LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBT Feed
E-Daily

ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Θα πάμε θερινό σινεμά φέτος;

Τρεις άνθρωποι του σινεμά ανυπομονούν την επιστροφή της έναστρης σινε απόλαυσης

Γράφει η ΔΕΣΠΟΙΝΑ ΠΟΛΥΧΡΟΝΙΔΟΥ Δημοσίευση 6/5/2020 | 00:19

Θα πάμε θερινό σινεμά φέτος;

Με πολλές ημερομηνίες ανοιχτές και με πολλές απορίες σχετικά με το πότε και πώς θα ξανα απολαύσουμε δημόσια θεάματα, εύλογα κανείς μπορεί να αναρωτηθεί με ποιον τρόπο και αν θα πάμε θερινό σινεμά φέτος. Ζητήσαμε από τρεις γνώστες του είδους, να μας πουν τη γνώμη τους αλλά και τους γενικότερους προβληματισμούς τους για αυτό το πολύ ιδιόμορφο καλοκαίρι που λόγω των περιστάσεων, μας στερεί τις μαγικές στιγμές που μας προσφέρει η τέχνη καθώς και για τις αλλαγές στον κινηματογράφο μετά το πέρασμα του κορωνοϊού.

"Θέλει και ερώτημα; Δε θα κρατήσουμε άλλες αποστάσεις από τη μεγάλη οθόνη. Θα σεβαστούμε όμως τον τρόπο λειτουργίας των αγαπημένων μας κινηματογράφων, με βάση τα νέα μέτρα προστασίας που θα οριστούν. Μπορεί να μη βρίσκουμε πάντα εισιτήριο λόγω της μειωμένης χωρητικότητας. Μπορεί τα καθίσματα της παρέας να τα χωρίζουν μεγαλύτερες αποστάσεις ή η ουρά στο κυλικείο να φαντάζει μεγαλύτερη. Δεν πειράζει. Τα γεννήματα της μυθοπλασίας ξανά θα ζωντανέψουν και το φιλμικό όνειρο θα μας συντροφεύει σε γνώριμες αυλές κάτω από έναστρο ουρανό" λέει ο Παναγιώτης Κουντουράς, σκηνοθέτης/παρουσιαστής.

Ο Ιωάννης Γκροσδάνης, δημοσιογράφος και κριτικός κινηματογράφου λέει: "Θεωρώ ότι η ζημιά για αυτές τις επιχειρήσεις και τους εργαζόμενους στον πολιτισμό θα είναι τρομακτική. Με εξαίρεση τους αρχαιολογικούς χώρους, τα θερινά και τα βιβλιοπωλεία θα ζήσουμε ένα στεγνό καλοκαίρι.

Δεν είμαι σίγουρος ότι ακόμα και τα θερινά με τόσους περιορισμούς θα μπορέσουν να καλύψουν τις υποχρεώσεις τους. Το κοινό φυσικά θα τους στηρίξει, αλλά οι περιορισμοί θα επιτρέψουν στις εταιρίες διανομής και στους αιθουσάρχες να βγάλουν τουλάχιστον τα έξοδα τους, τα προς το ζην τους;".

"Όλοι οι ιδιοκτήτες κινηματογράφων στην Ελλάδα διεκδικούμε τη μείωση του ΦΠΑ του εισιτηρίου στα 6%, όπως συμβαίνει και με τα θέατρα. Είναι το ελάχιστο που μπορεί να κάνει το κράτος για μας ώστε να ανταπεξέλθουμε"

"Θα είναι ένα ιδιόμορφο καλοκαίρι για τους θερινούς κινηματογράφους. Τα περιοριστικά μέτρα και η έλλειψη νέων ταινιών θα μας δυσκολέψουν. Όλοι οι ιδιοκτήτες κινηματογράφων στην Ελλάδα διεκδικούμε τη μείωση του ΦΠΑ του εισιτηρίου στα 6%, όπως συμβαίνει και με τα θέατρα. Είναι το ελάχιστο που μπορεί να κάνει το κράτος για μας ώστε να ανταπεξέλθουμε", λέει η Ιωάννα Ράππου, ιδιοκτήτρια του κινηματογράφου Απόλλων.

Με πολύ λίγες ελπίδες πλέον για θεάματα, συναυλίες και φεστιβάλ, ίσως ο κινηματογράφος κάτω από τα αστέρια να είναι μια πολιτιστική διέξοδος που φέτος ίσως κάνει μεγάλη διαφορά.

"Η τέχνη χωρίς αμφιβολία θα βρει διεξόδους να εκφραστεί. Οι άνθρωποι της τέχνης όμως πώς θα επιβιώσουν όλο αυτό το διάστημα χωρίς έσοδα;"

"Σκέφτομαι πως ένα καλοκαίρι χωρίς θέατρο ή συναυλίες είναι ένα νεκρό καλοκαίρι. Για τους θεατές η τέχνη σε κάθε περίπτωση είναι εκτόνωση, ανακούφιση, προσφέρει εμπειρίες, εκφράζει ιδέες, μας προβληματίζει, μας κάνει σε συμμετέχουμε σε μια δημιουργική διαδικασία, μας προσφέρει την ευκαιρία της κοινωνικοποίησης" λέει ο Ι.Γκροσδάνης.

"Για τους επαγγελματίες του πολιτισμού είναι όλα αυτά, και επιπλέον είναι ζήτημα επιβίωσης. Κανείς απο αυτούς τους ανθρώπους δεν μπορεί να μείνει στο περιθώριο, χωρίς δουλειά, τόσους μήνες, ούτε να δουλεύει τζάμπα. Επαγγελματικά ο πολιτισμός είναι ένας κλάδος με δεκάδες ειδικότητες που δεν αφορούν μόνο τους καλλιτέχνες που βλέπουμε επί σκηνής αλλά και πάρα πολλούς τεχνικούς που δουλεύουν πίσω από τις σκηνές, στις πρόβες αλλά και μετά την ολοκλήρωση των εκδηλώσεων.

Καταλαβαίνουμε όλοι το ζήτημα που προκαλούνται από τις κοινωνικες συνάθροισεις εν μέσω αυτής της υγειονομικής κρίσης. Η τέχνη χωρίς αμφιβολία θα βρει διεξόδους να εκφραστεί. Οι άνθρωποι της τέχνης όμως πώς θα επιβιώσουν όλο αυτό το διάστημα χωρίς έσοδα; Γι'α αυτό θα πρέπει να βρεθούν άμεσες λύσεις. Σε όλη την Ευρώπη τα κράτη έχουν δεσμευτεί να στηρίξουν τους επαγγελματίες του πολιτισμού με συγκεκριμένα σχέδια και δημόσια στήριξη του πολιτισμού. Σε συνθήκες τέτοιας κρίσης με την κοινωνική αποστασιοποίηση να αποτελεί υποχρέωση οι ηθοποιοί, οι μουσικοί, οι κινηματογραφιστές και όλοι οι υπόλοιποι καλλιτέχνες και τεχνικοί μπορούν να προσφέρουν σε όλους μας σημαντική στήριξη και ανακούφιση. Φτάνει να στηριχτούν και οι ίδιοι από την πολιτεία".

"Η τέχνη επιβάλλεται να είναι παρούσα στα εύκολα και κυρίως στα δύσκολα. Είναι ευθύνη και υποχρέωση όλων μας". 

"Οι Έλληνες αγαπάμε το σινεμά. Δε μπορούμε όμως να κρατήσουμε αποστάσεις και από τις υπόλοιπες μορφές καλλιτεχνικής δημιουργίας. Το θέατρο και η μουσική είναι άρρηκτα συνδεδεμένα με την καλοκαιρινή διασκέδαση και ψυχαγωγία. Ελπίζω στο ότι θα βρεθούν άμεσα πρακτικές λύσεις και κανόνες θέασης, που θα επιτρέψουν στους δημιουργούς να επικοινωνήσουν τα έργα τους. Τα streaming έδωσαν λίγο φως αλλά δε καλύπτουν τις πραγματικές ανάγκες παρακολούθησης. Ήταν μια πολύτιμη συντροφιά" λέει ο Π. Κουντουράς.

"Είναι σημαντικό να αρχίσει άμεσα η παραγωγή, ηθοποιοί και τεχνικοί να επιστρέψουν στην επαγγελματική δραστηριότητα, να ενεργοποιηθεί ο μηχανισμός. Με θλίβει ιδιαίτερα το γεγονός ότι οι εργαζόμενοι στα καλλιτεχνικά επαγγέλματα ήρθαμε για άλλη μια φορά τελευταίοι σε σειρά προτεραιότητας. Η τέχνη επιβάλλεται να είναι παρούσα στα εύκολα και κυρίως στα δύσκολα. Είναι ευθύνη και υποχρέωση όλων μας. Είτε ως απλοί θεατές είτε ως καλλιτέχνες, την έχουμε ανάγκη. Είμαι φύσει αισιόδοξος, ξέρω ότι θα τα καταφέρουμε όπως και με την καραντίνα. Δεν πρέπει όμως να είναι πάντα να βασιζόμαστε στην υπερπροσπάθεια. Κάπου πρέπει να κυριαρχεί ο ρεαλισμός σε ένα κράτος δικαίου.

Προσωπικά ανυπομονώ να συναντηθώ το συντομότερο δυνατό με τους συνεργάτες μου, και να συνεχίσουμε σε όλη την Ελλάδα τα γυρίσματα της παραγωγής μας για την ΕΡΤ2. Οι μέρες της καραντίνας ήταν μια ιδανική ευκαιρία για να σκεφτώ καθαρά τα επόμενα δημιουργικά βήματα σε κινηματογράφο και τηλεόραση. Ραντεβού στα θερινά αλλά και στους υπόλοιπους χώρους πολιτισμού!" καταλήγει ο Π. Κουντουράς.

"Το κοινό μας, μας στέλνει αρκετή αγάπη και ανυπομονεί να ανοίξουν οι κινηματογράφοι. Αυτο μας γεμίζει αισιοδοξία. Θα το παλέψουμε και θα δουλέψουμε αρκετά ώστε να προσφέρουμε στον κόσμο και πάλι στιγμές χαλάρωσης κάτω από τον έναστρο ουρανό" λέει η Ι. Ράππου.

Φωτογραφίες: Θερινό Απόλλων

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

5 stand up comedians που αξίζει να δεις στο Netflix

Πριν 6 ώρες
Πρέπει να γελάμε και λίγο

To ραδιόφωνο των Χριστουγέννων είναι και φέτος εδώ

Πριν 6 ώρες
Χωρίς διακοπές για διαφημίσεις, όλο το 24ωρο, μόνο μουσική, για να ζεστάνει τις καρδιές!

10 ταινίες που ξεκίνησαν νέα στυλ στην σκηνοθεσία

Πριν 6 ώρες
Σκηνοθέτες που προσπάθησαν να κάνουν κάτι πραγματικά καινούριο

The Crown: Τα ωραιότερα looks της Νταϊάνα που πέρασαν από την σειρά

Χτες
Πάρε ιδέες για το προσωπικό σου στιλ

Τι θα δούμε αυτόν τον Δεκέμβριο στο Netflix

Χτες
Νέες σειρές που θα κάνουν την πανδημία να περάσει πιο χαρούμενα

5+1 online εκδηλώσεις που αξίζει να τσεκάρεις αυτές τις ημέρες

Χτες
Μουσική, κινηματογράφος, θέατρο και άλλα πολιτιστικά events για να δεις

Vogue Πολωνίας: Κυκλοφόρησε με εξώφυλλο υπέρ του δικαιώματος της έκτρωσης

Προχτές
Λαμπρή κίνηση από το γνωστό περιοδικό μόδας

Ταινίες που αν δεν δεις τώρα δε θα τις δεις ποτέ

Πριν 3 μέρες
Αν τις έχει δει, τότε η καραντίνα είναι η τέλεια ευκαιρία για να τις δεις ξανά

5 αξιόλογα άλμπουμ από το 2020 που ίσως δεν έχεις ακούσει

Πριν 4 μέρες
5 ώρες απολαυστικής ακρόασης

Οι ηθοποιοί με τις μεγαλύτερες σε διάρκεια σκηνές σeξ στο σινεμά

Πριν 4 μέρες
Για ποιους παρακράτησαν οι εpωτικές;

AMAs 2020: Όλες οι εμφανίσεις από τα λαμπερά μουσικά βραβεία

Πριν 4 μέρες
Τι φόρεσαν οι διάσημοι προσκεκλημένοι τους
ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο e-daily.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.