E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Η αποχή ακύρωσε το δημοψήφισμα στην Ουγγαρία

Συντριπτικό «όχι» από όσους ψήφισαν, δεν βλέπει ήττα ο Όρμπαν

Δημοσίευση 3/10/2016 | 08:48

Η αποχή ακύρωσε το δημοψήφισμα στην Ουγγαρία

Δεν θεωρεί ήττα το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος για τη μετεγκατάσταση των προσφύγων ο Ούγγρος πρωθυπουργός Βίκτορ Όρμπαν, με το αποτέλεσμα να είναι συντριπτικό υπέρ του «όχι» αλλά με τη συμμετοχή να κινείται χαμηλότερα από το 45% και τις ψήφους που καταμετρήθηκαν να αντιπροσωπεύουν μόλις το 39,9% των εγγεγραμμένων στους εκλογικούς καταλόγους.

Όσοι ψήφισαν απέρριψαν μαζικά (98,32%) την ανακατανομή και τη μετεγκατάσταση προσφύγων στα κράτη μέλη της ΕΕ βάσει ποσοστώσεων, όμως ο αριθμός τους δεν ήταν επαρκής καθώς η συμμετοχή δεν έφτασε το 50% κι έτσι κρίνεται άκυρο.

Έπειτα από εκστρατεία εναντίον της μετανάστευσης—η οποία παρουσιάστηκε ως μια απειλή για τον ουγγρικό πολιτισμό και για την ασφάλεια των Ούγγρων, ιδίως με την επίκληση της τρομοκρατίας—και την κινητοποίηση όλης της κυβέρνησης, του μηχανισμού του κυβερνώντος κόμματος και ΜΜΕ που πρόσκεινται σε αυτό επί εβδομάδες, ο συντηρητικός Όρμπαν αρνήθηκε να δει το αποτέλεσμα ως ήττα. «Βρυξέλλες ή Βουδαπέστη, αυτό ήταν το ερώτημα, κι απαντήσαμε Βουδαπέστη. Αποφασίσαμε ότι το ζήτημα (της κρίσης των προσφύγων και των μεταναστών) ανήκει στη δικαιοδοσία της Ουγγαρίας», δήλωσε ο πρωθυπουργός της Ουγγαρίας, ο οποίος με το δημοψήφισμα αυτό επιδίωκε να θέσει υπό αμφισβήτηση την διακυβέρνηση της ΕΕ, στο όνομα της εθνικής κυριαρχίας. Η Ευρωπαϊκή Ένωση «δεν μπορεί να επιβάλει τη θέλησή της στην Ουγγαρία», επέμεινε.

Ο Όρμπαν τόνισε ότι ο αριθμός όσων ψήφισαν είναι μεγαλύτερος από όσους είχαν εγκρίνει την ένταξη της χώρας στην Ευρωπαϊκή Ένωση και θέλησε να δώσει νομική ισχύ στο αποτέλεσμα της ψηφοφορίας προτείνοντας «αναθεώρηση του Συντάγματος» για να αποτυπωθεί η λαϊκή βούληση.

Η ουγγρική κυβέρνηση ήθελε, διαμέσου του δημοψηφίσματος, να απαλλαγεί από κάθε υποχρέωση να συμβάλει στο ευρωπαϊκό σχέδιο μετεγκατάστασης των προσφύγων. Στην Ουγγαρία αναλογεί η φιλοξενία 1.294 ανθρώπων βάσει του ευρωπαϊκού σχεδίου ανακατανομής 160.000 προσφύγων που υιοθετήθηκε πριν από έναν χρόνο για να ανακουφιστούν οι χώρες άφιξης των μεταναστών στην Ευρώπη, η Ελλάδα και η Ιταλία. Η Βουδαπέστη δεν έχει υποδεχθεί ούτε έναν.

Ευρωπαίοι αξιωματούχοι και πολιτικοί έχουν προειδοποιήσει επανειλημμένα ότι η ευρωπαϊκή αλληλεγγύη δεν είναι α λα καρτ. Αλλά δεν διαθέτουν μέσα για να αναγκάσουν τη Βουδαπέστη να τηρήσει τις δεσμεύσεις της, ενώ κι άλλα κράτη μέλη της ΕΕ αμφισβητούν ανοιχτά το σχέδιο, εξηγεί το ΑΜΠΕ.

Διεκδικώντας ηγετικό ρόλο μεταξύ των λαϊκιστών πολιτικών που τάσσονται εναντίον της μετανάστευσης σε μια Ευρώπη η οποία οδεύει στις κάλπες, από τη Γαλλία ως την Αυστρία και τη Γερμανία, ο Όρμπαν δήλωσε χθες «υπερήφανος» που οι Ούγγροι έγιναν «οι πρώτοι» που εκφράστηκαν σε ένα δημοψήφισμα για την υποδοχή των προσφύγων, στο πλαίσιο της μάχης εναντίον των αποφάσεων της «ελίτ των Βρυξελλών».

Η αντιπολίτευση και ΜΚΟ προάσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων κάλεσαν το εκλογικό σώμα στην Ουγγαρία να απόσχει ή να ψηφίσει άκυρο, καταγγέλλοντας «εκστρατεία φόβου» στη χώρα. Ο ηγέτης του κόμματος της άκρας δεξιάς Γιόμπικ, Γκάμπορ Βόνα, αντίπαλος του Όρμπαν ενόψει των βουλευτικών εκλογών που είναι προγραμματισμένο να διεξαχθούν στην Ουγγαρία το 2018, απαίτησε μετά την ανακοίνωση του αποτελέσματος του δημοψηφίσματος την παραίτηση του πρωθυπουργού.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Συνελήφθησαν τέσσερα άτομα στην Αττική που εκτελούσαν θερμές εργασίες σε μέρα με πολύ υψηλό κίνδυνο πυρκαγιάς

E-Daily 2.TopNews 05.07.2026
Το Πυροσβεστικό Σώμα υπενθυμίζει ότι η συντριπτική πλειονότητα των πυρκαγιών εξακολουθεί να οφείλεται σε ανθρώπινη αμέλεια

Μακελειό σε γιορτή της 4ης Ιουλίου στη Νέα Υόρκη – Οκτώ τραυματίες, οι 4 παιδιά

E-Daily 2.TopNews 05.07.2026
Μαρτυρίες μιλούν για άνδρα που ήταν ντυμένος στα μαύρα και φορούσε μαύρη μάσκα σκι, ο οποίος πυροβόλησε πολλές φορές προς το πλήθος, που έκανε μπάρμπεκιου σε αυλή

Θεσσαλονίκη: Συγκλονιστικό βίντεο ‑ drone από τις καμένες εκτάσεις σε Ωραιόκαστρο και Φιλοθέη

E-Daily 2.TopNews 05.07.2026
Αποκαρδιωτικές εικόνες από την καταστροφή που προκάλεσε η μεγάλη φωτιά στα όρια των δήμων Ωραιοκάστρου και Παύλου Μελά

Επίδομα αδείας 2026: Τι αλλάζει φέτος και ποιοι εργαζόμενοι επηρεάζονται

Ελλάδα 05.07.2026
Με την αύξηση του κατώτατου μισθού στα 920 ευρώ από 1η Απριλίου, αλλάζουν τα ποσά του επιδόματος αδείας για χιλιάδες εργαζόμενους στον ιδιωτικό τομέα.

16χρονη κατέρρευσε με καρδιακή ανακοπή στο σπίτι – Η μητέρα της την έσωσε κάνοντας ΚΑΡΠΑ

E-Daily 2.TopNews 05.07.2026
Ο απινιδωτής τέθηκε σε λειτουργία μέσα σε λιγότερο από δύο λεπτά και με την πρώτη απινίδωση η 16χρονη ανέπνευσε ξανά

Θεσσαλονίκη: 16χρονη κατέρρευσε με καρδιακή ανακοπή στο σπίτι – Η μητέρα της την έσωσε κάνοντας ΚΑΡΠΑ

E-Daily 2.TopNews 05.07.2026
Ο απινιδωτής τέθηκε σε λειτουργία μέσα σε λιγότερο από δύο λεπτά και με την πρώτη απινίδωση η 16χρονη ανέπνευσε ξανά

Hellenic Train: Αναστολή δρομολογίων στο τμήμα Ασπρόπυργος – Ανω Λιόσια εξαιτίας πυρκαγιάς

Ελλάδα 05.07.2026
Δρομολόγια του Προαστιακού Σιδηροδρόμου Αθηνών επηρεάζονται με καθυστερήσεις και τροποποιήσεις, ενώ τμήματα διαδρομών αντικαθίστανται με λεωφορεία της Hellenic Train

Σερένα Γουίλιαμς: Ανέβασε φωτογραφία με το υγρό που αφαίρεσαν από το γόνατό της – «Απλά... ουάου»

E-Daily 2.TopNews 05.07.2026
Η Σερένα Γουίλιαμς αναγκάστηκε να αποσυρθεί από το διπλό γυναικών στο Γουίμπλεντον λόγω τραυματισμού στο γόνατο

Σκιάθος: Συνελήφθη 27χρονος που επιτέθηκε σε πολίτες – Πετούσε καρέκλες και ξεσήκωνε τους περαστικούς

Ελλάδα 05.07.2026
Σκηνές έντασης ξεδιπλώθηκαν τα ξημερώματα στο νησί της Σκιάθου

Καπνός, διοξίνες, βενζόλιο: Τι αναπνέει η Θεσσαλονίκη μετά τη φωτιά – Ποιοι κινδυνεύουν περισσότερο – Ελεύθερος ο 76χρονος

E-Daily 2.TopNews 05.07.2026
«Χρησιμοποιήστε μάσκες υψηλής προστασίας» συστήνει ο καθηγητής Μηχανικής Περιβάλλοντος του ΑΠΘ, Δημοσθένης Σαρηγιάννης

Φωτιά στην Οινόη Αττικής: Μεγάλη επιχείρηση κατάσβεσης με 10 εναέρια μέσα

Ελλάδα 05.07.2026
Ισχυρές πυροσβεστικές δυνάμεις έχουν αναπτυχθεί στο σημείο της πυρκαγιάς