E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Οι ομοιότητες του σήμερα με τη δεκαετία του 1970 που δείχνει ότι ακόμα δεν είδαμε τα χειρότερα

Η ιστορία επαναλαμβάνεται;

Γράφει ο ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ Δημοσίευση 5/9/2022 | 00:50

Οι ομοιότητες του σήμερα με τη δεκαετία του 1970 που δείχνει ότι ακόμα δεν είδαμε τα χειρότερα

Η ανάπτυξη της τεχνολογίας, η είσοδος του ίντερνετ στη ζωή μας έχει μεταρέψει τους ιστορικούς σε άμεσους αναλυτές αφού πλέον τα 20 χρόνια πριν θεωρούνται μακρινή ιστορία με τόσες αλλαγές που συμβαίνουν στο ενδιάμεσο.

Ο διάσημος ιστορικός Νιλ Φέργκιουσον στη διάρκεια του Ambrosetti Forum μίλησε για τα επαναλαμβανόμενα λάθη των πολιτικών αρχηγών που οδηγούν σε επαναλαμβανόμες καταστροφικές χρονιές, με τις κοινωνικές εξεγέρσεις να είναι αποτέλεσμα της πίεσης που δέχονται οι πολίτες με χαμηλά εισοδήματα.

Τη δεκαετία του 1970 με τις πολλές κοινωνικές εξεγέρσεις και τις αναταραχές σε πολλά σημεία του πλανήτη, είχαμε τον αραβο-ισραηλινό πόλεμο με τις Ρωσία και ΗΠΑ να εμπλέκονται στηρίζοντας διαφορετικά στρατόπεδα.

Τότε ήταν που ο κόσμος βίωσε μια απίστευτη ενεργειακή κρίση με άνοδο των τιμών στα καύσιμα και τις τιμές των αγαθών να εκτοξεύονται κάνοντας τη διαβίωση του κόσμου άλυτο γρίφο.

«Τα συστατικά των χρόνων του 1970 είναι ήδη εδώ. Τα περυσινά λάθη της νομισματικής και δημοσιονομικής πολιτικής, τα οποία απογείωσαν τον πληθωρισμό, είναι ανάλογα με εκείνα που είχαν γίνει κατά τη δεκαετία του 1960. Και το 1973 ξέσπασε ο αραβοϊσραηλινός πόλεμος, γνωστός και ως πόλεμος του Γιομ Κιπούρ», είπε ο Φέργκιουσον μιλώντας στο αμερικανικό δίκτυο CNBC στο περιθώριο του Forum.

Με μία μόνο διαφορά. Τότε ο πόλεμος κράτησε 20 ημέρες, ενώ ο πόλεμος στην Ουκρανία βρίσκεται ήδη στους 6 μήνες, κάτι που δεν περίμενε κανείς, αφού οι ηγέτες της Ευρώπης δεν μπόρεσαν να βρούνε εναλλακτικές λύσεις για να λυθεί το ενεργειακό και τώρα βρίσκονται αντιμέτωποι με ένα εφιαλτικό χειμώνα για επιχειρήσεις και νοικοκυριά.

Ο Φέργκιουσον περιμένει χειρότερες εξελίξεις από τη δεκαετία του 1970, καθώς η οικονομία είναι εύθραυστη από την πανδημία και τα επαναλμβανόμενα lockdown, αλλά κυρίως γιατί φοβάται το πολεμικό κλίμα ανάμεσα σε Κίνα και Ταιβάν.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Ζώντας σε μια τουαλέτα: Η ιστορία της 19χρονης που έγινε viral

Stories 11.05.2025
Όλοι προσπαθούμε να εξοικονομήσουμε χρήματα από το ενοίκιο, αλλά πόσοι θα δεχόμασταν να ζούμε κυριολεκτικά σε μια τουαλέτα για να το πετύχουμε;

Το ελληνικό ψαροχώρι που ιδρύθηκε από μια ταβέρνα

Νέα Εποχή 11.05.2025
Το ψαροχώρι της Μεσσηνίας που γεννήθηκε από μια ταβέρνα και έγινε τουριστικός παράδεισος

Το 70s παιδικό παιχνίδι που απαγορεύτηκε ως επικίνδυνο, αλλά έγινε... τραγούδι

Retro 11.05.2025
Από επικίνδυνο παιχνίδι σε μουσικό σουξέ

Γιατί η Σουηδία πατάει το OFF στις οθόνες των παιδιών

Νέα Εποχή 11.05.2025
Η Σουηδία προειδοποιεί «Απομακρύνετε από τις οθόνες τα παιδιά κάτω των 2 ετών»

Πότε μπήκαν οι υπολογιστές στα σπίτια των ανθρώπων; Η περίπτωση της Ελλάδας

Stories 11.05.2025
Πότε έγιναν κομμάτι της καθημερινότητας της Ελλάδας

Πότε δημιουργήθηκε το πρώτο κινητό τηλέφωνο

Νέα Εποχή 11.05.2025
Σίγουρα δεν το ξέρετε

Απολύθηκε από τη δουλειά της. 5 χρόνια μετά, πήρε Grammy

Stories Χτες
Έχασε τη δουλειά της, κέρδισε τη μουσική. H ιστορία της Doechii!

Ήταν η πιο μισητή γυναίκα της Αυστραλίας, αλλά αθωώθηκε 20 χρόνια μετά

Stories Χτες
Από τη φυλάκιση στην αποκατάσταση της αλήθειας

Ο πιο «τυχερός άνθρωπος της Καρδίτσας» και το τραγικό τέλος του

Stories Χτες
«Μακάρι να είχα σκίσει αυτό το λαχείο»

Όταν η μητρότητα σκοτεινιάζει – Η φωνή της Νικολέττας Ράλλη δίνει λόγο σε χιλιάδες γυναίκες

Απόψεις Προχτές
Η εξομολόγηση της Νικολέττας Ράλλη για την επιλόχειο κατάθλιψη μας αγγίζει είτε είμαστε μαμάδες είτε όχι