Η χώρα που μετατρέπεται σε στρατιωτική υπερδύναμη
Θέλει να στηρίζεται στις δυνάμεις της και μόνο
Γράφει ο ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ Δημοσίευση 23/11/2022 | 00:14

Όλες οι χώρες έχουν αρχίσει ένα ράλι δαπανών για αγορές πολεμικού εξοπλισμού, και η Πολωνία όπως βλέπουν οι ειδικοί σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα θα έχει γίνει μια στρατιωτική υπερδύναμη στην Ευρώπη.
Ήδη όταν ξεκίνησε η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανίας, πολλές χώρες επανεξέτασαν τους προυπολογισμούς τους, και αύξησαν τις δαπάνες τους για εξοπλιστικά προγράμματα. Ανάμεσα τους και η Πολωνία που μετά το χτύπημα που δέχτηκε από πύραυλο στα εδάφη της έχει εκφράσει την θέληση της να ενισχυθεί στρατιωτικά, ώστε να μην κινδυνεύσει η εδαφική της ακεραιότητα.
Η πρώτη αντίδραση της Πολωνίας ήταν να ζητήσει από το ΝΑΤΟ να λάβει μέτρα καθώς ήταν το πρώτο τυφλό χτύπημα σε έδαφος χώρας μέλος της Ατλαντικής Συμμαχίας.
Όταν είδε ότι κάτι τέτοιο δεν συνέβη, η κυβέρνηση ανακοίνωσε πρόσθετη χρηματοδότηση για αγορά αμυντικών οπλικών συστημάτων, καθώς και συμφωνίες με τη Νότια Κορέα για αγορά υπερσύγχρονου εξοπλισμού από αυτήν.
Όπως δείχνουν τα γραφήματα του PowerIndex που συγκρίνουν τη δύναμη και την στρατιωτική ικανότητα διαφορετικών κρατικών στρατών, πρώτη στην ευρωπαϊκή ήπειρο είναι η Ρωσία, περιλαμβάνοντας στα χαρτιά πάνω από 1 εκατομ. στρατιώτες. Η κατάταξη συνεχίζεται με την αναλογία κατοίκων/στρατιωτών στην Τουρκία, την Γαλλία, την Γερμανία και την Ιταλία, αλλά εάν κάποιος υπολογίσει συγκεκριμένα τα ποσοστά του ΑΕΠ που επενδύονται στις στρατιωτικές δυνάμεις ανά κράτος, η Πολωνία σκαρφαλώνει ταχύτατα στην κορυφή.
«Ο πολωνικός στρατός πρέπει να είναι τόσο ισχυρός ώστε να μη χρειάζεται να πολεμήσει χάρη στη δύναμή του και μόνο», είχε αναφέρει στην τοποθέτησή του ο πρωθυπουργός Mateusz Morawiecki την παραμονή της ημέρας της ανεξαρτησίας της Πολωνίας.
Ήδη, η χώρα έχει ένα από τα υψηλότερα ποσοστά επενδύσεων σε στρατιωτικό εξοπλισμό: τη στιγμή που οι περισσότερες χώρες ξοδεύουν λιγότερο του 2% του ΑΕΠ τους σε εξοπλισμούς, η Πολωνία ξοδεύει 2,4% και ανακοίνωσε ότι θα το εκτοξεύσει στο 5%.
Σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσίευσεε το Politico, το κύριο βάρος έχει πέσει στις δυνάμεις ξηράς. Αυτή τη στιγμή, ο στρατός της Πολωνίας αριθμεί περίπου 150.000 στρατιώτες, ενώ το πλάνο είναι να φθάνει τους 300.000 στρατιώτες έως το 2035, με αποτέλεσμα να ξεπερνά κατά 80% τις αντίστοιχες δυνάμεις της Γερμανίας.
🇸🇦-🇰🇷#SouthKorea could soon export military equipment worth +$6 bn to #SaudiArabia , after months of negotiations & meetings. Most likely sales:
— Albert Vidal (@albert_vidal_) June 13, 2022
⏩Cheongung II mid-range surface-to-air missile (M-SAM) weapon system
⏩Biho II air def system
⏩5 of Hyundai's next-gen frigates pic.twitter.com/ZOCSsQJMtI
Την ίδια στιγμή, από τις προμήθειες των τελευταίων δύο χρόνων, η Πολωνία έχει ενισχύσει τις χερσαίες δυνάμεις της με 250 άρματα μάχης Abrams από τις Ηνωμένες Πολιτείες, όπως και τις εναέριες δυνάμεις της με 32 μαχητικά F-35, πέρα από τα υφιστάμενα F16.
Όμως η καινούργια συμφωνία με τη Νότια Κορέα είναι ύψους 1,7 δις για καινούργια οπλικά συστήματα τελευταίας τεχνολογίας που θα της δώσει αμυντικό πλεονέκτημα απέναντι σε επίθεση από τη Ρωσία.
«Δεν αντέχω άλλο»: Οι Ιάπωνες πληρώνουν... για να φύγουν από τη δουλειά τους
Εxplainer: Γιατί η Καλιφόρνια είναι τόσο επιρρεπής στις φωτιές;
Ο Τραμπ βαράει καμπανάκι για εμπορικό πόλεμο με την Ευρώπη
Έζησε 22 χρόνια σαν καλόγρια ενώ ήταν άντρας: Η απίστευτη ιστορία του
Eίχε εξαφανιστεί για 26 χρόνια, κι όμως βρισκόταν 200 μέτρα από το σπίτι του
Τι γίνεται στην Κίνα όταν τα παιδιά παραμελούν τους ηλικιωμένους γονείς τους
Μαρία Αντουανέτα: Έμεινε στην Ιστορία για δυο φράσεις της, όμως τη μία δεν την είπε ποτέ
Όταν ο Edgar Allan Poe «προφήτευσε» ένα μακάβριο γεγονός
Ο θρύλος της «μηχανής του χρόνου» που ήταν κρυμμένη στο Βατικανό
Πόσο κοστίζει πραγματικά ένας γάμος εκτός πόλης για τους καλεσμένους
ΡΕΠΟΡΤΑΖ Stories Προχτές