Η πιο παράξενη πόλη της Αμερικής είναι φτιαγμένη αποκλειστικά για άτομα άνω των 55
Tα γηρατειά έγιναν business
Γράφει ο ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ Δημοσίευση 5/7/2026

Στη Φλόριντα υπάρχει μια πόλη που μοιάζει να λειτουργεί με εντελώς διαφορετικούς κανόνες από τον υπόλοιπο κόσμο.
Ονομάζεται The Villages και έχει φτιαχτεί αποκλειστικά για ανθρώπους άνω των 55 ετών. Εκεί οι περισσότεροι κάτοικοι είναι συνταξιούχοι που έχουν επιλέξει να ζουν σε μια ήρεμη κοινότητα, μακριά από τη φασαρία των μεγάλων πόλεων.
Το πρώτο πράγμα που παρατηρεί κανείς είναι ότι στους δρόμους κυκλοφορούν κυρίως μικρά αμαξάκια του γκολφ αντί για αυτοκίνητα. Με αυτά πηγαίνουν για ψώνια, στον γιατρό, για φαγητό ή στις καθημερινές τους δουλειές. Οι αποστάσεις είναι μικρές και όλα έχουν σχεδιαστεί για να κάνουν τη ζωή των κατοίκων πιο εύκολη.
Η κοινότητα ξεκίνησε τη δεκαετία του 1970, αλλά αναπτύχθηκε πραγματικά λίγα χρόνια αργότερα, όταν οι δημιουργοί της αποφάσισαν να προσφέρουν κάτι περισσότερο από σπίτια. Έφτιαξαν γήπεδα γκολφ, πισίνες, εστιατόρια, πάρκα, χώρους άθλησης, λέσχες και εκατοντάδες δραστηριότητες, ώστε οι κάτοικοι να έχουν πάντα κάτι να κάνουν.
Σήμερα το The Villages αριθμεί περισσότερους από 150.000 κατοίκους και συνεχίζει να μεγαλώνει. Οι περισσότεροι έχουν δικό τους σπίτι και περνούν τον χρόνο τους κάνοντας χόμπι, αθλούμενοι ή συναντώντας φίλους. Η περιοχή διαθέτει ακόμη καταστήματα, τράπεζες και ιατρικά κέντρα, ώστε οι κάτοικοι να βρίσκουν όλα όσα χρειάζονται χωρίς να απομακρύνονται.
Ένας από τους πιο γνωστούς κανόνες της πόλης αφορά τα παιδιά. Δεν επιτρέπεται να μένουν μόνιμα εκεί, ενώ τα εγγόνια μπορούν να επισκέπτονται τους παππούδες και τις γιαγιάδες τους μόνο για συγκεκριμένο αριθμό ημερών κάθε χρόνο. Με αυτόν τον τρόπο διατηρείται ο χαρακτήρας της κοινότητας ως τόπος για άτομα άνω των 55 ετών.






