E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

5 χώρες της Αφρικής που δεν υπάρχουν πια

Η αλλαγή ονομάτων στην αφρικανική ήπειρο δεν είναι σπάνια

Γράφει ο ΠΕΤΡΟΣ ΚΑΛΟΓΕΡΑΣ Δημοσίευση 27/10/2021 | 00:47

5 χώρες της Αφρικής που δεν υπάρχουν πια
@wikipedia.org

Η Αφρική είναι μια πανέμορφη ήπειρος που όμως ταλανίζεται ακόμα από τα κατάλοιπα της αποικιοκρατίας. Στην ταινία «Fight Club», ο Edward Norton κάποια στιγμή παλεύει με τον Jared Leto.

Αφού τον ρίχνει στο έδαφος συνεχίζει να τον χτυπάει αλύπητα στο πρόσωπο, με τους γύρω να κοιτούν αποσβολωμένοι. Όταν αποφασίζει να σταματήσει, κοντοστέκεται φεύγοντας και λέει «Ήθελα να καταστρέψω κάτι όμορφο».

Αυτό ακριβώς συνέβη στην Αφρική από τους αποικιοκράτες. Απλά αισθάνθηκαν ότι ήθελαν να καταστρέψουν κάτι όμορφο. Μέχρι κάποιο σημείο τα κατάφεραν, αλλά η παράδοση της Αφρικής δεν την άφησε να καταστραφεί. Παρολ’ αυτά, οι εμφύλιοι, οι γενοκτονίες και η τρομοκρατία, δεν την έχουν αφήσει να ορθοποδήσει.

Το λιγότερο που θα έπρεπε να απασχολεί τα αφρικανικά κράτη είναι τα ονόματά τους. Ωστόσο, αυτά φαίνεται να αλλάζουν συχνά. Και σε αυτό ρόλο παίζουν η παράδοση που αναφέραμε νωρίτερα, οι φυλές που ζουν στην περιοχή εκατοντάδες χρόνια και ίσως η ανάγκη να πετάξουν το αποικιοκρατικό παρελθόν από πάνω τους.

Όπως και να έχει, ορισμένα κράτη που ξέραμε ότι υπήρχαν στο 2ο μισό του 20ου αιώνα, δεν υπάρχουν πλέον. Κάποια άλλαξαν όνομα τη δεκαετία του 1960, όπως η Τανζανία και κάποια άλλα πολύ πρόσφατα, όπως η Σουαζιλάνδη.

Ροδεσία → Ζιμπάμπουε

Το 1965, η βρετανική αποικία της Νότιας Ροδεσίας κήρυξε την ανεξαρτησία της και η νέα χώρα πήρε το όνομα Ροδεσία. Η κατάσταση όμως δεν άλλαξε και οι λευκοί συνέχισαν να έχουν το πάνω χέρι στη χώρα, με τον ρατσισμό να κυριαρχεί παντού. Αμέσως ξεκίνησε ένα αντάρτικο το οποίο κράτησε συνολικά 14 χρόνια. Μετά από διαπραγματεύσεις, ο πρωθυπουργός Ιαν Σμιθ ήρθε σε συμφωνία με τους μαύρους ηγέτες της πλειοψηφίας. Έτσι το 1980 δημιουργήθηκε το νέο κράτος της Ζιμπάμπουε, που σημαίνει «πέτρινο σπίτι», που προέρχεται από τα τεράστια πέτρινα οικοδομήματα, ερείπια της αρχαίας πόλης της Μεγάλης Ζιμπάμπουε.

Ταγκανίκα - Ζανζιβάρη → Τανζανία

Εδώ κάνουμε λόγο για δυο ουσιαστικά χώρες που έγιναν μια. Η Ταγκανίκα εκτός από λίμνη υπήρξε και χώρα από το 1916 μέχρι και το 1964. Φυσικά, οι Βρετανοί την ονόμασαν έτσι χάρη στην τεράστια λίμνη που βρίσκεται στο έδαφος τεσσάρων συνολικά χώρων. Οι Βρετανοί τη μετονόμασαν έτσι μετά την ήττα των Γερμανών στον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Μέχρι τότε η περιοχή λεγόταν Γερμανική Ανατολική Αφρική. Το 1961 κέρδισε την ανεξαρτησία της αλλά μετονομάστηκε 3 χρόνια αργότερα.

Η Ζανζιβάρη είναι νησί στον Ινδικό Ωκεανό. Αποικήθηκε πρώτα από τους Πορτογάλους, αργότερα έγινε Σουλτανάτο και αργότερα προτεκτοράτο των Βρετανών. Οι τελευταίοι δεν είχαν ποτέ απόλυτη κυριαρχία στο νησί, γι’ αυτό και υπήρξε ουσιαστικά προτεκτοράτο και όχι αποικία σαν την Ταγκανίκα. Το 1963 το πολίτευμά της άλλαξε σε Συνταγματική Μοναρχία και θα παρέμενε στην Κοινοπολιτεία υπό την ηγεσία του Σουλτάνου. Μόλις όμως έναν μήνα αργότερα ήρθε η επανάσταση της Ζανζιβάρης. Ο Σουλτάνος εκδιώχθηκε και για τρεις μήνες υπήρξε σοσιαλιστική κυβέρνηση.

Τον Απρίλιο του 1964, η Ταγκανίκα και η Ζανζιβάρη ενώθηκαν και από την ένωση των δυο ονομάτων τους προέκυψε η Τανζανία.

Ζαΐρ → Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό

Αυτή χώρα πρέπει να έχει αλλάξει όνομα πάνω από πέντε φορές. Από το 1879 που την αποίκισαν οι Βέλγοι, ονομάστηκε αρχικά «Ελεύθερο Κράτος του Κονγκό» και μετά «Βελγικό Κονγκό». Όταν ανεξαρτητοποιήθηκε το 1960, μετονομάστηκε σε Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό για 7 χρόνια, ώσπου το 1971 μετονομάστηκε πάλι σε Ζαΐρ. Όταν γεννηθήκαμε έτσι λεγόταν. Μετά τον πρώτο πόλεμο του Κονγκό το 1997, ή όπως τον είπαν κάποιοι «Α’ Παγκόσμιος Πόλεμος τη Αφρικής», μετονομάστηκε ξανά σε Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό, μια ονομασία με την οποία παραμένει μέχρι και σήμερα. Σε λίγο καιρό θα σπάσει ρεκόρ.

Σουαζιλάνδη → Εσουατίνι

Η Σουαζιλάνδη κέρδισε την ανεξαρτησία της από τους Βρετανούς το 1968. Από τότε συνέχιζε να ονομάζεται Σουαζιλάνδη μέχρι και το 2018. Τότε ο βασιλιάς Μσουάτι Γ’, ανακοίνωσε σε ένα κατάμεστο στάδιο στην πόλη Μανζίνι ότι «η Σουαζιλάνδη θα ξαναπάρει το αρχικό όνομα της», με την ευκαιρία των 50 χρόνων από την ανεξαρτησία της. Συμπλήρωσε ότι η χώρα του είναι η μόνη που έχει διατηρήσει το όνομα από εκείνη την περίοδο. Το κράτος λοιπόν της ΝΑ Αφρικής ονομάζεται πλέον Εσουατίνι, που σημαίνει «η χώρα των Σουάζι». Η ονομασία «Σουαζιλάνδη» είναι μια μίξη των σουάτι και των αγγλικών.

Άνω Βόλτα → Μπουρκίνα Φάσο

Παραπάνω αναφέραμε χώρες στην ανατολική και κεντρική Αφρική. Ας πάμε και σε μια χώρα της δυτικής Αφρικής λοιπόν. Η μικρή περίκλειστη χώρα ήταν γαλλική αποικία και κέρδισε την ανεξαρτησία της το 1960. Για τα επόμενα 24 χρόνια, το όνομά της ήταν Άνω Βόλτα. Τα πρώτα έξι χρόνια, ο νικητής των πρώτων εκλογών κατάργησε τα υπόλοιπα κόμματα και εγκαθίδρυσε δημοκρατία ενός κόμματος(!). Από το 1966 και μετά οι δικτατορίες διαδέχονταν η μια την άλλη. Το 1983, εκείνη του Thomas Sankara ήταν εκείνη που αποφάσισε τον επόμενο χρόνο την αλλαγή του ονόματος σε Μπουρκίνα Φάσο. Το οποίο σημαίνει «Η χώρα των αδιάφθορων ανθρώπων». Λίγο ειρωνικό μοιάζει αυτό…

Πηγή Φωτογραφιών: wikipedia.org

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Ροζ, ματωμένο και άλλα: Γιατί δίνουμε ονόματα στα φεγγάρια;

E-Daily 3.Left 20.06.2026
Το φεγγάρι δεν αλλάζει χρώμα – αλλά σίγουρα αλλάζει όνομα

Ο πιο «ενοχλητικός» ζωγράφος: Όταν η απομόνωση, η αρρώστια και οι κρίσεις γεννούν έργα που σοκάρουν

E-Daily 3.Left 20.06.2026
Από τους εφιάλτες τουμέχρι τη φρίκη του πολέμου – η τέχνη που δεν μπορεί να ειπωθεί με λόγια

Jasveen Sangha: Η «βασίλισσα της κεταμίνης» που συγκλόνισε το Χόλιγουντ

E-Daily 1.Hero 20.06.2026
Η γυναίκα που βρέθηκε στο επίκεντρο του θανάτου του Matthew Perry

Πόσους δορυφόρους διαθέτει ο Έλον Μασκ και γιατί;

E-Daily 1.Hero 20.06.2026
Ποιος είναι ο σκοπός τους και τι επιδιώκει με αυτούς;

Kirsha Kaechele: H καλλιτέχνις που δεν ήθελε άνδρες στον χώρο της

E-Daily 3.Left 20.06.2026
Η καλλιτεχνική εγκατάσταση που εγινε σύμβολο

Η πρώτη φωτογραφία που «ανέβηκε» στο διαδίκτυο

E-Daily 3.Left 20.06.2026
Τι επίπτωση είχε στη ζωή του «δράστη»

Gentle Parenting: Τι είναι, και γιατί πλέον διχάζει τους νέους γονείς


ΡΕΠΟΡΤΑΖ E-Daily 3.Left 20.06.2026
Μια γονεϊκή φιλοσοφία που θέλει συζήτηση

National Geographic: Φωτογραφία με λιβελούλες πάνω από τον Ορινόκο μάγεψε το Instagram

E-Daily 3.Left Χτες
Η φωτογράφος Juanita Escobar αποτύπωσε εκατοντάδες λιβελούλες να φωτίζουν τον νυχτερινό ουρανό κοντά στον ποταμό Ορινόκο της Κολομβίας.

Τραγούδησε χωρίς χιτζάμπ και καταδικάστηκε σε 74 μαστιγώματα: Η υπόθεση της Parastoo Ahmadi προκαλεί παγκόσμιο σοκ

E-Daily 3.Left Χτες
Η είδηση κάνει τον γύρο του κόσμου και προκαλεί έντονες αντιδράσεις.

Πώς να καταλάβεις μέσα σε λίγα δευτερόλεπτα αν η παραλία που διάλεξες είναι καθαρή ή μολυσμένη

E-Daily 3.Left Χτες
Αφρός, φύκια και ιριδισμοί: τι σημαίνει τελικά το καθένα για την ποιότητα των νερών που κολυμπάμε.