να απολαύσεις νοστιμιές σε φιλικό περιβάλλον

Spring Nail Trends: Τι παίζει στα nail salons αυτή την εποχή

Style Προχτές
Πάρε ιδέες για το επόμενο μανικιούρ σου

Η ελληνική πόλη ‑ φάντασμα στην Ιταλία που προκαλεί δέος από τότε που έχει ερημώσει

Ταξίδια Προχτές
Μπορείς να την επισκεφτείς, αλλά όχι να μείνεις