E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Η χώρα που μετατρέπεται σε στρατιωτική υπερδύναμη

Θέλει να στηρίζεται στις δυνάμεις της και μόνο

Γράφει ο ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ Δημοσίευση 23/11/2022 | 00:14

Η χώρα που μετατρέπεται σε στρατιωτική υπερδύναμη

Όλες οι χώρες έχουν αρχίσει ένα ράλι δαπανών για αγορές πολεμικού εξοπλισμού, και η Πολωνία όπως βλέπουν οι ειδικοί σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα θα έχει γίνει μια στρατιωτική υπερδύναμη στην Ευρώπη.

Ήδη όταν ξεκίνησε η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανίας, πολλές χώρες επανεξέτασαν τους προυπολογισμούς τους, και αύξησαν τις δαπάνες τους για εξοπλιστικά προγράμματα. Ανάμεσα τους και η Πολωνία που μετά το χτύπημα που δέχτηκε από πύραυλο στα εδάφη της έχει εκφράσει την θέληση της να ενισχυθεί στρατιωτικά, ώστε να μην κινδυνεύσει η εδαφική της ακεραιότητα.

Η πρώτη αντίδραση της Πολωνίας ήταν να ζητήσει από το ΝΑΤΟ να λάβει μέτρα καθώς ήταν το πρώτο τυφλό χτύπημα σε έδαφος χώρας μέλος της Ατλαντικής Συμμαχίας.

Όταν είδε ότι κάτι τέτοιο δεν συνέβη, η κυβέρνηση ανακοίνωσε πρόσθετη χρηματοδότηση για αγορά αμυντικών οπλικών συστημάτων, καθώς και συμφωνίες με τη Νότια Κορέα για αγορά υπερσύγχρονου εξοπλισμού από αυτήν.

Όπως δείχνουν τα γραφήματα του PowerIndex που συγκρίνουν τη δύναμη και την  στρατιωτική ικανότητα διαφορετικών κρατικών στρατών, πρώτη στην ευρωπαϊκή ήπειρο είναι η Ρωσία, περιλαμβάνοντας στα χαρτιά πάνω από 1 εκατομ. στρατιώτες. Η κατάταξη συνεχίζεται με την αναλογία κατοίκων/στρατιωτών στην Τουρκία, την Γαλλία, την Γερμανία και την Ιταλία, αλλά εάν κάποιος υπολογίσει συγκεκριμένα τα ποσοστά του ΑΕΠ που επενδύονται στις στρατιωτικές δυνάμεις ανά κράτος, η Πολωνία σκαρφαλώνει ταχύτατα στην κορυφή.

«Ο πολωνικός στρατός πρέπει να είναι τόσο ισχυρός ώστε να μη χρειάζεται να πολεμήσει χάρη στη δύναμή του και μόνο», είχε αναφέρει στην τοποθέτησή του ο πρωθυπουργός Mateusz Morawiecki την παραμονή της ημέρας της ανεξαρτησίας της Πολωνίας.

Ήδη, η χώρα έχει ένα από τα υψηλότερα ποσοστά επενδύσεων σε στρατιωτικό εξοπλισμό: τη στιγμή που οι περισσότερες χώρες ξοδεύουν λιγότερο του 2% του ΑΕΠ τους σε εξοπλισμούς, η Πολωνία ξοδεύει 2,4% και ανακοίνωσε ότι θα το εκτοξεύσει στο 5%.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσίευσεε το Politico, το κύριο βάρος έχει πέσει στις δυνάμεις ξηράς. Αυτή τη στιγμή, ο στρατός της Πολωνίας αριθμεί περίπου 150.000 στρατιώτες, ενώ το πλάνο είναι να φθάνει τους 300.000 στρατιώτες έως το 2035, με αποτέλεσμα να ξεπερνά κατά 80% τις αντίστοιχες δυνάμεις της Γερμανίας.

Την ίδια στιγμή, από τις προμήθειες των τελευταίων δύο χρόνων, η Πολωνία έχει ενισχύσει τις χερσαίες δυνάμεις της με 250 άρματα μάχης Abrams από τις Ηνωμένες Πολιτείες, όπως και τις εναέριες δυνάμεις της με 32 μαχητικά F-35, πέρα από τα υφιστάμενα F16.

Όμως η καινούργια συμφωνία με τη Νότια Κορέα είναι ύψους 1,7 δις για καινούργια οπλικά συστήματα τελευταίας τεχνολογίας που θα της δώσει αμυντικό πλεονέκτημα απέναντι σε επίθεση από τη Ρωσία.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Tα ρομπότ ήταν φόλα ‑ Η εταιρεία που κοροϊδεύει όλος ο πλανήτης

Νέα Εποχή 09.12.2025
Ξεφτίλα υψηλής τεχνολογίας

Ο σπουδαίος πρώην ποδοσφαιριστής της ΑΕΚ που έγινε ταινία στο Netflix

Πρόσωπα 09.12.2025
Το Netflix παρουσιάζει τον Έλληνα που λάτρεψε η Τουρκία

Ξένο αυτοκίνητο στη Φινλανδία; Έχεις… ασυλία! Δείτε πώς τη γλιτώνουν χιλιάδες οδηγοί

Νέα Εποχή 09.12.2025
Ένα από τα πιο προηγμένα κράτη της Ευρώπης παλεύει με ένα απλό IT πρόβλημα που έχει γίνει… σωσίβιο για χιλιάδες τουρίστες

Το ψηλότερο χριστουγεννιάτικο δέντρο στον κόσμο μόλις στολίστηκε ‑ και η διαδικασία είναι απίστευτη!

Xmas 09.12.2025
Το National Trust αποκάλυψε πώς στόλισε το ψηλότερο ζωντανό χριστουγεννιάτικο δέντρο - και η διαδικασία είναι πιο δύσκολη απ’ όσο φαντάζεσαι

Ο «μαύρος εισβολέας» του Τσέρνομπιλ που λατρεύει τη ραδιενέργεια

Stories 09.12.2025
Γιατί θα προσφέρει λύση στους αστροναύτες;

Γιατί όλοι μιλάνε για το Soft Life; Το trend που φέρνει ηρεμία στην καθημερινότητα

Νέα Εποχή Χτες
7 βήματα για να μπεις κι εσύ στη νέα, ήρεμη εποχή της ζωής σου

Σε ποια χώρα τα Χριστούγεννα χαρίζουν μόνο βιβλία;

Stories Χτες
Από τη δεκαετία του ’40, κάθε Νοέμβρη και Δεκέμβρη κυκλοφορούν μαζικά νέες εκδόσεις, και το πιο συνηθισμένο δώρο για τα Χριστούγεννα είναι ένα βιβλίο

Η πιο ήρεμη χώρα στον κόσμο για το 2025

Stories Χτες
Ειρηνική και ασφαλής για όλους

Η χώρα που έκανε τους φυλακισμένους να διαβάζουν περισσότερο και ...μείωσαν τις ποινές τους

Νέα Εποχή Προχτές
Μια πρωτοβουλία που ενισχύει την παιδεία, την ενσυναίσθηση και την πραγματική επανένταξη