E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Μεταμόσχευση κερατοειδούς στην Θεσσαλονίκη με παγκόσμια πρωτιά

Ο δότης ήταν μόλις 84 ημερών

Δημοσίευση 5/4/2017 | 22:31

Μεταμόσχευση κερατοειδούς στην Θεσσαλονίκη με παγκόσμια πρωτιά

Τμήμα ενδοθηλίου κερατοειδούς από τον νεότερο δότη που έχει καταγραφεί παγκοσμίως μέχρι στιγμής, ηλικίας μόλις 84 ημερών, μεταμοσχεύτηκε με επιτυχία σε ενήλικη γυναίκα, στην Α Πανεπιστημιακή Οφθαλμολογική Κλινική στο νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ της Θεσσαλονίκης. Σύμφωνα με πληροφορίες, από το Γραφείο Συντονισμού Μεταμοσχεύσεων Βορείου Ελλάδος του ΕΟΜ, το παιδί είχε γεννηθεί υγιές αλλά στη συνέχεια αντιμετώπισε αναπνευστικά προβλήματα και νοσηλεύθηκε αρχικά στη ΜΕΘ Νεογνών και στη συνέχεια στη ΜΕΘ Παίδων του Ιπποκρατείου, όπου και κατέληξε πριν 15 ημέρες.

«Η μεταμόσχευση πραγματοποιήθηκε την περασμένη εβδομάδα, την Τετάρτη, και είναι η πρώτη φορά παγκοσμίως που ελήφθη μόσχευμα από τόσο μικρό σε ηλικία δότη. Το μόσχευμα προήλθε από δωρεά των γονέων ενός βρέφους που κατέληξε και μεταμοσχεύτηκε σε ενήλικη ασθενή που έπασχε από νόσο του επιθηλίου. Όπως μετέδωσε το Αθηναϊκό Πρακτορείο, το περιστατικό θα δημοσιευτεί σε οφθαλμολογικό περιοδικό», ανέφερε στο Αθηναϊκό Πρακτορείο ο καθηγητής Οφθαλμολογίας, Νικόλαος Ζιάκας, η ομάδα του οποίου πραγματοποίησε τη μεταμόσχευση.

Ο κ Ζιάκας, διευκρίνισε ότι όταν ο δότης είναι μικρότερος των δύο ετών μπορεί να ληφθεί μόνο το ενδοθήλιο του κερατοειδούς και να μεταμοσχευθεί σε ενήλικα.

Σημειώνεται, ότι στο νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ λειτουργεί η μοναδική Τράπεζα Κερατοειδών στην Ελλάδα, η οποία χάρη στις προσπάθειες του ιατρικού προσωπικού, αλλά και τη συνεργασία με το περιφερειακό γραφείο του Εθνικού Οργανισμού Μεταμοσχεύσεων και τις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας της Βόρειας Ελλάδας, έχουν κατορθώσει να μειώσουν κατά πολύ τη λίστα αναμονής για ένα μόσχευμα κερατοειδούς, προσφέροντας αφενός ποιότητα ζωής στους λήπτες και αφετέρου εξοικονόμηση πόρων για τα ασφαλιστικά ταμεία.

«Η δωρεά οργάνων και κερατοειδών δίνει το πιο αισιόδοξο μήνυμα: ότι η ζωή συνεχίζεται», αναφέρουν τα στελέχη του ΕΟΜ, τονίζοντας ότι «η ενημέρωση, η αγάπη, η προσφορά και η αλληλεγγύη είναι οι λέξεις κλειδιά για να νικηθούν η προκατάληψη και τα ταμπού, που πηγάζουν απ' την άγνοια».

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Γιατί μυρίζει άσχημα το air condition στο αμάξι; Το λάθος που κάνουν σχεδόν όλοι οι οδηγοί

E-Daily 3.Left 18.06.2026
Μια καθημερινή συνήθεια λίγων δευτερολέπτων αρκεί για να γεμίσει η καμπίνα με μούχλα και δυσάρεστες οσμές - και οι περισσότεροι οδηγοί δεν το γνωρίζουν.

Γρατσία για γυναικοκτονίες: «Η αξία του ανθρώπου είναι ίδια ανεξαρτήτως φύλου»

E-Daily 2.TopNews 18.06.2026
Η Μαρία Γρατσία από το κόμμα της Μαρίας Καρυστιανού ερωτηθείσα αν αναγνωρίζει τον όρο «γυναικοκτονία», απέφυγε να τον υιοθετήσει

Γιωτόπουλος: Ξέσπασε ο αδελφός του Κωστή Περατικού ‑ «Δεν μπορεί να περπατά ελεύθερος»

E-Daily 2.TopNews Χτες
Ο Κωστής Περατικός είχε δολοφονηθεί από τη 17 Νοέμβρη

Πέθανε ο γνωστός ηθοποιός Σωτήρης Τσόγκας

E-Daily 2.TopNews Χτες
Την είδηση έκανε γνωστή ο Σπύρος Μπιμπίλας

Συγκίνηση στο Μουντιάλ 2026: Τίμησαν τη μνήμη του Ντιόγκο Ζότα μπροστά στους γονείς του

E-Daily 2.TopNews Χτες
Οι γονείς του Ντιόγκο Ζότα βρέθηκαν στο Χιούστον για το Πορτογαλία-Κονγκό, όπου προβλήθηκε η μορφή του Πορτογάλου επιθετικού στα μάτριξ του γηπέδου - Τον τίμησε και ο Ζοάο Νέβες όταν σκόραρε.

Το κείμενο συμφωνίας ΗΠΑ – Ιράν: Τι αναφέρει για Στενά του Ορμούζ, Λίβανο, ουράνιο

Κόσμος Χτες
Οι ΗΠΑ έδωσαν στη δημοσιότητα το κείμενο συμφωνίας με το Ιράν – Δείτε και τα 14 σημεία όπως αυτά καταγράφονται στο MoU

Κινηματογραφική ληστεία στην Βρετανία: Συμμορία ξήλωσε ΑΤΜ με γερανό, δείτε βίντεο

Κόσμος Χτες
Κάμερα ασφαλείας κατέγραψε τη στιγμή που ληστές ξηλώνουν ΑΤΜ

Συνελήφθη 30χρονη influencer στο αεροδρόμιο του Μαρακές επειδή δημοσίευσε βίντεο που παραπονιόταν για την οδήγηση των ντόπιων, δείτε βίντεο

Κόσμος Χτες
«Δεν έχω ξαναδεί ανθρώπους να οδηγούν έτσι. Είναι εξαιρετικά επικίνδυνο, αυτοκίνητα, μοτοποδήλατα χωρίς κράνη, με παιδιά επιβάτες, που στρίβουν απότομα», είπε σε ένα βίντεο στα social media, το οποίο αργότερα διέγραψε

Βρετανία: Εργάτης κακοποιούσε αγριόχοιρους με δίκρανο και πλαστικό σωλήνα – «Σκηνές αδύνατο να ξεχαστούν»

E-Daily 2.TopNews Χτες
Ο 48χρονος Στίβεν Γούλγκερ παραδέχθηκε την ενοχή του ενώπιον του δικαστηρίου

Σοκάρει ο ψυχολόγος της Αντιγόνης που δολοφονήθηκε στη Δράμα: «Έβριζε, την υποτιμούσε. Δεν υπήρχε η κοπέλα στη σχέση»

E-Daily 2.TopNews Χτες
Ο ψυχολόγος της 45χρονης περιέγραψε τον σύζυγό της ως χειριστικό και αποκάλυψε ότι την είχε προτρέψει να αλλάξει κλειδαριές και να ζητήσει μετάθεση από την Αστυνομία.

Ένταση στην δίκη Λυγγερίδη: Μάρτυρας αναίρεσε όσα είχε καταθέσει προανακριτικά

Ελλάδα Χτες
Ο μάρτυρας δήλωσε στο δικαστήριο ότι η προηγούμενη κατάθεσή του ήταν ψευδής και οφειλόταν σε πίεση και άγχος από τους αστυνομικούς