Σύμφωνα με το USDA, οι πατάτες είναι το λαχανικό που καταναλώνεται περισσότερο στην Αμερική: Ο μέσος άνθρωπος καταναλώνει περίπου 22 κιλά ετησίως. Αν ζυγίζετε 90 κιλά, καταναλώνετε το ένα τέταρτο του σωματικού σας βάρους σε πατάτες κάθε χρόνο.
Αυτό το στατιστικό στοιχείο περιλαμβάνει τις τηγανητές πατάτες και τα πατατάκια. Αυτό που δεν μετράει είναι αν κάποιος τρώει πατάτες ωμές και αμαγείρευτες. Ενώ αυτή η επιλογή είναι συνηθισμένη για άλλα λαχανικά όπως οι ντομάτες και το μπρόκολο, το να μασάει κανείς μια πατάτα σαν να είναι μήλο φαίνεται λίγο παράλογο. Αλλά είναι πραγματικά επικίνδυνο;
Ο κίνδυνος της κατανάλωσης ωμών πατατών
Σε αντίθεση με το ωμό κρέας, το οποίο μπορεί να φιλοξενεί επικίνδυνα βακτήρια όπως το E. coli ή η σαλμονέλα, μια ωμή πατάτα είναι απίθανο να αποτελέσει πηγή καταστροφικής ασθένειας. Αλλά δεν είναι καλή ιδέα να φάτε μια ωμή πατάτα.
Μια ωμή πατάτα περιέχει σολανίνη και σακονίνη, δύο γλυκοαλκαλοειδή, καθώς και μια πρωτεΐνη γνωστή ως λεκτίνη. Όταν καταποθεί, όλα αυτά μπορούν να προκαλέσουν πεπτικές διαταραχές, που κυμαίνονται από αέρια και φούσκωμα έως κράμπες στο στομάχι. Σε μεγαλύτερες ποσότητες, η σολανίνη και οι λεκτίνες μπορούν να οδηγήσουν σε πονοκεφάλους και εμετό. Σε πολύ μεγάλες ποσότητες, μπορεί να εμφανίσετε κάποια σοβαρά νευρολογικά συμπτώματα.
Παραδόξως, η έκθεση στο ηλιακό φως μπορεί στην πραγματικότητα να προκαλέσει μια πατάτα να παράγει περισσότερη σολανίνη καθώς πρασινίζει. Θεωρητικά, μια ωμή πατάτα που κάθεται σε ένα περβάζι παραθύρου θα μπορούσε να καταστρέψει την ημέρα σας (και το έντερό σας).
Εκτός από αυτό, θα πρέπει να φάτε πολλές πατάτες, πολλά κιλά, πριν διακινδυνεύσετε δηλητηρίαση από σολανίνη. Μόλις μαγειρευτεί, ορισμένες από αυτές τις ενώσεις ουσιαστικά εξαλείφονται, όπως και τυχόν εναπομείναντα βακτήρια ή ρύποι από το έδαφος. (Η σολανίνη, ωστόσο, τείνει να παραμένει πάνω ή κοντά στη φλούδα.) Το μαγείρεμα μιας πατάτας διασπά επίσης τα ανθεκτικά άμυλα που είναι δύσκολο να απορροφηθούν από το σώμα και καταλήγουν να λειτουργούν ως πρεβιοτικά για να βοηθήσουν στην πέψη. Ενώ είναι ωφέλιμα σε μικρές ποσότητες, αυτά τα άμυλα είναι πιθανό να προκαλέσουν στομαχικά προβλήματα, εκτός εάν διασπαστούν σε απλά σάκχαρα μέσω της θερμότητας.
Υπάρχει ένας άλλος λόγος για να αποφεύγετε την κατανάλωση ωμής πατάτας: Άψητες, τείνουν να είναι πικρές και απλά δεν έχουν πολύ καλή γεύση.
Οι υποστηρικτές της κατανάλωσης ωμής πατάτας, ναι υπάρχουν μερικοί, επισημαίνουν ένα πιο ευνοϊκό διατροφικό προφίλ όταν μια πατάτα αφήνεται άψητη. Μια ωμή πατάτα περιέχει έως και διπλάσια ποσότητα βιταμίνης C από μια ψητή πατάτα, για παράδειγμα. Άλλοι επισημαίνουν ότι τα ανθεκτικά άμυλα είναι ευεργετικά για την υγεία του εντέρου και τη συνολική πεπτική υγεία.
Υπάρχουν όμως πολλοί τρόποι για να αυξήσετε την πρόσληψη βιταμίνης C και να καταναλώσετε πρεβιοτικά εκτός από την κατανάλωση ωμών πατατών. Το χειρότερο είναι ότι οι λεκτίνες που βρίσκονται στις ωμές πατάτες θεωρούνται αντιθρεπτικά συστατικά, που σημαίνει ότι μπορούν να επηρεάσουν την απορρόφηση άλλων θρεπτικών συστατικών στο σώμα.
Τι γίνεται λοιπόν αν δαγκώσετε μια ωμή πατάτα κατά λάθος; Πιθανότατα, δεν υπάρχει λόγος να ανησυχείτε. Αλλά κατά κανόνα, εάν πρόκειται να καλύψετε τη μέση ποσόστωση, βεβαιωθείτε ότι τα 22 κιλά ετήσιων πατατών σας είναι μαγειρεμένα.