E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily
Γιορτάζουμε το μήνα της σούπας με τέλειες συνταγές

Ποντιακή σούπα ιδανική για το χειμώνα

Από τα χεράκια της Melisoula

Δημοσίευση 7/2/2017 | 00:24

Ποντιακή σούπα ιδανική για το χειμώνα

Υπάρχουν κάποια φαγητά που πολλοί ξεχνάμε ή ακόμα χειρότερα δε μάθαμε ποτέ. Οι ρίζες μας, λοιπόν, είναι και θέμα φαγητού! Γι’αυτό, νιώθω πολύ χαρούμενη που έμαθα πριν λίγες ημέρες τον σουρβά και σας τον σερβίρω!

Πρόκειται για μια ποντιακή σούπα που ακούει στα ονόματα: τανωμένος σορβάς ή σιρβάς ή τανομένος σουρβάς, τανώσουπα, τανομεζές ή τανοφάι. Ο σουρβάς έχει πάντα ως βάση το κορκότο, αλλά μπορεί να είναι δύο ειδών: τανωμένος, που γίνεται με ταν’ ή πασκιτάν ή ξυγαλένεν που γίνεται με υλιστόν!

Τι είναι όμως αυτά;

Δεν είναι υλικά που κανείς δε ξέρει, αλλά ποντιακές ονομασίες! Πιο συγκεκριμένα: ταν’ λέμε το υπόλειμμα από το χτύπημα αγελαδινού ή βουβαλίσιου γιαουρτιού και πρόκειται για ένα αποβουτυρωμένο υγρό. Πασκιτάν’ είναι το υπόξινο προϊόν (σαν κρεμώδες τυρί ή μυζήθρα), που παίρνουμε αφού βράσουμε το ταν’. Ξυγαλένεν λέγεται το γιαούρτι. Υλιστόν είναι το πλήρες σε λιπαρά στραγγιστό γιαούρτι. Κορκότο είναι το αποφλοιωμένο και χονδροαλεσμένο ή χονδροκοπανισμένο στάρι.

Υλικά για τον σουρβά
250γρ. κορκότο
500γρ πασκιτάν (είδος γιαουρτιού αλμυρό)
2 κουταλιές της σούπας βούτυρο αγελαδινό
1 κουτάλι σούπας δυόσμο
1 κουτάλι μικρό αλάτι
1.5-2 lt λίτρα νερό

Εκτέλεση

Σε μία ανοιχτή κατσαρόλα βάζουμε το νερό να βράσει μαζί με το κορκότο, το οποίο έχουμε ξεπλύνει καλά. Αλατίζουμε εάν το πασκιτάν δεν έχει αλάτι, αν το πασκιτάν έχει ήδη αλάτι μέσα δεν προσθέτω επιπλέον.
Αφού βράσει το κορκότο καλά και ελαφρώς χυλώσει, παίρνουμε 3-4 κουτάλες της σούπας ζουμί σε ένα βαθύ μπολ και το αφήνουμε λίγο να κρυώσει, ώστε να μην είναι ζεματιστό, αλλά να είναι χλιαρό.

Έπειτα «τανώνουμε», ανακατεύουμε δηλαδή το πασκιτάν μαζί με ζουμί από την κατσαρόλα που έχουμε χωρίσει, ρίχνοντας το ζουμί σιγά-σιγά για να μην κόψει το πασκιτάν. Μόλις γίνουν ένα τα ρίχνουμε στην κατσαρόλα, ανακατεύουμε καλά ώστε να μην έχει μέσα σβόλους, να γίνει ένα μείγμα και αποσύρουμε το σκεύος από τη φωτιά.

Καίμε το βούτυρο μαζί με λίγο δυόσμο. Περιχύνουμε αμέσως τη σούπα με το αρωματισμένο βούτυρο (το «χαρατσ’», δηλαδή τη «χαρατσώνουμε») στο περιεχόμενο της κατσαρόλας, ανακατεύουμε καλά ώστε να γίνει ένα το μείγμα και σερβίρουμε.
Το καλοκαίρι ο τανωμένος σορβάς τρώγεται και κρύος.

Τη συνταγή δε θα μπορούσα να μην τη διδαχθώ από μια αυθεντική πόντια νοικοκυρά! Ένα ευχαριστώ, λοιπόν, στην Κυριακή Τσενικίδου.

www.melisoula.gr

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Η Ζέτα Μακρυπούλια απέδειξε πως μια καπαρντίνα αρκεί για να απογειώσει κάθε look

Style 31.10.2025
Η καπαρντίνα είναι το ρούχο-χαμαιλέοντας που σώζει κάθε εμφάνιση

Το μαγικό μπαρ του Harry Potter είναι αληθινό – και φτιάχνεις τα δικά σου φίλτρα!

Ταξίδια 31.10.2025
Φτιάξε το δικό σου μαγικό ποτό σαν αληθινός μαθητής του Hogwarts

Όταν το στρες γίνεται… σωματικό: Γιατί το έντερο είναι ο καθρέφτης του εγκεφάλου

Body+Mind 31.10.2025
Το ψυχολογικό άγχος μπορεί να πυροδοτήσει στο σώμα μια ψευδή ανοσολογική απόκριση

4 μυστικά χωριά της Ελλάδας με λίμνες και πανέμορφα τοπία που θα σε μαγέψουν

Ταξίδια 31.10.2025
Αν ψάχνεις προορισμούς με μαγεία, καθαρό αέρα και τοπία που μοιάζουν ζωγραφισμένα, αυτά τα χωριά είναι το απόλυτο φθινοπωρινό escape!

Οι κορυφαίες ευρωπαϊκές πόλεις για τους λάτρεις του καλού φαγητού

Food Χτες
Οι πιο νόστιμοι προορισμοί της Ευρώπης σε ένα άρθρο που θα σε κάνει να πεινάσεις!

Η κίνηση που αποκαλύπτει ψυχοπαθητικές τάσεις στον σύντροφό σου

Σχέσεις Χτες
Όταν η αγάπη γίνεται χειραγώγηση

Γιατί δεν χρειάζεται να τα λέμε πάντα όλα σε μια σχέση;

Σχέσεις Χτες
Η σιωπή ως πράξη αγάπης

Μήπως έπαθα Burnout; Γιατί δεν με γεμίζει τίποτα;

Σχέσεις Χτες
Στο νέο επεισόδιο του «Πόσο εγώ;» μιλάμε για εκείνη τη σιωπηλή φάση που τίποτα δεν σε αγγίζει - όταν δεν έχεις πια ενέργεια να είσαι “εσύ” και το burnout χτυπάει την πόρτα.

6 spooky φυτά εσωτερικού χώρου ιδανικά για το Halloween

Σπίτι Χτες
Και όχι, δε θα πούμε μόνο για κολοκύθες!

Μην εμπιστεύεσαι το μυαλό σου μετά τα μεσάνυχτα – Οι επιστήμονες ξέρουν

Body+Mind Προχτές
Το σκοτεινό μυστικό του μυαλού σου μετά τις 12

Η Βίκυ Καγιά ταξιδεύει στη Βενετία με outfit σαν σκηνή από ταινία

Style Προχτές
Αν ετοιμάζεις κι εσύ μια φθινοπωρινή απόδραση, κράτα σημειώσεις!