E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Πεντανόστιμα γιουβαρλάκια με κιμά κοτόπουλου

Μια αγαπημένη συνταγή απο παλιά, σε μια λίγο διαφορετική εκδοχή

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 7/11/2019 | 00:04

Πεντανόστιμα γιουβαρλάκια με κιμά κοτόπουλου

Θα χρειαστούμε:

Για τα γιουβαρλάκια

  • 500 γρ. κιμάς κοτόπουλου, κατά προτίμηση από μπούτι
  • 150 γρ. τραχανάς ξινός αλευρένιος
  • 1 αυγό, κατά προτίμηση βιολογικό
  • 1 μέτριο ξερό κρεμμύδι, σε ψιλά καρέ
  • 1/2 κουτ. σούπας ξερό εστραγκόν ή μαντζουράνα, τριμμένα
  • 1 κουτ. σούπας πάπρικα γλυκιά
  • 1 κουτ. γλυκού τζίντζερ, σε σκόνη (ή 1 κουτ. γλυκού ξύσμα από λεμόνι, ακέρωτο)
  • 50 ml ελαιόλαδο
  • αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Για τη σούπα

  • 1.600 ml ζωμός λαχανικών 
  • 200 γρ. τραχανάς αλευρένιος ξινός

Για το αυγολέμονο

  • 2 αυγά, κατά προτίμηση βιολογικά
  • χυμός από 1 λεμόνι
  • αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι

 

Πάμε να τα ετοιμάσουμε:

Γιουβαρλάκια 

Σε ένα μπολ βάζουμε όλα τα υλικά για τα γιουβαρλάκια και τα ζυμώνουμε για περίπου 2 - 3 λεπτά με τα χέρια μας. Πλάθουμε το μείγμα σε μπαλάκια στο μέγεθος μικρού καρυδιού και τα αφήνουμε στην άκρη.

Σούπα

Σε μια βαθιά κατσαρόλα βράζουμε το ζωμό ή το νερό μαζί με αλάτι και πιπέρι σε δυνατή φωτιά, για περίπου 2 - 3 λεπτά, μέχρι να αρχίσει να κοχλάζει. Χαμηλώνουμε τη θερμοκρασία στο μέτριο, ρίχνουμε τα γιουβαρλάκια και συνεχίζουμε το βράσιμο για περίπου άλλα 15 λεπτά. Προσθέτουμε τον τραχανά, ανακατεύουμε προσεκτικά, για να μη διαλύσουμε τα γιουβαρλάκια, και συνεχίζουμε το μαγείρεμα για περίπου άλλα 10 - 15 λεπτά ή μέχρι να μαλακώσει ο τραχανάς, να «γίνουν» τα γιουβαρλάκια και να χυλώσει ελαφρώς η σούπα. Αποσύρουμε από τη φωτιά.

Αυγολέμονο

Λίγο πριν αποσύρουμε την κατσαρόλα, ξεχωρίζουμε τους κρόκους των αυγών από τα ασπράδια. Χτυπάμε τα ασπράδια στο μίξερ (ή με το μίξερ χειρός ή με τον αυγοδάρτη, απλώς το τελευταίο έχει περισσότερο κόπο) για μερικά λεπτά, μέχρι να γίνουν μαρέγκα. Σε άλλο μπολ χτυπάμε τους κρόκους με το λεμόνι και λίγο αλατοπίπερο μέχρι το μείγμα να αφρατέψει λίγο και να ασπρίσει. Το αδειάζουμε στο μπολ με τη μαρέγκα και ανακατεύουμε απαλά, μέχρι να αναμειχθούν. Όταν θα έχουμε τραβήξει την κατσαρόλα από τη φωτιά (και δεν θα κοχλάζει το υγρό), ξεκινάμε να προσθέτουμε σταδιακά με την κουτάλα της σούπας 2 - 3 δόσεις από το ζουμί της κατσαρόλας, συνεχίζοντας το ανακάτεμα, μέχρι να ζεσταθεί καλά το αυγολέμονο. Το αδειάζουμε στην κατσαρόλα με τα γιουβαρλάκια και την ανακινούμε απαλά για να απλωθεί παντού το αυγολέμονο και να ενωθεί με το υπόλοιπο ζουμί. Αφήνουμε λίγο το φαγητό να «ξεκουραστεί» προτού σερβίρουμε.

 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Η χώρα που ψηφίστηκε «Νο1 προορισμός για το 2026»

Ταξίδια 26.11.2025
Το μέρος που υπόσχεται καλοκαίρι όλο τον χρόνο και εμπειρίες ζωής

Η καλύτερη ώρα για σeξ ανά ηλικία – η απάντηση θα σε εκπλήξει

Σχέσεις 26.11.2025
Τι αλλάζει στο σeξ μετά τα 30, 40 και 60 – και ποια ώρα είναι ιδανική για σένα

Σε αυτή την ευρωπαϊκή χώρα οι καλλιτέχνες θα παίρνουν μισθό από το κράτος

Ταξίδια 26.11.2025
Μετά από ένα πιλοτικό πρόγραμμα-θαύμα, θεσμοθετείται βασικό εισόδημα για καλλιτέχνες, αποδεικνύοντας ότι η τέχνη όχι μόνο επιβιώνει… αλλά αποδίδει κέρδος!

Top 10 street food στον κόσμο που πρέπει να δοκιμάσεις πριν πεθάνεις ‑ Το Νο3 είναι ελληνικό

Food 26.11.2025
Τα street food που κάνουν τον πλανήτη να… γλείφει τα δάχτυλά του!

Θες να χάσεις κιλά; Δες τον αληθινό αριθμό που θεωρούν ασφαλή οι ειδικοί

Body+Mind Χτες
Γιατί η πολύ γρήγορη απώλεια βάρους είναι επικίνδυνη

Το συκώτι σε κίνδυνο: Η ουσία που βρίσκεται παντού γύρω μας

Body+Mind Χτες
Έρευνα συνδέει το PCE με σοβαρή ηπατική βλάβη και αυξημένο κίνδυνο καρκίνου

Ποια είναι η καλύτερη στάση ύπνου για όσους περνούν όλη μέρα καθισμένοι;

Body+Mind Χτες
Τι κάνει η καθιστική ζωή στη σπονδυλική στήλη

Τα καλύτερα boosters για νύχια που ‘έσπασαν’ από συνεχή ημιμόνιμα ή ακρυλικά

Style Χτες
Τα νύχια μπορούν να ανακάμψουν-αρκεί να τους δώσεις λίγη αγάπη και τα σωστά προϊόντα!

Τροφές–σωτηρία: η λίστα που ρίχνει τον κίνδυνο καρκίνου παχέος εντέρου και κάνει θραύση στο διαδίκτυο

Body+Mind Προχτές
Οι ειδικοί προειδοποιούν: ο καρκίνος του παχέος εντέρου αυξάνεται ραγδαία - αλλά 10 απλές τροφές μπορούν να γίνουν η καθημερινή μας ασπίδα

Το outfit της Βίκυς Καγιά που αποδεικνύει ότι το γαλάζιο δεν είναι ποτέ βαρετό

Style Προχτές
Η πιο κομψή απόδειξη ότι το “ήρεμο” χρώμα μπορεί να γίνει statement με τον σωστό τρόπο

Τι στο καλό είναι το «The Ick» και γιατί διαλύει τόσες σχέσεις της Gen Z;

Σχέσεις Προχτές
Αν είσαι single, σε σχέση ή κάπου στο… «θα δούμε», σίγουρα έχεις ακούσει τη φράση «I got the ick»!