LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Πώς πήραν το όνομά τους 5 πλατείες της Αθήνας

Αν αναρωτιόσασταν

Δημοσίευση 22/10/2017 | 00:07

Πώς πήραν το όνομά τους 5 πλατείες της Αθήνας

Πολλές φορές οι πλατείες του κόσμου κρύβουν μια πολύ παράξενη ή ακόμα και τραγική ιστορία πίσω από την προέλευση της ονομασία τους. Αυτό συμβαίνει και με τις πλατείες των Αθηνών. Στις περισσότερες περιπτώσεις.

Σε περίπτωση που αναρωτιόσασταν λοιπόν, οι πέντε παρακάτω πλατείες έχουν όλες μια ιστορία από πίσω τους, ενδιαφέρουσα αλλά όχι πάντα ευχάριστη.

Πλατεία Αμερικής

Το όνομα της πλατείας «Αμερικής» δεν είναι το πρώτο όνομα της πλατείας της οδού Πατησίων. Υπήρξε κάποτε πλατεία Ανθεστηρίων και πιο πρόσφατα, πλατεία Αγάμων, ένα όνομα που το είχαμε ακούσει στην ταινία του Γιάννη Γκιωνάκη «Ο τρελλός της πλατείας Αγάμων». Το όνομα «πλατεία Αμερικής» δόθηκε τιμής ένεκεν στην πλατεία το 1927 από τον δήμαρχο Σπύρο Πάτση, για τον φιλελληνισμό που έδειχναν οι Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής.

Πλατεία Κλαυθμώνος

Η πλατεία της οδού Σταδίου θα μπορούσε να είχε ονομαστεί και «πλατεία των δακρύων», αν στις αρχές του 20ου αιώνα είχε ήδη επικρατήσει η δημοτική. Πριν από το 1909, στην πλατεία βρισκόταν το υπουργείο Εσωτερικών. Το υπουργείο απέλυε τους μη μόνιμους υπαλλήλους του, όταν άλλαζε η εκάστοτε κυβέρνηση. Δηλαδή αρκετά συχνά. Οι απολυμένοι συγκεντρώνονταν στην πλατεία και εκλιπαρούσαν με «κλαυθμούς και οδυρμούς», να επαναπροσληφθούν. Ο συγγραφέας Δ. Καμπούρογλου αναφέρθηκε σε αυτήν πρώτη φορά με αυτό το όνομα το 1878. Όμως επίσημα, η πλατεία άλλαξε πολλές ονομασίες και άργησε πολύ να ονομαστεί πλατεία Κλαυθμώνος, αν και όλοι την γνώριζαν με αυτό το όνομα. Σήμερα ονομάζεται «πλατεία Εθνικής Συμφιλιώσεως».

Πλατεία Συντάγματος

Η πλατεία μπροστά από την βουλή των Ελλήνων δεν ονομάστηκε έτσι καθόλου τυχαία. Ονομάστηκε έτσι λόγω του πρώτου συντάγματος της χώρας, το 1844, που παραχώρησε ο Όθωνας ύστερα από διαδηλώσεις στην συγκεκριμένη πλατεία, που βρισκόταν μπροστά από το τότε παλάτι, δηλαδή την σημερινή Βουλή.

Πλατεία Ομονοίας

 Η κεντρικότερη πλατεία της Αθήνας, που έχει αλλάξει πολλές φυσιογνωμίες τα τελευταία 100 χρόνια, ονομάστηκε έτσι το 1863. Τότε έγινε η συμφιλίωση των δυο αντίπαλων πολιτικών παρατάξεων που δημιουργήθηκαν μετά την έξωση του Όθωνα. Οι Πεδινοί και οι Ορεινοί λοιπόν, συγκρούστηκαν ανελέητα μέχρι να συμφιλιωθούν, με την αντιπαλότητά τους να έχει ως απολογισμό, τουλάχιστον 120 νεκρούς!

Πλατεία Κολωνακίου

Η πλατεία της αριστοκρατικής συνοικίας του κέντρου οφείλει το όνομα της σε ένα μικρό κολωνάκι που βρίσκεται εκεί. Το κολωνάκι αυτό τοποθετήθηκε στο σημείο κατά την περίοδο της Τουρκοκρατίας. Οι Αθηναίοι της εποχής συνήθιζαν να κάνουν λιτανείες και ιεροτελεστίες για αποφυγή επιδημιών ή άλλων συμφορών. Στα σημεία που κατέληγαν οι λιτανείες έστηναν ένα κολωνάκι. Υπάρχουν αρκετά τέτοια κολωνάκια σε διάφορες περιοχές της Αθήνας, με το συγκεκριμένο να είναι το πιο γνωστό.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Yφεση της φιλίας: Tι είναι αυτό το φαινόμενο που εμφανίστηκε τελευταία

Body+Mind 24.09.2023
Πώς τα social media και το YouTube έκαναν μια γενιά να πιστέψει ότι έχει φίλους

Το μαθηματικό σκάνδαλο που άφησε ιστορία

Ιστορικά 24.09.2023
Νεύτωνας εναντίον Λάιμπνιτς

Τι είναι το doxing και πως να προστατευτείτε

Κόσμος 24.09.2023
1 στους 5 έχει πέσει θύμα doxing

Η εξάρτηση που μας σκοτώνει και δεν μπορούμε να σταματήσουμε

Τεχνολογία 24.09.2023
Ο εθισμός μας στα smartphone μας σκοτώνει σωματικά και ψυχολογικά

Η κινέζικη πόλη που άνθισε μέσα στην ανομία, τα ναpκωτικά και τα εγκλήματα

Κόσμος Χτες
Το Kowloon Walled City έμοιαζε με το σκηνικό μιας δυστοπικής ταινίας

Ο άνθρωπος που ζούσε τα ίδια πράγματα ξανά και ξανά

Κόσμος Χτες
Η μέρα της Μαρμότας στην πραγματική ζωή

Σε αυτή την πόλη, οι άνθρωποι ζουν κάτω από τη γη εξαιτίας της ζέστης

Κόσμος Προχτές
Η πόλη στην οποία το 60% του πληθυσμού ζει υπόγεια

Σήμερα έμαθα: Πως βγήκε η φράση «ο μήνας έχει 9»;

Σήμερα έμαθα Προχτές
Οι δυο εκδοχές

Η γυναίκα που καταδικάστηκε σε 141.078 χρόνια φυλάκιση χωρίς να έχει διαπράξει καν φόνο

Άνθρωποι Προχτές
Κατέχει ρεκόρ Γκίνες της μακροβιότερης ποινής κάθειρξης