Ο εφευρέτης που προδόθηκε από την ίδια του την εφεύρεση
Τουλάχιστον προς στιγμήν...
Γράφει ο ΠΕΤΡΟΣ ΚΑΛΟΓΕΡΑΣ Δημοσίευση 22/2/2021 | 00:00

Πολλοί είναι οι επιστήμονες που βοήθησαν στην ανάπτυξη του ραντάρ. Ο κυριότερος όμως ήταν ο πρωτοπόρος Sir Robert Watson – Watt, που ανέπτυξε το πρώτο ραντάρ, το οποίο βοήθησε τους Βρετανούς να αμυνθούν από τις αεροπορικές επιδρομές των Γερμανών κατά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.
Τα ραδιοκύματα είχαν ανακαλυφθεί λίγο μετά τη γέννησή του και ο Watson – Watt προερχόμενος από οικογένεια μηχανικών και εφευρετών, βρήκε τη μελέτη τους συναρπαστική. Γεννήθηκε στη Σκωτία το 1892. Στα 20 του χρόνια αποφοίτησε από το πανεπιστήμιο του Νταντί, λίγο πριν τον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο.
Το 1915 θέλησε να δουλέψει στις επικοινωνίες του Πολεμικού Επιτελείου αλλά δεν βρέθηκε κάποια δουλειά που να ταίριαζε στο προφίλ του. Καλύτερα. Αντ’ αυτού, τοποθετήθηκε στο μετεωρολογικό γραφείο με αποστολή να εντοπίζει καταιγίδες.
Το 1934, υπήρξε μια φήμη ότι οι Ναζί είχαν αναπτύξει μια «ακτίνα θανάτου» που μπορούσε να σκοτώσει κάποιον από απόσταση. Ο Watson – Watt ανέλαβε να εξετάσει αυτό το ενδεχόμενο κι ενώ έφτασε στο συμπέρασμα πως κάτι τέτοιο δεν είναι εφικτό, ανακάλυψε ότι τα ραδιοκύματα μπορούν να εντοπίσουν αντικείμενα και όχι να τα καταστρέφουν. Την επόμενη κιόλας χρονιά, είχε κατασκευάσει το πρώτο ρανταρ και έκανε την επίδειξη στην πολεμική αεροπορία. Η επιτροπή ενθουσιάστηκε και ο Watson – Watt έλαβε το δίπλωμα ευρεσιτεχνίας καθώς και χρηματοδότηση για περεταίρω ανάπτυξη της εφεύρεσής του.
Λίγο μετά την έναρξη του πολέμου, η Βρετανία κατασκεύασε ένα δίκτυο ρανταρ σε όλο το μήκος των ακτών της, βασισμένα στον σχεδιασμό του. Ήταν αυτοί οι σταθμοί που ειδοποίησαν επιτυχημένα ότι πλησίαζαν βομβαρδιστικά της Luftwaffe και βοήθησαν τους Βρετανούς να αμυνθούν με επιτυχία.
Μετά τον πόλεμο τα ραντάρ αναπτύσσονταν συνεχώς και με τον καιρό απέκτησαν κι άλλες χρήσεις εκτός από τον εντοπισμό αεροπλάνων. Είναι χρήσιμα να εντοπίζουν τις μεταβολές του καιρού, ενώ χωρίς αυτά τα πολυσύχναστα αεροδρόμια δεν θα υπήρχαν. Επίσης, η αστυνομία χρησιμοποιεί τα ραντάρ για να καταγράψει όσους οδηγούς ξεπερνούν το όριο ταχύτητας.
Ένας από αυτούς που κατέγραψε ήταν και ο ίδιος ο ο Sir Robert Watson-Watt. Ενώ βρισκόταν στον Καναδά, τον σταμάτησε ένας αστυνομικός που τον κατέγραψε να τρέχει παραπάνω από το επιτρεπτό με το όχημα του. Ο Watson-Watt φαίνεται πως, προς στιγμήν, μετάνιωσε για την εφεύρεσή του αφού φέρεται να είπε στον αστυνομικό «Αν ήξερα τι επρόκειτο να κάνετε με αυτό, δεν θα το είχα εφεύρει ποτέ». Τα μηχανήματα δεν κάνουν διακρίσεις…
Τo AI‑Scam του 2026: Η φωνή που σε παγιδεύει
Η πλατφόρμα φαγητού που έκλεψε τους μισθούς των εργαζομένων
Πως ο Τραμπ κατάφερε να δώσει προβάδισμα 55 τρισ. δολαρίων στην Κίνα
Ένας «αληθινός» βρικόλακας που τον αποκεφάλισαν για να μην… επιστρέψει
Το διάσημο ιταλικό νησί που βάζει αυστηρότατους κανόνες στους τουρίστες το επόμενο καλοκαίρι
Ο λόγος που ο βρετανικός στρατός έφτιαξε ένα ψεύτικο χωριό στην Αγγλία
Ο άνθρωπος που πούλησε τον Πύργο του Αιφελ – Και το έκανε δύο φορές
Η Δούκισσα της Πλακεντίας επιστρέφει! Η αληθινή ιστορία πίσω από την παράσταση που θα συζητηθεί φέτος
Αυτή είναι η χώρα της Ευρώπης με το μεγαλύτερο πρόβλημα αδέσποτων – Και η Ελλάδα στη «μαύρη» λίστα
Οδηγός delivery έσωσε γυναίκα που ήταν παγιδευμένη για 30 ώρες: Πώς την εντόπισε
Πώς είναι η ζωή για μια Ελληνίδα μαμά στο εξωτερικό
ΡΕΠΟΡΤΑΖ Stories Χτες






