E-Daily

Το «θαύμα» του Giuliani στην Νέα Υόρκη

Πώς η εγκληματικότητα μειώθηκε κατά 56% σε 8 χρόνια

Γράφει ο ΠΕΤΡΟΣ ΚΑΛΟΓΕΡΑΣ

Δημοσίευση 18/10/2017 | 00:13

Η Νέα Υόρκη μέχρι πριν από περίπου 25 χρόνια είχε πολύ υψηλούς δείκτες εγκληματικότητας. Δεν ήταν η πρωτεύουσα του εγκλήματος όπως είπε μετά την 8ετη θητεία του ως δήμαρχος ο Rudy Giuliani, αλλά όντας η πολυπληθέστερη πόλη στις ΗΠΑ, είχε ορισμένες περιοχές της όπου τα πράγματα ήταν πολύ δύσκολα. Το 1994, υπήρχαν πολλές πινακίδες στους δρόμους που συμβούλευαν τους κατοίκους να μην αφήνουν το ραδιόφωνό τους μέσα στο αυτοκίνητο. Ήταν πολύ πιθανό όταν επέστρεφαν να είχε κάνει φτερά, ενώ ο κλέφτης θα τους είχε χαρίσει και ένα σπασμένο παράθυρο.

Από την δεκαετία του ’80, με κάποια προγράμματα της εταιρείας δημόσιων μεταφορών, το μετρό της Νέας Υόρκης με αρχηγό ασφαλείας τον William Bratton, είχε επικεντρωθεί σε μικρά εγκλήματα, όπως τα γκράφιτι, η μη πληρωμή εισιτηρίου και οι πορτοφολάδες. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να γίνει ξανά το μετρό πιο δημοφιλές και πιο ασφαλές μέσο μεταφοράς.

Από το 1982, υπήρχε μια μελέτη που ονομάστηκε «Broken Windows». Οι δυο συγγραφείς της ισχυρίζονταν πως ορισμένες μικρές αναταραχές και μικρά αδικήματα, οδηγούσαν σε αύξηση των μεγαλύτερων εγκλημάτων και στην παρακμή της πόλης. Η επιτυχία του μετρό και η ύπαρξη αυτής της μελέτης, έδωσαν στον Rudy Giuliani ένα πολύ καλό επιχείρημα για την προεκλογική του εκστρατεία το 1993. Υποσχέθηκε ότι θα μειώσει την εγκληματικότητα και πως έχει τον τρόπο για αυτό. Υποσχέθηκε ακόμα πως θα αυξήσει την αστυνομική δύναμη της πόλης.

Και τα δυο τα έκανε. Προσέλαβε 12.000 αστυνομικούς και διόρισε τον William Bratton ως αρχηγό της αστυνομίας της Νέας Υόρκης. Εφαρμόζοντας την μέθοδο του «Broken Windows», μαζί με το πρόγραμμα «CοmpStat», κατάφερε να μειώσει την εγκληματικότητα συνολικά κατά 56% (οι περιπτώσεις φόνων μειώθηκαν κατά 66%)!

Το «CompStat» ήταν ένα πρόγραμμα το οποίο μπορούσε να εντοπίσει τα εγκλήματα και μετά να δώσει όλες τις δικαιοδοσίες που χρειάζονταν στους τοπικούς διοικητές, οι οποίοι ήταν απόλυτα υπεύθυνοι για την περιοχή τους. Οι αστυνομικοί, που πλέον είχαν μεγαλύτερη υποστήριξη από την πολιτική ηγεσία, σταματούσαν συνεχώς ανθρώπους στον δρόμο και τους έψαχναν ή τους μετέφεραν στο τμήμα. Τα μικρά αδικήματα μειώθηκαν στο ελάχιστο και μαζί τους και τα πιο σοβαρά.

Από άποψη αποτελεσματικότητας, η μέθοδος δούλεψε, μετατρέποντας την Νέα Υόρκη σε μια πολύ ασφαλή πόλη, ακόμα περισσότερο μετά την πτώση των δίδυμων πύργων. Όμως κοινωνικά και πολιτικά, η μέθοδος του Giuliani χαρακτηρίστηκε ρατσιστική, αφού παρενόχλησε και ποινικοποίησε τους φτωχούς, τις μειονότητες ενώ είχε μηδενική ανοχή ακόμα και για το πιο μικρό έγκλημα.

Πολλοί ήταν εκείνοι που θεώρησαν ότι ο Giuliani δεν έκανε και πολλά και πως η πτώση του εγκλήματος έλαβε χώρα σε όλη την επικράτεια, με πιο τρανό παράδειγμα το Σαν Φρανσίσκο. Πιστεύουν λοιπόν, πως η πτώση της εγκληματικότητας οφείλεται στις κοινωνικές και δημογραφικές αλλαγές που έγιναν στο «Μεγάλο Μήλο» και σε ολόκληρες τις ΗΠΑ, την δεκαετία του ’90. «Με κατηγόρησαν ότι ήμουν πολύ επιθετικός στην εφαρμογή των νόμων. Αλλά η πραγματικότητα είναι πως άρχισα με μια πόλη που ήταν η πρωτεύουσα του εγκλήματος και όταν έφυγα ήταν η πιο ασφαλής μεγαλούπολη των ΗΠΑ. Δεν το καταφέρνεις αυτό αν δεν είσαι επιθετικός ως προς την εφαρμογή των νόμων», είχε πει ο Giuliani κάποτε για να αποτιμήσει το έργο του.

Η πραγματικότητα είναι κάπου στην μέση. Η Νέα Υόρκη είναι πολύ ασφαλής σήμερα. Αλλά για να φτάσει εκεί έγινε και πολλές φορές άδικη. Μήπως αυτό εννοούσε ο πρώην δήμαρχος της πόλης; Ότι για να κερδίσεις κάτι, απαιτούνται θυσίες;

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Τα μέρη του πλανήτη με τα πιο καταθλιπτικά ονόματα που μπορείς να φανταστείς

Stories 27.07.2025
Μπορεί να είναι απλές πόλεις, κορυφές ή νησιά, όμως οι λέξεις που τις ονομάζουν σε στοιχειώνουν.

Πως οι ΗΠΑ επαναπροσδιορίζουν την παγκόσμια εξωτερική πολιτική

Stories 27.07.2025
Ο Μάρκο Ρούμπιο πριν και μετά το Στέιτ Ντιπάρτμεντ

Γιατί η νέα γενιά γυρίζει πλάτη στο Tinder

Νέα Εποχή 27.07.2025
Τέλος οι οθόνες;

Η νύχτα που η Νέα Υόρκη ξέμεινε από φως – και από αντοχές

Stories 27.07.2025
48 ώρες χάους, βίας και κοινωνικής έκρηξης στη σκιά ενός μπλακ άουτ

5 χώρες της Αφρικής που δεν υπάρχουν πια

Stories 27.07.2025
Η αλλαγή ονομάτων στην αφρικανική ήπειρο δεν είναι σπάνια

Το θαύμα του Ήλιου: 70.000 άνθρωποι είδαν τον ήλιο να «χορεύει»

Ιστορικά 27.07.2025
Θαύμα ή ομαδική ψευδαίσθηση;

Το φιλί που κρατάει 2.800 χρόνια

Ιστορικά 27.07.2025
Το μυστήριο για τους «εραστές της Χασανλού» βασανίζει τους επιστήμονες από το 1972

Η Ιταλία είπε «ναι» στη γονεϊκή άδεια για τη μη βιολογική μητέρα ‑ Τι σημαίνει πρακτικά αυτό

LGBTQI+ Χτες
Μια ιστορική απόφαση για τα δικαιώματα των οικογενειών

Θα μπορούσε το ChatGpt να κάνει πιο ασφαλή τα αυτοκίνητα;

Νέα Εποχή Χτες
Απ` ότι φαίνεται, ναι

Το γαλλικό σχέδιο που αλλάζει ζωές: Αδεια κτίρια γίνονται καταφύγια για όλους

Stories Χτες
Ξενοδοχεία φαντάσματα μετατράπηκαν σε κοινότητες στη Γαλλία

Από τα φώτα της σκηνής στα φώτα της δικαστικής αίθουσας: H σκοτεινή πτώση ενός K‑pop ειδώλου

Πρόσωπα Χτες
Kρίθηκε ένοχος για συμμετοχή στον ομαδικό βιaσμό τουρίστριας από την Κίνα

Η ευρωπαϊκή πόλη που παρακαλά τους τουρίστες: Μην παίρνετε τις πέτρες μας

Stories Χτες
Μία ευρωπαϊκή πόλη κάνει έκκληση στον κόσμο να μην παίρνει τις λίθους από τους δρόμους της