E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Θαύμα στον Χάντσον: Ο συγκλονιστικός πιλότος της πτήσης 1549 που κατέληξε στον ποταμό

Ο Tom Hanks πρωταγωνιστεί στην κινηματογραφική μεταφορά της υπόθεσης

Δημοσίευση 6/9/2016 | 17:38

Θαύμα στον Χάντσον: Ο συγκλονιστικός πιλότος της πτήσης 1549 που κατέληξε στον ποταμό

Σε πραγματικό θαύμα και στην ιδιαίτερη ικανότητα του πιλότου μπορεί να αποδοθεί η ιστορία της διάσωσης των 155 επιβατών και πληρώματος της πτήσης 1549 της US Airways που απογειώθηκε από το αεροδρόμιο Λα Γκουάρντια της Νέας Υόρκης στις 15 Ιανουαρίου 2009 με προορισμό το Σιάτλ, για να προσθαλασσωθεί μερικά λεπτά αργότερα στον ποταμό Χάντσον. Ενα λεπτό μετά την απογείωση, το Airbus A320 χτύπησε σμήνος από καναδέζικες χήνες που έθεσαν εκτός λειτουργίας και τους δυο κινητήρες και μαθηματικά θα οδηγούσαν σε συντριβή μέσα στην Νέα Υόρκη.

Κυβερνήτης του αεροσκάφους, πρώην πιλότος της Πολεμικής Αεροπορίας και μετέπειτα ήρωας, ο 57χρονος Τσέσλι Σούλενμπεργκερ, ο οποίος αποτελεί τον βασικό χαρακτήρα της ταινίας Sully (το παρατσούκλι του), στην οποία τον ρόλο του ενσαρκώνει ο Tom Hanks και αναμένεται να κάνει πρεμιέρα αυτές τις μέρες στους κινηματογράφους.

Καθώς δεν υπήρχε χρόνος να επιστρέψει το αεροσκάφος στο Λα Γκουάρντια για αναγκαστική προσγείωση, καθώς ήταν σε χαμηλό σχετικά ύψος και βρισκόταν σε κάθοδο χωρίς τις μηχανές του, και δεν υπήρχε άλλο αεροδρόμιο πιο κοντά, ο κυβερνήτης αποφάσισε να επιχειρήση αναγκαστική προσθαλάσσωση στον ποταμό Χάντσον. Κάτι που θεωρείται όχι απλά παράτολμο, αλλά σχεδόν τρέλα.

Στις ηχητικές καταγραφές αποκαλύπτεται ο εκπληκτικά ήρεμος, συγκεντρωμένος τρόπος με τον οποίο ο Σούλενμπεργκερ δήλωσε την έκτακτη ανάγκη, ήλεγξε τις επιλογές που είχε και προσθαλάσσωσε στη συνέχεια το αεροπλάνο δεδομένου την ιδια στιγμή που τρεις ελεγκτές πάλευαν να χειριστούν την κατάσταση.

Σύμφωνα με όσα αφηγήθηκε εκπρόσωπος της αμερικανικής ένωσης ελεγκτών εναέριας κυκλοφορίας, το αεροπλάνο πέρασε πάνω από τη γέφυρα Τζορτζ Ουάσιγκτον «ξυστά» και «ακούμπησε στην επιφάνεια του ποταμού στο ύψος περίπου της 48ης οδού, στο κεντρικό Μανχάταν. Αυτόπτες μάρτυρες περιέγραψαν την προσθαλάσσωση τόσο ομαλή, που έμοιαζε σαν κανονική προσγείωση.

Εντός λίγων μόνο δευτερολέπτων -όπως προστάζεται στις αναγκαστικές προσγειώσεις- και με απόλυτη ψυχραιμία οι επιβάτες βγήκαν από τις εξόδους κινδύνου στα φτερά για να παραληφθούν από τα σκάφη διάσωσης που κατέφθασαν σε ελάχιστο χρόνο και να προωθηθούν στα νοσοκομεία της περιοχής για τις πρώτες βοήθειες. Αμέσως μετά την απομάκρυνση και του τελευταίου, ο κυβερνήτης Σούλενμπεργκερ έλεγξε δύο φορές τον θάλαμο των επιβατών, περπατώντας από τη μία άκρη στην άλλη, για να διασφαλίσει ότι κανείς δεν είχε παραμείνει στο εσωτερικό.

Η αλήθεια είναι ότι μέσα στην ατυχία τους, οι επιβαίνοντες της πτήσης 1549 δεν θα μπορούσαν να σταθούν πιο τυχεροί ούτε να εναποθέσουν τη ζωή τους σε ασφαλέστερα χέρια. Ο κυβερνήτης Σούλενμπεργκερ, 40 χρόνια πιλότος με 19 χιλιάδες ώρες πτήσης, από μικρό παιδί ονειρευόταν να γίνει πιλότος και τα κατάφερε. Είναι ειδικός σε θέματα ασφαλείας πτήσεων και καθηγητής στο Κέντρο Διαχείρισης Καταστροφών του Πανεπιστημίου του Μπέρκλεϊ, ενώ έχει συμμετάσχει σε επιτροπές εμπειρογνωμόνων για τη διερεύνηση αεροπορικών δυστυχημάτων. Ο πρώην πιλότος της Πολεμικής Αεροπορίας και πρόεδρος της Επιτροπής Ασφαλείας της Ενωσης Πιλότων Αεροπορικών Εταιρειών, σήμερα είναι ένας ήρωας.

Η ανέλκυση του αεροσκάφους σε timelapse

Timelapse of Flight 1549 Being Pulled out of the Hudson River in NYC from David Martin on Vimeo.

Το τρέιλερ της ταινίας

Γιώργος Στεφάνου

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Αντρας που έφυγε από την Αγγλία το 2008, εγκλωβίστηκε στην Αιθιοπία για 16 χρόνια

Stories 24.04.2024
Εχασε το ταξιδιωτικό του έγγραφο για τους πρόσφυγες και δεν μπορούσε να επιστρέψει στην οικογένειά του

Η συγγραφέας που υπερασπίζεται τους άντρες και κάνει πάταγο στη Βρετανία

Stories 24.04.2024
Είναι κι αυτοί θύματα της πατριαρχίας

Αυτό το νησί έχει την καλύτερη παραλία στον κόσμο

Περιβάλλον 24.04.2024
Σύμφωνα με τους Travel Experts, αξίζει να το επισκεφτείς!

Εορτολόγιο: Πότε πέφτει του Αγίου Γεωργίου

Ιστορικά Χτες
Το αιώνιο ερώτημα...

Η εποχή του Οzempic: Ένα φάρμακο που δημιούργησε κουλτούρα

Stories Χτες
Η κουλτούρα της δίαιτας, την εποχή της υπερκατανάλωσης

Πως κάνουν τατουάζ οι φυλακισμένοι;

Stories Χτες
Ο περιορισμός τους κάνει όλο και πιο εφευρετικούς

Το αρχαίο εpωτικό γκράφιτι που βρέθηκε σε ελληνικό νησί

Ιστορικά Προχτές
Αφορούσε τη συνέυρεση δυο αντρών

Ένας άνδρας που ο κόσμος δεν του έδωσε την αναγνώριση που άξιζε

Πρόσωπα Προχτές
Το επίτευγμά του και η αναγνώριση που δεν ήρθε

Εξωγήινοι: Οι 3 πιο γνωστές περιπτώσεις «στενών επαφών»

Stories Προχτές
Κάποιοι είδαν, κάποιοι έκαναν ότι δεν είδαν

Παγκόσμια Ημέρα Γης: Ποιο είναι το μέλλον μας σε αυτό τον πλανήτη;

Περιβάλλον Προχτές
To μέλλον διαγράφεται... ζεστό