E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Celebgate: Όταν δεκάδες celebrities έγιναν θύματα του «revenge ρorn»

Με έναν πολύ απλό τρόπο

Γράφει ο ΠΕΤΡΟΣ ΚΑΛΟΓΕΡΑΣ Δημοσίευση 14/12/2021 | 14:20

Celebgate: Όταν δεκάδες celebrities έγιναν θύματα του «revenge ρorn»
@variety.com

O όρος «revenge ρorn» υπάρχει πριν το ίντερνετ αλλά με αυτό γιγαντώθηκε. Πριν έπρεπε κάποιος να κλέψει βιντεοκασέτες και να διαπραγματευτεί με κάποια εταιρεία, όπως έγινε στην περίπτωση του Tommy Lee και της Pamela Anderson. Με το ίντερνετ όμως ο καθένας μπορεί να ανεβάσει ένα βίντεο και μια φωτογραφία online. Αλλά και να χακάρει έναν ή περισσότερους λογαριασμούς.

Αυτό έγινε το 2014 με θύματα δεκάδες celebrities. Οι χάκερ χρησιμοποίησαν έναν πολύ συνηθισμένο τρόπο για να αποκτήσουν πρόσβαση στους λογαριασμούς iCloud των celebrities, όπου οι φωτογραφίες συνήθως σώζονται αυτόματα. Χρησιμοποιώντας μια μέθοδο email phising λοιπόν, προσποιούμενοι μια εταιρεία που τα θύματα γνώριζαν, οι χάκερ απέκτησαν πρόσβαση σε πάνω από 100 λογαριασμούς.

Πάνω από 500 γuμνές φωτογραφίες, κυρίως γυναικών, ανταλλάσσονταν ιδιωτικά για μερικές βδομάδες, μέχρι που στις 31 Αυγούστου δημοσιεύθηκαν αρχικά στην ιστοσελίδα 4chan και μετά μοιράστηκαν από χρήστες σε άλλα site, όπως το Imgur και το Reddit. Εκατομμύρια άνθρωποι είδαν της φωτογραφίες διάφορων celebrities, όπως η Jennifer Lawrence, η Kate Upton, η Kirsten Dunst, η Lea Michelle, η Ariana Grande, η Avril Lavigne, η Emily Ratajkowski κ.α.

https://footwearnews.com/2021/fashion/athletic-outdoor/kate-upton-tennis-skirt-tank-top-nike-workout-sister-1203113315/

@footwearnews.com

Τα περισσότερα sites που τις ανέβασαν, μετά από λίγες ώρες ή ημέρες τις κατέβασαν ζητώντας συγνώμη. Η Google αρχικά δεν έκανε κάτι για να τις κατεβάσει απ’ όλες τις πλατφόρμες της και απειλήθηκε με μήνυση ύψους 100 εκατομμυρίων δολαρίων. Η Jennifer Lawrence έγινε η πρέσβειρα των θυμάτων και ακτιβίστρια στο ζήτημα του «revenge porn».

Σε μια συνέντευξή της στο Vanity Fair, έκανε λόγο για σeξουαλικό έγκλημα και πρόσθεσε πως «Όποιος είδε αυτές τις φωτογραφίες, διαιωνίζει ένα σeξουαλικό αδίκημα. Θα έπρεπε να σκύβετε το κεφάλι από ντροπή».

H Emily Ratajkowski δεν πίστευε το ίδιο. Όπως είπε στο περιοδικό GQ , δεν θεωρούσε ότι όποιος είδε τις φωτογραφίες είναι εγκληματίας. «Εγκληματίες είναι εκείνοι που τις έκλεψαν», είχε δηλώσει. Το FBI και η Apple έκαναν τη δική τους έρευνα. Το 2016 ο 36χρονος τότε Ryan Collins συμφώνησε να δηλώσει ένοχος στην κατηγορία της «μη εξουσιοδοτημένης πρόσβασης σε έναν προστατευμένο υπολογιστή για τη λήψη πληροφοριών». Η ποινή που το επιβλήθηκε ήταν μόλις 18 μήνες φυλάκισης. Από εκεί και μετά, ακόμα τέσσερις άνδρες, οι Edward Majerczyk, Emilio Herrera, George Garofano και Christopher Brannan, παραδέχθηκαν την ενοχή τους και καταδικάστηκαν σε ποινές από 8 έως και 34 μήνες.

Το συμβάν θεωρείται ως το πιο εκτεταμένο περιστατικό «revenge porn» στην ιστορία του διαδικτύου. Το «Celebgate» όπως ονομάστηκε το σκάνδαλο της διαρροής (δανειζόμενο το όνομά του από το σκάνδαλο Watergate), έγινε η αφορμή ώστε το «revenge ρorn» να τραβήξει την προσοχή και την ευαισθητοποίηση του κόσμου. Σύμφωνα με έρευνες στις ΗΠΑ, 1 στους 12 ενήλικες έχει πέσει θύμα εκβιασμού μέσω φωτογραφικού υλικού. Πρόκειται για ένα πάρα πολύ σοβαρό και ευαίσθητο ζήτημα, με τα περιστατικά να αυξάνονται την περίοδο της πανδημίας και να οδηγούν ουκ ολίγες φορές τα θύματα στην αυτοκτονία.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Ο Γερουσιαστής των ΗΠΑ που θέλει να επαναφέρει την μονομαχία με πιστόλια

Stories 26.04.2024
Μαι μεσαιωνική πρακτική που ίσως θα επιστρέψει;

Ο διάσημος φωτογράφος που βίαζε και σκότωνε μοντέλα στα 70s

Stories 26.04.2024
«Μάγευε» τα θύματά του για να τα αποπλανήσει

Ποια είναι η Caitlin Clark που αλλάζει το μέλλον του μπάσκετ για τις γυναίκες

Πρόσωπα Χτες
Αναμόρφωσε πλήρως το κολεγιακό μπασκετικό τοπίο

Το γκράφιτι που άλλαξε τον κόσμο

Νέα Εποχή Χτες
Μερικά από τα πιο διάσημα έργα street art που λάτρεψε ο κόσμος

5 πολιτικοί που δολοφονήθηκαν τον 21ο αιώνα

Πρόσωπα Χτες
Για διάφορους λόγους

Αντρας που έφυγε από την Αγγλία το 2008, εγκλωβίστηκε στην Αιθιοπία για 16 χρόνια

Stories Προχτές
Εχασε το ταξιδιωτικό του έγγραφο για τους πρόσφυγες και δεν μπορούσε να επιστρέψει στην οικογένειά του

Η συγγραφέας που υπερασπίζεται τους άντρες και κάνει πάταγο στη Βρετανία

Stories Προχτές
Είναι κι αυτοί θύματα της πατριαρχίας

Αυτό το νησί έχει την καλύτερη παραλία στον κόσμο

Περιβάλλον Προχτές
Σύμφωνα με τους Travel Experts, αξίζει να το επισκεφτείς!

Εορτολόγιο: Πότε πέφτει του Αγίου Γεωργίου

Ιστορικά 23.04.2024
Το αιώνιο ερώτημα...