E-Daily

Γκρέγκ Λουγκάνις: Ο ολυμπιονίκης με τους Έλληνες γονείς που έγινε gay είδωλο

Η συγκλονιστική ζωή του «Μικελάντζελο των καταδύσεων»

4/11/2017 | 00:57

Πολλοί είναι αυτoί που θεωρούν πως ο Γκρέγκ Λουγκάνις έχει ελληνική καταγωγή, αλλά αυτό δεν ισχύει. Γεννήθηκε στο El Cajon της Καλιφόρνια και είχε καταγωγή από Σαμόα και Σουηδία. Ελληνική παιδεία βέβαια είχε, κι αυτό γιατί οι έφηβοι γονείς του τον έδωσαν για υιοθεσία όταν ήταν μόλις 8 μηνών. Οι θετοί γονείς του ήταν ο Πίτερ και η Φράνσις Λουγκάνις, με τον θετό πατέρα του να έχει ελληνική καταγωγή.

Ξεκίνησε να ασχολείται με την κίνηση και γυμναστική, όταν ήταν 18 μηνών, αφού κοιτούσε την αδερφή του να κάνει μαθήματα χορού και προσπαθούσε να αντιγράψει τις κινήσεις της. Μέσα στον επόμενο 1,5 χρόνο, όχι μόνο έκανε προπόνηση κάθε μέρα, αλλά έδινε και παραστάσεις!

Οι γιατροί βρήκαν πως έχει άσθμα και του συνέστησαν να συνεχίσει να αθλείται. Αυτός όχι μόνο τους άκουσε αλλά μερικά χρόνια αργότερα έγινε 4 φορές χρυσός Ολυμπιονίκης. Για να γίνει αυτό, ο Γκρέγκ ξεκίνησε να κάνει καταδύσεις όταν οι γονείς του απόκτησαν μια πισίνα, στην ηλικία των 9 ετών. Σπούδασε χορό και θέατρο σε Μαϊάμι και Καλιφόρνια, αλλά από τα 16 του, αφού τον ανακάλυψε ο δυο φορές χρυσός Ολυμπιονίκης Sammy Lee, συμμετείχε στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Μόντρεαλ, όπου κατέκτησε το αργυρό μετάλλιο.

Το 1980 η αμερικανική ομάδα δεν κατέβηκε στους Ολυμπιακούς Αγώνες στην σοβιετική ακόμα Μόσχα, όποτε έπρεπε να περιμένει μέχρι το 1984 για να ανέβει στο υψηλότερο σκαλί του βάθρου, στους Ολυμπιακούς αγώνες της «γειτονιάς» του στο Λος Άντζελες. Εκεί κέρδισε δυο χρυσά μετάλλια στις καταδύσεις από ύψος 3 μέτρων και 10 μέτρων. Το ίδιο έκανε στην Σεούλ 4 χρόνια αργότερα, όπου είχε ένα τρομακτικό ατύχημα, που όμως δεν κατάφερε να του στερήσει το χρυσό. Ο τραυματισμός του συνέβη στα προκριματικά, αλλά η επιμονή του και η επιστροφή του στον βατήρα άμεσα, όχι μόνο του χάρισε το χρυσό μετάλλιο αλλά και το βραβείο του «Αθλητή της χρονιάς».

Ύστερα από αυτό αποσύρθηκε. Έξι μήνες πριν από την συμμετοχή του στους αγώνες είχε διαγνωστεί με τον ιό του HIV. Από το 1983 μέχρι και το 1989, είχε σχέση με τον μάνατζερ του, Jim Babbitt, από τον οποίο και κόλλησε την ασθένεια. Το 1989 έβγαλε περιοριστικά μέτρα εναντίον του Babbitt, ο οποίος πέθανε από AIDS τον επόμενο χρόνο.

Η σχέση του με τον Babbitt ήταν βίαιη, με τον Babbitt να τον βiαζει όταν ήταν 23 ετών, υπό την απειλή μαχαιριού. Ο Λουγκάνις στα 33α γενέθλιά του, γιόρτασε όπως είπε τα «τελευταία» του γενέθλια, αφού η υγεία του είχε επιβαρυνθεί και περίμενε να πεθάνει σύντομα. Όμως αυτό δεν έγινε, το πάθος του για ζωή σε συνδυασμό με το αθλητικό του σκαρί τον κράτησαν ζωντανό, για να γίνει αργότερα ένα gay είδωλο που υπερασπίζεται σχεδόν σε όλη του την ζωή τα δικαιώματα της LGBT κοινότητας και των οροθετικών.

Παραδέχθηκε για πρώτη φορά πως είναι φορέας του ιού το 1995, λίγο μετά την έκδοση του αυτοβιογραφικού του βιβλίου «Breaking the Surface». Μετά την ανακοίνωσή του βρέθηκε στο στόχαστρο πολλών αθλητών και ομοσπονδιών κατάδυσης, λόγω της απόφασής του να μην αποκαλύψει πως ήταν οροθετικός στους αγώνες της Σεούλ, όπου μετά το ατύχημα το κεφάλι του αιμορραγούσε μέσα στην πισίνα. Παρολ’ αυτά κανείς δεν προσβλήθηκε από τον ιό, με τους ειδικούς να τονίζουν πως έτσι κι αλλιώς δεν υπήρχε κίνδυνος, καθώς το αίμα αραιώθηκε από το νερό, ενώ το χλώριο σκοτώνει τον ιό, σύμφωνα με τον ο John Ward, διευθυντή του προγράμματος επιτήρησης HIV/AIDS στο Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών των ΗΠΑ.

Ο Λουγκάνις έγραψε κι άλλα βιβλία, συμμετείχε σε ταινίες και είναι μέχρι σήμερα ενεργός ακτιβιστής. Το 2013, παντρεύτηκε τον επί χρόνια σύντροφό του Johnny Chaillot. Από το 2010, ο «Μικελάντζελο των καταδύσεων», όπως τον αποκαλούσαν ήδη από την δεκαετία του ’80, προπονεί νέους αθλητές καταδύσεων.

Ο Γκρέγκ Λουγκάνις σήμερα είναι 57 ετών. Στην ζωή του ήταν πάντα νικητής. Με ότι κι αν ασχολήθηκε. Και παρόλο που πέρασε δύσκολα, δεν αισθάνθηκε ποτέ μειονεκτικά, όσο κι αν πολλοί προσπάθησαν να τον πείσουν για το αντίθετο. Η δύναμη ψυχής και η θέληση που επέδειξε, τον μετέτρεψαν σε είδωλο της LGBT κοινότητας. Και όλων των ανθρώπων που έχουν πίστη και όραμα σε μια καλύτερη ζωή...

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

6+1 πράγματα που ίσως δε γνωρίζατε για τον Μυστικό Δείπνο

Ιστορικά 29.04.2024
Γιατί λέγεται Μυστικός και άλλες απορίες

Πάσχα στις άλλες χώρες: Πώς το γιορτάζουν οι ξένοι

Stories 29.04.2024
Το Πάσχα γιορτάζεται με διάφορους τρόπους σε όλο τον κόσμο

Ποια είναι η ακριβής τοποθεσία όπου σταυρώθηκε ο Ιησούς;

Ιστορικά 29.04.2024
Πού βρίσκεται ο τόπος σταύρωσης του;

Γιατί ένας τύπος στο Αιντάχο, αποφάσισε να ρίξει από αεροπλάνο 76 κάστορες μέσα σε κουτιά

Ιστορικά 29.04.2024
Τι ακριβώς συνέβη σε μια μικρή πόλη της Αμερικής

Γιατί ανάβουμε κεριά στην εκκλησία;

Πάσχα 29.04.2024
Πώς επικράτησε το άναμμα των κεριών

Κυριακή των Βαΐων: Τι γιορτάζουμε σήμερα ‑ Τα βάγια, οι παραδόσεις και τα έθιμα

Ιστορικά Χτες
Πρόκειται για την τελευταία Κυριακή της Σαρακοστής και ταυτόχρονα την πρώτη ημέρα της Μεγάλης Εβδομάδας

Οι έρευνες που θα αλλάξουν την ιατρική

Νέα Εποχή Χτες
Ελπιδοφόρα μηνύματα

Πώς ένα μέντιουμ, η Ελένη Ζακυνθινού οδήγησε την αστυνομία στην εξιχνίαση μιας υπόθεσης το 1934

Ιστορικά Χτες
«Πώς ένα μέντιουμ οδήγησε τας αστυνομικάς αρχάς εις την ανακάλυψιν δύο διαρρηκτών»

Βίλα Μαργαρίτα, η έπαυλη των Αθηνών που δεν υπάρχει πια

Ιστορικά Χτες
Βρισκόταν στη συνοικία των Αμπελοκήπων

Πώς η Βιέννη κράτησε τις τιμές των κατοικιών της σε λογικά επίπεδα και γκρέμισε τα ταμπού

Stories Χτες
Τι είναι τα Gemeindebau που κάνουν τη Βιέννη να ξεχωρίζει στον ευρωπαϊκό χάρτη για τη σταθερότητα της πολιτικής της στη στέγαση

Γιατί οι γυναίκες στη Νότια Κορέα αρνούνται να βγαίνουν με άνδρες

Stories Χτες
Ο πόλεμος των φύλων στη Νότια Κορέα

Η ηθοποιός Jean Spangler εξαφανίστηκε μια νύχτα. Το μόνο που βρήκαν ήταν ένα σημείωμα

Πρόσωπα Χτες
Η περίπτωση της Jean Spangler, της επίδοξης ηθοποιού που εξαφανίστηκε χωρίς ίχνη το 1949