LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ

Η συνταγή μιας ευτυχίας από την Κρήτη

Η Μαρία, ο Χρήστος, δύο σκυλιά και ένα capmervan

Γράφει ο ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΑΡΔΕΡΙΝΗΣ Δημοσίευση 12/2/2021 | 12:25

Η συνταγή μιας ευτυχίας από την Κρήτη

Γεννήθηκαν και οι δύο στην Κρήτη και γνωρίστηκαν μέσω internet με αφορμή ταξιδιωτικές φωτογραφίες στα social media. Ένα απόλυτα ταξιδιωτικό perfect match που μέσα από τα social media τους και το website τους, χαρίζουν απλόχερα έμπνευση σε όλους όσους αγαπούν τη φύση, τα ταξίδια και την ελευθερία της έκφρασης. Είναι η Μαρία και ο Χρήστος και δεν είναι σε καμία περίπτωση μόνοι τους!

Ήταν απόγευμα καραντίνας, όταν ξαφνικά έπεσα πάνω σε αυτό το ζευγάρι στο instagram. Οκ, ωραίες φωτογραφίες βλέπεις παντού, αλλά αυτές εδώ είναι από ένα ζευγάρι σκύλων που μοιάζουν αξιαγάπητοι και πρωταγωνιστούν σε κάθε κλικ! Αμέσως άρχισα να μαθαίνω περισσότερα για αυτούς, είναι η Μελίνα και ο Μάρκος, ταξιδεύουν με δύο νέα παιδιά από την Κρήτη και όλοι μαζί ταξιδεύουν με ένα campervan όποτε μπορούν.

Ένα concept χωρίς πίεση, που μου μεταδίδει την αγάπη τους για τη φύση και τα ταξίδια, που δεν έχει την ανάγκη να μπει κάτω από την ταμπέλα του travel blogger και που μοιάζει να το απολαμβάνουν όλοι! Εμείς που παρακολουθούμε τις περιπέτειες τους, ο Χρήστος και η Μαρία που είναι οι δημιουργοί όλου αυτού, και τα αξιαγάπητα σκυλάκια aka η Μελίνα και ο Μάρκος που είναι εκ των πραγμάτων τυχερά!

Πάμε να τους γνωρίσουμε καλύτερα, και ας ζηλέψουμε και λίγο:

Στη σύντομη κουβέντα που είχα με τα παιδιά, η Μαρία μου είπε ότι θέλει να νιώθει κομμάτι της φύσης, και ο Χρήστος ότι ονειρεύεται έναν κόσμο που θα έχει σαν προτεραιότητα τον σεβασμό στη φύση και τα ζώα. Καταλαβαίνω αμέσως, ότι αυτά τα δύο παιδιά πραγματικά μπορούν να πρωταγωνιστήσουν σε ένα vanlife mode!

Ο Χρήστος είναι φωτογράφος (με μπαμπά και αδελφό φωτογράφο) και η Μαρία, αν και τελείωσε δημόσιες σχέσεις και επικοινωνία, τα τελευταία χρόνια δουλεύει ως βοηθός οδοντιάτρου. Τα σαββατοκύριακα που δε δουλεύουν θέλουν πάντα να βρίσκονται κάπου εκτός πόλης. Αγαπούν πολύ την πεζοπορία και την ορειβασία, θέλουν συνεχώς να γνωρίζω καινούργια μέρη.

Παρακάτω η κουβέντα μας, που ελπίζω να χαρείτε:

Ποια η ιστορία πίσω από το campervan και πως είναι να ταξιδεύεις με αυτό;

Ήταν ένα όνειρο που κάποια στιγμή καταλάβαμε πως μπορεί να γίνει πραγματικότητα. Είναι κάτι που μας ταιριάζει γιατί και οι δύο θέλουμε να βρισκόμαστε στη φύση και να ανακαλύπτουμε καινούρια για εμάς μέρη. Είναι ένας λόγος παραπάνω για να ταξιδεύουμε. 

Από όταν γνωριστήκαμε κάναμε εξορμήσεις στη φύση, χειμώνα καλοκαίρι σε μία σκηνή και οι 4, περισσότερο εδώ Κρήτη και λιγότερο στην υπόλοιπη Ελλάδα. Όταν ήρθε το defender μας έδωσε ώθηση να ταξιδεύουμε περισσότερο. Τώρα πλέον μπορούμε να πηγαίνουμε σε πιο δυσπρόσιτες περιοχές και να βλέπουμε μέρη που δεν είχαμε καταφέρει να φτάσουμε πιο παλιά. 

Μέχρι τώρα μόνο θετικά έχουμε από τα ταξίδια μας με το defender. Ταξιδεύουμε και κατασκηνώνουμε σε όποια τοποθεσία μας αρέσει. Το έχουμε διαμορφώσει έτσι εσωτερικά ώστε να έχουμε κάποιες ανέσεις π.χ. κρεβάτι, ντουλάπια, νεροχύτη και ντους.

Πώς βρέθηκαν τα σκυλάκια να ταξιδεύουν μαζί σας και ποιες οι δυσκολίες που αντιμετωπίσατε;

Με τη Μελίνα και τον Μάρκο ζούμε την καθημερινότητα μας μαζί τα τελευταία χρόνια. Ξυπνάμε και κοιμόμαστε στο ίδιο σπίτι, πως λοιπόν να λείπουν από τα ταξίδια μας; Ταξιδεύουμε και για αυτούς, γιατί μας δίνει διπλή χαρά να τους βλέπουμε ελεύθερους έξω στη φύση. Όσο ανάγκη έχουμε εμείς να ξεφεύγουμε από τη ρουτίνα της καθημερινότητας, τόσο έχουν και εκείνα την ανάγκη να βγουν από το σπίτι και να τρέχουν χιλιόμετρα ασταμάτητοι.

 Δε θα πω ότι υπάρχουν δυσκολίες στα ταξίδια μαζί τους ή ακόμα και αν υπάρχουν δε δίνουμε προσοχή σε αυτές. Σίγουρα υπάρχουν διαφορές όταν ταξιδεύεις με παρέα ή μόνος σου. Δηλαδή όταν είσαι παρέα με τον σκύλο σου σε κάποιες περιπτώσεις μπορείς να είσαι περιορισμένος αν θέλεις ας πούμε να επισκεφτείς κάποιο μουσείο ή κάποιο εστιατόριο ή κάποιον κλειστό χώρο που τις περισσότερες φορές δεν επιτρέπονται τα κατοικίδια. Εμάς όμως τις περισσότερες φορές θα μας βρεις σε απομονωμένες περιοχές οπότε δεν αντιμετωπίζουμε τέτοια προβλήματα. 

Οι μόνες φορές που, ας πούμε υπάρχουν μικρές δυσκολίες είναι συνήθως τον χειμώνα όταν επιλέγουμε να κάνουμε κάποια δύσκολη πεζοπορία σε χιονισμένες περιοχές. Σε τέτοιες περιπτώσεις δρούμε ανάλογα με τις αντοχές των σκυλιών και λιγότερο τις δικές μας. Δε θέλουμε κανένας μας να κινδυνεύει οπότε πάντα το ψάχνουμε ώστε να αποφύγουμε δυσάρεστα περιστατικά.

Πόσο εύκολο είναι να στηθεί ένα campervan και αν υπάρχει κόσμος που σας προσεγγίζει με σκοπό να κάνει το ίδιο;

Όταν υπάρχει όρεξη και θέληση, πίστεψε με είναι πολύ πιο εύκολο από όσο σκέφτονται οι περισσότεροι.

Σίγουρα για πολλά πρακτικά θέματα πρέπει να έχεις έναν έμπειρο μηχανικό δίπλα σου. Περισσότερο για τα μηχανικά κομμάτια και όχι τόσο πολύ για το πως θα το διαμορφώσεις εσωτερικά. Πλέον στο ίντερνετ υπάρχουν πληροφορίες για τα πάντα.

Υπάρχει ακόμα και σελίδα που μπορείς να επιλέξεις μάρκα αυτοκινήτου και μοντέλο και να σχεδιάσεις το εσωτερικό του. Σίγουρα χρειάζεται να διαθέσεις πολύ χρόνο και σκέψη. Αν το σχεδιάσεις μόνος σου ίσως να μην αποφύγεις αστοχίες την πρώτη φορά. Όμως την επόμενη θα ξέρεις! Ακόμα και εμείς που είμαστε ευχαριστημένοι με τον σχεδιασμό εσωτερικά που κάναμε στο defender υπάρχουν πράγματα που θα αλλάξουμε όταν έρθει η ώρα της πρώτης ‘’ανακαίνισης’’. 

Όταν θα αποκτήσει κάποιος το πρώτο του campervan θα καταλάβει πως ποτέ δεν τελειώνει το στήσιμο του. Πάντα κάτι θέλεις να κάνεις παραπάνω, σε ωθεί να ασχολείσαι μαζί του και να το εξελίξεις συνέχεια.

Πολλές φορές μας έχουν πλησιάσει δείχνοντάς ενδιαφέρον για το camper και είναι πολύ όμορφο να βλέπεις κόσμο να θέλει να αποκτήσει κάτι παρόμοιο και να τον ενδιαφέρει αυτός ο τρόπος ταξιδιού

Περιγράψτε μας της καθημερινότητά σας, όταν παγιδεύετε με το van και όταν είσαστε στη βάση σας και χωρίς ταξίδι.

Το ταξίδι πάντα ξεκινάει πριν καν μπεις στο αυτοκίνητο, όταν έχεις αρχίσει να το σχεδιάζεις. Που θα πας, πως θα πας, πόσες μέρες θα μείνεις και τι δραστηρίοτητες θα κάνεις. Η εποχή που ταξιδεύουμε έχει πάντα σημασία. Δηλαδή μια καλοκαιρινή μέρα είναι πολύ διαφορετική σε σχέση με τις χειμωνιάτικες μέρες μας σε ένα ταξίδι. Δηλαδή τα καλοκαίρια μας είναι πάντα πιο χαλαρά και ξεκούραστα. Θα ξυπνήσουμε δίπλα στη θάλασσα, θα ρίξουμε την πρώτη πρωινή βουτιά και θα ετοιμάσουμε το πρώτο γεύμα της μέρας. Επειδή μας αρέσει η εξερεύνηση είτε θα πάρουμε το αμάξι για να ψάξουμε τι υπάρχει γύρω μας ή θα πάρουμε τις σανίδες μας (με τον Μάρκο και τη Μελίνα πάνω) και θα κάνουμε την εξερεύνηση μας μέσω θάλασσας! Τα απογεύματά μας είναι σε παραλίες να χαζεύουμε τη δύση σχεδόν πάντα με μουσική και απόλυτη ηρεμία. 

Τα ταξίδια που κάνουμε χειμώνα είναι λίγο πιο κουραστικά σωματικά αλλά προσωπικά μας γεμίζουν περισσότερο. Λατρεύουμε το χιόνι και επιλέγουμε να βρισκόμαστε στο βουνό όσο περισσότερο μπορούμε είτε κάνοντας πεζοπορίες είτε ορειβατικό σκι (ένα σπορ που έχουμε επιλέξει τώρα τελευταία μιας και η Κρήτη μας δίνει τη δυνατότητα αυτή).

Όταν δεν ταξιδεύουμε και είμαστε σε περίοδο που δουλεύουμε και οι δύο πάντα με την πρώτη ευκαιρία φεύγουμε διήμερα. Δεν αφήνουμε καμία μέρα να περνάει ανεκμετάλλευτη. Έχουμε τη δυνατότητα μέσα σε μια ώρα το πολύ να βρισκόμαστε σε υπέροχα μέρη είτε είναι καλοκαίρι σε κάποια απόμερη παραλία είτε στην κορφή κάποιου βουνού αν είναι χειμώνας.

Πόσο μακριά θα θέλετε να φτάσετε το concept αυτό;

Τόσο μακριά όσο νιώθουμε ευτυχισμένοι και γεμάτοι με αυτό που κάνουμε. Θέλουμε να έχουμε τη δυνατότητα μαζί να δούμε όσο περισσότερα μπορούμε. Στα κοντινά μας σχέδια είναι να βγούμε εκτός συνόρων με τον defender και να γράψουμε όσο το δυνατόν περισσότερα χιλιόμετρα γίνεται. Πάντα μαζί παρέα με τη Μελίνα και τον Μάρκο. 

Ποια μέρη είναι στην Bucketlist σας μετά την πανδημία; και πόσο εφικτό είναι να βρεθείτε εκεί με το campervan;

Ένα από τα μεγαλύτερα σχέδια που έχουμε είναι μια διαδρομή στην Αφρική, να διασχίσεις την έρημο Σαχάρα με αφετηρία το Μαρακές έως το Τιμπουκτού. Αν έχεις Netflix υπάρχει μια ταινία που λέγεται ‘’Στη Σαχάρα με ένα σαραβαλάκι’’.Σαν ταινία δε θα γίνει η αγαπημένη σου, όταν όμως μπεις στη διαδικασία να ψάξεις τη διαδρομή θα παθιαστείς.

Όταν δε, ανακαλύψεις ότι το ταξίδι αυτό έχει γίνει με βέσπα από κάτι τρελαμένα τυπάκια Έλληνες, θα κολλήσεις και θα πορωθείς. Είναι ένα όνειρο που θέλει μεγάλη προετοιμασία δική μας αλλά και του defender. Ελπίζουμε κάποια στιγμή να το πραγματοποιήσουμε. Αυτό και όσα σχέδια κάνουμε μαζί! 

Νιώσατε ποτέ κίνδυνο στα ταξίδια σας;

Όχι, ποτέ. Γενικά προσέχουμε τόσο για μας, όσο και για τη Μελίνα και τον Μάρκο. Προσπαθούμε στα ταξίδια μας να μη βρισκόμαστε σε καταστάσεις που μπορεί να μας φέρουν σε δύσκολη θέση. Εξάλλου ταξιδεύουμε για να νιώθουμε όμορφα όχι για να βρισκόμαστε σε άσχημες για εμάς καταστάσεις. 

Σε 5 χρόνια από τώρα; πως σχεδιάζετε το μέλλον όλων αυτών που έχετε δημιουργήσει.

Μακάρι σε 5 χρόνια (αν εξαιρέσουμε την περίεργη κατάσταση που βρισκόμαστε τώρα λόγω επιδημίας) να έχουμε, ότι έχουμε και σήμερα. Να είμαστε οι 4 μαζί, με το camper μας να γυρνάμε σε μέρη που θέλουμε να επισκεφτούμε και να έχουμε μαζέψει αμέτρητες εμπειρίες. Έχουμε κάνει πολλά σχέδια που αφορούν τα ταξίδια μας, το site μας και γενικά πράγματα που θέλουμε να παρουσιάσουμε κάποια στιγμή στον κόσμο. Ας ελπίσουμε λοιπόν σε 5 χρόνια να είμαστε στη θέση (οικονομική αλλά και να υπάρχει ελεύθερος χρόνος) να πραγματοποιήσουμε τα σχέδια που έχουμε κάνει για το μέλλον.

Μερικές ακόμα υπέροχες φωτογραφικές στιγμές που μας παραχώρησαν τα παιδιά και αξίζει να τις μοιραστούμε μαζί σας. 

 

Φωτογραφίες: Χρήστος Μανιώρος 

Περισσότερα για τα παιδιά θα βρείτε στο webiste τους - neveralone.gr 

Ακολουθήστε τους και στο instagram και Facebook