E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Πρόταση 10ήμερης κατάπαυσης πυρός μεταξύ Ιράν και ΗΠΑ

Διπλωματικές κινήσεις για αποκλιμάκωση βρίσκονται σε εξέλιξη μεταξύ Ουάσινγκτον και Τεχεράνης - ανώτερος Ιρανός αξιωματούχος επιβεβαίωσε στο Reuters ότι διαμεσολαβητές διαβίβασαν σχετική πρόταση

Γράφει η ΔΕΣΠΟΙΝΑ ΠΟΛΥΧΡΟΝΙΔΟΥ Δημοσίευση 20/7/2026 | 17:39

Πρόταση 10ήμερης κατάπαυσης πυρός μεταξύ Ιράν και ΗΠΑ
Gökhan Tahincioğlu / Pexels

Σημαντικές διπλωματικές κινήσεις για την αποκλιμάκωση της ένοπλης σύγκρουσης μεταξύ ΗΠΑ και Ιράν βρίσκονται σε εξέλιξη. Ανώτερος Ιρανός αξιωματούχος δήλωσε στο Reuters ότι διαμεσολαβητές μετέφεραν στην Τεχεράνη πρόταση για 10ήμερη κατάπαυση του πυρός, με στόχο να διερευνηθούν τρόποι επαναφοράς της προσωρινής συμφωνίας που είχε επιτευχθεί τον προηγούμενο μήνα.

Η κοινή πρόταση κατατέθηκε τη Δευτέρα από διαμεσολαβητές του Πακιστάν και του Κατάρ. Σύμφωνα με το ιρανικό πρακτορείο ISNA, το σχέδιο προβλέπει την επιστροφή των δύο πλευρών στις θέσεις που κατείχαν πριν από την τελευταία κλιμάκωση της 9ης Ιουλίου, ώστε να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις για επανέναρξη των ειρηνευτικών διαπραγματεύσεων.

Παράλληλα, σύμφωνα με πληροφορίες του Al Arabiya επικαλούμενου σχετική πηγή, στο τραπέζι βρίσκεται και δεύτερη πρόταση κατάπαυσης του πυρός. Αυτή εστιάζει στην επαναλειτουργία του στρατηγικής σημασίας Στενού του Ορμούζ για διάστημα από 10 ημέρες έως δύο εβδομάδες.

Το Στενό του Ορμούζ και οι οικονομικές επιπτώσεις

Η επαναφορά του Στενού του Ορμούζ στην κανονικότητα αποτελεί κεντρικό ζητούμενο στις διαπραγματεύσεις, καθώς η στρατηγική του σημασία για τη διεθνή ναυσιπλοΐα και τις ενεργειακές αγορές είναι καθοριστική.

Η αναζωπύρωση των εχθροπραξιών μεταξύ Ουάσινγκτον και Τεχεράνης έχει ήδη προκαλέσει αναταραχή στις διεθνείς αγορές, με τις τιμές του πετρελαίου να καταγράφουν άνοδο και να ξεπερνούν τα 90 δολάρια το βαρέλι.

Έντονη δυσπιστία από την Τεχεράνη

Παρά τις διπλωματικές κινήσεις, η ηγεσία του ιρανικού Κοινοβουλίου εκφράζει έντονο σκεπτικισμό για τις προθέσεις της αμερικανικής πλευράς. Ο πρόεδρος του Σώματος, Μοχαμάντ Μπαγκέρ Γκαλιμπάφ, σε ανάρτησή του στην πλατφόρμα X ανέφερε ότι «οι Αμερικανοί μεταφέρουν συνεχώς νέα στρατιωτικά μέσα στην περιοχή, ενώ την ίδια στιγμή ισχυρίζονται ότι επιδιώκουν τον τερματισμό του πολέμου».

Ο ίδιος συμπλήρωσε δηκτικά πως «νομίζουν ότι μπορούν να υποτιμήσουν τη νοημοσύνη μας, υπολογίζοντάς την με βάση το δικό τους περιορισμένο IQ», ενώ τόνισε ότι «έχουμε γίνει πλέον ειδικοί στο να αναγνωρίζουμε αυτά τα αμερικανικά παιχνίδια και έχουμε προετοιμαστεί αναλόγως». Ο Γκαλιμπάφ υπογράμμισε επίσης πως «οι πράξεις πρέπει να επιβεβαιώνουν τα λόγια και όχι να τα διαψεύδουν».

Ανοιχτοί σε συνομιλίες δηλώνουν Ουάσινγκτον και Τεχεράνη

Στον αντίποδα, η αμερικανική διπλωματία διατηρεί επίσημα την πόρτα του διαλόγου ανοιχτή. Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Μάρκο Ρούμπιο, επανέλαβε ότι η Ουάσινγκτον «παραμένει ανοιχτή» σε διαπραγματεύσεις, υπογραμμίζοντας ότι η κυβέρνηση Τραμπ επιδιώκει μια μακροπρόθεσμη ειρηνευτική συμφωνία με την Τεχεράνη.

Ο Αμερικανός υπουργός σημείωσε σε δηλώσεις του προς τους δημοσιογράφους ότι «οι Ιρανοί αξιωματούχοι συνεχίζουν να στέλνουν μηνύματα ότι θέλουν να συνομιλήσουν και να διαπραγματευτούν, όμως εμείς απαντάμε στη συμπεριφορά τους». Σε ερώτηση για το αν η ιρανική πλευρά είναι έτοιμη να προσέλθει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, ο Ρούμπιο απάντησε ότι έχει λάβει σχετικά μηνύματα «απευθείας» αλλά και «μέσω πολλαπλών διαύλων από άλλες χώρες».

Από την πλευρά της, η Τεχεράνη διαμηνύει επίσης ότι «παραμένει ανοιχτή στη διπλωματία», σύμφωνα με δηλώσεις ανώτερου Ιρανού αξιωματούχου. Ωστόσο, ο εκπρόσωπος του ιρανικού υπουργείου Εξωτερικών, Εσμαΐλ Μπαγκαΐ, ξεκαθάρισε ότι ενώ οι διαμεσολαβητές «παραμένουν ενεργοί», οι ένοπλες δυνάμεις της χώρας θα συνεχίσουν τις «αμυντικές στρατιωτικές επιχειρήσεις για όσο διάστημα συνεχίζονται οι επιθέσεις».

Δείτε επίσης:

Βομβαρδισμοί των ΗΠΑ για 9η νύχτα και αντίποινα – Τραμπ: «Τους πλήξαμε πολύ σκληρά»

Οι ΗΠΑ τιμωρούν το Ιράν για τον θάνατο των στρατιωτών στην Ιορδανία

Κοινό μέτωπο ΕΕ και χωρών του Κόλπου κατά του Ιράν για τα Στενά του Ορμούζ

Μέση Ανατολή: Δύο Αμερικανοί στρατιώτες νεκροί και μπαράζ ιρανικών επιθέσεων

Ιράν: Αναστέλλει όλες τις δεσμεύσεις προς τις ΗΠΑ – Οι χώρες του Κόλπου βλέπουν «εγκλήματα πολέμου»

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

«Χτυπήσαμε δεξαμενόπλοια στο Ορμούζ», λέει η Τεχεράνη – Παγκόσμια ανησυχία για την κλιμάκωση στον πόλεμο ΗΠΑ‑Ιράν

E-Daily 2.TopNews 21.07.2026
Το πλήρωμα δεξαμενόπλοιου εγκατέλειψε το σκάφος έπειτα από αναφορές για πλήγμα από βλήμα

Ηράκλειο: Σοκαριστικό βίντεο επίθεσης 3 ανήλικων κοριτσιών σε 15χρονη

E-Daily 2.TopNews 21.07.2026
Μια ακόμη ανήλικη κατέγραφε την επίθεση με το κινητό της τηλέφωνο

«Παγώνει» η μεγάλη συγχώνευση Paramount–Warner Bros. με δικαστική απόφαση

E-Daily 2.TopNews 21.07.2026
Προσωρινό «πάγωμα» 14 ημερών για τη συμφωνία των 110 δισ. δολαρίων

Επιχείρηση διάσωσης για παιδί που σφήνωσε το πόδι του σε φρεάτιο

E-Daily 2.TopNews 21.07.2026
Αναστάτωση προκλήθηκε στη Ναύπακτο όταν ένα 12χρονο κορίτσι εγκλωβίστηκε σε φρεάτιο, με αποτέλεσμα να σφηνώσει το πόδι της και να αδυνατεί να

Δικαστήριο «μοίρασε» βρέφος ανάμεσα σε Αθήνα και Βόλο ‑ Η μητέρα θα καλύπτει τα έξοδα μετακίνησης του πατέρα

E-Daily 2.TopNews 21.07.2026
Πώς αιτιολόγησε το δικαστήριο την πρωτοποριακή απόφαση για την επιμέλεια του παιδιού

ΕΜΥ: Στους 41 βαθμούς σήμερα ο υδράργυρος ‑ Σε ποιες περιοχές αναμένονται βροχές

E-Daily 2.TopNews 21.07.2026
Γενικά αίθριος θα είναι ο καιρός σήμερα στις περισσότερες περιοχές της χώρας, με τον υδράργυρο να κινείται σε υψηλά επίπεδα - Ευνοείται η μερική μεταφορά αφρικανικής σκόνης

Αφρικανική σκόνη «σκεπάζει» την Ελλάδα: Ποιες περιοχές θα πληγούν περισσότερο και πότε θα υποχωρήσει

E-Daily 2.TopNews Χτες
Το φαινόμενο αναμένεται να κορυφωθεί την Τρίτη 21 και Τετάρτη 22 Ιουλίου, με τις μεγαλύτερες επιβαρύνσεις στη δυτική και νότια Ελλάδα.

Ρόδος: Το σπαρακτικό μήνυμα του πατέρα του 19χρονου ΕΠΟΠ ‑ «Ήρθαμε, όμως εσύ έλειπες»

E-Daily 2.TopNews Χτες
Η οικογένεια του 19χρονου έφτασε στο νησί για το ταξίδι που σχεδίαζαν να κάνουν όλοι μαζί, πριν από τη μοιραία στρατιωτική εκπαίδευση

Καιρός: Μπουρίνι απόψε στη Βόρεια Ελλάδα – Στο «στόχαστρο» και η Θεσσαλονίκη

Καιρός Χτες
Ο Σάκης Αρναούτογλου προειδοποιεί για σύντομο αλλά τοπικά έντονο πέρασμα καταιγίδων με απότομη ενίσχυση ανέμων και αυξημένη ηλεκτρική δραστηριότητα.

Φωτιά σε διαμέρισμα στον Πειραιά – Μεγάλη κινητοποίηση της Πυροσβεστικής

Ελλάδα Χτες
Η φωτιά εκδηλώθηκε στον πρώτο όροφο πολυκατοικίας στην οδό Καλλιγά – Αγνωστο αν υπάρχουν εγκλωβισμένοι.

Πρόστιμο 550 εκατ. ευρώ στην AliExpress από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για παράνομα προϊόντα

E-Daily 2.TopNews Χτες
Η Κομισιόν διαπίστωσε ότι η πλατφόρμα απέτυχε να εντοπίσει και να αφαιρέσει έγκαιρα παράνομα, μη ασφαλή και απομιμητικά προϊόντα από τη διάθεσή της.

Ryanair: Τι αποκάλυψε ο CEO για το ατύχημα με το σπασμένο παράθυρο στην πτήση από Θεσσαλονίκη

E-Daily 2.TopNews Χτες
Ο Μάικλ Ο`Λίρι δήλωσε ότι τα αρχικά ευρήματα παραπέμπουν σε «ζημιά από ξένο αντικείμενο» στον κινητήρα κατά την απογείωση από τη Θεσσαλονίκη.