E-Daily

Celebrities: Οι 5+1 μεγαλύτεροι νάρκισσοι της σύγχρονης ιστορίας

Στην έξαρση της η ναρκισσιστική συμπεριφορά κατέληξε σε έναν από τους μεγαλύτερους Πολέμους

Γράφει η ΣΠΥΡΙΔΟΥΛΑ ΚΑΚΛΑΤΖΗ

24/11/2021 | 18:10

Δεν είναι λίγοι οι άνθρωποι που αγαπούν τη φήμη και την επιτυχία. Δεν τυχαίο άλλωστε το ρητό «Το χρήμα πολλοί εμίσησαν, τη δόξα ουδείς». Ωστόσο κάποιοι το παρακάνουν και φτάνουν πολύ κοντά σε ναρκισσιστικές συμπεριφορές.

Τι είναι ο ναρκισσισμός και η ναρκισσιστική διαταραχή προσωπικότητας και γιατί ορισμένοι διάσημοι άνθρωποι χαρακτηρίζονται ως ναρκισσιστές;

Τι είναι ο ναρκισσισμός;

Ο ναρκισσισμός, ως θετικό χαρακτηριστικό της προσωπικότητας, είναι κάτι που μπορεί να έχουν πολλοί άνθρωποι. Όλοι κουβαλάμε μέσα μας ένα μείγμα χαρακτηριστικών προσωπικότητας που μας κάνουν αυτό που είμαστε.

Κάποιος που στοχεύει στο να γίνει διάσημος θα πρέπει να έχει σε υψηλά επίπεδα την αυτοεκτίμηση και την αυτοπεποίθησή του. Ωστόσο το να αγαπάμε τον εαυτό μας διαφέρει παρασάγγας από τη ναρκισσιστική συμπεριφορά.

Με τον παθολογικό ναρκισσισμό, οι άνθρωποι είναι εξαιρετικά αυτο-απορροφημένοι και η αίσθηση του εαυτού τους διαστρεβλώνεται και δοξάζεται. Αν και αυτοχαρακτηρίζονται ως άτομα με υπερβολική αγάπη για τον εαυτό τους, συχνά χρησιμοποιούν και κακοποιούν τους άλλους για να πάρουν αυτό που θέλουν.

Αν για να λάβουν αυτό που επιθυμούν θα πρέπει να πατήσουν επι πτωμάτων να είστε σίγουροι ότι νάρκισσοι δεν θα διστάσουν ούτε στιγμή να το κάνουν.

Διάσημοι ναρκισσιστές

Όταν η αρνητική χροιά της ανάγκης ενός ανθρώπου για δόξα και υστεροφημία είναι ο ναρκισσισμός δεν αποτελεί παράλογο που πολλοί stars, ήταν και είναι διάσημοι νάρκισσοι.

Στην εποχή των social media, τα άτομα που λαχταρούν τα φώτα της δημοσιότητας μπορεί να είναι εύκολα ορατοί και να «αγαπηθούν». Η άμεση ικανοποίηση ενός ναρκισσιστή καλύπτεται πολύ εύκολα από τα likes και τα re-tweet. Τα προηγούμενα χρόνια όμως, ήταν δυσκολότερο για ένα ναρκισσιστή να λάβει τη δόξα και τη λατρεία που αποζητούσε, γεγονός που πολλές φορές οδηγούσε σε ακραίες συμπεριφορές.

Ορίστε 6 διάσημοι που έχουν επιδείξει μια πληθώρα ναρκισσιστικών χαρακτηριστικών.

Kanye West

Ο ράπερ Kanye West έχει επιδείξει ναρκισσιστικά χαρακτηριστικά σε πολλές περιπτώσεις. Σημαντικό παράδειγμα ναρκισσισμού ήταν τα MTV Awards 2009, όπου ο τραγουδιστής άρπαξε το μικρόφωνο από την νικητήρια ομιλία της Taylor Swift, υποστηρίζοντας ότι μια άλλη τραγουδίστρια θα έπρεπε να νικήσει το βραβείο το καλύτερο Video από Γυναίκα Καλλιτέχνη. Με αυτό τον τρόπο προσπάθησε να κλέψει τον «προβολέα» από την νεαρή τραγουδίστρια. Σαν να μην έφτανε αυτό ο West εδώ και χρόνια δηλώνει ότι είναι έτοιμος να αναλάβει την προεδρία των ΗΠΑ, χωρίς ωστόσο να έχει εργαστεί ποτέ στο χώρο της πολιτικής.

Kim Kardashian

Σίγουρα, ζούμε σε έναν κόσμο περιστοιχισμένο από τα social media, τις selfies και τα τηλεοπτικά ριάλιτι, αλλά η πρώην σύζυγος του Kanye West, Kim Kardashian, είναι μια βασίλισσα ναρκισσιστικού τύπου αυτοπροβολής.

Η ανάγκη της για φήμη είναι ορατή σε κάθε της κίνηση. Η Kim προβάλλει τον εαυτό της με οποιονδήποτε τρόπο μπορεί και οποιοδήποτε κόστος. Ένα άλλο ναρκισσιστικό χαρακτηριστικό, αν είναι αλήθεια, είναι ότι φημολογείται ότι κυκλοφόρησε το βίντεο πορνο, από το οποίο έγινε γνωστή, για αυτό ακριβώς το λόγο.

Mariah Carey

Η τραγουδίστρια Mariah Carey λέγεται ότι είναι μια από τις πιο αυταρχικές και ναρκισσιστικές διασημότητες της γενιάς της. Ναρκισσιστικά χαρακτηριστικά που επιδεικνύει η Carey είναι η συμπεριφορά της προς τους υπολοίπους και κυρίως τους εργαζόμενους της. Η Mariah φημολογείται ότι συμπεριφέρεται στους άλλους σαν να της ανήκουν. Είναι το αφεντικό.

Παράλληλα η Carey δεν σέβεται τον χρόνο των άλλων, καθώς συχνά αργοπορεί ή ακόμα και δεν εμφανίζεται καθόλου, χωρίς να απολογείται στη συνέχεια. Μια αδικαιολόγητη απουσία ήταν εκείνη, μιας παραμονής πρωτοχρονιάς στην Time Square, όπου ενώ οι φανς είχαν μαζευτεί για να την ακούσουν να τραγουδά το «All I want for Christmas is you», εκείνη δεν εμφανίστηκε ποτέ.

Madonna

View this post on Instagram

A post shared by Madonna (@madonna)

Η τραγουδίστρια Madonna δεν ήταν ποτέ από εκείνους που αποφεύγουν τα φώτα της δημοσιότητας, αλλά αντιθέτως βρίσκει συνέχεια νέους τρόπους να προσελκύει και να διατηρεί την προσοχή των media στο πρόσωπό της.

Επιπλέον φημολογείται ότι είναι πολύ συχνά παράλογη με τις απαιτήσεις που έχει από τους υπαλλήλους της, με ελάχιστη ενσυναίσθηση για τις πολλές ώρες και τις συνθήκες εργασίας των ανθρώπων που προσλαμβάνει.

Σύμφωνα με κάποια δημοσιεύματα, το 2006, η Madonna πίεζε κυβέρνηση και επιστήμονες να προσθέσουν στην επεξεργασία των πυρηνικών αποβλήτων το μαγικό υγρό Kabbalah.

Donald Trump

Ο Donald Trump έχει από καιρό επιδείξει πολλά ναρκισσιστικά χαρακτηριστικά ως ναρκισσιστικός διευθύνων σύμβουλος μιας μεγάλης εταιρείας, πολύ πριν γίνει Πρόεδρος των ΗΠΑ. Χαρακτηριστικό παράδειγμα ναρκισσισμού, η ανάγκη του Τραμπ για αυτοπροβολή, που φαίνεται να επισκιάζει οποιαδήποτε πολιτική συζήτηση. Η κοροϊδία του προς τους πολιτικούς αντιπάλους του, τους άλλους ανθρώπους γενικά, και η συζήτηση για συνωμοσίες, που ξεπερνούν τα όρια της πολιτικής.

 Ο Donald Trump συχνά δείχνει εξαιρετική ευαισθησία στην κριτική και την περιφρόνηση των άλλων ανθρώπων με τις δημόσιες εκρήξεις και τα σχόλιά του στο Twitter. Πιθανότατα η συμπεριφορά του αυτή να είναι αποτέλεσμα ναρκισσιστικής οργής, διότι δεν μπορεί να ελέγξει τα πάντα. Αποκορύφωμα αυτής της συμπεριφοράς ήταν η προσπαθεία του να ακυρώσει τις προεδρικές εκλογές που οδήγησαν στην επίθεση στο Καπιτώλιο πριν ένα χρόνο.

Adolf Hilter

Biography.com

Οι μελέτες για την κατάσταση της ψυχικής υγείας του Adolf Hilter περιλαμβάνουν τη ναρκισσιστική διαταραχή προσωπικότητας, μαζί με άλλες οριακές διαταραχές προσωπικότητας. Η πεποιθήση της ανωτερότητας και η θέση ισχύος του, που κατέκτησε μέσω της ψευδούς προπαγάνδας οδήγησαν στην κακοποίηση και τη γενοκτονία εκατομμυρίων ανθρώπων στην Ευρώπη κατά τη διάρκεια της πολιτικής του βασιλείας. Ο Adolf Hilter είναι ένα παράδειγμα κοινωνιοπαθούς και ναρκισσιστή ηγέτη που έχει φτάσει στα άκρα.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

5 από τις πιο ακριβές φωτογραφίες που πουλήθηκαν ποτέ

ΝΕΑ 18.04.2024
Κάποιες μετρούν πάνε από έναν αιώνα ζωής

«Πολλοί άνθρωποι πιστεύουν ότι είναι Θεός» : O Πρωθυπουργός της Ινδίας έχει φανατικό κοινό

Άνθρωποι 18.04.2024
Γιος ενός πωλητή τσαγιού σε μια μικρή πόλη στο Γκουτζαράτ

Η προέλευση και ο μύθος γύρω από το «κακό μάτι»

Ιστορικά 18.04.2024
Από που ξεκίνησε και γιατί είναι μπλε το φυλαχτό

Ποιοι Έλληνες celebrities θα είναι υποψήφιοι στις Ευρωεκλογές

Άνθρωποι Χτες
ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ έχουν βάλει στα ψηφοδέλτιά τους πολλά γνωστά ονόματα

Η ανθρωπότητα έχει μόνο δύο χρόνια «για να σώσει τον πλανήτη»

Τεχνολογία Χτες
O πλανήτης μας αντιμετωπίζει μη αναστρέψιμη ζημιά

Η ιστορία του Παλιού Χρηματιστηρίου της Κοπεγχάγης που κάηκε ολοσχερώς

Αρχιτεκτονική Χτες
Στις φλόγες 400 χρόνια πολιτιστικής κληρονομιάς

Οι τρομακτικοί τρόποι που ο στρατός των ΗΠΑ χρησιμοποιεί την τεχνητή νοημοσύνη

ΝΕΑ Χτες
Τα σενάρια μπορεί να γίνουν πραγματικά τρομακτικά

Πώς η κλιματική κρίση μεγαλώνει την ανισότητα των φύλων

Τεχνολογία Χτες
Οι γυναίκες και τα κορίτσια περνούν ακόμα πιο δύσκολα

Το παγκόσμιο απόθεμα εμβολίου κατά της χολέρας έχει εξαφανιστεί ενώ τα κρούσματα εξαπλώνονται

Τεχνολογία Προχτές
Η ανάγκη για εμβόλια και οι περιορισμένοι πόροι

Ο μαραθώνιος που ξεμπρόστιασε το νικητή του αγώνα

ΝΕΑ Προχτές
Αυτός είναι αναμφίβολα ο πιο ντροπιαστικός τίτλος στην καριέρα του νικητή

Tι συμβαίνει στη Δυτική Όχθη; Η κόλαση του πολέμου συνεχίζεται πέρα από τη Γάζα

ΝΕΑ Προχτές
Ο πόλεμος στη Γάζα έχει μεταμορφώσει και την κατεχόμενη Δυτική Οχθη σε τόπο μάχης