E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

«Πράσινος» και παιδί προσφύγων ο νέος πρόεδρος της Αυστρίας

Ποιος είναι ο Αλεξάντερ Βαν ντερ Μπέλεν

Δημοσίευση 4/12/2016 | 19:55

«Πράσινος» και παιδί προσφύγων ο νέος πρόεδρος της Αυστρίας

Απόγονος μεταναστών και προσφύγων είναι ο Αλεξάντερ Βαν ντερ Μπέλεν, ο πολιτικός των Αυστριακών «Πρασίνων» που νίκησε τελικά μετά από ένα πολιτικό θρίλερ τον ακροδεξιό υποψήφιο και ξενοφοβικό υποψήφιο Νόρμπερτ Χόφερ.

Ο Βαν ντερ Μπέλεν γεννήθηκε το 1944 στη Βιέννη. Ο πατέρας του, απόγονος ρώσων αριστοκρατών ολλανδικής καταγωγής που εγκατέλειψαν την πατρίδα τους όταν οι μπολσεβίκοι νίκησαν στην Οκτωβριανή Επανάσταση. Η οικογένεια Βαν ντερ Μπέλεν εγκαταστάθηκε στην τότε ανεξάρτητη Εσθονία. Εκεί ο πατέρας του γνώρισε και παντρεύτηκε μια Εσθονή, την Αλμα.

Το 1940, όταν τα σοβιετικά στρατεύματα του Στάλιν κατέλαβαν την δημοκρατία της Βαλτικής, ο Αλεξάντερ και η Αλμα βαν ντερ Μπέλεν έφυγαν από τη χώρα καταφεύγοντας σε ένα στρατόπεδο προσφύγων στην Γερμανία. Τελικά προτίμησαν να εγκατασταθούν στην Αυστρία, που εκείνη την εποχή ήταν μια επαρχία της ναζιστικής Γερμανίας.

Πρόσφυγες για τρίτη φορά

Η δεύτερη προσφυγιά ήρθε για το ζεύγος Μπέλεν περίπου τρία χρόνια αργότερα, όταν λίγο πριν το τέλος του, οι σοβιετικοί κατέλαβαν ένα μεγάλο μέρος της Αυστρίας. Οι Μπέλεν εγκαταστάθηκαν στο Τυρόλο. Εκεί, ο ο μικρός Αλεξάντερ πέρασε τα παιδικά χρόνια του. Γι' αυτόν τον λόγο,ο ίδιος περιέγραφε πάντα τον εαυτό του ως «παιδί προσφύγων».

΄Τη δεκαετία του 1960, ο νεαρός Αλεξάντερ, σπούδασε οικονομικά στο πανεπιστήμιο του Ινσμπρουκ. Από το 1968 έως το 1970 εργάστηκε στο Ινστιτούτο Οικονομικών μελετών του ίδιου πανεπιστημίου και τα επόμενα δύο χρόνια στο Διεθνές Ινστιτούτου Διοίκησης του Βερολίνου. Το 1976 έγινε βοηθός καθηγητής στο πανεπιστήμιο του Ινσμπρουκ και τέσσερα χρόνια μετά καθηγητής οικονομικών στο πανεπιστήμιο της Βιέννης. Από το 1990 έως το 1994 διατέλεσε κοσμήτορας στην σχολή κοινωνικών και οικονομικών επιστημών στο ίδιο ίδρυμα.

Εχοντας αναμειχθεί από νωρίς με την πολιτική, ως μέλος του Αυστριακού Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος, ο Βαν ντερ Μπέλεν εντάχθηκε το 1994 στο Κόμμα των Πρασίνων. Το 1999 ανέλαβε επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας του κόμματος.

Το 2012 ιο Βαν ντερ Μπέλεν εγκατέλειψε το κοινοβούλιο για αν εκλεγεί δημοτικός σύμβουλος στη Βιέννη.

Οι προεδρικές εκλογές

Στις προεδρικές εκλογές του 2016 κατέβηκε οως ανεξάρτητος αλλά υποστηρίχθηκε από το Κόμμα των Πρασίνων. Στον πρώτο γύρο της 24ης Απριλίου ο Βαν ντερ Μπέλεν κατάφερε να αναδειχθεί δέυτερος με 21,3% πίσω από τον ακροδεξιό υποψήφιο Νόρμπερτ Χόφερ που απέσπασε το 35,1%. Παρά την δεύτερη θέση, ο υποψήφιος των πρασίνων οδήγησε σε ταπεινωτική ήττα τόσο τον υποψήφιο των κυβερνώντων σοσιαλδημοκρατών που κατετάγη τέταρτος πίσω ακόμη και από μια ακόμη ανεξάρτητη υποψήφια, την Ινγκριντ Γκρις, αλλά και να οδηγήσει στην πέμπτη θέση του συγκυβερνώντες συντηρητικούς.

Το εκλογικό αποτέλεσμα προκάλεσε τριγμούς στους σοσιαλδημοκράτες και στην αποχώρηση του Καγκελαρίου Βερνερ Φάιμαν, όχι μόνο από την κυβέρνηση αλλά και από το σοσιλαδημοκρατικό κόμμα.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Χρέη στην Εφορία: Όλες οι προθεσμίες και οι πληρωμές του Ιουλίου

E-Daily 2.TopNews 05.07.2026
Πώς θα επιβιώσετε από το φορολογικό «σαφάρι» του Ιουλίου

Θεσσαλονίκη: Ποιος βρέθηκε πίσω από την υπόθεση της 7χρονης που περιπλανιόταν μόνη στο κέντρο

E-Daily 2.TopNews 05.07.2026
Το ανήλικο κορίτσι εντοπίστηκε ασυνόδευτο από διερχόμενους πολίτες, οι οποίοι ειδοποίησαν άμεσα την αστυνομία.

Θεσσαλονίκη: Απαγόρευση κυκλοφορίας σε δασικές εκτάσεις λόγω υψηλού κινδύνου πυρκαγιάς

E-Daily 2.TopNews 05.07.2026
Σε ισχύ οι απαγορεύσεις στο Περιαστικό Δάσος Θεσσαλονίκης, στα Δασοκτήματα Πανοράματος και Ωραιοκάστρου, καθώς και στις δασικές εκτάσεις της Θέρμης

Στο νοσοκομείο ο χρυσός Ολυμπιονίκης στην ξιφασκία Αλντο Μοντάνο: «Παλεύα για τη ζωή μου» μετά από αναφυλακτικό σοκ

E-Daily 2.TopNews 05.07.2026
Σοβαρή αλλεργική αντίδραση έπειτα από γεύμα σε εστιατόριο της Ρώμης για τον Ιταλό Ολυμπιονίκη - «Είχα ενημερώσει εκ των προτέρων για την αλλεργία μου», τόνισε

Τραγικό περιστατικό στην Κρήτη: Σκύλος πέθανε αφού έφαγε λαγοκέφαλο!

E-Daily 2.TopNews 05.07.2026
Μέσα από συγκινητική ανάρτηση στα social media, η ιδιοκτήτρια του ζώου καλεί όλους τους ιδιοκτήτες κατοικιδίων να επαγρυπνούν

Ηράκλειο: Φωτιά κοντά στο αεροδρόμιο ‑ Κάηκε ολοσχερώς λεωφορείο (Βίντεο)

Ελλάδα 05.07.2026
Η πυρκαγιά εκδηλώθηκε τα ξημερώματα σε χώρο στάθμευσης κοντά στο αεροδρόμιο «Νίκος Καζαντζάκης»

Τοξικό νέφος πάνω από τη Θεσσαλονίκη, οδηγίες προστασίας στους πολίτες

E-Daily 2.TopNews 05.07.2026
Η μυρωδιά καμένου πλαστικού έγινε αισθητή σε πολλές περιοχές - Συστάσεις για κλειστά παράθυρα και περιορισμό των μετακινήσεων λόγω των καπνών

Πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς σήμερα σε 6 περιφέρειες – «Πορτοκαλί» συναγερμός και για Αττική

Ελλάδα 05.07.2026
Σε αυξημένη ετοιμότητα Πολιτική Προστασία, Περιφέρειες και Δήμοι – Τι πρέπει να αποφύγουν οι πολίτες και ποιες οδηγίες ισχύουν

Επίδομα ενοικίου ΟΠΕΚΑ: Tα βήματα που πρέπει να ακολουθήσετε για να το πάρετε

E-Daily 2.TopNews 05.07.2026
Αναλυτικός οδηγός για την υποβολή αίτησης στο Επίδομα Στέγασης μέσω της πλατφόρμας του ΟΠΕΚΑ, με τα απαραίτητα δικαιολογητικά και τους λόγους απόρριψης.

Φωτιά Ωραιόκαστρο: Το αυτοκίνητο του 76χρονου που προκάλεσε την πυρκαγιά ‑ ομολόγησε ότι έγινε άθελά του

E-Daily 2.TopNews 05.07.2026
Συνελήφθη αυτόφωρο ο άνδρας - Η Πυροσβεστική διαπίστωσε εμφανείς ενδείξεις μέθης - Το καμένο όχημά του βρέθηκε στο σημείο εκδήλωσης της πυρκαγιάς

Χωρίς ενεργό μέτωπο η πυρκαγιά στο Ωραιόκαστρο μετά από ολονύχτια μάχη ‑ Κάηκαν επιχειρήσεις, 4 πυροσβέστες στο νοσοκομείο

Ελλάδα 05.07.2026
Συνεχίζεται η κατάσβεση στα δύο εργοστάσια, ένα υφασμάτων και το δεύτερο της ανακύκλωσης - Τοξικό νέφος έχει φτάσει στη Θεσσαλονίκη -  Συνεχίζουν να επιχειρούν 160 πυροσβέστες, εναέρια μέσα και η ομάδα «Δευκαλίων» του στρατού