E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Έτοιμος να ρίξει βάρκες με μετανάστες στο Αιγαίο ο Ερντογάν

Σχέδιο να αποσταθεροποιήσει την Ελλάδα και την Ευρώπη

Δημοσίευση 28/11/2016 | 08:28

Έτοιμος να ρίξει βάρκες με μετανάστες στο Αιγαίο ο Ερντογάν

Ο Ερντογάν προετοιμάζεται να υλοποιήσει τις απειλές του μετά τη ρήξη με την Ευρώπη και την ένταση στα Ελληνοτουρκικά - Τι αναφέρουν οι μυστικές υπηρεσίες στην Αθήνα

«Ετοιμάζεται για πόλεμο ο Ερντογάν; Τι κρύβουν οι αναφορές του στη Λωζάννη και μέχρι πού είναι αποφασισμένος να φτάσει;». Οι δηλώσεις του προέδρου της Τουρκίας έχουν προκαλέσει ανησυχία στην ελληνική κοινή γνώμη, αλλά και στην κυβέρνηση.

Μόνο που, όπως έχει γράψει ο Κινέζος θεωρητικός της στρατηγικής Σουν Τζου, «η μεγαλύτερη τέχνη στον πόλεμο είναι να υποτάξεις τον εχθρό χωρίς μάχη». Αντί για στρατεύματα, ο Ερντογάν έχει «παρατάξει» στα μικρασιατικά παράλια δεκάδες χιλιάδες μετανάστες και πρόσφυγες, τους οποίους απειλεί να στείλει στην Ελλάδα και τις υπόλοιπες χώρες της Ευρώπης εάν η Ευρωπαϊκή Ενωση υλοποιήσει την απόφαση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για πάγωμα των ενταξιακών σχέσεων με την Τουρκία!

Ενδεικτικό της επιθετικής διάθεσης του Ταγίπ Ερντογάν είναι ότι δεν δίστασε να στείλει τελεσίγραφο στην Ε.Ε. απειλώντας ότι, αν ανασταλούν οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την Τουρκία, εκατομμύρια μετανάστες θα πλημμυρίσουν την Ευρώπη.

«Εμείς έχουμε 3 εκατομμύρια πρόσφυγες στο έδαφός μας, έχουμε δώσει 15 δισ. και η Ευρώπη δεν έχει υλοποιήσει τις υποσχέσεις της. Αν προχωρήσετε ακόμα περισσότερο με τις αποφάσεις σας, οι συνοριακές πύλες θα ανοίξουν», ήταν η ευθεία απειλή που εξαπέλυσε ο κ. Ερντογάν, προκαλώντας ανατριχίλα στις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες.

Οι προειδοποιήσεις του προέδρου της Τουρκίας ότι θα διατάξει τη μαζική επέλαση μεταναστών προς την ελληνική επικράτεια και τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες δεν είναι απλώς λεκτικές υπερβολές. Το σενάριο της διοχέτευσης χιλιάδων μεταναστών και προσφύγων προς την Ελλάδα παίρνει σάρκα και οστά με παρότρυνση, αν όχι με ευθύνη και ενορχήστρωση της τουρκικής κυβέρνησης. Αυτό που προκαλεί συναγερμό στα υπουργεία Εθνικής Αμυνας, Εξωτερικών και στις αρμόδιες υπηρεσίες ασφαλείας είναι η πληροφορία ότι στα μικρασιατικά παράλια συγκεντρώνονται βάρκες και μηχανές οι οποίες θα χρησιμοποιηθούν τις επόμενες εβδομάδες και μήνες για να περάσουν στα ελληνικά νησιά νέα καραβάνια μεταναστών! Ο κίνδυνος να αυξηθεί η ανεξέλεγκτη μετανάστευση και τα προσφυγικά ρεύματα από την Τουρκία προς την Ελλάδα να ξαναφτάσουν τον αριθμό των περίπου 3.000 ανθρώπων την ημέρα προκαλεί ίλιγγο στους Ελληνες που έχουν αναλάβει τον χειρισμό της κρίσης. Η πληροφορία ότι οι διακινητές στην Τουρκία έχουν αγοράσει καινούριες βάρκες και έχουν προμηθευτεί εξωλέμβιες μηχανές για τα πλωτά με τα οποία θα διοχετεύουν τους μετανάστες στη νησιωτική Ελλάδα αξιολογείται ως πολύ σοβαρή από τις αρμόδιες υπηρεσίες.

Τον προβληματισμό και την αγωνία των αξιωματικών επιτείνει η αίσθηση ότι ο ΝΑΤΟϊκός στολίσκος που είχε αναπτυχθεί στο Αιγαίο για την επιτήρηση και τον έλεγχο της λαθρομετανάστευσης είναι θέμα χρόνου να αποσυρθεί από την περιοχή, αφού οι συμμαχικές χώρες εμφανίζονται απρόθυμες να συνεχίσουν τη χρηματοδότηση της επιχείρησης, που έτσι κι αλλιώς είχε πολύ φτωχά αποτελέσματα.

«Αν η Τουρκία ξανανοίξει πράγματι την κάνουλα των μεταναστών, θα έχουμε κακά ξεμπερδέματα», μας λέει αξιωματικός του υπουργείου Εθνικής Αμυνας εκφράζοντας την έντονη ανησυχία του. Την προηγούμενη Πέμπτη, λίγες ώρες αφού το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ενέκρινε ψήφισμα για το πάγωμα των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Τουρκία, ο πρωθυπουργός της γειτονικής χώρας Μπιναλί Γιλντιρίμ προειδοποίησε ότι αν οι «28» υιοθετήσουν τη μη δεσμευτική πρόταση και αναστείλουν την εταιρική σχέση, τότε η Τουρκία θα στείλει τους μετανάστες στην Ευρώπη. «Είμαστε ένας από τους παράγοντες που προστατεύουν την Ευρώπη. Αν οι πρόσφυγες διασχίσουν τα σύνορά μας, θα πλημμυρίσουν και θα κατακλύσουν την Ευρώπη και η Τουρκία αποτρέπει να συμβεί αυτό», τόνισε ο Τούρκος πρωθυπουργός, ενώ πρόσθεσε απειλητικά: «Δέχομαι ότι η διακοπή των σχέσεων με την Ευρώπη θα βλάψει την Τουρκία, αλλά η ζημιά θα είναι πενταπλάσια έως και εξαπλάσια για την Ευρώπη». «Το καθεστώς Ερντογάν δεν χρειάζεται να μας απειλήσει με στρατιωτική κρίση», λέει σχολιάζοντας την κατάσταση διπλωματικός παράγοντας και προσθέτει: «Αρκεί να ανοίξουν λίγο τη στρόφιγγα με τους πρόσφυγες για να γονατίσουν όλα τα νησιά μας».

Στην περίπτωση που οι απειλές της Αγκυρας πραγματοποιηθούν, «όλα τα ελληνοτουρκικά προβλήματα μπαίνουν εκ των πραγμάτων πάνω στο τραπέζι και ο Ερντογάν διευκολύνεται να σε αναγκάσει να οπισθοχωρήσεις ατάκτως», εκτιμά ο ίδιος έμπειρος διπλωμάτης. «Ο Ερντογάν έχει την κάνουλα και μπορεί να μας πνίξει με χιλιάδες μετανάστες», αναφέρει στο «ΘΕΜΑ» ανώτατος στρατιω­τικός, σημειώνοντας ότι οι εξελίξεις δεν είναι ευοίωνες για την Αθήνα.

Η επερχόμενη «τέλεια καταιγίδα»

Ο φόβος για ένα σκηνοθετημένο επεισόδιο από τον απρόβλεπτο Ταγίπ Ερντογάν στοιχειώνει την ελληνική κυβέρνηση. Τις τελευταίες ημέρες στο Μέγαρο Μαξίμου, στο υπουργείο Εξωτερικών και στο Πεντάγωνο επικρατεί αναβρασμός. Οι αρμόδιοι σύμβουλοι του πρωθυπουργού, οι διπλωμάτες και οι στρατιωτικοί επιτελείς προσπαθούν να αποκωδικοποιήσουν πού το πάει ο πρόεδρος της Τουρκίας. Η μεγάλη ανησυχία είναι μήπως παράλληλα με την επιθετική ρητορική και τις απειλές ότι η Αγκυρα θα απαιτήσει την αλλαγή της Συνθήκης της Λωζάννης, ώστε να προσαρτήσει εδάφη που ο Ταγίπ Ερντογάν έχει δηλώσει ότι ανήκαν στην Οθωμανική Αυτοκρατορία και σήμερα τα αντιμετωπίζει ως... αλύτρωτες πατρίδες, γίνονται κινήσεις πιθανής στρατιωτικής προπαρασκευής. Το υπουργείο Εθνικής Αμυνας παρακολουθεί τις καθημερινές παραβιάσεις του ελληνικού εναέριου χώρου από τα τουρκικά μαχητικά επιχειρώντας να μεταφράσει κινήσεις που θα μπορούσαν να προδώσουν ότι η... ομίχλη του πολέμου μεταφέρεται προς τα σύνορά μας. Από την αξιολόγηση των καθημερινών τουρκικών προκλήσεων, δηλαδή κυρίως από τις παραβιάσεις που κάνουν τα τουρκικά μαχητικά, δεν προκύπτει τόσο σημαντική ποιοτική μεταβολή που να δικαιολογεί ότι η Αγκυρα σχεδιάζει να κλιμακώσει τεχνητά την ένταση στο Αιγαίο.

Η Ελλάδα αντιμετωπίζει τον κίνδυνο να εγκλωβιστεί μέσα σε μια «τέλεια καταιγίδα» που μπορεί να αφήσει πίσω της μόνο καταστροφές: Ο Ερντογάν απρόβλεπτος, ένα πληγωμένο θηρίο που αντιλαμβάνεται τον εαυτό του σαν σουλτάνο και τη χώρα του σαν αυτοκρατορία. Οι Αλβανοί και οι Σκοπιανοί έχουν αφηνιάσει, σαν τα αρπακτικά που έχουν μυρίσει πτώμα και ετοιμάζονται να το κατασπαράξουν. Οι άλλες γειτονικές χώρες, όπως το Ισραήλ και η Αίγυπτος, είναι κρυμμένες επιμελώς μέσα σε μια ουδετερότητα που δεν δημιουργεί προσδοκίες για κάτι καλό. Οι ευρωπαϊκές χώρες στον κόσμο τους. Η Λευκωσία είναι καχύποπτη με την Αθήνα, με τελευταίο επεισόδιο, που δεν προοιωνίζεται θετικές εξελίξεις, τη διασπορά φημών ότι το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών τορπίλισε τις διαπραγματεύσεις του προέδρου Νίκου Αναστασιάδη με τους Τουρκοκύπριους στην Ελβετία. Οι ΗΠΑ βρίσκονται σε περίοδο μετάβασης που μπορεί να διαρκέσει μήνες και αυτό εγκυμονεί απροσδιόριστους κινδύνους για την Ελλάδα. Το παραλήρημα του Ερντογάν σχετικά με τη Συνθήκη της Λωζάννης, από την οποία διαμορφώθηκαν τα σημερινά σύνορα της Τουρκίας με την Ελλάδα, απευθύνεται κυρίως στο εσωτερικό του ακροατήριο. Το γεγονός όμως ότι συνεχίζει και κλιμακώνει την επιθετική ρητορική του για την ανάγκη επαναδιαπραγμάτευσης της Λωζάννης σημαίνει ότι η προσπάθεια της Τουρκίας να μεγαλώσει την επικράτειά της θα έχει και εξωτερικές προεκτάσεις... Διπλωματικές πηγές επισημαίνουν ότι βασική επιδίωξη του τουρκικού καθεστώτος είναι να ενσωματώσει περιοχές όπως η Μοσούλη στο Ιράκ, αλλά και τμήμα της Συρίας όπου ζουν φιλικοί πληθυσμοί, όπως οι Τουρκμένοι που βρίσκονται στην περιοχή των σημερινών τουρκοσυριακών συνόρων, εκεί όπου η Τουρκική Αεροπορία κατέρριψε το ρωσικό μαχητικό τον Νοέμβριο του 2015. Ο πρόεδρος της Τουρκίας επαναφέρει εδαφικές αξιώσεις για παλιές περιοχές της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας που περιλαμβάνουν εδάφη τα οποία σήμερα κατέχουν το Ιράκ και η Συρία, ζητώντας την επαναδιαπραγμάτευση της Συνθήκης της Λωζάννης με την οποία η Αγκυρα παραιτήθηκε από τις διεκδικήσεις της στις συγκεκριμένες περιοχές.

Αυτό που αποκαλύπτει ότι ο αναθεωρητικός σχεδιασμός του Ερντογάν δεν περιλαμβάνει μόνο τη Συρία και το Ιράκ είναι το γεγονός ότι ο πρόεδρος της Τουρκίας έχει μιλήσει παραπάνω από μία φορά για τα νησιά του Αιγαίου. «Με τη Λωζάννη δώσαμε στους Ελληνες τα νησιά όπου αν φωνάξεις από τις ακτές του Αιγαίου θα ακουστείς απέναντι», έχει πει ο Τούρκος πρόεδρος, παραδεχόμενος ότι είναι έτοιμος να επωφεληθεί αν του παρουσιαστεί η ευκαιρία.

Η αναφορά του Ταγίπ Ερντογάν στο «ορόσημο» του 2023, οπότε συμπληρώνονται 100 χρόνια από την υπογραφή της Συνθήκης της Λωζάννης, δείχνει ότι η νέα τουρκική πολιτική αμφισβητήσεων του σημερινού status quo δεν είναι συγκυριακή, αλλά περίοδος αναταραχής που θα διαρκέσει χρόνια και όχι λίγους μήνες. Ακολουθώντας μια ρεαλιστική πολιτική γραμμή, η ελληνική πλευρά απαντά ότι οι ισχυρισμοί Ερντογάν είναι απαράδεκτοι, παραλλήλως όμως ακολουθεί μια ήπια τακτική με σκοπό να μην αφιονίσει τον ανεξέλεγκτο πρόεδρο της Τουρκίας.

«Η ατζέντα Ερντογάν δημιουργεί μεσοπρόθεσμους κινδύνους για την Ελλάδα», τονίζει ανώτατος αξιωματικός και εξηγεί: «Μετά το πραξικόπημα χτύπησε τη ραχοκοκαλιά του τουρκικού κράτους, διαλύοντας τον πυρήνα της κρατικής μηχανής που ακολουθούσε δυτικά πρότυπα, γεγονός που δείχνει ότι πλέον δεν υπάρχουν σταθερές».

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Με χαμηλές ταχύτητες η πασχαλινή έξοδος: Ουρές χιλιομέτρων στις εθνικές οδούς

Ελλάδα 09.04.2026
49.414 οχήματα έχουν περάσει τα διόδια προς Κόρινθο και 37.687 προς Λαμία

Κορυφαίος γιατρός καταρρέει, όταν κρίνεται ένοχος για απόπειρα ανθρωποκτονίας, προσπάθησε να σπρώξει τη σύζυγό του από γκρεμό

Κόσμος 09.04.2026
Ο Κόνιγκ είχε καταστρώσει σχέδιο δολοφονίας της συζύγου του, προκειμένου να αποφύγει το διαζύγιο

Τελικός Κυπέλλου Ελλάδας: «Όχι» της Αστυνομίας σε ΠΑΟΚ κι ΟΦΗ για κατάργηση των «νεκρών» ζωνών

Αθλητικά Νέα 09.04.2026
Η Αστυνομία απέρριψε το αίτημα ΠΑΟΚ και ΟΦΗ για τις «νεκρές» ζώνες κι ο τελικός Κυπέλλου θα διεξαχθεί στο Πανθεσσαλικό με περιορισμένη παρουσία κόσμου.

«Μεγάλης κλίμακας συσκότιση»‑ Η Βόρεια Κορέα δοκίμασε ηλεκτρομαγνητικά όπλα και βόμβες άνθρακα

Κόσμος 09.04.2026
Πολύ ανησυχητικό το δημοσίευμα του Bloomberg για τις δραστηριότητες της Βόρειας Κορέας

Υπουργός Αμυνας Ισραήλ: Η Χεζμπολάχ εκλιπαρεί για κατάπαυση πυρός

Κόσμος 09.04.2026
200 νεκροί κατά τις χθεσινές επιθέσεις

Fuel Pass: «Έσπασε» το φράγμα του ενός εκατομμυρίου αιτήσεων ‑ Συνεχίζονται οι αιτήσεις

Ελλάδα 09.04.2026
Από Μεγάλη Παρασκευή η πλατφόρμα θα δέχεται αιτήσεις χωρίς τη ρύθμιση για το ΑΦΜ

Πρόεδρος Ιράν: Παραβίαση της κατάπαυσης του πυρός οι βομβαρδισμοί του Ισραήλ στο Λίβανο

Κόσμος 09.04.2026
Μήνυμα του προέδρου του Ιράν - «Δεν θα εγκαταλείψουμε ποτέ το Λίβανο»

Ισραήλ: Σκότωσε τον ανηψιό του ηγέτη της Χεζμπολάχ του Λιβάνου ‑ Ποιος ήταν ο Αλί Γιουσούφ Χάρσι

Κόσμος 09.04.2026
Το Ισραήλ ανακοίνωσε οτι σκότωσε τον ανιψιό και προσωπικό σύμβουλο του ηγέτη της Χεζμπολάχ, Αλί Γιουσούφ Χάρσι, σε νυχτερινές επιδρομές στον Λίβανο

Πάστορας κατηγορείται για ανθρωποκτονία μετά τον πνιγμό άνδρα κατά τη διάρκεια βάπτισης

Κόσμος 09.04.2026
Η 48χρονη πάστορας Σέριλ Μπάρτλεϊ κατηγορείται ότι είχε ευθύνη για τον θάνατο του Ρόμπερτ Σμιθ

Γονείς λιμοκτόνησαν τα 6 παιδιά τους ‑ Τα ανάγκαζαν να τρώνε μούχλα, ζωύφια και σκυλοτροφή

Κόσμος 09.04.2026
Οι ξυλοδαρμοί των παιδιών ξεκίνησαν από την ηλικία των τριών μηνών - Τα παιδιά απομακρύνθηκαν, ενώ το ζευγάρι αντιμετωπίζει βαρύτατες κατηγορίες

Fuel Pass: Η επιβεβαίωση που χρειάζεται να κάνετε για να είναι πιο γρήγορη η διαδικασία της αίτησης

Ελλάδα 09.04.2026
Έχουν εκδοθεί ήδη πάνω από 950.000 αιτήσεις για Fuel Pass - Θα ξεπεράσουν σήμερα το 1 εκατομμύριο

Βούλα: Εντόπισαν 12χρονη, μόνη της σε λεωφορείο – Είπε πως την κακοποιούσαν οι γονείς της

Ελλάδα 09.04.2026
Η μητέρα της 12χρονης συνελήφθη το βράδυ της Μεγάλης Τετάρτης