Η απόφαση του Ντόναλντ Τραμπ να καταργήσει το μεγαλύτερο μέρος της αμερικανικής χρηματοδότησης για διεθνή αρωγή ενδέχεται να προκαλέσει πάνω από 14 εκατομμύρια επιπλέον θανάτους μέχρι το 2030, σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύτηκε στο The Lancet. Πάνω από 4,5 εκατομμύρια εξ αυτών θα είναι παιδιά κάτω των πέντε ετών.
Όπως αναφέρει η έκθεση, σχεδόν το ένα τρίτο των θυμάτων θα είναι ανήλικοι, αποτέλεσμα των δραματικών περικοπών στα προγράμματα του Οργανισμού Διεθνούς Ανάπτυξης των ΗΠΑ (USAID). Ο υπουργός Εξωτερικών, Μάρκο Ρούμπιο, παραδέχτηκε πως άνω του 80% των προγραμμάτων της υπηρεσίας έχει ήδη καταργηθεί από την κυβέρνηση Τραμπ.
Ο συντάκτης της μελέτης και ερευνητής στο Ινστιτούτο Παγκόσμιας Υγείας της Βαρκελώνης, Νταβίντε Ραζέλα, προειδοποιεί: «Για πολλές χώρες με χαμηλό ή μεσαίο εισόδημα, το σοκ θα είναι συγκρίσιμο με πανδημία ή πόλεμο. Οι περικοπές απειλούν να διαγράψουν δύο δεκαετίες προόδου στη δημόσια υγεία».
Η δημοσίευση της μελέτης συμπίπτει με τη διεξαγωγή του μεγαλύτερου συνεδρίου ανθρωπιστικής βοήθειας του ΟΗΕ στη Σεβίλλη, μια ειρωνική συγκυρία, καθώς οι ΗΠΑ παραμένουν ο μεγαλύτερος χορηγός διεθνούς βοήθειας παγκοσμίως, με 61 δισ. δολάρια το 2024, περισσότερα από τα μισά μέσω της USAID.
Χρηματοδότηση που σώζει ζωές
Η ανάλυση των στοιχείων από 133 χώρες δείχνει ότι η αμερικανική ξένη βοήθεια συνέβαλε στην αποτροπή 91 εκατομμυρίων θανάτων μεταξύ 2001 και 2021. Ωστόσο, με τις φετινές περικοπές, που φτάνουν το 83%, το κόστος αναμένεται να είναι ανθρώπινο και μαζικό.
Οι συνέπειες έχουν ήδη γίνει ορατές. Στην Κένυα, χιλιάδες άνθρωποι λιμοκτονούν σε προσφυγικούς καταυλισμούς, σύμφωνα με αξιωματούχους του ΟΗΕ, καθώς τα επιδόματα σίτισης έχουν πέσει στα χαμηλότερα επίπεδα που έχουν καταγραφεί.
Παρά τις διαβεβαιώσεις του Στέιτ Ντιπάρτμεντ ότι περίπου 1.000 προγράμματα θα συνεχιστούν με συνεννόηση του Κογκρέσου, η εικόνα αποτυπώνει ένα βαθύ, αμείλικτο κενό.