E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Η φωτογραφία της 13χρονης που συγκλόνισε τον κόσμο

Οι 60 ώρες αγωνίας είχαν τραγική κατάληξη

Γράφει ο ΠΕΤΡΟΣ ΚΑΛΟΓΕΡΑΣ Δημοσίευση 28/4/2021 | 00:34

Η φωτογραφία της 13χρονης που συγκλόνισε τον κόσμο
@en.wikipedia.org/wiki/File:Omayra_Sanchez.jpg

Ήταν 13 Νοεμβρίου του 1985, όταν το εξερράγη το ηφαίστειο Nevado del Ruiz στην Κολομβία. Η έκρηξη έστειλε τόνους λάσπης και πετρωμάτων στα γειτονικά χωριά. Η 13χρονη Omayra Sánchez βρισκόταν με την οικογένειά της στο σπίτι τους, όταν μια λασπορροή από ηφαιστειακά αναβλήματα, τα λεγόμενα Λαχάρ, ισοπέδωσε το χωριό της.

Θαμμένη κάτω από τη στέγη του σπιτιού της, η Sánchez φώναζε στους διασώστες να την απελευθερώσουν από τη λάσπη. Εκείνοι προσπάθησαν αλλά δεν γνώριζαν ότι τα πόδια της είχα σφηνώσει κάτω από μια πόρτα από τούβλα και σε μια νεκρή σορό κάποιου μέλους της οικογένειάς της. Δεν υπήρχε τρόπος να σωθεί.

Παρέμεινε διαυγής έως και 60 ώρες μετά την έκρηξη. Μάλιστα κάποια στιγμή αστειεύτηκε με τους διασώστες που προσπαθούσαν να τη σώσουν. Οι ώρες περνούσαν και οι ελπίδες λιγόστευαν. Η Sánchez είχε κουραστεί. Είπε αντίο στη μητέρα της και ζήτησε από τους διασώστες να την αφήσουν να «ξεκουραστεί». Ο Γάλλος φωτογράφος Frank Fournier, έβγαλε μια φωτογραφία από τις τελευταίες της στιγμές, μια φωτογραφία που σόκαρε τον κόσμο. Τα μάτια της ήταν κόκκινα, τα χέρια της κάτασπρα, μοιάζει να απευθύνει ένα κάλεσμα για βοήθεια που τελικά δεν ήρθε ποτέ.

Πώς είναι δυνατόν να μην μπορούσε να σωθεί; Η πόρτα από τούβλα κρατούσε τα πόδια της κάτω, ενώ τα χέρια της νεκρής θείας της είχαν μπερδευτεί κι αυτά στο ίδιο σημείο. Οι διασώστες προσπάθησαν πολλές φορές να την τραβήξουν, αλλά διαπίστωσαν πως αν το έκαναν αυτό θα της ακρωτηρίαζαν τα πόδια. Δεν είχαν τα απαραίτητα εφόδια για να επιχειρήσουν κάτι τέτοιο.

Κάθε φορά που την τραβούσαν, η στάθμη του νερού γύρω της ανέβαινε. Όσο τα μάτια της γίνονταν πιο κόκκινα και άρχισε να έχει παραισθήσεις, οι διασώστες αποφάσισαν πως το πιο ανθρώπινο πράγμα που μπορούσαν να κάνουν ήταν να την αφήσουν να πεθάνει. Κάτι που συνέβη 60 ώρες μετά την έκρηξη.

Όταν και η ίδια κατάλαβε ότι δεν γίνεται τίποτα, είπε «Adiós» στη μητέρα της, στην τελευταία ίσως διαυγή στιγμή της. Η 13χρονη αργότερα άρχισε να έχει παραισθήσεις, λέγοντας πως θα αργήσει για το σχολείο και οι γονείς της θα την τιμωρήσουν.

Ο θάνατός της προκάλεσε αντιδράσεις σε όλον τον κόσμο. Γιατί οι κάτοικοι των γύρω χωριών δεν είχαν ενημερωθεί για την έκρηξη και γιατί δεν είχαν εκκενωθεί; Γιατί δεν είχαν σταλεί τα απαραίτητα εφόδια; Το αποτέλεσμα ήταν 23 χιλιάδες άνθρωποι να χάσουν τη ζωή τους. Η Omayra Sánchez έγινε το σύμβολο της τραγωδίας.

Σύμφωνα με τον φωτογράφο Frank Fournier, η 13χρονη Omayra ξεψύχησε 3 ώρες μετά τη στιγμή της φωτογραφίας. Μπορεί την επόμενη χρονιά να κέρδισε το βραβείο World Press για τη φωτογραφία της χρονιάς, αλλά έδωσε τροφή σε ερωτήματα για τον ρόλο του φωτορεπορτάζ.

Η αισιοδοξία του κοριτσιού και η φωτογραφία του Fournier πάντως ευαισθητοποίησαν τον κόσμο μετά το πρώτο σοκ. Η φωτογραφία που τραβήχτηκε πριν από 36 χρόνια, συνεχίζει μέχρι και σήμερα να προκαλεί σοκ, αγωνία και πόνο, ενώ πολλά ερωτήματα δεν απαντήθηκαν ποτέ.

Πληροφορίες: medium.com, wikipedia.org, ranker.com

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Εορτολόγιο: Πότε πέφτει του Αγίου Γεωργίου

Ιστορικά 23.04.2024
Το αιώνιο ερώτημα...

Η εποχή του Οzempic: Ένα φάρμακο που δημιούργησε κουλτούρα

Stories 23.04.2024
Η κουλτούρα της δίαιτας, την εποχή της υπερκατανάλωσης

Πως κάνουν τατουάζ οι φυλακισμένοι;

Stories 23.04.2024
Ο περιορισμός τους κάνει όλο και πιο εφευρετικούς

Το αρχαίο εpωτικό γκράφιτι που βρέθηκε σε ελληνικό νησί

Ιστορικά Χτες
Αφορούσε τη συνέυρεση δυο αντρών

Ένας άνδρας που ο κόσμος δεν του έδωσε την αναγνώριση που άξιζε

Πρόσωπα Χτες
Το επίτευγμά του και η αναγνώριση που δεν ήρθε

Εξωγήινοι: Οι 3 πιο γνωστές περιπτώσεις «στενών επαφών»

Stories Χτες
Κάποιοι είδαν, κάποιοι έκαναν ότι δεν είδαν

Παγκόσμια Ημέρα Γης: Ποιο είναι το μέλλον μας σε αυτό τον πλανήτη;

Περιβάλλον Χτες
To μέλλον διαγράφεται... ζεστό

4 εθνικοί ύμνοι που δεν έχουν καθόλου στίχους

Stories Προχτές
Ποιες χώρες δεν περιλαμβάνουν λόγια στον ύμνο τους

Ο Αγιος που έχει αφιερωμένη μόνο μια εκκλησία με το όνομά του σε όλη την Ελλάδα

Πρόσωπα Προχτές
Είχε ζήσει σαν ασκητής στο Αγιο Όρος

Ψωνίζεις μέσω TikTok; Τι πρέπει οπωσδήποτε να προσέξεις

Νέα Εποχή Προχτές
Το TikTok γέμισε μαγαζιά

Η έννοια της παραδοσιακής οικογένειας αλλάζει: Τι να περιμένουμε

Stories Προχτές
Tα παιδιά που γεννιούνται τώρα θα συναντήσουν τους περισσότερους από τους προπάππους τους, αλλά δεν θα έχουν πολλά αδέρφια ή ξαδέρφια και περισσότερες γυναίκες θα πεθάνουν μόνες