Τελικά μήπως είναι καλό να σκαλίζεις την μύτη σου;
Τα... περίεργα αποτελέσματα που έδειξαν νέες έρευνες
Δημοσίευση 4/5/2017 | 01:26

«Μην βάζει το χέρι στην μύτη», ήταν κάτι που όλοι είχαμε ακούσει από γονείς και γιαγιάδες όσο μεγαλώναμε. Κι όσο κι αν μας φαινόταν περίεργη μια τέτοια φράση αφού το χέρι μας δεν χωρούσε στην μύτη, άλλο τόσο προσπαθούσαμε να μην το ξανακάνουμε, ενοχοποιώντας εντελώς αυτήν την ανίερη για την κοινωνική μας ζωή πράξη.
Αν και για κάποιο λόγο οι περισσότεροι συνέχισαν να το κάνουν κρυφά, καθώς μάλλον έβρισκαν κάτι... ελκυστικό σε αυτό. Οι λέξεις όμως στιφογύριζαν στο κεφάλι. «Ντροπή», «δεν είναι ευγενικό», «τι θα πει ο κόσμος», μέχρι και «θα μεγαλώσει η μύτη σου».
Μια νέα έρευνα έρχεται όμως να βάλει τέλος σε αυτήν την «δεισιδαιμονία». Η έρευνα ισχυρίζεται πως οι μύξες δεν είναι απλώς αηδιαστικές αλλά μπορεί να προκαλέσουν και σημαντικά προβλήματα υγείας και ειδικά στα παιδιά.
Η μελέτη λοιπόν καταλήγει στο συμπέρασμα πως η βλέννα της μύτης είναι μια πολύ καλή πηγή θετικών για τον οργανισμό βακτηρίων. Προστατεύει σχεδόν τα πάντα, από τον βλεννογόνο αδένα μέχρι και την οδοντοστοιχία, δημιουργώντας μια απίδα κατά των μικροβίων.
Οι μύξες λοιπόν, προστατεύουν μέχρι και τα δόντια μας από τις τα βακτήρια που είναι υπεύθυνα για τις «κουφάλες που δημιουργούνται σε αυτά. Προστατεύουν επίσης από αναπνευστικές λοιμώξεις αλλά και παθήσεις του στομάχου, όπως το έλκος. Οι ερευνητές μάλιστα προσπαθούν να φτιάξουν και μια συνθετική μύξα, η οποί θα έχει μια μορφή που παραπέμπει σε οδοντόπαστα.
Ο Αυστραλός καθηγητής Πνευμονολογίας, Friedrich Bischinger, επιβεβαιώνει πως όσοι σκαλίζουν την μύτη τους είναι πιο υγιείς και πιο χαρούμενοι, ενώ έχουν καλύτερη αρμονία στο σώμα τους. Όπως είπε στη «Mirror»: «Το να τρως τα αποξηραμένα απομεινάρια από αυτό που βγάζεις έξω (από τη μύτη) είναι ένας φανταστικός τρόπος να ενδυναμώνεις το ανοσοποιητικό σύστημα του σώματος. Ιατρικά βγάζει ιδιαίτερο νόημα και είναι κάτι απόλυτα φυσιολογικό να κάνεις».
Μην πάρετε βέβαια φόρα και αρχίσετε να σκαλίζεται την μύτη σας στην δουλειά, στην τάξη ή σε οποιονδήποτε δημόσιο χώρο, γιατί οι κοινωνικοί κανόνες δεν έχουν σταματήσει να θεωρούν την συγκεκριμένη πράξη από αστεία μέχρι και αηδιαστική.