LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Γιατί κάποιοι έχουν σοβαρά συμπτώματα από τον κορωνοϊό και κάποιοι όχι;

Νέα έρευνα δείχνει ότι ο COVID-19 θα μπορούσε να είναι ένα είδος αυτοάνοσης νόσου

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 22/12/2020 | 00:12

Γιατί κάποιοι έχουν σοβαρά συμπτώματα από τον κορωνοϊό και κάποιοι όχι;
@theconversation.com

Το αν κάποιος αναπτύξει σοβαρά συμπτώματα αν προσβληθεί από τον COVID-19, εξαρτάται πολύ από την αντίδραση του ανοσοποιητικού συστήματος στον κορωνοϊό.

Οι επιστήμονες ωστόσο δεν γνωρίζουν γιατί κάποιοι άνθρωποι αναπτύσσουν σοβαρά συμπτώματα, ενώ κάποιοι άλλοι έχουν ήπια ή και καθόλου. Μια νέα έρευνα από το πανεπιστήμιο του Γέιλ, ρίχνει κάποιο φως πάνω στο ζήτημα.

Η μελέτη, που ακόμα δεν έχει δημοσιευθεί, αναφέρει πως σε ασθενείς με σοβαρά συμπτώματα, ο οργανισμός παράγει «αυτοαντισώματα». Αυτά είναι αντισώματα που αντί να επιτίθενται στον ιό που έχει εισβάλλει στο σώμα, επιτίθενται στο ανοσοποιητικό και τα όργανα του ασθενούς.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι τα άτομα με σοβαρά συμπτώματα COVID είχαν αυτοαντισώματα που προσδέθηκαν σε κρίσιμες πρωτεΐνες., οι οποίες εμπλέκονται στην αναγνώριση, προειδοποίηση και εκκαθάριση κυττάρων που έχουν μολυνθεί με τον κορωνοϊό.

Αυτές οι πρωτεΐνες περιλαμβάνουν τις κυτοκίνες και τις χημειοκίνες, που αποτελούν σημαντικούς αγγελιοφόρους του ανοσοποιητικού συστήματος. Αυτή η αντίδραση παρεμποδίζει τη φυσιολογική λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος, μπλοκάροντας τις αντιιικές άμυνες, καθιστώντας πιθανώς την ασθένεια σοβαρότερη

Για πολλά χρόνια, τα «αυτοαντισώμτα» είναι γνωστό πως εμπλέκονται σε αυτοάνοσες ασθένειες, όπως π.χ. η ρευματοειδής αρθρίτιδα ή ο λύκος. Δεν είναι γνωστό γιατί ορισμένοι άνθρωποι παράγουν τα συγκεκριμένα αντισώματα, αλλά είναι πιθανόν να αποτελούν έναν συνδυασμό περιβάλλοντός και γονιδίων. Οι ιογενείς λοιμώξεις έχουν επίσης συνδεθεί με την εμφάνιση ορισμένων αυτοάνοσων ασθενειών.

Νωρίτερα το 2020, επιστήμονες ανέφεραν πως ασθενείς χωρίς ιστορικό αυτοάνοσων ασθενειών, παρήγαγαν αυτοαντισώματα όταν προσβλήθηκαν από COVID-19. Σε αυτές τις μελέτες, τα αυτοαντισώματα βρέθηκαν να αναγνωρίζουν παρόμοιους στόχους με εκείνους που βρέθηκαν γνωστές αυτοάνοσες ασθένειες. Σε αυτούς συμπεριλαμβάνονται οι πρωτεΐνες που βρίσκονται συνήθως στους πυρήνες των κυττάρων.

Μεταγενέστερες μελέτες ανακάλυψαν ότι τα άτομα με σοβαρά συμπτώματα κορωνοϊού μπορούν επίσης να αναπτύξουν αυτοαντισώματα σε ιντερφερόνες, δηλαδή ανοσοποιητικές πρωτεΐνες που παίζουν σημαντικό ρόλο στην καταπολέμηση των ιογενών λοιμώξεων.

Οι επιστήμονες από το Γέιλ, που πραγματοποίησαν την πρόσφατη έρευνα, χρησιμοποιήσαν μια νέα τεχνική η οποία εξέτασε τα αυτοαντισώματα που λειτουργούν ενάντια σε χιλιάδες πρωτεΐνες του σώματος. Εξέτασαν τα αυτοαντισώματα σε 170 νοσηλευόμενους στο νοσοκομείο και τα συνέκριναν με εκείνα που βρέθηκαν σε ασθενείς με ήπια ή καθόλου συμπτώματα, αλλά και με ανθρώπους που δεν είχαν προσβληθεί από τον ιό.

Σο αίμα των ασθενών που βρίσκονταν στο νοσοκομείο, βρήκαν αυτοαντισώματα που θα μπορούσαν να επιτεθούν στις ιντερφερόνες, αλλά και αυτοαντισώματα που θα μπορούσαν να επηρεάσουν άλλα κρίσιμα κύτταρα του ανοσοποιητικού συστήματος.

Τα ευρήματα έδειξαν λοιπόν πως τα αυτοαντισώματα ήταν ένα εξαιρετικά κοινό χαρακτηριστικό των ασθενών με σοβαρά συμπτώματα COVID-19. Οι ερευνητές του Yale διεξήγαγαν περαιτέρω δοκιμές σε ποντίκια, τα οποία έδειξαν ότι η παρουσία αυτών των αυτοαντισωμάτων θα μπορούσε να επιδεινώσει την ασθένεια, υποδηλώνοντας ότι αυτά τα αυτοαντισώματα θα μπορούσαν να συμβάλουν στη σοβαρότητα του κορωνοϊού στους ανθρώπους.

Ωστόσο, αν και οι ασθενείς με COVID-19 είχαν πολλά αυτοαντισώματα που στοχεύουν πρωτεΐνες του ανοσοποιητικού συστήματος, οι ερευνητές δεν βρήκαν ειδικά αυτοαντισώματα που να μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για τη διάκριση ασθενών με σοβαρά συμπτώματα.

Αυτά που καθορίζουν αν ένα άτομο θα ασθενήσει βαριά, εξαρτώνται από πολλά πράγματα και τα αυτοαντισώματα δεν είναι τα μόνα. Αλλά η έρευνα αναφέρει πως οι ασθενείς με υπάρχοντα αυτοαντισώματα μπορεί να βρίσκονται σε μεγαλύτερο ρίσκο. Οι άνθρωποι αυτοί ίσως έχουν ανεπάρκειες στην ανταπόκριση του ανοσοποιητικού στο πρώιμο στάδιο της μόλυνσης από τον κορωνοϊό, ή να έχουν προδιάθεση να παράγουν νέα αυτοαντισώματα, τα οποία θα εμπόδισαν την ανοσολογική ανταπόκριση του οργανισμού στο ιό.

Η παρουσία αυτοαντισωμάτων υποδηλώνει ότι, για ορισμένους ασθενείς, ο COVID-19 θα μπορούσε να είναι μια αυτοάνοση νόσος που προκαλείται από τον κορωνοϊό. Οι επιστήμονες δεν γνωρίζουν πόσο διαρκούν τα αυτοαντισώματα μετά το πέρας της λοίμωξης. Μια σημαντική αναπάντητη ερώτηση είναι εάν η μακροχρόνια βλάβη που προκαλείται από τα αυτοαντισώματα θα μπορούσε να εξηγήσει ορισμένα συμπτώματα μακροχρόνιου COVID-19.

Πληροφορίες: sciencealert.com

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Το «παιδί θαύμα» που εξαφανίστηκε στα 14 χρόνια του και δεν ακούστηκε ποτέ ξανά τίποτα γι΄ αυτό

Σήμερα
Κανείς δεν έχει ακούσει τίποτα γι` αυτόν από τότε που έφυγε από το σπίτι του στις 6 Απριλίου 1987

Οι ΗΠΑ μετρούν ήδη 130 μαζικούς πυροβολισμούς σε 3 μήνες. Πότε θα μάθουν από τα λάθη τους;

Σήμερα
Τα αιματηρά περιστατικά τείνουν να γίνουν φρικιαστική καθημερινότητα

Ο βιασμός κοπέλας που αποκάλυψε τη σκοτεινή πλευρά των site για ενηλίκους

Σήμερα
Ο αγώνας μιας κοπέλας που έριξε φως σε μια κόλαση που ζούσαν χιλιάδες θύματα

Η ακτιβίστρια που καταδικάστηκε επειδή έδωσε ένα χάπι άμβλωσης σε μια κοπέλα

Σήμερα
Η Abortion Dream Team είναι μια ομάδα για τα δικαιώματα των αμβλώσεων στην Πολωνία

Σαν σήμερα: Γεννήθηκε ο ήρωας του Μακεδονικού Αγώνα, Παύλος Μελάς

Σήμερα
Θυσιάστηκε για την ελευθερία της Μακεδονίας

Αυτό ήταν το χειρότερο βασανιστήριο: To σκέφτηκε ένας Ιταλός δικηγόρος

Χτες
Χρησιμοποίησε τη φαντασία του για πολύ κακό σκοπό

Είτε είσαι vegan είτε όχι, πρέπει να μάθεις για την Alvenia Fulton, γιατρό και επιχειρηματία

Χτες
Η Fulton είχε μια στήλη στο Defender, παρουσίαζε μια ραδιοφωνική εκπομπή για την υγιεινή διατροφή και έγραψε βιβλία για τη νηστεία και τη χορτοφαγία
ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο e-daily.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.