E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Το χωριό που θα ξαναγίνει ορατό μετά από 27 χρόνια

Ένα μοναδικό θέαμα για κάθε επισκέπτη

Γράφει ο ΠΕΤΡΟΣ ΚΑΛΟΓΕΡΑΣ Δημοσίευση 24/6/2020 | 00:08

Το χωριό που θα ξαναγίνει ορατό μετά από 27 χρόνια
@insider.com

Μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, οι εταιρείες θέλησαν να φέρουν την ενέργεια σε όσες περισσότερες περιοχές της Ευρώπης μπορούσαν. Κάποιες περιοχές δεν είχαν πρόσβαση σε νερό οπότε η επιλογή τους ήταν μια. Να στήσουν φράγματα.Εκείνη την περίοδο έγινε μια έκρηξη στην κατασκευή φραγμάτων σε ποτάμια και λίμνες ώστε οι κάτοικοι να εξυπηρετηθούν και να αποκτήσουν πρόσβαση κι αυτοί στην ενέργεια. Σήμερα, τα φράγματα δεν συνηθίζονται αφού η οικολογική καταστροφή που τα ακολούθησε ήταν μεγάλη. Ωστόσο τότε, η επιλογή ήταν το φράγμα με το νερό να ταξιδεύει σε διαφορές κατευθύνσεις, εκεί που το ήθελε ο άνθρωπος και όχι η φύση.

Το 1953, ένα τέτοιο φράγμα κατασκευάστηκε στην Τοσκάνη της Ιταλίας και δημιούργησε την λίμνη Vagli. Η κατασκευή του έφερε ηλεκτρική ενέργεια αλλά και τουρίστες στην περιοχή. Ωστόσο, χωρίς λογικά να το προβλέψει κανείς, σκέπασε ένα πανέμορφο μεσαιωνικό χωριό που ονομαζόταν Fabbriche di Careggine. Το χωριό ξαφνικά έγινε κατά κάποιον τρόπο «αόρατο για όποιον επισκεπτόταν την περιοχή.

Τα φράγματα χρειάζονται συντήρηση, το ίδιο και η λίμνη Vagli. Η λίμνη αποστραγγίζεται σε τακτά χρονικά διαστήματα, τα οποία όμως έχουν ένα κενό δεκαετιών. Κάθε φορά που η λίμνη Vagli αποστραγγίζεται το χωριό βγαίνει στην επιφάνεια, με τελευταία φορά να είναι το 1994. Φέτος και του χρόνου είναι προγραμματισμένη η επόμενη αποστράγγιση, με το 2021 να είναι η επόμενη χρονιά που το χωριό θα ξαναγίνει ορατό, προς τέρψιν των επισκεπτών.

@commons.wikimedia.org

Το 1994, η περιοχή είχε περίπου 1 εκατομμύριο επισκέπτες. Όλοι ήθελαν να δουν όσα είχαν απομείνει από το χωριό, το οποίο χρονολογείται μεταξύ 12ου και 13ου αιώνα. Οι κάτοικοι του ήταν εργάτες σιδήρου που έκαναν το εμπόριο τους στην περιοχή. Αντιπρόσωπος της εταιρείας που διαχειρίζεται το έργο, είπε πως το χωριό δεν θα είναι ορατό πριν το 2021. Η εμφάνισή του γίνεται με έναν εντυπωσιακό και συγχρόνως τρομακτικό τρόπο, μοιάζοντας με θαύμα. Οι επισκέπτες μπορούν να το πλησιάσουν με βάρκες ώστε να παρατηρήσουν πιο προσεκτικά τις λεπτομέρειες του.

Η πανδημία χάλασε τα σχέδια των τοπικών αρχών, που θα πρέπει να προσέξουν τον ενθουσιασμό του κόσμου τον επόμενο χρόνο. Η περιοχή άλλωστε είναι πολύ δημοφιλής ακόμα κι όταν το χωριό δεν είναι στην επιφάνεια, οπότε φανταστείτε τι μπορεί να συμβεί. Η αποστράγγιση της λίμνης φέτος μπορεί να είναι και καλή ιδέα όσο ισχύουν οι περιορισμοί και ο κόσμος διστάζει να ταξιδέψει. Αλλά όταν το μεσαιωνικό χωρίο γίνει ορατό, θα είναι δύσκολο να κρατήσει κάποιος μακριά τουρίστες και ντόπιους, αφού πρόκειται πως πρόκειται για ένα θέαμα που προκύπτει μια φορά στα 27 χρόνια και είναι μέρος της ιστορίας της χώρας.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

5 πολιτικοί που δολοφονήθηκαν τον 21ο αιώνα

Πρόσωπα 25.04.2024
Για διάφορους λόγους

Ποια είναι η Caitlin Clark που αλλάζει το μέλλον του μπάσκετ για τις γυναίκες

Πρόσωπα 25.04.2024
Αναμόρφωσε πλήρως το κολεγιακό μπασκετικό τοπίο

Οι κήποι των celebrities που έγιναν viral

Αρχιτεκτονική 25.04.2024
Αν έχεις χρήματα όλα είναι κάπως πιο εύκολα

Ο Γερουσιαστής των ΗΠΑ που θέλει να επαναφέρει την μονομαχία με πιστόλια

Stories 25.04.2024
Μαι μεσαιωνική πρακτική που ίσως θα επιστρέψει;

Το γκράφιτι που άλλαξε τον κόσμο

Νέα Εποχή 25.04.2024
Μερικά από τα πιο διάσημα έργα street art που λάτρεψε ο κόσμος

Αντρας που έφυγε από την Αγγλία το 2008, εγκλωβίστηκε στην Αιθιοπία για 16 χρόνια

Stories Χτες
Εχασε το ταξιδιωτικό του έγγραφο για τους πρόσφυγες και δεν μπορούσε να επιστρέψει στην οικογένειά του

Αυτό το νησί έχει την καλύτερη παραλία στον κόσμο

Περιβάλλον Χτες
Σύμφωνα με τους Travel Experts, αξίζει να το επισκεφτείς!

Εορτολόγιο: Πότε πέφτει του Αγίου Γεωργίου

Ιστορικά Προχτές
Το αιώνιο ερώτημα...

Η εποχή του Οzempic: Ένα φάρμακο που δημιούργησε κουλτούρα

Stories Προχτές
Η κουλτούρα της δίαιτας, την εποχή της υπερκατανάλωσης