E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Μπορείς να κρύψεις κάθε ίχνος σου από το Google Search;

Μια απλή αναζήτηση Google μπορεί δυνητικά να δώσει σε κάποιον περισσότερες πληροφορίες για εσάς από ό, τι θα θέλατε

Γράφει η ΔΕΣΠΟΙΝΑ ΠΟΛΥΧΡΟΝΙΔΟΥ Δημοσίευση 7/6/2021 | 00:21

Μπορείς να κρύψεις κάθε ίχνος σου από το Google Search;
Photo by Junior Teixeira from Pexels

Μια απλή αναζήτηση Google μπορεί δυνητικά να δώσει σε κάποιον περισσότερες πληροφορίες για εσάς από ό, τι θα θέλατε. Ένας περίεργος, ένας stalker ή ένας αδιάκριτος συνεργάτης μπορεί να βρει (σχετικά) εύκολα πληροφορίες σχετικά με το πού ζείτε, τα ονόματα της οικογένειάς σας και άλλα. Αυτό μπορεί να είναι ενοχλητικό, στην καλύτερη περίπτωση - και επικίνδυνο, στη χειρότερη.

"Μερικοί άνθρωποι είναι τυχεροί που έχουν κοινά ονόματα, οπότε όταν κάνουν οι ίδιοι το Google, μπορεί να θάβονται στα αποτελέσματα αναζήτησης", λέει ο Andrew Selepak, καθηγητής social media στο Πανεπιστήμιο της Φλόριντα. "Ωστόσο, άτομα με πιο μοναδικά ονόματα ενδέχεται να εμφανίζονται στα πρώτα αποτελέσματα αναζήτησης Google."

Παρόλο που δεν μπορείτε να εξαφανίσετε εντελώς από το Διαδίκτυο, μπορείτε να διαγράψετε το όνομά σας από πολλές αναζητήσεις Google. Χρειάζεται πολύς χρόνος, και ίσως ακόμη και μερικές τηλεφωνικές κλήσεις, αλλά είναι δυνατό να γίνει αυτό και ακόμη και να διαγραφεί το 99% του ψηφιακού σας αποτυπώματος.

Προτού προχωρήσετε σε διαγραφή, ρίξτε πρώτα μια ματιά σε αυτό που πραγματικά εμφανίζεται όταν ψάχνετε στο Google. Για να το κάνετε αυτό, ανοίξτε ένα παράθυρο ανώνυμης περιήγησης μεταβαίνοντας στο μενού του προγράμματος περιήγησης Chrome και επιλέγοντας Νέο παράθυρο ανώνυμης περιήγησης. Στη συνέχεια, πληκτρολογήστε το όνομά σας στο πλαίσιο αναζήτησης και βάλτε εισαγωγικά (π.χ. "Γιώργος Παπαδόπουλος"). Σημειώστε τι εμφανίζεται στις αναζητήσεις. Αυτά θα είναι αυτά που θέλετε να εστιάσετε στην κατάργηση, εάν φαίνονται προβληματικά.

Εάν προσπαθείτε να διαγράψετε τον εαυτό σας από τις αναζητήσεις Google, ώστε οι εταιρείες να μην έχουν τις πληροφορίες σας, πηγαίνετε προς τη λάθος κατεύθυνση. Οι περισσότερες από τις πληροφορίες που λαμβάνουν οι εταιρείες για εσάς δεν συλλέγονται από μια αναζήτηση στο Google. Αυτές οι πληροφορίες συνήθως συλλέγονται από τη χρήση των social media ή τις συνήθειες αγορών σας σε ιστότοπους και άλλες τεχνικές συλλογής δεδομένων. Μόλις συγκεντρωθούν οι πληροφορίες, πωλούνται από εταιρεία σε εταιρεία. Έτσι, ακόμα κι αν αποφασίσετε να διαγράψετε τον εαυτό σας από τις αναζητήσεις Google, πιθανότατα θα υπάρχουν πολλές πληροφορίες σχετικά με εσάς.

Tώρα πάμε στο δύσκολο κομμάτι. Για να αφαιρέσετε τον εαυτό σας από τις αναζητήσεις, το πρώτο και ίσως το πιο προφανές βήμα σας είναι να διαγράψετε τους λογαριασμούς σας στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ή τουλάχιστον να αλλάξετε τις πληροφορίες από το πραγματικό σας όνομα σε ψεύτικο όνομα. "Η Google δεν μπορεί να εμφανίσει πληροφορίες που δεν υπάρχουν", λέει ο Dave Nilsson, ειδικός ψηφιακού μάρκετινγκ με το ConvertedClick. "Εάν ένας ιστότοπος καταργήσει τα διαπιστευτήριά σας, η Google θα πραγματοποιήσει εκ νέου ανίχνευση και οι πληροφορίες σας δεν θα εμφανίζονται πλέον στα αποτελέσματα αναζήτησης."

Αν όμως, έχετε μιλήσει σε δημόσιο βήμα, έχετε δώσει κάποια συνέντευξη, έχετε συμμετάσχει σε ρεπορτάζ ή γενικώς έχετε ποτέ εμφανιστεί ως πρόσωπο στο διαδίκτυο ή ακόμη αν έχετε δώσει συνέντευξη σε έντυπο που ψηφιοποιεί το υλικό του τότε έχετε μπόλικη δουλειά. Οι φωτογραφίες ή τα άρθρα που δημοσιεύονται σχετικά με εσάς μπορεί να είναι δύσκολο να αφαιρεθούν. Θα πρέπει να επικοινωνήσετε με τον κάτοχο του ιστότοπου/ εφημερίδας/ περιοδικού για να ζητήσετε να σας σβήσουν. Μπορείτε επίσης να επικοινωνήσετε με την Google και να ζητήσετε την κατάργηση των πληροφοριών μέσω της διαδικτυακής τους υπηρεσίας. 

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Ζώντας σε μια τουαλέτα: Η ιστορία της 19χρονης που έγινε viral

Stories 11.05.2025
Όλοι προσπαθούμε να εξοικονομήσουμε χρήματα από το ενοίκιο, αλλά πόσοι θα δεχόμασταν να ζούμε κυριολεκτικά σε μια τουαλέτα για να το πετύχουμε;

Το ελληνικό ψαροχώρι που ιδρύθηκε από μια ταβέρνα

Νέα Εποχή 11.05.2025
Το ψαροχώρι της Μεσσηνίας που γεννήθηκε από μια ταβέρνα και έγινε τουριστικός παράδεισος

Το 70s παιδικό παιχνίδι που απαγορεύτηκε ως επικίνδυνο, αλλά έγινε... τραγούδι

Retro 11.05.2025
Από επικίνδυνο παιχνίδι σε μουσικό σουξέ

Γιατί η Σουηδία πατάει το OFF στις οθόνες των παιδιών

Νέα Εποχή 11.05.2025
Η Σουηδία προειδοποιεί «Απομακρύνετε από τις οθόνες τα παιδιά κάτω των 2 ετών»

Πότε μπήκαν οι υπολογιστές στα σπίτια των ανθρώπων; Η περίπτωση της Ελλάδας

Stories 11.05.2025
Πότε έγιναν κομμάτι της καθημερινότητας της Ελλάδας

Πότε δημιουργήθηκε το πρώτο κινητό τηλέφωνο

Νέα Εποχή 11.05.2025
Σίγουρα δεν το ξέρετε

Απολύθηκε από τη δουλειά της. 5 χρόνια μετά, πήρε Grammy

Stories Χτες
Έχασε τη δουλειά της, κέρδισε τη μουσική. H ιστορία της Doechii!

Ήταν η πιο μισητή γυναίκα της Αυστραλίας, αλλά αθωώθηκε 20 χρόνια μετά

Stories Χτες
Από τη φυλάκιση στην αποκατάσταση της αλήθειας

Ο πιο «τυχερός άνθρωπος της Καρδίτσας» και το τραγικό τέλος του

Stories Χτες
«Μακάρι να είχα σκίσει αυτό το λαχείο»

Όταν η μητρότητα σκοτεινιάζει – Η φωνή της Νικολέττας Ράλλη δίνει λόγο σε χιλιάδες γυναίκες

Απόψεις Προχτές
Η εξομολόγηση της Νικολέττας Ράλλη για την επιλόχειο κατάθλιψη μας αγγίζει είτε είμαστε μαμάδες είτε όχι