E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily
Γιορτάζουμε το μήνα της σούπας με τέλειες συνταγές

Ποντιακή σούπα ιδανική για το χειμώνα

Από τα χεράκια της Melisoula

Δημοσίευση 7/2/2017 | 00:24

Ποντιακή σούπα ιδανική για το χειμώνα

Υπάρχουν κάποια φαγητά που πολλοί ξεχνάμε ή ακόμα χειρότερα δε μάθαμε ποτέ. Οι ρίζες μας, λοιπόν, είναι και θέμα φαγητού! Γι’αυτό, νιώθω πολύ χαρούμενη που έμαθα πριν λίγες ημέρες τον σουρβά και σας τον σερβίρω!

Πρόκειται για μια ποντιακή σούπα που ακούει στα ονόματα: τανωμένος σορβάς ή σιρβάς ή τανομένος σουρβάς, τανώσουπα, τανομεζές ή τανοφάι. Ο σουρβάς έχει πάντα ως βάση το κορκότο, αλλά μπορεί να είναι δύο ειδών: τανωμένος, που γίνεται με ταν’ ή πασκιτάν ή ξυγαλένεν που γίνεται με υλιστόν!

Τι είναι όμως αυτά;

Δεν είναι υλικά που κανείς δε ξέρει, αλλά ποντιακές ονομασίες! Πιο συγκεκριμένα: ταν’ λέμε το υπόλειμμα από το χτύπημα αγελαδινού ή βουβαλίσιου γιαουρτιού και πρόκειται για ένα αποβουτυρωμένο υγρό. Πασκιτάν’ είναι το υπόξινο προϊόν (σαν κρεμώδες τυρί ή μυζήθρα), που παίρνουμε αφού βράσουμε το ταν’. Ξυγαλένεν λέγεται το γιαούρτι. Υλιστόν είναι το πλήρες σε λιπαρά στραγγιστό γιαούρτι. Κορκότο είναι το αποφλοιωμένο και χονδροαλεσμένο ή χονδροκοπανισμένο στάρι.

Υλικά για τον σουρβά
250γρ. κορκότο
500γρ πασκιτάν (είδος γιαουρτιού αλμυρό)
2 κουταλιές της σούπας βούτυρο αγελαδινό
1 κουτάλι σούπας δυόσμο
1 κουτάλι μικρό αλάτι
1.5-2 lt λίτρα νερό

Εκτέλεση

Σε μία ανοιχτή κατσαρόλα βάζουμε το νερό να βράσει μαζί με το κορκότο, το οποίο έχουμε ξεπλύνει καλά. Αλατίζουμε εάν το πασκιτάν δεν έχει αλάτι, αν το πασκιτάν έχει ήδη αλάτι μέσα δεν προσθέτω επιπλέον.
Αφού βράσει το κορκότο καλά και ελαφρώς χυλώσει, παίρνουμε 3-4 κουτάλες της σούπας ζουμί σε ένα βαθύ μπολ και το αφήνουμε λίγο να κρυώσει, ώστε να μην είναι ζεματιστό, αλλά να είναι χλιαρό.

Έπειτα «τανώνουμε», ανακατεύουμε δηλαδή το πασκιτάν μαζί με ζουμί από την κατσαρόλα που έχουμε χωρίσει, ρίχνοντας το ζουμί σιγά-σιγά για να μην κόψει το πασκιτάν. Μόλις γίνουν ένα τα ρίχνουμε στην κατσαρόλα, ανακατεύουμε καλά ώστε να μην έχει μέσα σβόλους, να γίνει ένα μείγμα και αποσύρουμε το σκεύος από τη φωτιά.

Καίμε το βούτυρο μαζί με λίγο δυόσμο. Περιχύνουμε αμέσως τη σούπα με το αρωματισμένο βούτυρο (το «χαρατσ’», δηλαδή τη «χαρατσώνουμε») στο περιεχόμενο της κατσαρόλας, ανακατεύουμε καλά ώστε να γίνει ένα το μείγμα και σερβίρουμε.
Το καλοκαίρι ο τανωμένος σορβάς τρώγεται και κρύος.

Τη συνταγή δε θα μπορούσα να μην τη διδαχθώ από μια αυθεντική πόντια νοικοκυρά! Ένα ευχαριστώ, λοιπόν, στην Κυριακή Τσενικίδου.

www.melisoula.gr

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Η J.Lo υιοθέτησε την τάση των Gen Z νυχιών – Το μανικιούρ που θα γίνει must το φθινόπωρο 2025

Style 16.09.2025
Η Jennifer Lopez αποδεικνύει πως τα κοντά νύχια δεν είναι απλώς πρακτικά αλλά και το απόλυτο fashion statement της σεζόν

Το φρούτο που ανανεώνει το δέρμα, ενισχύει το κολλαγόνο και αυξάνει την απορρόφηση σιδήρου

Food 16.09.2025
Μάθε πώς τα πλούσια σε βιταμίνη C και φυτικές ίνες φρούτα, μπορούν να κάνουν θαύματα για την υγεία και την ομορφιά σου

5 καθημερινές συνήθειες που μας `ρίχνουν` νοητικά χωρίς να το καταλαβαίνουμε

Body+Mind 16.09.2025
Το πρώτο βήμα για να γίνουμε πιο «έξυπνοι» είναι να δούμε καθαρά τι μας κρατάει πίσω

Τι κρύβεται πίσω από το GLP‑1 και την απώλεια βάρους: Η νέα τάση που συζητιέται παντού θέλει προσοχή

Body+Mind 16.09.2025
Ο τρόπος ζωής παραμένει καθοριστικός για μόνιμα αποτελέσματα.

Mom: Ένα animation 12 λεπτών για τη μητρότητα που θα σε κάνει να δακρύσεις

Σινεμά 16.09.2025
Ένα οπτικό ποίημα για την αγάπη, τη θυσία και την τρυφερότητα

Η τροφή‑ασπίδα για την καρδιά: Μειώνει τον κίνδυνο κατά 24%

Body+Mind Χτες
Το θαυματουργό ιχνοστοιχείο που «ρίχνει» τον καρδιακό κίνδυνο – Το βρίσκεις σε μπανάνες και σπανάκι!

Τα 4 καλύτερα προϊόντα ματιών για να μειώσεις τις λεπτές γραμμές και τους μαύρους κύκλους

Style Χτες
Αξίζει να επενδύσεις στη φροντίδα σου, γιατί τα μάτια σου είναι η πιο εκφραστική περιοχή του προσώπου!

Πως η ιαπωνική τέχνη του «ikigai» μπορεί να σε βοηθήσει να βρεις τον σκοπό στη ζωή σου

Body+Mind Χτες
Το ikigai δεν είναι απλά μια λέξη, αλλά τρόπος ζωής!

Οι ιδανικές τροφές για «αναστατωμένο» στομάχι

Body+Mind Προχτές
Φυσικές λύσεις για να ανακουφίσετε τις πεπτικές διαταραχές και να ενισχύσετε την υγεία του στομάχου σας

Η μικρή αλλαγή στις λειτουργίες του κινητού που μπορεί να σε απαλλάξει από το στρες

Body+Mind Προχτές
Ένα μικρό κλικ για σένα, ένα μεγάλο βήμα για την ψυχική σου υγεία!

5 μέρη στο Χαλάνδρι που σερβίρουν καλό φαγητό για όλα τα γούστα

Eat + Drink Προχτές
Από τις καλύτερες περιοχές να βγεις για φαγητό και όχι μόνο!

Τα 10 πιο ευωδιαστά λουλούδια για να φυτέψεις στο κήπο σου

Σπίτι Προχτές
Τίποτα δε δηλώνει την άνοιξη καλύτερα από αυτά τα υπέροχα λουλούδια!