E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

ΠΟΥ για κορονοϊό: Στο ανώτατο το επίπεδο κινδύνου

Αυξήθηκε στο «πολύ υψηλό»

Δημοσίευση 28/2/2020 | 20:30

ΠΟΥ για κορονοϊό: Στο ανώτατο το επίπεδο κινδύνου

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας ανακοίνωσε σήμερα ότι αύξησε σε «πολύ υψηλό» το επίπεδο της απειλής που συνιστά ο νέος κορονοϊός, ο οποίος έχει προσβάλει σχεδόν 79.000 ανθρώπους στην Κίνα και περισσότερους από 5.000 στον υπόλοιπο κόσμο.

«Η συνεχιζόμενη αύξηση του αριθμού των κρουσμάτων και ο αριθμός των χωρών που πλήττονται από τον Covid-19 τις τελευταίες ημέρες είναι σαφώς ανησυχητικοί», δήλωσε ο γενικός διευθυντής του ΠΟΥ Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγιεσούς κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.

«Οι επιδημιολόγοι μας παρακολουθούν τις εξελίξεις αυτές σε μόνιμη βάση και τώρα αυξήσαμε την εκτίμηση του κινδύνου μετάδοσης και του κινδύνου επίπτωσης του Covid-19 σε πολύ υψηλό επίπεδο παγκοσμίως», στο υψηλότερο επίπεδό του, δήλωσε.

Σε έκθεσή που εκδόθηκε σήμερα ο ΠΟΥ υπογραμμίζει ότι μεγάλο μέρος της παγκόσμιας κοινότητας δεν είναι ακόμη έτοιμο να εφαρμόσει τον τύπο των μέτρων τα οποία περιόρισαν την επιδημία που εξαπλώθηκε γρήγορα στην Κίνα. «Είναι τα μοναδικά μέτρα που αποδεικνύονται επί του παρόντος ότι διακόπτουν ή ελαχιστοποιούν τις αλυσίδες μετάδοσης στους ανθρώπους», αναφέρει η έκθεση.

«Θεμελιώδες ως προς τα μέτρα αυτά είναι η εξαιρετικά προσεκτική παρακολούθηση για τον άμεσο εντοπισμό κρουσμάτων, η πολύ γρήγορη διάγνωση και η άμεση απομόνωση του κρούσματος, η αυστηρή ιχνηλασία, η καραντίνα για τα πρόσωπα που ήρθαν σε στενή επαφή με το κρούσμα, καθώς και ένας εξαιρετικά υψηλός βαθμός κατανόησης και αποδοχής των μέτρων από τον πληθυσμό», τονίζεται.

Ο γενικός διευθυντής του ΠΟΥ επισήμανε ότι περισσότερα από 20 εμβόλια αναπτύσσονται ανά τον κόσμο και αρκετά θεραπευτικά προϊόντα είναι στο στάδιο των κλινικών δοκιμών. Τα πρώτα αποτελέσματα αναμένονται σε «μερικές εβδομάδες», διευκρίνισε.

Παρότι η Κίνα ήταν έως πρότινος η μοναδική εστία του κορονοϊού παγκοσμίως, ο κίνδυνος πολλαπλασιάστηκε με την εμφάνιση του ιού σε νέες χώρες-πηγές όπως η Νότια Κορέα, το Ιράν και η Ιταλία. Ήδη σχεδόν 50 χώρες έχουν πληγεί, διευκρίνισε ο ΠΟΥ.

Στην Κίνα, απ' όπου ξέσπασε για πρώτη φορά η επιδημία στα τέλη Δεκεμβρίου, ο ιός έχει σκοτώσει 2.791 ανθρώπους.

Στον υπόλοιπο κόσμο, 67 άνθρωποι έχουν πεθάνει, σύμφωνα με την υπηρεσία του ΟΗΕ για την υγεία.

«Αυτό που βλέπουμε σήμερα είναι επιδημίες που έχουν σχέση με τον Covid-19 σε αρκετές χώρες, αλλά τα περισσότερα κρούσματα μπορούν ακόμη να αποδίδονται σε γνωστές επαφές ή σε ομάδες κρουσμάτων. Το κλειδί για να περιοριστεί ο κορονοϊός αυτός είναι να σπάσουν οι αλυσίδες μετάδοσης», δήλωσε ο επικεφαλής του ΠΟΥ.

Αν και ο ΠΟΥ αύξησε το επίπεδο της απειλής διεθνώς, δεν θεωρεί ότι έχει να αντιμετωπίσει μια πανδημία.

Πανδημία είναι μια κατάσταση κατά την οποία «όλοι οι πολίτες είναι εκτεθειμένοι», κάτι που δεν συμβαίνει στην παρούσα φάση, εξήγησε στους δημοσιογράφους ο διευθυντής των προγραμμάτων εκτάκτων καταστάσεων του ΠΟΥ, δρ Μάικ Ράιαν. «Αν επρόκειτο για επιδημία γρίπης, θα μιλούσαμε για πανδημία αλλά στην περίπτωση του νέου κορονοϊού διαπιστώσαμε ότι με μέτρα ανάσχεσης, το ρεύμα της επιδημίας μπορεί να σταματήσει σημαντικά», δήλωσε.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

«Μη με μπλέξεις, φεύγω εγώ»: Ασυνείδητος οδηγός παρέσυρε και εγκατέλειψε δικυκλιστή στη Λαμία

Ελλάδα Χτες
Η Τροχαία διερευνά τις ακριβείς συνθήκες του περιστατικού

Εκτός ελέγχου η φωτιά στο Λασίθι, απειλούνται σπίτια και ξενοδοχεία

Κόσμος Χτες
Έρευνες για εμπρησμό στη Χαλκιδική

Νέος μεγαλομέτοχος του Αρη και επίσημα ο Ρίτσαρντ Σιάο: Πάρτι στο Nick Galis Hall από τους οπαδούς

Αθλητικά Νέα Χτες
Εγκρίθηκε ομόφωνα η μεταβίβαση των μετοχών

Προσγείωση θρίλερ για αεροσκάφος στη Μαδέρα: Αναπηδούσε λόγω των σφοδρών ανέμων

Κόσμος Χτες
Πολλοί χαρακτηρίζουν το αεροδρόμιο της Μαδέρα ως ένα από τα πιο επικίνδυνα στην Ευρώπη

50χρονος ταμπουρώθηκε στο σπίτι του στην Αρκαδία και απειλούσε να αυτοκτονήσει

Ελλάδα Χτες
Είχε στείλει βίντεο σε 13χρονη και αναζητείται

Νέος καύσωνας από την Κυριακή: Πού θα φτάσει ο υδράργυρος στην Αθήνα

Καιρός Χτες
Η διάρκειά του θα είναι τουλάχιστον έως και την Πέμπτη

La Croix: Μόνιμη εγκατάσταση στην Ελλάδα για τους 10.000 εκ των 80.000 που έφυγαν από το Ισραήλ

Κόσμος Χτες
Η Ελλάδα, σημειώνει η γαλλική εφημερίδα, έχει αναδειχθεί σε βασικό προορισμό για τους Ισραηλινούς που επιδιώκουν να απομακρυνθούν από τον πόλεμο

Συγκλονιστική αποκάλυψη για την Κυριακή Γρίβα:Ήταν έγκυος και απέβαλε από ξυλοδαρμό του δολοφόνου

Ελλάδα Χτες
Ο δολοφόνος της Κυριακής Γρίβα την είχε χτυπήσει και βιάσει ενώ ήταν έγκυος και απέβαλε

Με δάκρυα στα μάτια η υπουργός Οικονομικών της Βρετανίας δίπλα στον Στάρμερ

Κόσμος Χτες
Για προσωπικό ζήτημα μιλά η Ντάουνινγκ Στριτ, αλλά η φημολογία για καβγά με τον Στάρμερ επιμένει – Σε υψηλούς τόνους η συνεδρίαση της «ώρας του πρωθυπουργού»