LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Ποιες νέες τεχνολογίες θα μας απασχολήσουν τα επόμενα χρόνια

Εμβόλια κατά του HIV, προπόνηση VR, τρισδιάστατα εκτυπωμένα σπίτια και άλλα

Γράφει η ΔΕΣΠΟΙΝΑ ΠΟΛΥΧΡΟΝΙΔΟΥ Δημοσίευση 12/2/2022 | 00:51

Ποιες νέες τεχνολογίες θα μας απασχολήσουν τα επόμενα χρόνια

Ο Economist δημοσίευσε πριν λίγο καιρό, ένα άρθρο με τις νέες τεχνολογίες που μπαίνουν στη ζωή μας. Μεταξύ αυτών των νέων τεχνολογιών που αναφέρονται στο άρθρο, δεν υπάρχει μόνο το δημοφιλές metaverse, υπάρχει ο διαστημικός τουρισμός και η διεπαφή εγκεφάλου - υπολογιστή, αλλά και το πολυαναμενόμενο εμβόλιο κατά του HIV.

Τεχνολογία ηλιακής γεωμηχανικής, τεχνητό κρέας, αεροσκάφη με υδρογόνο, κάθετη γεωργία, Προπόνηση VR είναι μερικές από όσες μας έκαναν εντύπωση. Ας δούμε μερικές ακόμα!

Εμβόλια κατά του HIV και της ελονοσίας

Το νέο εμβόλιο κατά του κορωνοϊού που βασίζεται στην τεχνολογία αγγελιοφόρου RNA σημείωσε μεγάλη επιτυχία, προαναγγέλλοντας τη χρυσή εποχή της έρευνας και ανάπτυξης εμβολίων. Η Moderna ανέπτυξε εμβόλιο κατά του HIV που βασίζεται σε παρόμοια τεχνολογία, το οποίο θα εισέλθει σε πρώιμες κλινικές δοκιμές το 2021, με τα προκαταρκτικά αποτελέσματα να αναμένονται το 2022. Η Biontech αναπτύσσει ένα εμβόλιο κατά της ελονοσίας που βασίζεται στην τεχνολογία αγγελιοφόρου RNA, με κλινικές δοκιμές να ξεκινούν το 2022.

Διαστημικός τουρισμός

Το 2021 ήταν μια χρονιά μεγάλων επιτευγμάτων στον διαστημικό τουρισμό και οι άνθρωποι ανυπομονούν για το 2022 καθώς οι εταιρείες φέρνουν απλούς ανθρώπους στον ουρανό με την υποστήριξη δισεκατομμυριούχων. Το 2022, ο αριθμός των παγκόσμιων αυτοχρηματοδοτούμενων ταξιδιωτών στο διάστημα αναμένεται να ξεπεράσει τον αριθμό των επίσημων αστροναυτών για πρώτη φορά...

Παράδοση με drone

Η τεχνολογία της παράδοσης μέσω drone κράτησε περισσότερο από το αναμενόμενο, αλλά οι νέοι κανόνες που θα τεθούν σε ισχύ το 2021 θα βοηθήσουν την παράδοση με drone να απογειωθεί το 2022.

Αθόρυβο υπερηχητικό αεροπλάνο

Για μισό αιώνα, οι επιστήμονες αναρωτιόντουσαν εάν η ένταση μιας ηχητικής έκρηξης θα μπορούσε να μειωθεί αλλάζοντας το σχήμα ενός υπερηχητικού επιπέδου. Μόνο πρόσφατα οι υπολογιστές έχουν προχωρήσει αρκετά ώστε να εκτελούν τις απαραίτητες προσομοιώσεις για να εφαρμόσουν τη θεωρία μείωσης του θορύβου στην πράξη.

Τρισδιάστατα εκτυπωμένα σπίτια

Οι αρχιτέκτονες συχνά χρησιμοποιούν τεχνολογία τρισδιάστατης εκτύπωσης για να δημιουργήσουν αρχιτεκτονικά μοντέλα σε μικροσκοπική κλίμακα. Στην πραγματικότητα, αυτή η τεχνολογία μπορεί επίσης να κλιμακωθεί για την κατασκευή πραγματικών αντικειμένων. Το υλικό εκτύπωσης που μοιάζει με αφρό εκτοξεύεται από το ακροφύσιο και στη συνέχεια σκληραίνει. Στρώμα - στρώμα, τυπώνεται ένα σπίτι. Η διαδικασία εκτύπωσης μπορεί να πραγματοποιηθεί απευθείας στο εργοτάξιο ή το σπίτι μπορεί να αποσυναρμολογηθεί σε διάφορα εξαρτήματα που θα υποστούν επεξεργασία στο εργοστάσιο και στη συνέχεια να αποσταλεί στην τοποθεσία για συναρμολόγηση!

Τεχνολογία Ύπνου

Αυτό είναι το νέο trend της Silicon Valley. Μη ικανοποιημένοι με τη μεγιστοποίηση της παραγωγικότητας και της απόδοσης ενώ είναι ξύπνιοι, οι geeks είναι πλέον απασχολημένοι χρησιμοποιώντας μια σειρά τεχνικών για τη βελτιστοποίηση του ύπνου τους. Τα σχετικά προϊόντα περιλαμβάνουν δαχτυλίδια και κορδέλες για την καταγραφή και παρακολούθηση της ποιότητας του ύπνου, μηχανές που υπνωτίζουν με χαλαρωτικούς ήχους, συσκευές για τη θέρμανση και την ψύξη των στρωμάτων και έξυπνα ξυπνητήρια που σας ξυπνούν την τέλεια στιγμή!

Εξατομικευμένη Διατροφή

Η δίαιτα από μόνη της δεν αρκεί. Αυξάνονται τα στοιχεία ότι ο μεταβολισμός του καθενός είναι μοναδικός, όπως και οι διατροφικές επιλογές. Καλώς ήλθατε στον κόσμο της εξατομικευμένης διατροφής: οι εφαρμογές για κινητά χρησιμοποιούν αλγόριθμους για να σας πουν πότε και τι να φάτε, μετρούν το αίμα και το μικροβίωμα του εντέρου σας, μετρούν δεδομένα τρόπου ζωής, συμπεριλαμβανομένης της φυσικής δραστηριότητας αλλά και μετρήσεις για την παρακολούθηση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα σε πραγματικό χρόνο. Ορισμένες εταιρείες θα αναζητήσουν επίσης έγκριση για τις θεραπείες τους για καταστάσεις όπως ο διαβήτης και η ημικρανία.

Έξυπνα φορητά προϊόντα υγείας

Η αυξανόμενη δημοτικότητα της απομακρυσμένης ιατρικής περίθαλψης είναι πιθανό να αλλάξει το τοπίο ανάπτυξης των έξυπνων φορητών συσκευών υγείας. Επί του παρόντος, τέτοια προϊόντα χρησιμοποιούνται κυρίως για αθλήματα και γυμναστική, αλλά ορισμένες εταιρείες συμβούλων πιστεύουν ότι η γραμμή μεταξύ καταναλωτικής και ιατρικής χρήσης τέτοιων προϊόντων γίνεται όλο και περισσότερο θολή!

Τα σημερινά smartwatches μπορούν να μετρήσουν το οξυγόνο του αίματος, να κάνουν ηλεκτροκαρδιογραφήματα και να ανιχνεύσουν την κολπική μαρμαρυγή. Η επόμενη γενιά Apple Watch, που αναμένεται το 2022, μπορεί να ενσωματώνει αισθητήρες για την παρακολούθηση του σακχάρου στο αίμα, των επιπέδων αλκοόλ στο αίμα, της αρτηριακής πίεσης και της θερμοκρασίας του σώματος.

Τhe Metaverse

Το 1992, ο Αμερικανός συγγραφέας επιστημονικής φαντασίας Νιλ Στίβενσον πρότεινε τον όρο «μετατάβερ» στο μυθιστόρημά του «Χιονοστιβάδα» για να αναφέρεται σε έναν μόνιμο εικονικό κόσμο. Το 2022, το metaverse χρησιμοποιείται για να αναφέρεται στη συγχώνευση βιντεοπαιχνιδιών, κοινωνικής δικτύωσης και ψυχαγωγίας με στόχο τη δημιουργία νέων καθηλωτικών εμπειριών. Παιχνίδια όπως το Minecraft και το Fortnite μπορούν να θεωρηθούν ως εφαλτήρια για αυτό που έρχεται με φόρα...

Κβαντική Υπολογιστική

Η ιδέα που υπήρχε μόνο σε έναν μαυροπίνακα τη δεκαετία του 1990 έχει μετατραπεί σε ανταγωνισμό μεταξύ τεχνολογικών κολοσσών και νεοφυών επιχειρήσεων: Πώς να αξιοποιήσετε τις εξαιρετικές ιδιότητες της κβαντικής φυσικής για να δημιουργήσετε ένα νέο είδος υπολογιστή; Αυτό δουλεύεται, αυτή τη στιγμή που μιλάμε...

Virtual influencer

Σε αντίθεση με τους πραγματικούς influencers, οι εικονικοί influencers δεν αργούν ποτέ για φωτογραφίες, δεν μεθάνε σε πάρτι ή δεν γερνούν ποτέ. Τρομακτικό ε; Η «Lil Miquela» είναι μια από τις πιο διάσημες εικονικές influencers, μια φανταστική 19χρονη Βραζιλιάνο-Αμερικανίδα με 3 εκατομμύρια ακόλουθους στις πλατφόρμες των μέσων κοινωνικής δικτύωσης. Υπολογίζεται ότι 15 δισεκατομμύρια δολάρια θα δαπανηθούν για το influencer marketing το 2022 και αυτού του τύπου οι Instagrammers θα αυξηθούν γρήγορα.

Διεπαφή εγκεφάλου-υπολογιστή

Τον Απρίλιο του 2021, ο Elon Musk ανάρτησε ενθουσιασμένος στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ότι ένας πίθηκος χρησιμοποιούσε στην πραγματικότητα ένα τσιπ εγκεφάλου για να παίζει τηλεπαθητικά βιντεοπαιχνίδια. Η εταιρεία «Neural Connections» του Musk εμφύτευσε δύο σετ ηλεκτροδίων στον εγκέφαλο πιθήκων. Τα σήματα από αυτά τα ηλεκτρόδια μεταδίδονται ασύρματα και αποκωδικοποιούνται από έναν κοντινό υπολογιστή, επιτρέποντας στους πίθηκους να μετακινήσουν τη ρακέτα στην οθόνη του παιχνιδιού με την σκέψη. Η εταιρεία «Neural Connections» ελπίζει να χρησιμοποιήσει τη συσκευή της για δοκιμές σε ανθρώπους το 2022, επιτρέποντας σε άτομα με αναπηρία ή παράλυση να χειρίζονται υπολογιστές.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Έδεσε τα μαλλιά της σε κότσο και μετά την πυροβόλησαν 6 φορές. Ένα κορίτσι σαν εσένα.

Σήμερα
Η Hadis Najafi έχει γίνει σύμβολο της τραγωδίας στο Ιράν

4 χωριά της Βόρειας Ελλάδας που σου δίνουν τα καλύτερα φθινοπωρινά vibes

Σήμερα
Αυτά τα όμορφα μέρη πρέπει να τα επισκεφτείς οπωσδήποτε

H Atena φυλακίστηκε λόγω ενός σκίτσου

Σήμερα
Η ζωγράφος και πολιτική ακτιβίστρια, συνελήφθη τον Αύγουστο του 2014

Οικογένεια γυρίζει τον κόσμο μαζί με τα παιδιά γιατί θα χάσουν την όρασή τους σύντομα

Σήμερα
Μια απίστευτη και συγκινητική ιστορία που δείχνει το μεγαλείο της ανθρώπινης θέλησης

Αυτά τα μέρη έχουν την πιο απόκοσμη ατμόσφαιρα του κόσμου

Σήμερα
Σίγουρα, δε θα ήθελες να βρεθείς εκεί.

Σαν σήμερα: Το ναυάγιο του «Εξπρές Σάμινα» στα ανοιχτά της Πάρου με 81 νεκρούς

Σήμερα
Μια από τις μεγαλύτερες ναυτικές τραγωδίες στην ιστορία της χώρας

Γιατί η πινακίδα του STOP έχει οκτώ γωνίες;

Χτες
Ο λόγος είναι πολύ σημαντικός

Πώς είναι να πηγαίνεις στο πιο ακριβό σχολείο του κόσμου

Χτες
Το Institut Le Rosey θεωρείται γενικά το πιο ακριβό σχολείο στον κόσμο

Το κορίτσι που δεν μπορεί να χαμογελάσει και η υπέροχη ιστορία του

Χτες
Η Tayla γεννήθηκε με μια σπάνια ιατρική πάθηση

Η εξάρτηση που μας σκοτώνει και δεν μπορούμε να σταματήσουμε

Χτες
Ο εθισμός μας στα smartphone μας σκοτώνει σωματικά και ψυχολογικά

Πώς ξοδεύουν τα κέρδη τους οι χρηματιστές της Wall Street

Χτες
Αυτοκίνητα, χαβιάρι και κρυπτονομίσματα
ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο e-daily.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.