E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Το φάρμακο που ίσως αλλάξει τα πάντα γύρω από την καταπολέμηση της παχυσαρκίας

Τι έδειξε νέα έρευνα

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 19/2/2021 | 00:40

Το φάρμακο που ίσως αλλάξει τα πάντα γύρω από την καταπολέμηση της παχυσαρκίας
@TatianaMara via Twenty20

Το πρόβλημα της παχυσαρκίας έχει αυξηθεί τις τελευταίες δεκαετίες. Στις ΗΠΑ, το 40% περίπου τον ενηλίκων ταλαιπωρείται από υπερβολικό βάρος, που δυσκολεύει την κινητικότητα αλλά και την υγεία τους. Δεν είναι μόνο δύσκολο να ξεπεραστεί, είναι δύσκολο και να κατανοηθεί από τους επιστήμονες.

Εκτός από αλλαγή του τρόπου ζωής και συνδυασμού μιας ισορροπημένης διατροφής και άσκησης, υπάρχουν δυο τρόποι που μπορούν να βοηθήσουν. Η βαριατρική χειρουργική και τα φάρμακα αδυνατίσματος.

Τα πρώτο μπορεί να προκαλέσει διάφορα ρίσκα και επιπλοκές. Τα φάρμακα από την άλλη, δεν δουλεύουν σε όλες τις περιπτώσεις και μπορεί να έχουν και αυτά μη επιθυμητές επιπτώσεις.

Ωστόσο μια πειραματική θεραπευτική αγωγή που πρόσφατα δοκιμάστηκε απο επιστήμονες μπορεί να αντρέψει την κατάσταση. Η έρευνα δημοσιεύτηκε την περασμένη εβδομάδα και μπορεί να ανοίξει νέες πόρτες στην καταπολέμηση της παχυσαρκίας. Σε αυτήν συμμετείχαν σχεδόν 2.000 ενήλικοι με προβλήματα παχυσαρκίας, από 16 διαφορετικές χώρες. Πήραν εβδομαδιαία δόση του φαρμάκου semaglutide, που ήδη χρησιμοποιείται στην καταπολέμηση του διαβήτη τύπου 2.

Ένα μέρος των συμμετεχόντων έκανε χρήση εικονικού φαρμάκου (placebo) αντί για το πραγματικό και οι δυο ομάδες έκαναν μαθήματα για αλλαγή του τρόπου ζωής τους. Μετά το τέλος της έρευνας, όσοι πήραν το placebo έχασαν λίγο βάρος αλλά όχι σημαντικό. Οι υπόλοιποι ωστόσο είχαν διαφορετικά αποτελέσματα.

Μετά από 68 εβδομάδες θεραπείας με το συγκεκριμένο φάρμακο, οι συμμετέχοντες έχασαν κατά μέσο όρο το 14,9 του σωματικού τους βάρους, ενώ ο 1 στους 3 περίπου έχασε περισσότερο από το 20%.

Μιλώντας γενικά, αυτό σημαίνει πως το συγκεκριμένο φάρμακο είναι διπλάσια αποτελεσματικό από τα υπάρχοντα φάρμακα, όπως αναφέρουν οι ερευνητές, πλησιάζοντας την αποτελεσματικότητα του χειρουργείου. «Κανένα άλλο φάρμακο δεν έχει πλησιάσει αυτή την παραγωγή απώλειας βάρους. Πρόκειται για αλλαγή των κανόνων του ‘παιχνιδιού’», ανέφερε η Rachel Batterham από το University College London. «Για πρώτη φορά, ίσως οι άνθρωποι να μπορούν να καταφέρουν με φάρμακα, όσα ήταν μόνο πιθανά μέσω χειρουργείου».

Εκτός από την απώλεια βάρους, οι συμμετέχοντες κατέγραψαν βελτιώσεις και σε άλλους τομείς, δείχνοντας μειώσεις σε διάφορους καρδιομεταβολικούς παράγοντες κινδύνου και βελτιώσεις στην ποιότητα ζωής. Αλλά αν και τα αποτελέσματα είναι άκρως ενθαρρυντικά, η δόση του φαρμάκου για να έχει επιπτώσεις κατά της παχυσαρκίας, έχει κάποια μειονεκτήματα.

Ήπιες έως μέτριες επιδράσεις αναφέρθηκαν από πολλούς συμμετέχοντες (τόσο στις ομάδες semaglutide όσο και σε εικονικό φάρμακο), όπως ναυτία και διάρροια. Ενώ οι συγκεκριμένες επιδράσεις ήταν προσωρινές, ήταν αρκετές για σχεδόν 60 συμμετέχοντες ώστε να διακόψουν τη θεραπεία, σε σύγκριση με μόλις πέντε στην ομάδα του εικονικού φαρμάκου.

Προς το παρόν, για να δουλέψει το φάρμακο, χρειάζεται μια εβδομαδιαία ένεση, με τους ασθενείς να προτιμούν χρήση από το στόμα. Δεν υπάρχουν μέχρι στιγμής στοιχεία για το πως συνέχισαν οι συμμετέχοντες μετά το τέλος της έρευνας. Ο καθηγητής του King’s College London, Tom Sanders, δεν συμμετείχε στην μελέτη και παρουσιάστηκε επιφυλακτικός. «Ενώ τα φάρμακα έχουν αποδειχθεί χρήσιμα βραχυπρόθεσμα, δεν είναι μαγικά για την πρόληψη ή την θεραπεία λιγότερο σοβαρών σοβαρών περιπτώσεων παχυσαρκίας. Απαιτούνται ακόμη μέτρα δημόσιας υγείας που ενθαρρύνουν τις αλλαγές συμπεριφοράς, όπως η τακτική σωματική δραστηριότητα και ο μετριασμός της πρόσληψης διατροφικής ενέργειας».

Ωστόσο, τα αποτελέσματα της ερευνάς κρίνονται θετικά και ίσως αποτελέσουν μια επιλογή στο μέλλον για την καταπολέμηση της παχυσαρκίας. Και μπορεί αυτή η επιλογή να έρθει σύντομα.

Πληροφορίες: sciencealert.com

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Τι περιλαμβάνει το σχέδιο εκεχειρίας των 60 ημερών στη Γάζα

Stories 02.07.2025
Τι περιλαμβάνει το νέο πλαίσιο

Η τεράστια χαμένη πόλη που μόλις ανακαλύφθηκε κάτω από τη Μεσόγειο

Νέα Εποχή 02.07.2025
7.000 χρόνια ιστορίας βυθισμένα στην Αδριατική – Η κλιματική αλλαγή την «έθαψε», η τεχνολογία την ανέσυρε

Ένα ηχητικό μήνυμα έφερε πολιτικό σεισμό στην Ταϋλάνδη

Stories 02.07.2025
Σε κρίση η κυβέρνηση μετά από ηχητική διαρροή

H Eυρώπη καίγεται: 5 καλοκαίρια με καύσωνες ‑ Θα είναι το φετινό, το πιο τρομακτικό;

Περιβάλλον 02.07.2025
Έκλεισε ο Πύργος του Αιφελ, σχολεία σταμάτησαν, εργάτες κατέρρευσαν

Έγραψε το πιο όμορφο ελληνικό τραγούδι των ‘80s – Ανήκει στους 100 κορυφαίους επιστήμονες του κόσμου

Πρόσωπα Χτες
Το διαχρονικό κομμάτι που λάτρεψε ο Χατζιδάκις και έπαιζε κρυφά στα ραδιόφωνα, ενώ ο δημιουργός του έκανε σκοπιά με ραδιοφωνάκι στο στρατό

Τι είναι το Σημείο Μηδέν και πού βρίσκεται στην Ελλάδα – Ο άγνωστος «ομφαλός» των ελληνικών χαρτών

Ιστορικά Χτες
Από εκεί ξεκίνησε η χάραξη της σύγχρονης Ελλάδας – Το κρυμμένο μυστικό του λόφου των Νυμφών

Απαγορευμένα και επικίνδυνα: 5 μέρη στον πλανήτη που δε θα σε αφήσουν ΠΟΤΕ να τα επισκεφτείς

Νέα Εποχή Χτες
Από φονικά φίδια και φυλές που σκοτώνουν εισβολείς, μέχρι μυστικά αρχεία του Βατικανού και αποθήκες για το τέλος του κόσμου – αυτά τα μέρη είναι τόσο απαγορευμένα που αγγίζουν τα όρια του θρύλου

Πώς αυξήθηκαν οι εκατομμυριούχοι στην Αμερική;

Νέα Εποχή Χτες
Τι κοινό έχουν οι νέοι εκατομμυριούχοι της Αμερικής;

Το απίστευτα σπάνιο «Λευκό Σέλας» ‑ Πού και πότε εμφανίζεται

Περιβάλλον Προχτές
Ένα ουράνιο φαινόμενο που κάνει τους αστροπαρατηρητές να παραμιλούν;

Σουβλάκι παρακαλώ! Ποια είναι η πιο viral TikToker και τι κάνει στην Αθήνα;

Πρόσωπα Προχτές
Τα βίντεό της την έχουν κάνει πασίγνωστη στο ελληνικό κοινό