E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Απολαύστε παγωτά με τεχνολογία... χιονοστιβάδας

Γιατί ένα παγωτό χάνει σιγά σιγά την κρεμώδη υφή του;

Γράφει ο ΘΑΝΑΣΣΗΣ ΓΕΝΤΙΜΗΣ Δημοσίευση 29/3/2012 | 00:10

Απολαύστε παγωτά με τεχνολογία... χιονοστιβάδας

Όσο πλησιάζουμε το καλοκαίρι τα ψυγεία των παγωτών αρχίζουν να γεμίζουν και να περιμένουν τους φίλους αυτής της γλυκιάς απόλαυσης. Όμως σκεφθήκατε ποτέ πως μπορεί ένα παγωτό να γίνει ακόμα καλύτερο; Οι επιστήμονες πιστεύουν ότι βρήκαν ένα τρόπο βελτίωσης με τη βοήθεια της φύσης. Συγκεκριμένα, η γνωστή ελβετική εταιρία Nestlé προσέφυγε στη βοήθεια ερευνητών που μελετούν… τις χιονοστιβάδες.

Κι όμως μια χιονοστιβάδα έχει ένα βασικό κοινό με ένα παγωμένο γλύκισμα: τους παγοκρυστάλλους. Το μέγεθος και το σχήμα τους είναι αυτό που κάνει το στρώμα του χιονιού να καταρρέει και ένα παγωτό να χάνει την πολυπόθητη κρεμώδη υφή του. Στο χιόνι η μελέτη των συγκεκριμένων μηχανισμών των παγοκρυστάλλων έχει προχωρήσει αρκετά. Η βιομηχανία του παγωτού όμως βρισκόταν μέχρι πρόσφατα σχεδόν σε απόλυτο επιστημονικό αδιέξοδο.

Οι επιστήμονες του Ινστιτούτου Ερευνών για το Χιόνι και τις Χιονοστιβάδες του Davos έσπευσαν σε βοήθεια της Nestlé, μαζί με τον εξελιγμένο τομογράφο Ακτίνων Χ που διαθέτουν. Το εργαλείο αυτό επιτρέπει την εξέταση των κρυστάλλων του χιονιού απεικονίζοντας με ακρίβεια αυτές τις μικροσκοπικές δομές σε θερμοκρασίες υπό το μηδέν. Έτσι από τον τομογράφο πέρασαν και δείγματα παγωτού σε διάφορα στάδια θερμοκρασίας.

Η ανάλυση των εικόνων, τα αποτελέσματα της οποίας δημοσιεύθηκαν στην επιθεώρηση «Soft Matter», έδειξε ότι, καθώς το μέγεθος των παγοκρυστάλλων μεγαλώνει, κάποιοι από αυτούς ενώνονται αλλάζοντας την υφή του παγωτού. Τώρα πια απομένει να βρεθεί ο ακριβής μηχανισμός αυτής της μεγέθυνσής…

Όπως δήλωσε ο Δρ. Cedric Dubois, οι αλλαγές στη θερμοκρασία που σημειώνονται κατά τη μεταφορά και τη φύλαξη του παγωτού βοηθούν στην αλλοίωση των παγοκρυστάλλων. Συγκεκριμένα οι περισσότεροι οικιακοί καταψύκτες λειτουργούν στους -18 βαθμούς, αλλά η θερμοκρασία αυτή δεν είναι πάντα σταθερή. Μεταβάλλεται ελαφρά στη διάρκεια της ημέρας, κάνοντας κάποια τμήματα του παγωτού να λιώνουν και να ξαναπαγώνουν.

Κάπως έτσι το παγωτό που έμεινε στην κατάψυξη μερικές ημέρες χάνει την απαλή υφή του και τείνει να γίνει πιο σκληρό και «τραγανό» σε ορισμένα σημεία. Όπως σπεύδουν να διαβεβαιώσουν οι επιστήμονες, η αλλοίωση αφορά αποκλειστικά την υφή και δεν σημαίνει ότι το παγωτό σας είναι χαλασμένο και δεν πρέπει να καταναλώνεται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Η επιστήμη μίλησε: Τι συμβαίνει στο σώμα σου μόλις αγγίξεις έναν σκύλο για 15 λεπτά

Pets 03.08.2025
Μόλις 15 λεπτά με σκύλο αρκούν για να νιώσεις (και να είσαι) καλύτερα

Τρία κρυφά οφέλη που έχει το σeξ

Σχέσεις 03.08.2025
Λειτουργεί σαν «πολυβιταμίνη»

Τα παλιότερα ταβερνάκια της Αθήνας που κρύβουν ιστορίες και αυθεντικές γεύσεις

Eat + Drink 03.08.2025
Νιώθεις σαν να παίζεις σε παλιά ελληνική ταινία!

Αυτοί οι προορισμοί θυμίζουν κυκλαδίτικο νησί, αλλά δε βρίσκονται στην Ελλάδα

Ταξίδια 03.08.2025
Είναι εξίσου πανέμορφοι, «ντυμένοι» σε λευκό και γαλάζιο

Αυτά είναι τα 7 φυτά που πρέπει να έχεις στο σπίτι για να μη δεις κουνούπια φέτος

Σπίτι 03.08.2025
Το μόνο που χρειάζεσαι για να οχυρώσεις το σπίτι σου από τα ενοχλητικά κουνούπια, είναι να έχεις αυτά τα φυτά με εντομοαπωθητικές ιδιότητες

Αυτή η συνήθεια από την εφηβεία μπορεί να τονώσει απίστευτα την ψυχολογία σου!

Body+Mind 03.08.2025
Οι ειδικοί μίλησαν και εμείς συμφωνούμε απόλυτα!

5 συνήθειες self ‑ love που κάθε γυναίκα αξίζει να υιοθετήσει

Body+Mind 03.08.2025
Ακολουθείς κάποια από αυτές ή μήπως ήρθε η ώρα να το κάνεις;

Τα μεγαλύτερα λάθη που κάνεις στις σχέσεις βάσει ζωδίου

Αστρα: Θέματα & Κουίζ 03.08.2025
Δεν είναι τυχαία τα λάθη που επαναλαμβάνεις στον έρωτα!

Η πιο εύκολη μέθοδος για να κρατήσεις τα φυτά σου ζωντανά όσο λείπεις διακοπές

Σπίτι Χτες
Μάθε το κόλπο που χρησιμοποιούν οι έμπειροι plant lovers για να μη βρίσκουν ποτέ τα φυτά τους μαραμένα μετά τις διακοπές

Kραγιόν: Ενας εύκολος οδηγός για να βρεις το nude που σου αξίζει

Style Χτες
Βρες το σωστό nude για κραγιόν για σένα

Τα ελληνικά φαγητά που λατρεύουν οι τουρίστες στις ταβέρνες

Food Χτες
Τα περισσότερα δεν τα επιλέγουμε οι Έλληνες στην ταβέρνα