E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Σοκολάτα και κακάο προστατεύουν από την εξασθένηση της μνήμης

Χάρη στις φλαβανόλες που περιέχουν

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 29/6/2017 | 21:21

Σοκολάτα και κακάο προστατεύουν από την εξασθένηση της μνήμης

Σύμφωνα Ιταλούς ερευνητές όλοι έχουμε μια καλή δικαιολογία για να απολαμβάνουμε σοκολάτα: προστατεύει τον εγκέφαλο από την γνωστική εξασθένηση που φέρνει σταδιακά το γήρας.

Σύμφωνα με στοιχεία που δημοσίευσαν στο επιστημονικό έντυπο "Frontiers in Nutrition" οι ερευνητές του Πανεπιστημίου της Λ’ Ακουϊλα, επανεξέτασαν όλη τη διαθέσιμη βιβλιογραφία για τις επιπτώσεις της άμεσης και χρόνιας χορήγησης φλαβανόλων κακάο σε διάφορες παραμέτρους της γνωστικότητας του ανθρώπινου εγκεφάλου.

Οι περισσότερες μελέτες για το θέμα τείνουν να αναδείξουν μια ωφέλιμη επίδραση στην γνωστική επίδοση. Οι συμμετέχοντες στις έρευνες, μεταξύ άλλων, παρουσίασαν ενίσχυση της λειτουργικής μνήμης και βελτιωμένη επεξεργασία των οπτικών πληροφοριών μετά από την κατανάλωση φλαβανόλων κακάο. Στις γυναίκες, η κατανάλωση κακάο μετά από μια νύχτα χωρίς ύπνο εξισορρόπησε την γνωστική εξασθένηση που συνεπάγεται η αϋπνία.

Στα ηλικιωμένα άτομα η μακροχρόνια κατανάλωση φλαβανόλων (από πέντε ημέρες έως και τρεις μήνες) επίσης φάνηκε να είναι ευεργετική σε τομείς, όπως η προσοχή, η λειτουργική μνήμη, η λεκτική ευφράδεια και η ταχύτητα επεξεργασίας των πληροφοριών. Μάλιστα, οι θετικές επιδράσεις ήταν εμφανέστερες σε ηλικιωμένους με αρχόμενη φθορά της μνήμης ή ήπια γνωστική εξασθένηση.

«Τα αποτελέσματα αναδεικνύουν τις δυνατότητες των φλαβανόλων του κακάο να προστατεύσουν τη γνωστικότητα σε ευάλωτους πληθυσμούς βελτιώνοντας με την πάροδο του χρόνου την γνωστική επίδοση. Αν εξετάσουμε τον υποκείμενο μηχανισμό θα δούμε ότι οι φλαβανόλες του κακάο έχουν επωφελή επίδραση στην καρδιαγγειακή υγεία και μπορούν να αυξήσουν τον αιματικό όγκο στην οδοντωτή έλικα του ιππόκαμπου του εγκεφάλου. Το τμήμα αυτό του εγκεφάλου επηρεάζεται άμεσα από τη γήρανση και επομένως αποτελεί πιθανή εστία της εξασθένησης της μνήμης λόγω γήρατος», σχολιάζουν οι ερευνητές.

Συμπληρώνουν μάλιστα ότι «η τακτική κατανάλωση κακάο και σοκολάτας μπορεί όντως να έχει οφέλη για τη μνήμη μας μακροπρόθεσμα». Αλλά τονίζουν ότι δεν πρέπει να ξεχνάμε επίσης πως περιέχουν πολλές θερμίδες, καθώς και καφεΐνη και θεοβρωμίνη, γεγονός που θα πρέπει να μας κάνει συνετούς καταναλωτές.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Αυτή είναι η εμφάνιση που θα θυμόμαστε από το φετινό Wimbledon – Και δεν είναι της Kate Middleton!

Style 16.07.2025
Το πιο boho look του φετινού Wimbledon ήρθε από την Sienna Miller

Καλοκαίρι στις Κάτω Χώρες: Πόλεις και χωριά παραμυθένια που πρέπει να επισκεφτείς

Ταξίδια 16.07.2025
Αν θες διακοπές που να σε ξεκουράσουν και να σε εμπνεύσουν, αυτές οι πόλεις και χωριά είναι το ιδανικό σκηνικό για να γράψεις το δικό σου καλοκαιρινό παραμύθι

Πού να φας φρέσκο ψάρι στην Αθήνα χωρίς να φύγεις για νησί

Eat + Drink 16.07.2025
Τρεις προτάσεις για ψαροφαγία στην καρδιά της Αθήνας

Πώς να αναγνωρίσετε αν είχατε «σιωπηλό εγκεφαλικό» χωρίς να το ξέρετε

Body+Mind 16.07.2025
Τι ακριβώς είναι, πόσο συχνό είναι, ποια σημάδια πρέπει να προσέξετε και πώς να προλάβετε τα χειρότερα

Ψάχνεις το ιδανικό after sun; Βρήκαμε τα 5 καλύτερα που καταπραΰνουν, ενυδατώνουν και μυρίζουν υπέροχα!

Style Χτες
Για καλύτερο αποτέλεσμα, βάλε το after sun σου στο ψυγείο πριν τη χρήση!

Το νησί που απαγορεύονται οι άντρες

Ταξίδια Χτες
Μια θηλυκή ουτοπία στη μέση της Βαλτικής

Αυτή είναι η τέλεια καλοκαιρινή σαλάτα – Και ετοιμάζεται σε 10 λεπτά!

Food Χτες
Δροσερή, χορταστική και πανεύκολη: η απόλυτη καλοκαιρινή σαλάτα που θα σε σώσει τα ζεστά μεσημέρια

Κρυμμένα πετράδια της Ηπείρου ‑ Τα γεφύρια που δε θα βρεις στο GPS

Ταξίδια Χτες
Μια πέτρινη διαδρομή σε γεφύρια-θαύματα που αντέχουν στον χρόνο

Οι συνήθειες που σκοτώνουν τον μεταβολισμό σου

Body+Mind Χτες
Δες ποιες είναι οι πιο συνηθισμένες

Νέα έρευνα μας λέει ότι η δουλειά από το σπίτι κάνει καλό στην υγεία

Living Χτες
Από την Υπηρεσίας Ασφάλειας Υγείας του Ηνωμένου Βασιλείου (UKHSA) και του King`s College London