E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily
Γιορτάζουμε το μήνα της σούπας με τέλειες συνταγές

Ποντιακή σούπα ιδανική για το χειμώνα

Από τα χεράκια της Melisoula

Δημοσίευση 7/2/2017 | 00:24

Ποντιακή σούπα ιδανική για το χειμώνα

Υπάρχουν κάποια φαγητά που πολλοί ξεχνάμε ή ακόμα χειρότερα δε μάθαμε ποτέ. Οι ρίζες μας, λοιπόν, είναι και θέμα φαγητού! Γι’αυτό, νιώθω πολύ χαρούμενη που έμαθα πριν λίγες ημέρες τον σουρβά και σας τον σερβίρω!

Πρόκειται για μια ποντιακή σούπα που ακούει στα ονόματα: τανωμένος σορβάς ή σιρβάς ή τανομένος σουρβάς, τανώσουπα, τανομεζές ή τανοφάι. Ο σουρβάς έχει πάντα ως βάση το κορκότο, αλλά μπορεί να είναι δύο ειδών: τανωμένος, που γίνεται με ταν’ ή πασκιτάν ή ξυγαλένεν που γίνεται με υλιστόν!

Τι είναι όμως αυτά;

Δεν είναι υλικά που κανείς δε ξέρει, αλλά ποντιακές ονομασίες! Πιο συγκεκριμένα: ταν’ λέμε το υπόλειμμα από το χτύπημα αγελαδινού ή βουβαλίσιου γιαουρτιού και πρόκειται για ένα αποβουτυρωμένο υγρό. Πασκιτάν’ είναι το υπόξινο προϊόν (σαν κρεμώδες τυρί ή μυζήθρα), που παίρνουμε αφού βράσουμε το ταν’. Ξυγαλένεν λέγεται το γιαούρτι. Υλιστόν είναι το πλήρες σε λιπαρά στραγγιστό γιαούρτι. Κορκότο είναι το αποφλοιωμένο και χονδροαλεσμένο ή χονδροκοπανισμένο στάρι.

Υλικά για τον σουρβά
250γρ. κορκότο
500γρ πασκιτάν (είδος γιαουρτιού αλμυρό)
2 κουταλιές της σούπας βούτυρο αγελαδινό
1 κουτάλι σούπας δυόσμο
1 κουτάλι μικρό αλάτι
1.5-2 lt λίτρα νερό

Εκτέλεση

Σε μία ανοιχτή κατσαρόλα βάζουμε το νερό να βράσει μαζί με το κορκότο, το οποίο έχουμε ξεπλύνει καλά. Αλατίζουμε εάν το πασκιτάν δεν έχει αλάτι, αν το πασκιτάν έχει ήδη αλάτι μέσα δεν προσθέτω επιπλέον.
Αφού βράσει το κορκότο καλά και ελαφρώς χυλώσει, παίρνουμε 3-4 κουτάλες της σούπας ζουμί σε ένα βαθύ μπολ και το αφήνουμε λίγο να κρυώσει, ώστε να μην είναι ζεματιστό, αλλά να είναι χλιαρό.

Έπειτα «τανώνουμε», ανακατεύουμε δηλαδή το πασκιτάν μαζί με ζουμί από την κατσαρόλα που έχουμε χωρίσει, ρίχνοντας το ζουμί σιγά-σιγά για να μην κόψει το πασκιτάν. Μόλις γίνουν ένα τα ρίχνουμε στην κατσαρόλα, ανακατεύουμε καλά ώστε να μην έχει μέσα σβόλους, να γίνει ένα μείγμα και αποσύρουμε το σκεύος από τη φωτιά.

Καίμε το βούτυρο μαζί με λίγο δυόσμο. Περιχύνουμε αμέσως τη σούπα με το αρωματισμένο βούτυρο (το «χαρατσ’», δηλαδή τη «χαρατσώνουμε») στο περιεχόμενο της κατσαρόλας, ανακατεύουμε καλά ώστε να γίνει ένα το μείγμα και σερβίρουμε.
Το καλοκαίρι ο τανωμένος σορβάς τρώγεται και κρύος.

Τη συνταγή δε θα μπορούσα να μην τη διδαχθώ από μια αυθεντική πόντια νοικοκυρά! Ένα ευχαριστώ, λοιπόν, στην Κυριακή Τσενικίδου.

www.melisoula.gr

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Η Χριστίνα Μπόμπα τράβηξε τα βλέμματα με ένα σοφιστικέ ανδρόγυνο look

Style 16.12.2025
Το outfit που συνδύασε κομψότητα, δυναμισμό και την πιο updated πλευρά του androgynous chic

Ο καρπός που δεν τρώμε συχνά αλλά κάνει μεγάλο καλό στην καρδιά

Body+Mind 16.12.2025
Αλλά δεν πρέπει να τρώμε σε ποσότητα

Το πιο θρεπτικό γάλα στον κόσμο δεν προέρχεται από ζώο που φαντάζεσαι ‑ αλλά μήπως είναι ψέματα;

Body+Mind 16.12.2025
Επιστήμονες ανακάλυψαν υπερτροφή εκεί... που δεν θες να ξερεις

Οδηγός beauty products: Τι θα αρέσει στο κάθε ζώδιο για δώρο

Body+Mind 16.12.2025
Η αστρολογία και η ομορφιά συνδέονται πιο άμεσα από ποτέ!

Taste Atlas: Το καλύτερο ... μπισκότο είναι ελληνικό ‑ Δε φαντάζεσαι ποιο ψηφίστηκε 1ο

Food Χτες
Παγκόσμια διάκριση για ένα πολύ αγαπημένο ελληνικό γλυκό

Το κόκκινο καλσόν γίνεται πρωταγωνιστής των γιορτών: Από την Kendall Jenner… στη Χριστίνα Μπόμπα

Style Χτες
Γιατί το κόκκινο καλσόν είναι το γιορτινό trend του 2025;

Γιατί οι γιορτές μας κάνουν πιο ευάλωτους συναισθηματικά;

Body+Mind Χτες
Όταν η λάμψη των γιορτών φωτίζει και τις πιο κρυφές μας ευαισθησίες - και γιατί αυτό είναι απόλυτα φυσιολογικό

Πόσο ρόλο παίζουν τελικά τα χρήματα στη σχέση;

Σχέσεις Χτες
Το νέο επεισόδιο του «Πόσο Εγώ;» τα λέει όλα!

Οι πιο μαγικές χριστουγεννιάτικες αγορές της Ευρώπης που πρέπει να δεις έστω μία φορά

Ταξίδια Προχτές
Ανακάλυψε τις πιο φωτεινές και ονειρεμένες αγορές που μεταμορφώνουν την Ευρώπη σε πραγματικό παραμύθι!

Το πιο αθώο φαγητό που «σαμποτάρει» τον εγκέφαλό σου!

Body+Mind Προχτές
Η απόλαυση που «ρίχνει» τη διάθεση και πώς η ζάχαρη μπορεί να γίνει ο πιο ύπουλος εχθρός της ψυχικής σου υγείας

Το skincare λάθος που κάνεις κάθε βράδυ και σε κάνει να δείχνεις πιο κουρασμένη

Style Προχτές
Το μυστικό που αγνοείς και «κλέβει» τη φρεσκάδα από την επιδερμίδα σου

Το ελληνικό χωριό που είναι χτισμένο μέσα στα βράχια

Ταξίδια Προχτές
Ένα Σαββατοκύριακο είναι αρκετό για να σε μαγέψει