E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Το χωριό που έχει απογορεύσει την είσοδο στους πρόσφυγες

Λέγεται Oberwil-Lieli και οι κάτοικοί του είναι ζάμπλουτοι

Δημοσίευση 27/5/2016 | 18:22

Το χωριό που έχει απογορεύσει την είσοδο στους πρόσφυγες

Στην Ευρώπη υπάρχει μόνο ένα χωριό που έχει απαγορεύσει εντελώς την είσοδο σε πρόσφυγες. Αντ' αυτού δέχθηκε να πληρώσει πρόστιμο ύψους 262.000 ευρώ. Το διπλό χωριό Oberwil-Lieli.

Το Oberwil-Lieli είναι ένα από τα πλουσιότερα χωριά της Ευρώπης και οι κάτοικοι του πήραν αυτή την απόφαση φοβούμενοι ότι αν επέτρεπαν την είσοδο σε πρόσφυγες θα έθεταν σε κίνδυνο τα παιδιά τους, τις γυναίκες τους και γενικότερα την... ησυχία τους.

Η απόφαση ελήφθη με δημοψήφισμα που έγινε πριν μερικές ημέρες. Το ερώτημα στο οποίο κλήθηκαν να απαντήσουν οι κάτοικοι του Oberwil-Lieli ήταν αν θα ήθελαν να πληρώσουν πρόστιμο 263.000 ευρώ να δεχτούν 10 μετανάστες.

Η Ελβετία, αν και δεν ανήκει στην ΕΕ έχει ανακοινώσει ότι θα υποδεχθεί 3.000 Σύρους πρόσφυγες και θα βοηθήσει και 50.000 ακόμη αιτούντες άσυλο που έχουν περάσει τα σύνορά της στο ταξίδι τους προς το βορρά. Οι 3.000 πρόσφυγες θα κατανεμηθούν σε πόλεις και χωριά βάσει συγκεκριμένης ποσόστωσης. Ωστόσο, η ελβετική κυβέρνηση έδινε τη δυνατότητα στις πόλεις και τα χωριά που δεν ήθελαν να φιλοξενήσουν πρόσφυγες να πληρώσουν ένα πρόστιμο και να το... αποφύγουν.

Και έτσι το Oberwil-Lieli αποφάσισε να κάνει δημοψήφισμα. Και στο δημοψήφισμα το 52% των κατοίκων του ελβετικού χωριού επέλεξαν να πληρώσουν το πρόστιμο και να μην υποδεχτούν τους 10 πρόσφυγες.

Μάλιστα το πρόστιμο ανέλαβαν να το πληρώσουν συγκεκριμένοι κάτοικοι αν και τελικά το πιθανότερο είναι να βγει από το δημοτικό προϋπολογισμό που έχει πλεόνασμα 5 εκατ. Ευρώ. Μάλιστα, ο δήμαρχος του Oberwil-Lieli διατείνεται ότι είναι πρόθυμος και τα επόμενα χρόνια να πληρώνει το πρόστιμο προκειμένου να μην έρθουν πρόσφυγες στο χωριό του.

Περιτριγυρισμένο από όμορφα λιβάδια και με εκπληκτική θέα στις χιονισμένες Αλπεις τα δίδυμα χωριά Oberwil και Lieli, γεμάτο σαλέ και μοντέρνα γυάλινα σπίτια έχουν γίνει το πιο ακριβό μέρος για να ζήσει κανείς στην Ελβετία. Το μέρος εκείνο που όλοι θέλουν να πάνε να μείνουν.

Οι δρόμοι είναι πάντα καθαροί, οι κήποι έργα τέχνης, η εγκληματικότητα μηδενική, η κίνηση λέξη άγνωστη.

Τα σπίτια εκεί κοστίζουν περί το 1,31 εκατ. ευρώ και φυσικά η τιμή κάποιων ξεπερνά τα 3,94 εκατ. ευρώ.

Πάντως το «Οχι» στο ελβετικό δημοψήφισμα δεν πέρασε με συντριπτική πλειοψηφία, αφού υπήρχαν και κάτοικοι του διπλού χωριού που δεν είχαν κανένα πρόβλημα με την εγκατάσταση μεταναστών κοντά στα σπίτια τους. Και κάπως έτσι, φιλίες δοκιμάστηκαν, επικράτησε διχασμός...

«Εμείς εδώ δεν τους θέλουμε, είναι απλό», είπε ένας από τους κατοίκους του ελβετικού χωριού στη Daily Mail και πρόσθεσε: «Εχουμε δουλέψει σκληρά σε όλη μας τη ζωή για να φτιάξουμε ένα όμορφο χωριό και δεν θέλουμε να το καταστρέψουμε. Δεν είναι κατάλληλο να φιλοξενήσει πρόσφυγες, δεν θα ταίριαζαν εδώ».

«Συμπονώ τους άλλους, αλλά δεν δεν θέλω να έρθουν νεαροί άνδρες πρόσφυγες στο χωριό μας. Είναι ένα ασφαλές και ήσυχο μέρος και δεν θέλω να ανησυχώ για την ασφάλεια της κόρης μου», ανέφερε μια από τις κατοίκους του Oberwil-Lieli, ενώ άλλη κάτοικος, σε τελείως διαφορετικό κλίμα είπε: «Είναι ντροπή αυτό που κάναμε...».

Απο τους πρωτοστατούντες της καμπάνιας του Οχι ήταν και ο δήμαρχος του διπλού χωριού Ανδρέα Γκλάνερ, μέλος του δεξιού SVP, ο οποίος αρνείται το χαρακτηρισμό «ρατσιστές» για τους δημότες του και υποστηρίζει ότι «η απόρριψη ήταν μια διαμαρτυρία για την ποσόστωση που επιβλήθηκε από την κυβέρνηση» και συμπληρώνει: «Είναι καλύτεροι οι πρόσφυγες από τη Συρία να μείνουν σε καταυλισμούς κοντά στην πατρίδα τους. Μπορούμε να τους στείλουμε χρήματα, αλλά αν τους φιλοξενήσουμε εδώ θα στείλουμε λάθος μήνυμα και έτσι και άλλοι θα ρισκάρουν τη ζωή τους να περάσουν τον ωκεανό, να πληρώσουν δουλεμπόρους για να φθάσουν ως εδώ».

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Το χωριό που δολοφονήθηκαν οι περισσότεροι άντρες από τις συζύγους τους

Ιστορικά 11.07.2025
Όταν 28 γυναίκες δηλητηρίασαν 100 άντρες – Και κάποιοι τις είπαν ηρωίδες

Δύο αρσενικοί πιγκουίνοι μεγαλώνουν υιοθετημένο μικρό στο Chester Zoo

LGBTQI+ 11.07.2025
Ένα ξεχωριστό ζευγάρι πιγκουίνων με μεγάλη καρδιά

Πήγε να πεθάνει δυο φορές μέσα σε λίγες ημέρες αλλά τελικά δεν ήταν τυχαίο

Stories 11.07.2025
Τι ανακάλυψε μετά από τον σοβαρό τραυματισμό της

Από τα φώτα της σκηνής στα φώτα της δικαστικής αίθουσας: H σκοτεινή πτώση ενός K‑pop ειδώλου

Πρόσωπα 11.07.2025
Kρίθηκε ένοχος για συμμετοχή στον ομαδικό βιaσμό τουρίστριας από την Κίνα

Σταθερή αξία οι Βαλκάνιοι στην Πιερία: Οδικός τουρισμός, GPS και... ταπεράκια


ΡΕΠΟΡΤΑΖ Focus On 11.07.2025
Ο Θεόδωρος Καραγκούνης, Hotel General Manager στην Πιερία αναλύει σχετικά με τον φετινό τουρισμό της περιοχής

Το τραγούδι που ο Μάνος Λοΐζος έγραψε μεθυσμένος για μια γυναίκα που δεν είχε ποτέ

Stories Χτες
Πίσω από τη μεγαλύτερη επιτυχία του Βασίλη Παπακωνσταντίνου κρύβεται μια άγνωστη ιστορία έρωτα, θλίψης και το τελευταίο «αντίο» ενός μεγάλου δημιουργού

Πριν τον Ζότα: Οι 13 τραγικές ιστορίες ποδοσφαιριστών που σκοτώθηκαν στην άσφαλτο

Αθλητισμός Χτες
Μια θλιβερή καταμέτρηση ζωών που χάθηκαν πρόωρα και τραγικά – Από τον Μητσιμπόνα στον Ρέγιες και από τον Κατσούρη στον Αντεφέμι

Ασχημα νέα για την βότκα

Stories Χτες
Καταρρέει η παραγωγή

Η γυναίκα που ξεγέλασε τους ναζί: Πώς μια ιστορικός τέχνης έσωσε 20.000 έργα χωρίς να την υποψιαστεί κανείς

Πρόσωπα Χτες
Eργα των Πικάσο, Γκογκέν, Μοντιλιάνι, Ντεγκά σώθηκαν από την καταστροφή

Γιατί έχουμε πάθει εμμονή με την αυτοβελτίωση;

Stories Προχτές
Τέλεια εμφάνιση ή τέλεια παγίδα; Το τίμημα της αυτοβελτίωσης στην εποχή του TikTok

Τζορτζ Ιωαννίδης: Ο ρόλος του Έλληνα πράκτορα της CIA στην δολοφονία Κένεντι

Stories Προχτές
Τι δείχνουν τα νέα αποχαρακτηρισμένα έγγραφα

Εφιάλτης στη Γαλλία: Σμήνος μελισσών επιτίθεται σε περαστικούς

Stories Προχτές
Σμήνος μελισσών σκόρπισε τον πανικό στη Γαλλία – 24 τραυματίες, οι τρεις σοβαρά