E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Πόσα εμβόλια κατά του κορωνοϊού υπάρχουν;

Μια ερώτηση που πολλοί ίσως έχουμε σκεφτεί τον τελευταίο καιρό

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 16/3/2021 | 00:02

Πόσα εμβόλια κατά του κορωνοϊού υπάρχουν;
@photovs via Twenty20

Πόσα εμβόλια κορωνοϊού υπάρχουν τελικά; Είναι μια ερώτηση που πολλοί ίσως έχουμε σκεφτεί τον τελευταίο καιρό. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει μέχρι στιγμής εγκρίνει 4. Ωστόσο, δεν είναι μόνο αυτά. Γιατί ο συνολικός τους αριθμός φτάνει τα 10.

Τα 10 αυτά εμβόλια χωρίζονται σε 4 κατηγορίες. Τα δυο, της Pfizer-BioNTech και της Moderna, είναι εμβόλια RNA. Τα εμβόλια της Convidicea, της Oxford-AstraZeneca, της Johnson & Johnson και το Sputnik-V, είναι εμβόλια ιικού φορέα. Επίσης υπάρχουν και τρία συμβατικά αδρανοποιημένα εμβόλια (BBIBP-CorV, Covaxin και CoronaVac) και ένα εμβόλιο πεπτιδίου, το EpiVacCorona.

Ποιες είναι οι διαφορές τους; Τα εμβόλια RNA όταν εισάγεται στον ιστό είναι ουσιαστικά ένας αγγελιοφόρος του RNA (mRNA) και προκαλεί τα κύτταρα να χτίσουν την ξένη πρωτεΐνη και να «ξυπνήσει» το ανοσοποιητικό μας, διδάσκοντάς του πώς να αναγνωρίζει, αδρανοποιεί και να καταστρέφει τα αντίστοιχα παθογόνα κύτταρα. Ήταν τα πρώτα που εγκρίθηκαν σε ΗΠΑ και Ευρωπαϊκή Ένωση. Μέχρι στιγμής υπάρχουν δυο, ενώ το εμβόλιο CVnCoV RNA της CureVac αναμένει έγκριση.

Τα εμβόλια ιικών φορέων περιέχουν μη αναπαρογόμενο ιικό φορέα, ένα κέλυφος αδενοϊού το οποίο περιέχει DNA ώστε να κωδικοποιεί την πρωτεΐνη του SARS-CoV-2. Ο αδενοϊός δεν αντιγράφεται σε αυτό το εμβόλιο, άρα δεν δημιουργεί νέα σωματίδια του ιού και παράγει μόνο το αντίγονο το οποίο και προκαλεί την ανοσοαπόκριση. Εισέρχεται στον πυρήνα του κυττάρου αλλά δεν ενσωματώνεται. Στη συνέχεια το γονίδιο της πρωτεΐνης –ακίδας του κορωνοϊού μεταγράφεται σε mRNA. Τα εγκεκριμένα εμβόλια μέχρι στιγμής είναι τέσσερα.

Τα εμβόλια υπομονάδων παρουσιάζουν ένα ή περισσότερα αντιγόνα χωρίς την εισαγωγή ολόκληρων σωματιδίων παθογόνου οργανισμού. Τα αντιγόνα που εμπλέκονται συχνά είναι πρωτεϊνικές υπομονάδες, αλλά μπορεί να είναι οποιοδήποτε μόριο που είναι μέρος ενός παθογόνου οργανισμού. Υπάρχει μόνο ένα εγκεκριμένο τέτοιο εμβόλιο πεπτιδίου μέχρι στιγμής, ενώ ακόμα δυο βρίσκονται σε κλινικές δοκιμές.

Τέλος, τα αδρανοποιημένα εμβόλια ιών, αποτελούνται από σωματίδια του ιού τα οποία έχουν αναπτυχθεί σε κυτταρική καλλιέργεια και στη συνέχεια αδρανοποιούνται. Αυτό συμβαίνει είτε μέσω της θερμότητας, είτε μέσω φορμαλδεΰδης ώστε να χάσουν την ικανότητα παραγωγής ασθένειας και ταυτόχρονα διεγείρουν το ανοσοποιητικό. Δυο κινέζικα και ένα ινδικό εμβόλιο είναι εγκεκριμένα, ενώ ένα ακόμα βρίσκεται στο στάδιο των κλινικών μελετών.

Πληροφορίες: wikipedia.org

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Ο Γερουσιαστής των ΗΠΑ που θέλει να επαναφέρει την μονομαχία με πιστόλια

Stories 26.04.2024
Μαι μεσαιωνική πρακτική που ίσως θα επιστρέψει;

Ο διάσημος φωτογράφος που βίαζε και σκότωνε μοντέλα στα 70s

Stories 26.04.2024
«Μάγευε» τα θύματά του για να τα αποπλανήσει

Ποια είναι η Caitlin Clark που αλλάζει το μέλλον του μπάσκετ για τις γυναίκες

Πρόσωπα Χτες
Αναμόρφωσε πλήρως το κολεγιακό μπασκετικό τοπίο

Το γκράφιτι που άλλαξε τον κόσμο

Νέα Εποχή Χτες
Μερικά από τα πιο διάσημα έργα street art που λάτρεψε ο κόσμος

5 πολιτικοί που δολοφονήθηκαν τον 21ο αιώνα

Πρόσωπα Χτες
Για διάφορους λόγους

Αντρας που έφυγε από την Αγγλία το 2008, εγκλωβίστηκε στην Αιθιοπία για 16 χρόνια

Stories Προχτές
Εχασε το ταξιδιωτικό του έγγραφο για τους πρόσφυγες και δεν μπορούσε να επιστρέψει στην οικογένειά του

Η συγγραφέας που υπερασπίζεται τους άντρες και κάνει πάταγο στη Βρετανία

Stories Προχτές
Είναι κι αυτοί θύματα της πατριαρχίας

Αυτό το νησί έχει την καλύτερη παραλία στον κόσμο

Περιβάλλον Προχτές
Σύμφωνα με τους Travel Experts, αξίζει να το επισκεφτείς!

Εορτολόγιο: Πότε πέφτει του Αγίου Γεωργίου

Ιστορικά 23.04.2024
Το αιώνιο ερώτημα...